Souhrn Ligy národů - sobota 12.10.

12.10., 16:59, aktualizováno 12.10., 22:46
Komentáře a souhrny
Cristiano Ronaldo a Bernardo Silva zařídili výhru Portugalska. (© Sergei GAPON / AFP)

Portugalsko zvítězilo v Polsku a po třech kolech zůstává v Lize národů stoprocentní. Sedm bodů mají na kontě Španělé, kteří nejtěsnějším poměrem zdolali Dánsko. Chorvatsko vydolovalo tři body se Skotskem a první výhru zaznamenalo Srbsko. Ve třetí výkonnostní kategorii přidalo třetí výhru Rumunsko, tři body oslavili rovněž Kosovo.

Liga A - skupina 1

Polsko - Portugalsko 1:3

12.10.2024 20:45

Góly: 78. Piotr Zieliński - 26. Bernardo Silva, 37. Cristiano Ronaldo, 88. Jan Bednarek (vl.)

Portugalsko ovládlo i třetí zápas v Lize národů, tentokrát si odvezlo výhru 3:1 z Varšavy. Nestárnoucí Cristiano Ronaldo si připsal vítěznou branku a se třemi zásahy je na druhém místě tabulky střelců celé soutěže. Na straně domácích se prosadil pouze Piotr Zielinski.

Ve Varšavě se diváci rozhodně nenudili. Oba týmy se tlačily dopředu od prvních minut a v 10. minutě poslal míč do břevna z nitra šestnáctky Ronaldo. Prvního gólu se hosté dočkali ve 26. minutě z protiútoku. Bruno Fernandes skvěle zapracoval na hranici pokutového území, přiťukl míč Bernardu Silvovi a ten otevřel skóre krásnou ranou z voleje.

Za dalších 10 minut bylo hostům ještě veseleji. Rafael Leao ukázal skvělou individuální práci na levém křídle, ale svou ranou trefil pouze tyč. Zkušený Ronaldo ovšem prokázal výborný cit pro výběr místa a odražený míč doklepl do sítě. Ještě do poločasu mohlo být rozhodnuto úplně. Ronaldo se dostal znovu do palebné pozice, místo střely si ale chytře počkal na dobíhajícího Fernandese, ten však míč trestuhodně poslal vedle brány.

Ve druhém poločase ukázalo Polsko výrazně zlepšený výkon. Na hranici závěrečné čtvrthodinky se dostalo zpět do hry o body, když Zielinski dobře zpracoval míč a pohotovou střelou jej poslal za záda Diega Costy. V závěru se domácí dostali do varu a portugalská obrana se začínala potit, veškeré snahy však utnul vlastní gól Jana Bednareka, který si pár minut před koncem srazil přihrávku Nuna Mendese do své branky.

Portugalsko zůstává v Lize národů nadále stoprocentní a velmi jistě kráčí za postupem.

Více informací k zápasu

Chorvatsko - Skotsko 2:1

12.10.2024 18:00

Góly: 36. Igor Matanović, 70. Andrej Kramarić - 33. Ryan Christie

Chorvatský výběr porazil před vyprodaným stadionem Skotsko poměrem 2:1 a zapsal druhou výhru v řadě v probíhajícím ročníku Ligy národů. Zápas elitní skupiny A1, který moc fotbalové parády nenabídl, rozhodl v 70. minutě Andrej Kramarić.

Opatrný chorvatský úvod málem rychle potrestal volný Billy Gilmour, ovšem gólman Dominik Livaković změnu skóre nepřipustil. Na druhé straně zahrozila stálice výběru z jihovýchodní Evropy Kramarić, ani on zatím ale míč do sítě nedostal.

Bezbrankový stav prolomili ve 33. minutě hosté díky Ryanovi Christiemu. Nejprve na levé straně své obranné povinnosti nezvládl Luka Sučić, když pustil skotského záložníka až do palebné pozice a ten z ostrého úhlu překvapil i Livakoviće. Domácí však po třech minutách srovnali, když Ivan Perišić naservíroval balon na zadní tyč Igoru Matenovićovi a ten přesným zakončením přidal premiérový gól za národní tým.

Skoti jakoby o poločase nechali hlavu a nohy v kabině. V soubojích byli pozdě, kupili nepřesné přihrávky a měli problém vůbec dostat hru na polovinu soupeře. Vše vyvrcholilo v 70. minutě. Prudkou střelu Borny Sosy dokázal brankář Craig Gordon vyrazit, na dorážku Kramariće už ale neměl nárok.

Hostující Skotsko zahrozilo z úplně poslední šance, Ché Adams se protlačil přes obránce k balonu v pokutovém území, dokázal zakončit, k obrovskému zklamání celého skotského týmu ovšem brance předcházel Adamsův ofsajd. Pokud chtějí Skoti ještě postoupit, musí v příštím kole na domácím stadionu bezpodmínečně porazit družinu Cristiana Ronalda.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Portugalsko
3
3
0
0
7 : 3
9
2
Chorvatsko
3
2
0
1
4 : 3
6
3
Polsko
3
1
0
2
4 : 6
3
4
Skotsko
3
0
0
3
4 : 7
0

Liga A - skupina 4

Srbsko - Švýcarsko 2:0

12.10.2024 20:45

Góly: 45+1. Nico Elvedi (vl.), 61. Stefan Mitrović

Srbsko ve třetím kole Ligy národů porazilo doma Švýcary 2:0 a po pěti zápasech konečně zvítězilo. Ve skupině A4 si tak upevnilo třetí pozici. Srbové se poprvé v této sezoně Ligy národů střelecky prosadili, kuriozitou je, že úvodní trefu obstaral vlastním gólem Nico Elvedi. Vítězství domácích poté ještě pojistil hráč Al Hilalu Aleksandar Mitrović. Výhra je pro balkánský tým o to cennější, že přišla proti výběru, který ho na posledních dvou světových šampionátech vyřadil ve skupinové fázi.

Vzhledem k tomu, že Srbsko a Švýcarsko v podstatě soupeřily proti sobě, aby se vyhnuly sestupu ze skupiny A4, očekával se souboj na ostří nože. Nicméně vše bylo úplně jinak, protože jediným světlým bodem v nudném začátku utkání bylo, když krotký pokus Veljka Birmančeviće, jenž opět nastoupil od úvodního hvizdu, snadno sebral Gregor Kobel. První velká šance zápasu přišla až po půlhodině hry, ale Breel Embolo ji promarnil, když po narážečce se Silvanem Widmerem zamířil vedle.

Tato chyba se ukázala jako drahá ještě před přestávkou, kdy se Srbsko v první půli ujalo vedení. V tom, jak se to podařilo, byl jistě velký podíl štěstí, protože Lazar Samardžić špatně nastřelil balonem švýcarskou obranu, ovšem míč se odrazil od natažené nohy Elvediho přesně do brány. V úvodu druhého poločasu byla srbská defenziva zaskočena, když Embolo dobře rozehrál rohový kop, ale Dan Ndoye byl v době rozehrávky v ofsajdu a čisté konto Srbska zůstalo o něco déle neporušené.

Švýcarská klec se naopak pro domácí stala sestřelitelným terčem. Mitrović dychtivou snahou udržel ztracený míč ve hře a za svůj neúnavný běh sklidil ovoce, když jeho daleký pokus pravou nohou našel horní roh branky. Vedení Srbů mohlo být brzy ještě pohodlnější, když Luka Jović hlavičkou šest metrů od branky donutil Kobela k úžasnému zákroku. Jeho čin poskytl Švýcarům prostor k návratu do hry, hosté však promarnili skvělou šanci, když Embolo z pokutového kopu zmařil svou šanci poté, co Kosta Nedeljković v pokutovém území nedovoleně srazil k zemi Ndoyeho.

Švýcarsko tato chyba neodradila a pokračovalo v hledání cesty zpět do zápasu, přičemž dvakrát promrhalo slibné příležitosti po rohových kopech. Skórovat se mu tedy nepodařilo, a tak zůstali jeho hráči ve skupině A4 bez bodu a hrozí jim historicky první sestup z Ligy A. Naopak Srbsko má nyní reálnou šanci, že se při své premiéře v elitní skupině Ligy národů udrží.

Více informací k zápasu

Španělsko - Dánsko 1:0

12.10.2024 20:45

Góly: 79. Martín Zubimendi

Španělé ve třetím kole Ligy národů UEFA porazili Dány 1:0 a prodloužili svou sérii neporazitelnosti na 13 zápasů. Hrdinou utkání se stal Martín Zubimendi, který jedinou přesnou trefou rozhodl o vítězství úřadujících mistrů Evropy. Španělé potvrdili, že se jim proti severskému soupeři daří, s Dánskem totiž neprohráli už 30 let.

Dánové od začátku utkání prokazovali nebojácnost a měli první šanci zápasu, když se Kasper Dolberg dostal za záda Alejandra Grimalda a poté vyslal prudkou ránu, kterou David Raya vyrazil. Španělský počáteční přístup hostům vyhovoval, protože propagační Grimaldovu ránu snadno chytil Kasper Schmeichel a další pokus levého obránce z volného přímého kopu jen neškodně proletěl mimo branku.

Španělsko začalo stupňovat tlak a Zubimendi s Álvarem Moratou vyzkoušeli štěstí, které je však minulo. Ani Lamine Yamal svou kroucenou střelu mezi tři tyče nenamířil. Hrozbu v týmu Larse Knudsena ještě připomněla přihrávka Christiana Eriksena, po níž musel Raya bravurně skočit Dolbergovi pod nohy a sebrat útočníkovi jistý gól. Pierre-Emile Höjbjerg poté vyslal střelu, kterou Aymeric Laporte nasměroval nad břevno. Chvíli před přestávkou se za dánskou obranou konečně uvolnil Yamal, ale svou šanci nedokázal využít.

Dánsko se i po výkopu druhé půle snažilo nedat La Roja ani centimetr, Victor Nelsson frustroval marně útočícího Moratu, ale domácí stále měli spoustu ofenzivních záměrů. Fabián Ruiz byl blízko prvnímu gólu, ovšem jeho střela skončila jen na boční síti. Španělský záložník pak vysunul perfektně načasovanou přihrávkou Moratu, nicméně Schmeichel přispěchal, aby útočníka AC Milán zastavil.

Domácí se však stejně dočkali, když se Zubimendiho volej v 79. minutě odrazil od Höjbjerga a následně propadl mimo Schmeichelův dosah do brány. Španělsko tak získalo všechny tři body, čímž sesadilo Dánsko z trůnu a dostalo se do čela skupiny A4 Ligy národů, navíc prodloužilo svou neporazitelnost na celkem 13 zápasů. Zároveň uštědřilo soupeři teprve druhou porážku v posledních 11 zápasech. Ve vzájemných duelech však vládnou Španělé, kteří podlehli Dánům naposledy v roce 1993.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Španělsko
3
2
1
0
5 : 1
7
2
Dánsko
3
2
0
1
4 : 1
6
3
Srbsko
3
1
1
1
2 : 2
4
4
Švýcarsko
3
0
0
3
1 : 8
0

Liga C - skupina 2

Kypr - Rumunsko 0:3

12.10.2024 20:45

Góly: 16. Dennis Man, 25. Răzvan Marin (pen.), 36. Radu Dragusin

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Litva - Kosovo 1:2

12.10.2024 15:00

Góly: 84. Paulius Golubickas - 20. Edon Zhegrova, 65. Ermal Krasniqi

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Rumunsko
3
3
0
0
9 : 1
9
2
Kosovo
3
2
0
1
6 : 4
6
3
Kypr
3
1
0
2
1 : 7
3
4
Litva
3
0
0
3
2 : 6
0

Liga C - skupina 3

Bělorusko - Severní Irsko 0:0

12.10.2024 20:45

Góly: -

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Bulharsko - Lucembursko 0:0

12.10.2024 18:00

Góly: -

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bulharsko
3
1
2
0
1 : 0
5
Bělorusko
3
1
2
0
1 : 0
5
3
Severní Irsko
3
1
1
1
2 : 1
4
4
Lucembursko
3
0
1
2
0 : 3
1

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (18)

Přidat komentář
Pablos

Krasniqi gól

Reagovat
O.Giroud

to sa ma

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Moshe Dajan

Škóti blbí prohráli, svět je v pořádku

Reagovat
ignor24

Reagovat
Pharrell

Skoti nic nehráli . A nehrají už Eura

Reagovat
Cotton

Reagovat
dantetomas

Zasrati Spanieli, nemohli uhrat o jeden roh navyse

Reagovat
Pharrell

Já trochu dokonce čekal že dají více gólů . Střel a i šancí měli dost no .

Reagovat
Xavi

I na fauly dost prohráli, to mě taky docela překvapilo.

Reagovat
dantetomas

Mal som stavku - vyhra spanielska, dansko dostane viac kariet a spanielsko bude mat viac rohov… rohy 4:4

Reagovat
Miona

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat
Pharrell

Portugalsko & CR 7

Reagovat
kitas

CR7 krásny gól

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
kaja900

Reagovat
Mönchengladbach

Už nyní je jasné, že francouzské eMbéčko jeho velikosti nikdy nedosáhne.

Reagovat
RealC.F.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele