Souhrn Ligy národů - pondělí 14.10.

Včera, 19:56, aktualizováno včera, 22:48
Komentáře a souhrny
Giovanni Di Lorenzo dvěma góly rozhodl o výhře Itálie. (© Tiziana FABI / AFP)

Česko remizovalo 1:1 s Ukrajinou a posunulo se do čela skupiny v Lize B, za sebou však má Gruzii a Albánii, která zvládla vzájemný souboj. Itálie rozstřílela Izrael a bez porážky zůstává na čele skupiny o bod před Francií, jež navzdory početnímu oslabení vyhrála na belgické půdě. Německo porazilo Nizozemsko, tři body mají rovněž Maďaři. Slováci vezou body z Ázerbájdžánu.

Liga A - skupina 2

Belgie - Francie 1:2

14.10.2024 20:45

Góly: 45+3. Loïs Openda - 35. Randal Kolo Muani (pen.), 62. Randal Kolo Muani

Francie zvítězila ve střetu gigantů s Belgií, kterou v rámci čtvrtého kola Ligy národů porazila v Bruselu 2:1. Oba zásahy Les Bleus obstaral útočník PSG Randal Kolo Muani. Jednu z branek vstřelil z pokutového kopu, ve stejné disciplíně selhal za Belgičany Youri Tielemans. První tým skupiny A4, Itálie, v souběžně hraném utkání také zvítězil, Kohouti tak zůstali v těsném závěsu na druhé příčce.

Francouzi byli před duelem ve skupině o dva body před Belgií, a tak se čekal tuhý boj o to, kdo si vylepší pozici v boji o postup do čtvrtfinále. Domácí od začátku na nic nečekali a hned v první minutě střílel z hranice vápna Tielemans, ten ale slabou ranou jen rozehřál gólmana Mikea Maignana.

Tato situace ale naznačila, že první poločas bude plný šancí. Nadějné příležitosti pálili zejména domácí. Po centru ze strany nemířil přesně Loïs Openda, nájezd Leandra Trossarda ze strany poté zpacifikoval Maignan. Nadvláda Belgie se mohla zhmotnit v gól ve 23. minutě, Tielemans však při penaltě přestřelil bránu. To jako by nalilo život do žil Francouzům, kteří se zanedlouho dočkali prvních šancí a také svého pokutového kopu. Ten ve 35. minutě s přehledem proměnil Kolo Muani. Když už se zdálo, že svému týmu zařídil poločasové vedení, rozjásal tribuny v nastaveném čase Openda. Ten dokonale načasoval náběh na centr a hlavičkou uklidil míč do sítě.

Inkasovaný gól s Francií nezamával, naopak. Krátce po změně stran sice pálil po rychlém protiútoku těsně mimo Ousmane Dembélé, nicméně po hodině se hry se Belgičané nestačili ohánět. Zatímco v 58. minutě je ještě od inkasované branky zachránil zásah videorozhodčího poté, co Kolo Muani zahrál rukou před tím, než Manu Koné rozvlnil síť, o čtyři minuty později už Les Bleus vstřelili regulérní gól. Na centr Lucase Digneho si naskočil aktivní Kolo Muani a hlavičkou překonal Koena Casteelse.

Zajímavé dění na trávníku pokračovalo, útoky Belgie ale zastavovaly nepřesnosti nebo gólman Maignan, jenž například v 76. minutě zneškodnil slibně kopnutý přímý volný kop Trossarda. Ještě předtím byl vyloučen Aurélien Tchouaméni, který videl druhou žlutou kartu.

Navzdory početní nevýhodě si Francouzi cennou výhru pohlídali. V příštím kole Ligy národů přivítají 14. listopadu doma Izrael, Belgie vyzve téhož dne v Bruselu Itálii.

Více informací k zápasu

Itálie - Izrael 4:1

14.10.2024 20:45

Góly: 41. Mateo Retegui (pen.), 54. Giovanni Di Lorenzo, 72. Davide Frattesi, 80. Giovanni Di Lorenzo - 66. Mohammed Abu Fani

Italové setrvali na čele skupiny A2, když v Lize národů vyhráli na domácím stadionu v Udine 4:1 nad výběrem Izraele. Azzurri byli aktivnější od zahajujícího hvizdu, úvodní branky se dočkali ale až na sklonku prvního poločasu, kdy se z penalty prosadil Mateo Retegui. Světla reflektorů však na sebe nakonec strhnul jiný reprezentant Serie A, neapolský Giovanni Di Lorenzo totiž po změně stran dvěma trefami definitivně pojistil tříbodový zisk hráčů v modrých dresech.

Podle sázkových kanceláří měl být tento zápas jasný a vítězství Itálie mělo být pouhou formalitou. Proto také bylo překvapením, že to byli hosté, kdo mohl skórovat jako první. Nicolò Fagioli byl totiž ve středu hřiště obrán o balon Gavrielem Kanichowským. Oscar Gloukh se následně chopil míče, vyrazil dopředu a vyslal nebezpečný pokus, jenž prosvištěl jen o centimetry vedle. Od té chvíle to byl ale zápas na jednu bránu. Například Retegui hned dvakrát donutil Omriho Glazera k úžasným zákrokům z bezprostřední blízkosti.

V závěru poločasu pak byl ve vápně faulován Sandro Tonali a Italové získali výhodu pokutového kopu. Retegui vzal zodpovědnost na sebe a sebejistě poslal míč do horního rohu za nešťastného Glazera. Ani ne 10 minut po výkopu druhé půle Italové zdvojnásobili svůj náskok, když kapitán Di Lorenzo poslal hlavou do branky míč od neapolského spoluhráče Giacoma Raspadoriho.

Izrael toho po celou dobu z hlediska ofenzivy nenabídl mnoho, přesto se po úspěšné hlavičce z rohového kopu v podání Mohammada Abu Faniho dočkal kontaktní branky. Italové, poněkud zaskočeni inkasovaným gólem, ožili a během několika minut obnovili své dvougólové vedení, o což se zasloužil Davide Frattesi.

Pokud židovský stát v té chvíli živil naději na návrat, ta brzy pohasla, když zakončující Di Lornezo udeřil po přímém kopu Destinyho Udogieho a prakticky ukončil zápas. Pro Izrael to znamenalo čtvrtou porážku v řadě v tomto cyklu Ligy národů. Italové se naopak i nadále vyhřívají na prvním místě tabulky, kde mají jednobodový náskok na Francii.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Itálie
4
3
1
0
11 : 5
10
2
Francie
4
3
0
1
9 : 5
9
3
Belgie
4
1
1
2
6 : 7
4
4
Izrael
4
0
0
4
4 : 13
0

Liga A - skupina 3

Bosna a Hercegovina - Maďarsko 0:2

14.10.2024 20:45

Góly: 38. Dominik Szoboszlai, 50. Dominik Szoboszlai (pen.)

Maďaři vyhráli ve čtvrtém kole Ligy národů na půdě Bosny a Hercegoviny 2:0. Klíčovým mužem pro hostující tým byl záložník Liverpoolu Dominik Szoboszlai, který obstaral obě branky. Celek ze středu Evropy se bodově dotáhl v tabulce na druhé Nizozemce, za nimiž zůstává jen kvůli horšímu skóre. Příznivci Maďarska tak budou v příštím zápase svého týmu, jenž se odehraje v Amsterdamu, doufat ve zdolání favorita k uzmutí druhé příčky.

Po bezbrankové remíze z minulého měsíce se obě strany zoufale snažily o první vítězství v novém ročníku Ligy národů, a proto chtěly v Zenici brzy udeřit. Byli to málem domácí, kdo během několika vteřin mohl prolomit nerozhodný stav, když Jusuf Gazibegović pravačkou z ostrého úhlu jen těsně minul levou tyč. Maďarsko se postupně dostalo do tempa a Bendegúz Bolla donutil Nikolu Vasilje k nádhernému zákroku po bleskovém voleji.

O chvíli později brankář odolal i hlavičce Barnábáse Vargy. Rostoucí tlak Maďarů se ale nakonec vyplatil, když kapitán Szoboszlai převzal přihrávku od Zsolta Nagyho a nonšalantně uklidil míč do vzdálenějšího rohu branky. Bosna se poté do konce poločasu nemohla dostat do tempa a v šatně měli její hráči dost důvodů k zamyšlení.

Jediný střídající hráč v poločasové přestávce, Nail Omerovič, se rychle stal středem pozornosti. Při své první akci ve druhé půli srazil uvnitř šestnáctky Nagyho, což velmi potěšilo Szoboszlaie. Ten se totiž chopil následné penalty, kterou suverénní ranou do levého dolního rohu proměnil. Trenér Sergej Barbarez poté provedl i další střídání ve snaze změnit průběh zápasu, nicméně Zmajevi se do utkání již vrátit nedokázali, a tak si po závěrečném hvizdu připsali devátou porážku v posledních 11 zápasech.

Naopak svěřenci Marca Rossiho se po výhře dostali do souboje s Nizozemskem o druhé postupové místo ze skupiny A3. Jejich vzájemný duel proběhne 16. listopadu v Amsterdamu.

Více informací k zápasu

Německo - Nizozemsko 1:0

14.10.2024 20:45

Góly: 63. Jamie Leweling

Německo zvítězilo v rámci čtvrtého kola Ligy národů nad Nizozemskem 1:0. Utkání hrané v mnichovské Allianz Areně rozhodl v 63. minutě útočník Stuttgartu Jamie Leweling, jemuž zároveň nebyl uznán úvodní zásah již ze druhé minuty zápasu kvůli ofsajdu. Němci tak poprvé v historii zvítězili na domácí půdě v soutěžním duelu nad Oranjes.

Oba celky v letošním ročníku Ligy národů dosud neprohrály. Die Mannschaft si ve třech duelech připsal dvě výhry, díky čemuž se držel na průběžném prvním místě skupiny A3. Oranjes sice vedle ojedinělého triumfu dvakrát remizovali, v tabulce se ale i tak drželi v závěsu za svěřenci trenéra Juliana Nagelsmanna.

Němci vlétli do utkání hladoví po brzké brance, ovšem gól Jamieho Lewelinga z druhé minuty nemohl platit kvůli ofsajdovému postavení. Domácí nadále pokračovali v aktivní hře a v 11. minutě se po přenesení hry dostal míč k Maxmilianovi Mittelstädtovi, s jehož pokusem si bez větších problémů poradil Bart Verbruggen. Svěřenci kouče Nagelsmanna se přes velkou snahu a převahu v prvním poločase úvodní branky nedočkali.

První vážnou příležitost druhé půle nabídla až 64. minuta, kdy se Němci dočkali úvodní branky zápasu. Domácí výběr zahrával rohový kop, který na přední tyči nepřesně zakončil Tim Kleindienst, jenže míč se vykulil před Lewelinga, jenž se do něj opřel a propálil vše, co mu stálo v cestě. Nizozemci se o odpověď mohli postarat v 77. minutě, kdy Xavi Simons vyslal skrytou ránu, která již překonala Baumanna, jenže vyrovnání stavu zmařilo břevno.

Německo tříbodovým triumfem přepsalo historii, nikdy předtím totiž neporazilo Oranjes na domácí půdě v rámci soutěžního střetnutí. V příštím kole Ligy národů přivítají Němci 16. listopadu doma Bosnu a Hercegovinu, Nizozemsko se téhož dne utká v Amsterdamu s Maďarskem.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Německo
4
3
1
0
10 : 3
10
2
Nizozemsko
4
1
2
1
8 : 6
5
3
Maďarsko
4
1
2
1
3 : 6
5
4
Bosna a Hercegovina
4
0
1
3
3 : 9
1

Liga B - skupina 1

Ukrajina - Česko 1:1

14.10.2024 20:45

Góly: 53. Artem Dovbyk (pen.) - 18. Lukáš Červ

Češi remizovali ve čtvrtém kole Ligy národů B ve venkovním zápase s Ukrajinou 1:1. Na stadionu v polské Vratislavi jako první udeřili hosté, když svou premiérovou trefu v národním týmu náležitě oslavil plzeňský záložník Lukáš Červ. Po změně stran pak sice z pokutového kopu srovnal Artem Dovbyk, hráči v červených dresech se však i přes výslednou dělbu bodů osamostatnili na prvním místě skupiny.

Reprezentační tým Česka předvedl v utkání s Albánií nejlepší výkon pod Ivanem Haškem a po zasloužené výhře 2:0 se posunul na dělené první místo za Gruzii, a napravil tak úvodní výprask právě ze hřiště tohoto soupeře. Na páteční výkon chtěli hosté navázat také ve Vratislavi, na kterou měli Češi velmi příjemné vzpomínky z mistrovství Evropy 2012. Na tomtéž stadionu tehdy ovládli dva ze tří skupinových duelů a postoupili do čtvrtfinále.

Jako první nicméně zahrozili hráči ve žlutých dresech. Mychajlo Mudryk už v páté minutě na levém křídle předstihl Vladimíra Coufala a zpětnou přihrávkou na úroveň penalty našel nabíhajícího Mykolu Šaparenka. Ten ale míč netrefil ideálně a vysoko přestřelil. U zrodu první české šance stál Coufal, jenž dlouhý centr vrátil na Pavla Šulce a ve formě hrající záložník tvrdou ránou prověřil Anatolije Trubina.

O chvíli později už se však hráči v červeném dočkali. Balon se po rohovém kopu odrazil za vápno k Červovi, a ten jej z voleje nekompromisně poslal k bližší tyči. Fotbalista plzeňské Viktorie navíc svůj premiérový reprezentační gól bujaře oslavil.

Po půlhodině hry se v další příležitosti národního týmu objevil Václav Černý, který si navedl na hranici šestnáctky míč na levačku a vypálil k bližší tyči, branku Trubina ale těsně minul. Krátce před odchodem do šaten mohl po odstavení Tomáše Součka vyrovnat Mudryk, v koncovce však selhal a Matěje Kováře nepřekonal.

V samém závěru první půle dopravili hosté míč do sítě podruhé, přesná dorážka Martina Vitíka po zakončení Tomáše Chorého nicméně přišla z ofsajdového postavení, a trefa tak neplatila.

Dobrý český dojem z první půle zkazil úvod druhého dějství, kdy Ladislav Krejčí podle rozhodčího zahrál ve vápně rukou a Ukrajinci kopali penaltu. Té se ujal Dovbyk a zakončením do protipohybu Kováře srovnal.

Pak přišla poměrně hluchá pasáž, kterou přerušil až na prahu závěrečné desetiminutovky Coufal. Bek West Hamu výborným přízemním centrem našel střídajícího Jana Klimenta, jenž ovšem z první nedokázal zasunout míč za Trubina. Posléze pak Oleksandr Zubkov z přímého kopu pořádně prověřil Kováře, ten ale dokázal nepříjemně letící pokus vytěsnit.

Z neutrální polské půdy si tak nakonec Haškovi svěřenci odvezli remízu. Češi budou získané první místo ve skupině hájit 16. listopadu na hřišti Albánie, zatímco Ukrajina v tentýž den zavítá do Gruzie.

Více informací k zápasu

Gruzie - Albánie 0:1

14.10.2024 18:00

Góly: 48. Kristjan Asllani

Hráči Albánie si spravili ve čtvrtém kole Ligy národů chuť, když na předchozí porážku proti Česku zareagovali venkovním vítězstvím 1:0 v Gruzii. Týmu z Balkánského poloostrova stačil k triumfu zásah Kristjana Asllaniho krátce po změně stran. Záložník Interu zároveň hodil pomyslnou rukavici české reprezentaci, jež v případě neprohry v duelu s Ukrajinou poputuje na první místo skupiny B1. Asistenci si připsal Indrit Tuci, vedle něhož nastoupil v základu další sparťan Qazim Laci.

Sebevědomí Gruzie bylo před výkopem vysoké, na stadionu Mikheila Meskhiho se jí totiž poslední dobou velmi dařilo. Jvarosnebi si chtěli zároveň upevnit své místo na čele skupiny. Budu Zivzivadze málem zařídil celku ze Zakavkazska perfektní start, když si v pokutovém území našel přihrávku Otara Kakabadzeho, ke smůle domácích fanoušků ale ze vzdálenosti šesti metrů od brány trestuhodně přestřelil. První vážnější ohrožení pro Thomase Strakoshu přišlo po kroucené střele Zurika Davitašviliho, tu však albánský brankář vyrazil do bezpečí.

Následně zahrozili i Orli, když se sparťanský útočník Tuci dokázal probojovat do pokutového území, na Giorgiho Mamardašviliho si ale nepřišel. Albánie následně dovolila Gruzii, aby měla míč ve své moci, ale domácí nedokázali najít v úvodní půli potřebný moment překvapení a potřetí za sebou v zápase Ligy národů nevstřelili v prvním poločase gól.

Po změně stran se role obrátily, Albánie začala rychleji a vstřelila svůj první gól proti Gruzii od roku 2015. Na brance měl podíl i Tuci, jenž podržel míč uvnitř vápna a následně ho přízemním pasem poslal k Asllanimu. Záložník milánského Interu se s ničím nepáral a střelou do protibohybu Mamardašviliho rozvlnil zpoza vápna síť gruzínské branky. Domácí družina v zoufalé snaze zachránit svou šestizápasovou domácí neporazitelnost vystupňovala svůj tlak. Největší šanci na srovnání měl Georges Mikautadze, jenže tvrdou ránu z konce zápasu Strakosha zlikvidoval.

Gruzie tak padla podruhé v řadě a dala ostatním týmům příležitost dostat se na čelo skupiny. Albánci naopak hodili prohru proti českému týmu za hlavu a připsali si druhou výhru v probíhajícím ročníku Ligy národů.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Česko
4
2
1
1
7 : 7
7
2
Gruzie
4
2
0
2
5 : 3
6
3
Albánie
4
2
0
2
3 : 4
6
4
Ukrajina
4
1
1
2
5 : 6
4

Liga B - skupina 4

Island - Turecko 2:4

14.10.2024 20:45

Góly: 3. Orri Steinn Óskarsson, 83. Andri Lucas Gudjohnsen - 62. Irfan Kahveci, 67. Hakan Çalhanoğlu (pen.), 88. Arda Güler, 90+5. Kerem Aktürkoğlu

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Wales - Černá Hora 1:0

14.10.2024 20:45

Góly: 36. Harry Wilson (pen.)

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Turecko
4
3
1
0
8 : 3
10
2
Wales
4
2
2
0
5 : 3
8
3
Island
4
1
1
2
7 : 9
4
4
Černá Hora
4
0
0
4
1 : 6
0

Liga C - skupina 1

Estonsko - Švédsko 0:3

14.10.2024 20:45

Góly: 29. Sebastian Nanasi, 37. Sebastian Nanasi, 66. Viktor Gyökeres

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Ázerbájdžán - Slovensko 1:3

14.10.2024 18:00

Góly: 38. Toral Bajramov - 15. Rahil Mämmädov (vl.), 75. Lukáš Haraslín, 87. Dávid Ďuriš

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Švédsko
4
3
1
0
11 : 3
10
2
Slovensko
4
3
1
0
8 : 3
10
3
Estonsko
4
1
0
3
3 : 8
3
4
Ázerbájdžán
4
0
0
4
3 : 11
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele