Slovensko porazilo Belgii a kromě videa děkuje i speciálnímu čipu v míči. Jak funguje nová technologie?

18.06., 15:37
Aktuality
VAR při zápase Belgie - Slovensko. (© AFP)

Slovenským reprezentantům pomohlo k výhře nad Belgií nejen běžně užívané video, ale také nejnovější technologie v podobě čipu umístěného v míči. Vítězstvím 1:0 nad Belgií se v pondělí postarali o dosud největší překvapení mistrovství Evropy v Německu. Videorozhodčí přezkoumával tři klíčové gólové momenty a ve všech případech zněl verdikt proti favorizovaným "Rudým ďáblům".

Televizní diváci měli během zápasu možnost vidět nezvyklý graf s křivkou zvukových vln. Je součástí nového systému, jehož senzor je umístěn přímo v míči. Kanonýr Romelu Lukaku v závěru poslal míč do sítě, ale branka neplatila. Ukázalo se, že přihrávající Lois Openda nejprve zahrál rukou. Bez nejnovější inovace s názvem "connected ball" by si rozhodčí jeho nepatrného dotyku nemuseli všimnout.

V oficiálním míči letošního Eura je umístěn speciální čip, který vysílá signály až 500krát za vteřinu. Díky němu mohli rozhodčí zkontrolovat, zda se útočník Lipska opravdu rukou dotkl míče firmy Adidas, který nese název Fussballliebe.

"Snímač pohybu inerciální měřící jednotky (IMU) s frekvencí 500 Hz, umístěný uvnitř míče, umožní shromažďovat velmi přesné údaje o jeho pohybu a během několika vteřin je odesílá rozhodčím," uvedl výrobce.

Video nejprve potvrdilo regulérnost gólu Ivana Schranze, jemuž asistent původně odmával ofsajd. Lukaku přišel ve druhém poločase o branku hned dvakrát. Nejprve video odhalilo postavení mimo hru, ve druhém případě pak Opendovu ruku.

"Měli jsme kupu štěstí, musíme děkovat, že tu je VAR. Někdy si na něj zanadáváme, ale tentokrát mu asi poděkujeme. Chválabohu, že to tak dopadlo," řekl útočník Slavie po utkání novinářům.

Revoluční technologie "snicko" funguje na principu EKG. Čip se nachází uprostřed míče na speciálních pružných lankách, nabíjí se bezdrátově. Novinka byla poprvé zavedena v kriketu v 90. letech. Dokáže analyzovat zvuk a video, aby určila, zda pálka v těsných situacích opravdu zasáhla míček.

Ve fotbale pomáhá nejen ve vyhodnocování ofsajdových situací, ale také při detekci nejasných dotyků, čímž zvyšuje kvalitu a rychlost rozhodovacího procesu VAR. Podobný systém bude k dispozici také na mistrovství světa v roce 2026, testoval se již během Arabského poháru a na klubovém mistrovství světa v roce 2021.

Autor: ČTK

Komentáře (3)

Přidat komentář
nani92

každá technológia, ktorá nepotrebuje subjektívny názor rozhodcu je skvelá

Reagovat
Mass

Ještě bych přidal že každé nové pravidlo, které nepotřebuje subjektivní názor rozhodčího, je skvělé.

Reagovat
vladino10

Ja by som to rozšíril, že každý sport, ktorý nepotrebuje subjektivny nazor rozhodcu je skvelý

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele