Silná generace dobývá západ. Čekají Ukrajinu zlaté časy?

09.09., 12:06
Aktuality
Artem Dovbyk (© AFP)

Kdy už se silná generace prosadí? Ukrajinský národ zažívá těžké časy a právě výkony jeho sportovců jsou morální vzpruhou pro válečným konfliktem zmítanou společnost. Zatímco na nedávno skončených letních olympijských hrách dělali ukrajinští sportovci svým spoluobčanům radost, fotbalová reprezentace zůstává za očekáváním.

Konec v základní skupině letošního Eura byl pro Ukrajinu zklamáním. Tým nabitý mladými hvězdami a doplněný zkušenými harcovníky nenaplnil velká očekávání. Ve skupině s Rumunskem, Belgií a Slovenskem sice získal čtyři body, ale skončil až na posledním místě, a stal se tak nejnešťastnějším vypadnuvším celkem letošního turnaje.

Naposledy udělala reprezentace fanouškům radost před třemi lety. Na evropském šampionátu pod vedením největší legendy ukrajinského fotbalu Andrije Ševčenka došla do čtvrtfinále, ale od té doby šly výsledky Ukrajiny dolů. Na trenérské pozici skončil po úspěšném Euru Ševčenko a po nepovedeném angažmá Oleksandra Petrakova usedla na lavičku další legenda předcházející generace - Serhij Rebrov.

Ten po roce na lavičce a neúspěšném Euru má nadále důvěru vedení ukrajinského fotbalu a povede národní tým v nadcházejícím ročníku Ligy národů. Důvěru Rebrovovi dal výbor Ukrajinské fotbalové asociace, jemuž od začátku letošního roku předsedá trenérův dlouholetý spoluhráč a přítel, již zmíněný Andrij Ševčenko. Doba hájení však nemusí být dlouhá. Ukrajina je favoritem své skupiny v Lize národů a od silného týmu se už čekají výsledky.

Hvězdní brankáři, jedna z nejdražších posil Chelsea i nejlepší střelec La Ligy

Rebrov po nástupu do funkce zahájil neagresivní proměnu kádru. Řada mladých hráčů už byla v procesu začleňování do národního týmu, a tak jeho nástup nepřežila jen hrstka dřívějších opor. Nejznámějšími jmény, které vypadly z pravidelné nominace, jsou hráči ukrajinské ligy - Oleksandr Karavajem z Dynama Kyjev a Oleksandr Zubkov ze Šachtaru Doněck.

Hráčů z domácí ligy ve výběru národního týmu obecně ubylo. Jedním z faktorů je bezpochyby ozbrojený konflikt na území Ukrajiny, který nedrží dříve pohodlné hvězdy v domácí lize. Druhým byla korupční kauza bývalého předsedy asociace Andrije Pavelka, po které nastoupil na důležitý post právě Andrij Ševčenko. Talentovaní ukrajinští fotbalisté odcházejí již v mladém věku do západoevropských lig, kde se zatím úspěšně prosazují.

Právě hráči z největších evropských lig tvoří osu Rebrovova týmu. Můžeme začít už v bráně. Tam se o post jedničky perou dva mladí talentovaní brankáři. Donedávna měl výhodu Andrij Lunin, který využil brankářské krize v Realu Madrid a odchytal značnou část minulé sezóny. Nyní však opět plní roli náhradníka a nejspíš si na ni musí zvykat i v národním týmu. Už na Euru ho po prvním nepovedeném utkání s Rumunskem nahradil brankář Benficy Andrij Trubin. Vzhledem k tomu, že Trubin nyní v klubu na rozdíl od Lunina chytá, lze očekávat, že bude chytat i v národním týmu.

Pětadvacetiletý Lunin a třiadvacetiletý Trubin jsou členy silné ukrajinské generace, jejímž průkopníkem na západě je Oleksandr Zinčenko. Sedmadvacetiletý levý obránce nebo střední záložník působil pět let v Manchesteru City, se kterým získal čtyři anglické tituly. Nyní hraje v londýnském Arsenalu, kde je důležitým členem kádru Mikela Artety.

Zinčenko je zaběhnutým jménem v evropském fotbale. V posledních letech ho začíná doplňovat nebo dokonce zastiňovat řada jeho krajanů. Velký poprask vzbudil v lednu loňského roku přestup Mychajla Mudryka ze Šachtaru Doněck do Chelsea. Mudryk se stal jednou z nejdražších posil v historii londýnského klubu, a přestože zatím zůstává za očekáváním, jeho talent je nezpochybnitelný. Přehlídku největších a nejtalentovanějších hvězd uzavírá duo z Girony Cyhankov a Dovbyk. Zatímco první jmenovaný po povedené sezóně nastoupí v dresu katalánského celku v Lize mistrů, Dovbykovi zisk koruny krále střelců La Ligy zajistil přestup do AS Řím. Sestava ukrajinského národního týmu má nezpochybnitelnou kvalitu. Tak proč tomu neodpovídají výsledky?

Liga je v pochopitelném úpadku

Již zmíněný probíhající válečný konflikt na území Ukrajiny komplikuje každodenní život ukrajinských občanů, a tak není divu, že dopadl i na kvalitu domácích fotbalových soutěží. Ukrajina tradičně v reprezentaci těžila ze souhry hráčů Šachtaru Doněck a Dynama Kyjev, ale v momentální situaci hráči těchto celků spíše doplňují zvučnější jména. Jediným mladíkem z ligy prosazujícím se pravidelně v základní sestavě národního týmu je Heorhij Sudakov.

Jinak ligu v žlutomodrém dresu Ukrajiny reprezentují hlavně zkušení harcovníci v čele s Tarasem Stěpaněnkem a Andrijem Jarmolenkem. Ve středu obrany je ještě důležité zmínit Mykolu Matvijenka ze Šachtaru Doněck. O jeho služby byl zájem z velkých lig, ale osmadvacetiletý stoper zůstává věrný klubu, který ho fotbalově vychoval.

V nominaci na nadcházející zápasy Ligy národů s Albánií a Českou republikou figuruje hned čtrnáct jmen z ukrajinské nejvyšší soutěže. Mimo zmíněné případy ale plní většinou roli náhradníků a to by se nemělo změnit ani v nadcházejících zářijových zápasech.

Rebrov důvěřuje sestavě, která zklamala

Ukrajina měla na Euru určitým způsobem smůlu. Nepostoupit ze skupiny se čtyřmi body je v současném formátu turnaje unikát. Přesto její výkony nepotvrzovaly, že by za žlutomodré hrála její zlatá generace. Zejména první zápas s Rumunskem, kterému podlehla 0:3, byl velkým fiaskem. Roli favorita Ukrajina pak potvrdila proti Slovensku, ale trn z paty při výhře 2:1 jí vytrhával až deset minut před koncem základní hrací doby Jaremčuk. Následná bezbranková remíza z vyrovnaného duelu s Belgií ukázala potenciál Rebrovova týmu. Ten však zůstává nenaplněný.

Je pravda, že si Rebrov nemůže moc vybírat. Ukrajina má hvězdné hráče, ale nemůže je v případě absence či úpadku formy plnohodnotně nahradit. Právě šíře výběru je největším problémem pro lodivoda národního týmu, a tak navzdory neúspěšnému turnaji se nominace na první zápasy Ligy národu od té eurové moc neliší.

Domácí zápas s Albánií odehraje Ukrajina v Praze na Letné, a tak čeští fanoušci mohou vidět hvězdy jako Zinčenko, Mudryk nebo Cyhankov. Pokud to nestihnou, nemusí smutnit. Hned o tři dny později budou stejní hráči hrát proti České republice v Edenu. Koho naopak diváci neuvidí je Artem Dovbyk, kterého po nevýrazném začátku v AS Řím vyřadily ze hry zdravotní problémy.

Autor: Martin Jedlička

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele