Serie A - souhrn 38. kola: Frosinone třetím sestupujícím

23.05., 22:52, aktualizováno 26.05., 22:45
Komentáře a souhrny
Fanoušci Frosinone (© AFP)

Claudio Ranieri v týdnu ohlásil konec ve funkci kouče Cagliari, podle všeho se navíc chystá do trenérského důchodu a rozlučkou zřejmě bude porážka s Fiorentinou. Spokojen nebude ani Stefano Pioli. Frosinone podlehlo doma Udine a po jedné sezoně se vrací do druhé nejvyšší soutěže. Doplnilo tak už jistě sestupující Sassuolo a Salernitanu. Mezi elitou se naopak udrželo Empoli.

SS Lazio - US Sassuolo 1:1

26.05.2024 20:45

Góly: 60. Mattia Zaccagni - 66. Mattia Viti

Hráči Lazia remizovali ve 38. kole Serie A na své půdě se sestupujícím Sassuolem 1:1, a pro příští sezonu si tak zajistili místo ve skupinové fázi Evropské ligy. První gólový moment zápasu nastal přesně po hodině hry, kdy se k přímému kopu z úctyhodné vzdálenosti postavil Mattia Zaccagni a přesnou ranou k levé tyči skóroval. Hosté však svou pouť mezi italskou elitou zakončili bodovým ziskem, jelikož brzy po trefě 28letého záložníka odpověděl Mattia Viti.

Lazio v závěru ligové sezony najelo na sérii dobrých výsledků, které mu ovšem k Lize mistrů nepomohly. Naopak si Římané i před posledním kolem museli dávat pozor na svá záda, jelikož při případné porážce a výhře Fiorentiny mohli přijít i o místenku v Evropské lize. Před domácími fanoušky, kde vyhráli pětkrát v řadě ovšem přivítali už jistě sestupující Sassuolo, a tak se prohra příliš neočekávala.

Do první velké příležitosti se Římané dostali hned ve třetí minutě, kdy se Elseid Hysaj po krásné průnikovce ocitl sám před bránou, míč skrz brankáře však procedit nedokázal. Na stejný problém narazil i jeho spoluhráč Daiči Kamada po půlhodině hry. Ten byl tentokrát na konci další pohledné kombinace, když ho do dobré střelecké pozice vybídnul po přihrávce ze strany Luca Pellegrini. Fanoušky Sassuola chtěl v samém závěru úvodního dějství rozveselit Samuele Mulattieri, jehož střela doprostřed však neměla gólové parametry, a tak větší potíže Ivanu Provedelovi nenadělala.

K úvodní změně ve skóre tak došlo po hodině hry, kdy zvedl ze sedaček domácí příznivce Zaccagni, jenž se postavil k přímému kopu a s notnou dávkou štěstí prostřelil zeď a následně také Alessia Cragna. Na jeho trefu však záhy odpověděl Viti, jenž se nachomýtnul na zadní tyči po propadlém centru ze standardní situace a uklidil míč do poloodkryté branky. Vedení na svou stranu mohl v závěru strhnout nejlepší střelec Lazia, střídající Ciro Immobile, který však tváří v tvář Cragnovi selhal. Na druhé straně tak mohl rozhodnout další žolík Armand Laurienté, jehož pokus jen stěží vytěsnil na roh Provedel.

Římské Lazio tak sice v posledním kole před domácími fanoušky zaváhalo, jeden bod mu ovšem stačil k jistému postupu do skupinové fáze Evropské ligy v následující sezoně.

Více informací k zápasu

Hellas Verona - Inter Milán 2:2

26.05.2024 20:45

Góly: 16. Tijjani Noslin, 37. Tomáš Suslov - 10. Marko Arnautović, 45+1. Marko Arnautović

Hráči Interu zakončili mistrovskou sezonu ve 38. kole Serie A na hřišti Verony, kde remizovali 2:2. Domácí zaskočili nejlepší defenzivu soutěže v první půli hned dvakrát, avšak stejný počet gólů jako Mastini si připsal i útočník černomodrých Marko Arnautovič. Hosté si zároveň připsali svůj 48. bod ve venkovním duelu v rámci italské nejvyšší soutěže, což je ještě větší číslo, než Nerazzurri vyválčili ze San Sira. Jediným týmem, který na ně našel na svém hřišti recept, tak paradoxně zůstalo sestupující Sassuolo.

Ačkoliv Inter teprve dohrával sezonu ověnčenou 20. ligovým titulem v historii, už s předstihem věděl, že do té další vstoupí s novým majitelem v zádech. Dosavadní čínský vlastník totiž nesplatil americké investiční společnosti půjčku, za niž ručil právě podílem v milánském klubu. Výbornou sezonu chtěli Nerazzurri zakončit osmou výhrou nad Veronou, která se v minulém kole definitivně zachránila.

Černomodří vstoupili do posledního zápasu sezony úspěšně a už v 10. minutě vedli. Po velmi laxním bránění Diega Coppoly se k míči dostal Arnautovič a zamířil přesně. Již po šesti minutách však bylo srovnáno. Slovenský záložník Tomáš Suslov našel krásnou přihrávkou ve vápně Tijaniho Noslina, který se sám před gólmanem Emilem Auderem nemýlil. To brankář žlutomodrých Simone Perilli si proti šancím Interu počínal zdatně. Narozdíl od jeho protějšku Audera, jenž v 37. minutě inkasoval podruhé. Opět se o to postarali Noslin se Suslovem, tentokrát si však vyměnili role střelce a nahrávače. V nastaveném čase bylo ovšem zase srovnáno zásluhou Arnautoviče. Rakouský útočník si zpracoval míč ve vápně po krásném centru Davide Frattesiho a zapsal do statistik druhý gól.

Druhé dějství probíhalo v poklidnějším tempu a zakončení, ke kterým se dostali svěřenci Simoneho Inzaghiho, neznamenala pro Perilliho významnější problém. Brankáře Interu Audera vystřídal Raffaele di Gennaro a krátce po svém příchodu musel zasahovat proti ojedinělé šanci Mastini. Blízko vítěznému gólu byl v 84. minutě Frattesi, jenže jeho pokus vykopl na brankové čáře jeden z obránců Verony. Fotbalisté milánského celku se v závěru hnali za vítězným gólem a dokonce míč dopravili do sítě, jenže trefa Alexise Sáncheze byla kvůli ofsajdu odvolána.

Na rozdíl od minulé sezony, kdy Inter vyhrál ve Veroně vysoko 6:0, tentokrát jen remizoval. Nic to však nezměnilo na tom, že Nerazzurri získali nejvíce bodů od ročníku 2006/2007, kdy slavili titul s 97 body.

Více informací k zápasu

Empoli FC - AS Řím 2:1

26.05.2024 20:45

Góly: 13. Matteo Cancellieri, 90+3. M'Baye Niang - 45+1. Houssem Aouar

Hráči Empoli porazili v posledním kole Serie A na vlastním hřišti AS Řím 2:1, a udrželi se tak v nejvyšší italské soutěži. Dobře k třem bodům vykročili už ve 13. minutě, kdy čtvrtou sezonní branku vstřelil Metteo Cancellieri, jenž v modrém dresu hostuje z městského rivala Vlků Lazia. O naděje se poskusil připravil domácí tým v nastaveném čase první půle hlavičkující Houssem Aouar, v samém závěru ovšem vrátil vedení Empolesi M’Baye Niang.

Římané vstupovali do posledního kola s vědomím, že jejich místenku v následujícím ročníku Ligy mistrů drželi hráči Bologny a Atalanty. Ti totiž získali trofej pro vítěze Evropské ligy a pokud by až do konce sezony zůstali na páté příčce v Serii A, pak by právě místo v milionářské soutěži připadlo i šestému celku, tedy AS Řím. To se ovšem nestalo, neboť Bologna podlehla v páteční předehrávce Janovu a přepustila Bergamu čtvrtou příčku. Naopak Empoli mělo osud ve svých rukou, k jistotě záchrany potřebovalo zvítězit.

První slibnější příležitost měli v sedmé minutě hosté, kdy poslal přízemní přihrávku skrze malé vápno Nicola Zalewski, na míč však těsně nedosáhl Tammy Abraham. A tak to byli o poznání motivovanější Azzurri, kteří otevřeli skóre utkání. Ve 13. minutě využil zaváhání obrany Vlků Emmanuel Gyasi a vydal se do úniku, ve vápně pak připravil míč osamocenému Cancellierimu, jenž prostřelil Mila Svilara. Giallorossi se vyrovnání dočkali o šest minut později, když se z druhé dorážky prosadil Bryan Cristante, gól však po dlouhém zkoumání odvolal kvůli ofsajdu videorozhodčí. Vedení pak mohl ještě naopak pojistit Cancellieri, po kličce obránci ale nastřelil brankáře Svilara. V závěru úvodního dějství se tak Vlci po hlavičce nehlídaného Aouara v malém vápně dočkali vyrovnání.

Krátce po změně stran mohl remízový stav zvrátit zpět na stranu Empoli Liberato Cacace, gólman ale jeho ránu k tyči zneškodnil. Krátce nato napálil na druhé straně z úhlu brankovou konstrukci Zalewski. O chvíli později zase na druhé straně zahrozil aktivní Cancellieri, gólman však jeho střelu vytěsnil. V 69. minutě pak otestoval pevnost břevna Razvan Marin. Azzurri ovšem bojovali až do závěrečných minut, za což byli odměněni ve třetí minutě nastavení, kdy Cancellieri našel ve vápně Nianga, jenž se prosadil ranou na bližší tyč.

Empoli tak na domácí půdě porazilo AS Řím a po fantastickém úspěchu si zajistilo setrvání v nejvyšší italské soutěži.

Více informací k zápasu

Frosinone Calcio - Udinese Calcio 0:1

26.05.2024 20:45

Góly: 76. Keinan Davis

Hráči Udinese zdolali ve 38. kole Serie A domácí Frosinone 1:0 a zachránili se před sestupem do nižší soutěže. Na stejný počin ovšem nakonec nedosáhli Canarini, kteří kvůli výhře Empoli nad AS Řím v souběžně hraném utkání spadli do Serie B. Jediným úspěšným střelcem střetnutí se v 76. minutě stal Keinan Davis, jenž se po letním příchodu z Aston Villy prosadil vůbec poprvé. Pod vítězství Bianconeri se neméně významným způsobem podepsal i brankář Maduka Okoye, který předvedl několik povedených zákroků a v posledním zápase sezony udržel čisté konto.

Udinese se pod vedením legendárního Fabia Cannavara herně zvedlo a k záchraně mu chyběl už jen poslední krok, ovšem ten nejklíčovější. Bianconeri totiž přijeli v posledním kole na hřiště Frosinone, kde diváky čekala vzrušující bitva o záchranu. Porážka totiž mohla mít pro oba týmy fatální následky, neboť při případné výhře Empoli by poražený celek s jistotou spadl do druhé ligy. Domácí však měli kromě podpory svých fanoušků ještě jednu výhodu, k záchraně jim totiž stačil i bod.

Bianconeri se do první velké šance dostali hned chvíli po úvodním hvizdu, tečovaný pokus Brennera ale skvěle zlikvidoval Michele Cerofolini. Následně se na druhé straně činil Okoye, když musel vytáhnout dva perfektní zákroky proti střelám Kanárků. Jinak vyrovnaný záchranářský souboj příliš šancí nenabízel. Výjimkou byl pouze přímý kop Frosinone, který Emanuele Valeri poslal do břevna a střela záložníka Udinese Martina Payera, kterou vychytal Cerofolini.

Velká příležitost k otevření skóre se naskytla domácím fotbalistům krátce po zahájení druhého dějství. Marco Brescianini však i s pomocí teče mířil jen do vzdálenější tyče. Proti střele Nadira Zortey vytáhl další parádní zákrok Okoye. Tak udeřilo na druhé straně. Střídající Davis zužitkoval uvnitř šestnáctky skvělou přihrávku a nekompromisně pokořil Cerofoliniho. Další gól již diváci na Stadio Benito Stirpe neviděli, jelikož Valeri svou prudkou střelu v nastavení nezakroutil mezi tři tyče.

Udinese tak ovládlo klíčový zápas na hřišti Frosinone a zajistilo si záchranu. Naopak Frosinone se s nejvyšší italskou soutěží loučí, neboť Empoli ovládlo souběžně hrané střetnutí s AS Řím.

Více informací k zápasu

SSC Neapol - US Lecce 0:0

26.05.2024 18:00

Góly: -

Fotbalisté Neapole remizovali ve 38. kole Serie A na vlastní půdě s Lecce 0:0, a po sérii sedmi zápasů bez vítězství je tak jasné, že si v pohárové Evropě příští sezonu nezahrají. Byli to naopak hosté, kteří si mohli ze hřiště šampiona minulého ligového ročníku odvézt všechny body. Nejprve pálil Patrick Dorgu do tyče a pokus Medona Berishy ze závěru prvního dějství zblokovala domácí obrana. Po změně stran sice došlo ke zlepšení herního projevu Neapolitánců, na kýžený gólový úspěch to však nestačilo. Český mládežnický reprezentant Daniel Samek sledoval celé utkání jen z lavičky náhradníků.

Před několika dny se naděje Neapole upínaly do Sardinie, jenže tam Cagliari podlehlo Fiorentině. Poslední šance Partenopei na postup do Konferenční ligy se tak rovnala posunu na devátou příčku a triumfu Fialek v aktuálním ročníku této pohárové soutěže. Pro úřadujícího mistra se jednalo o kruté vystřízlivění po minulé sezoně, v níž získal o téměř 40 bodů více.

Studenou sprchu fanouškům na Stadio Diego Armando Maradona mohl dát hned v deváté minutě Dorgu, který se dostal k míči v levé části pokutového území a tvrdou ranou ho otřel o vzdálenější tyč neapolské branky. Navzdory faktu, že Neapol potřebovala zvítězit, aby si zachovala reálnou šanci zahrát si v příští sezoně v pohárové Evropě, bylo tempo prvního dějství poněkud klidné a ani jeden z týmů si nevytvářel větší příležitosti. K jedné takové došlo až v samém závěru poločasu, kdy se po rychlém brejku dostal k zakončení hostující Berisha, jehož přízemní střelu soupeř zblokoval na rohový kop.

Trenér úřadujícího mistra ligy Francesco Calzona tak sáhl po změně stran hned k dvojnásobnému střídání v ofenzivních řadách, což mělo přispět k dalším útočným snahám Neapolitánců. Jedním z nově příchozích byl i Belgičan Cyril Ngonge, jenž se po průniku z pravé strany pokusil o obstřel na vzdálenější tyč a brankář Wladimiro Falcone si připsal první zákrok v zápase. O pár minut později mu zase pomohla branková konstrukce, kterou orazítkoval Jens Cajuste. Ta stála při hostech i proti dalšímu projektilu Ngongeho ze 64. minuty. Falcone nemusel zasahovat ani proti střele Mathiase Olivery z bezprostřední blízkosti, kterou obrana Lecce pohotově zablokovala.

Neapol zakončila nejhorší ročník od sezony 2008/2009 remízou, a definitivně tak zahodila naději zahrát si v pohárové Evropě. Lecce získalo o dva body více než loni a relativně bezpečně se zachránilo.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - Turín FC 3:0

26.05.2024 18:00

Góly: 26. Gianluca Scamacca, 43. Ademola Lookman, 71. Mario Pašalić (pen.)

Hráči Atalanty potvrdili úspěšný závěr sezony výhrou ve 38. kole Serie A před domácími fanoušky nad Turínem FC 3:0. Lombarďané, kteří před čtyřmi dny ovládli finále Evropské ligy proti Leverkusenu, dominovali od úvodního hvizdu a ještě v první půli byli za svou snahu odměněni, když se povedenou ranou prosadil Gianluca Scamacca, na nějž navázal hrdina duelu s Bayerem Ademola Lookman. Klub z Bergama tak poskočil v tabulce na čtvrtou příčku, díky čemuž se pražská Slavia na dálku kvalifikovala přímo do třetího předkola nemistrovské části Ligy mistrů.

Během koronavirové pandemie se stal fotbal jedinou radostí v regionu Bergamo, jedné z nejzasaženějších oblastí v zemi. Fotbalisté tehdy došli až do čtvrtfinále Ligy mistrů a výkony z posledních týdnů toto tažení připomněly. Orobici vyhráli pět ligových duelů v řadě a zejména opanovali finále Evropské ligy, Turín byl nicméně těžkým testem jejich formy. Býci sice kvůli výhře Fiorentiny přišli o možnost účasti v evropských pohárech, chtěli však sezonu zakončit vítězně a navíc disponovali Duvánem Zapatou, autorem 82 branek v barvách domácích.

Utkání od začátku nabízelo vyrovnaný a bojovný fotbal. Do první velké příležitosti se dostal ve 24. minutě Charles de Ketelaere, ale jeho pokus uvnitř vápna proletěl těsně vedle tyče. Z podobného místa zakončoval o dvě minuty později Scamacca a vedl si o poznání úspěšněji, jelikož míč zapadl za záda Lucy Gemella. Aktivní byl v útoku Bergama také Lookman, jehož střela z úhlu ze 41. minutě sice nenašla svůj cíl, o dvě minuty později se však nigerijský kat Leverkusenu mohl radovat, když dorazil do brány pokus Maria Pašaliče.

V 52. minutě dostali Nerazzurri míč do sítě soupeře potřetí. Ten však těsně předtím opustil hrací plochu, a branka tak uznána nebyla. S balonem ovšem hráli hlavně Býci, jelikož Atalanta pochopitelně po přestávce zvolnila a soustředila se hlavně na udržení náskoku. Ani další Lookmanův zásah neplatil, tentokrát kvůli útočnému faulu. To jej ovšem mrzet nemuselo, neboť v 70. minutě vybojoval penaltu. Míč si na značku postavil Pašalič a nezaváhal. Za pět minut opět skóroval aktivní Lookman, smůla se mu však lepila na paty, neboť jeho radost opět zhatil rozhodčí kvůli ofsajdu. V nastavení mohl přidat alespoň čestný úspěch hostů Ivan Ilič, jeho střele ale vystavil stopku skvělým zákrokem střídající brankář Francesco Rossi.

Vynikající formu Atalanty tak odskákal také Turín. Ten tím pádem zakončil ročník na deváté příčce. Orobici ještě čeká jeden ligový duel, a to 2. června doma proti Fiorentině.

Více informací k zápasu

AC Milán - Salernitana Calcio 3:3

25.05.2024 20:45

Góly: 22. Rafael Leão, 27. Olivier Giroud, 77. Davide Calabria - 64. Simy, 87. Junior Sambia, 89. Simy

Fotbalisté AC Milán před vlastními fanoušky neúspěšně zakončili letošní sezonu Serie A, když pouze remizovali s poslední Salernitanou 3:3. Domácí celek vykročil vstříc třem bodům v první půli, ve které si jednu ze dvou branku připsal i Olivier Giroud, jenž tak příjemně zakončil tříleté působení v dresu Rossoneri. Po změně stran ovšem AC značně polevilo, což Granata potrestala třemi góly. Rozlučku na San Siru prožil také domácí kouč Stefano Pioli, jemuž klub po druhé sezoně bez mistrovského titulu nenabídl novou smlouvu.

Jednou z motivací AC Milán do posledního utkání sezony, v níž již bylo rozhodnuto o jeho druhé příčce, byla důstojná rozlučka s Giroudem mířícím do americké MLS. Francouz navlékl červeno-černý dres poprvé ve svých 34 letech, přesto zanechal na San Siru výraznou stopu, když v průběhu tří sezon vstřelil 38 ligových branek. Salernitana podobného střelce neměla a možná i proto zakončila ročník beznadějně poslední.

Giroud hned v úvodu zápasu projevil touhu rozloučit se s Rossoneri gólem, když ve vápně pohotově zakončoval. Vincenzo Fiorillo však byl připraven jak proti jeho střele, tak proti pokusu Rafaela Leaa. Domácí fotbalisté herně naprosto dominovali, avšak nedokázali míč dopravit do sítě. Pomohl jim k tomu až Fiorillo neskutečnou hrubkou v 22. minutě. Pomalu letící odražený míč italskému brankáři vypadl z náruče, okamžitě se jej chopil Leao a dopravil jej do prázdné brány. Za pět minut se při své derniéře prosadil i Giroud. Francouzský útočník se po centru z rohového kopu zbavil obránce a nekompromisně zakončil. Svěřenci loučícího se Pioliho pokračovali ve skvělém výkonu. Trefa Thea Hernándeze však nakonec nebyla uznána z důvodu ofsajdu a další dvě velké šance skvělými zákroky zneškodnil Fiorillo.

Druhý poločas byl o poznání vyrovnanější a byla to Salernitana, kdo zahrozil jako první. Antonio Candreva v nadějné pozici vyslal prudkou ránu, kterou však těsně nedokázal vměstnat do brány. V 64. minutě se Granata přece jen dočkala snížení. Na centr od rohového praporku vyskočil nikým nehlídaný Simy a po čtyřech minutách na hřišti překonal hlavou Antonia Miranteho. Nigerijský útočník byl následně blízko vyrovnání, tentokrát ale předvedl gólman AC bravurní zákrok. Nakonec si však příznivci Rossoneri na San Siro mohli zajásat i ve druhém dějství. V 77. minutě si na centr Christiana Pulišiče do vápna naběhl Davide Calabria a připsal si svůj první gól v sezoně. Salernitana ovšem dokázala nasbírat síly na závěrečný odpor. Nejprve si v 87. minutě Junior Sambia našel odražený míč a uklidil jej přesně k tyči. O dvě minuty později přidal svůj druhý gól Simy, který stál ve vápně na správném místě a dorážel balon do odkryté brány.

Vzájemné utkání tak skončilo potřetí v řadě remízou. Další ročník nejvyšší italské soutěže začne 17. srpna.

Více informací k zápasu

Juventus FC - AC Monza Brianza 2:0

25.05.2024 18:00

Góly: 26. Federico Chiesa, 28. Alex Sandro

Fotbalisté Juventusu porazili ve 38. kole Serie A na vlastní půdě Monzu 2:0 a po šesti ligových remízách v řadě se na Allianz Stadium rozloučili se svými fanoušky alespoň trochu důstojně. Pod první výhrou někdejšího obránce Paola Montery, jakožto prozatímního kouče na lavičce Staré dámy, se významně podepsali svými gólovými příspěvky v rozmezí dvou minut Federico Chiesa a Alex Sandro. Pro brazilského obránce šlo navíc o první přesný zásah po více než dvou letech.

Juventus vyhrál jediný z posledních 11 ligových zápasů a ze druhé příčky, k níž původně vše směřovalo, se propadl až do boje o alespoň čtvrtou pozici. Už delší dobu bylo nicméně rozhodnuto, že italský fotbal vyšle do Ligy mistrů pět celků, a tak to Starou dámu nemuselo tolik mrzet. Zároveň ovšem nemohlo být překvapením, že se rozloučila s koučem Massimilianem Allegrim, a to navzdory úspěšnému finále Coppa Italia.

Na průběžnou třetí pozici v tabulce mohl Bianconeri protlačit Nicoló Fagioli. Ten se zmocnil propadlého míče ve středu pole, a přestože šel se svými spoluhráči do přečíslení, vzal celou situaci na svá bedra, nastřelil ovšem pouze břevno. Lépe se už vedlo jeho parťákovi Chiesovi, který se z levé strany šikovně prodral až do vápna a z ostrého úhlu zakončil levačkou přesně ke vzdálenější tyči. Ke druhému gólu si Stará dáma pomohla standardní situací, když se po rohovém kopu prosadil hlavou Alex Sandro.

Prozatimní stratég Juventusu Montera poslal do druhého dějství na trávník loučícího se brankáře Carla Pinsoglia, který se tak mezi tři tyče postavil poprvé od roku 2022. A zkušený italský gólman se hned zaskvěl proti ráně z bezprostřední blízkosti z kopačky Samuela Birindelliho. Po hodině hry se prezentoval učebnicovým lobem za obranu aktivní Fagioli, ale jeho adresát Chiesa nedokázal pokořit Alessandra Sorrentina, jenž mu skvělým výběhem pod nohy znemožnil celou akci nebezpečně zakončit. K heroickému výkonu se vybičoval Pinsoglio. Ten totiž lapil nebezpečný pokus z hlavy střídajícího Milana Djuriče, a v posledním zápase za Bianconeri tak ustrážil cenné čisté konto. V samotném závěru viděl druhou žlutou kartu Alessio Zerbin, který si tím pádem nezahraje v úvodním kole následujícího ročníku.

Z dvojice trápících se týmů se tak z přerušení čekání na výhru radoval Juventus. Monza sice získala o sedm bodů méně než v minulé sezoně, přesto se může těšit na třetí ročník mezi italskou elitou v řadě.

Více informací k zápasu

Janov CFC - Bologna FC 2:0

24.05.2024 20:45

Góly: 13. Ruslan Malinovskyj, 59. Vitinha

Fotbalisté Janova v posledním 38. kole italské Serie A porazili na domácím hřišti Bolognu 2:0. Duel týmů se stejnou přezdívkou "Rossoblu” rozhodl už v první půli svým čtvrtým sezonním gólem Ruslan Malinovskij. Vedení Grifone pojistil ve druhém poločase teprve svou druhou ligovou trefou Vitinha. Bologna se tak s trenérem Thiagem Mottou, který dovedl Chrty po více než 60 letech do Ligy mistrů, rozloučila porážkou. Italský kouč by měl podle posledních informací od příští sezony vést turínský Juventus.

Nebýt velmi nepovedených závěrečných 15 minut zápasu s Juventusem, mohla se Bologna těšit z jistoty třetí příčky. Přesné umístění už nicméně bylo pouze kosmetickou záležitostí, když jediná prohra z posledních 17 duelů vynesla Chrtům vstupenku do Ligy mistrů. Z povedené sezony se radoval také Janov, který po postupu z druhé ligy zaplul mezi italskou elitu a bez problémů se vyhnul trablům se záchranou.

Vzhledem k charakteru klání, kdy ani jednomu z celků v podstatě o nic nešlo, si mohl kouč hostí Motta dovolit sáhnout až k devíti změnám v základní sestavě oproti pondělnímu střetnutí s Juventusem. Tato skutečnost se poprvé projevila ve 13. minutě, kdy se k míči ve vápně dostal zcela nehlídaný Malinovskij a přízemní střelou ke vzdálenější tyči poslal Janovany do vedení. Odpovědět mohl o několik minut později Giovanni Fabbian, jenž si našel centr zprava, avšak hlavou orazítkoval pouze tyč.

Poměrně klidný průběh utkání se snažil změnit po přestávce opět Fabbian. Ačkoliv jeho střela za vápnem mířila pouze doprostřed brány, nadělala gólmanovi Nicolovi Lealimu evidentní potíže. Ke změně skóre tak došlo na straně druhé, a to zásluhou Vitinhy, jemuž se po rychlém brejku podařilo chladnokrevně přehodit padajícího brankáře, a zvýšil tak vedení na rozdíl dvou branek. Gólovou tečku za utkáním mohl v jeho samém závěru přidat ještě Albert Gudmundsson, jenž však trestuhodně přestřelil prázdnou bránu.

Janov tak udělal tečku za úspěšnou nováčkovskou sezonou třetí domácí výhrou v řadě. Bolognu čeká perné léto plné příprav na Ligu mistrů.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - ACF Fiorentina 2:3

23.05.2024 20:45

Góly: 64. Alessandro Deiola, 85. Kingstone Mutandwa - 39. Giacomo Bonaventura, 89. Nicolás González, 90+13. Arthur Melo (pen.)

Fotbalisté Cagliari podlehli v rámci 38. kola Serie A Fiorentině 2:3. Favorit zápasu, který začal i s Antonínem Barákem v základní sestavě, se poprvé gólově osmělil až v 39. minutě, kdy se krásně prosadil Giacomo Bonaventura. I přes dlouho úspěšnou snahu domácích zvrátit skóre na svou stranu se nakonec ze všech bodů radovali hosté díky penaltě nařízené v závěru dlouhého nastavení. Fiorentina si ziskem tří bodů zajistila minimálně osmé pohárové místo v ligové tabulce. Rossoblu naopak nedopřáli ideální rozlučku lodivodovi Claudiu Ranierimu, jenž po sezoně ukončí trenérskou kariéru. Charismatický Ital se zapsal do paměti fanoušků po celé Evropě zejména díky svému působení v Leicesteru, se kterým slavně opanoval anglickou Premier League v roce 2016.

Fiorentinu sice čekal vrchol sezony až o týden později v Aténách, zároveň však musela být připravena i na variantu, že by jí finále Konferenční ligy podruhé v řadě nevyšlo. V takovém případě by se potřebovala kvalifikovat do evropských pohárů z ligové soutěže, kde zatím držela kýženou osmou příčku, ale na záda jí dýchal tandem Turín FC a Neapol.

Úvod duelu nenabízel přílišnou snahu ze strany obou týmů hnát se vpřed. První vážnější ohrožení tak přišlo až krátce před půlhodinou hry, kdy Casteddu získali rohový kop. Na centr ze strany si naskočil Alessandro Deiola a hlavičkoval jen těsně nad břevno. Nakonec se ale radoval z úvodní branky duelu favorit. Bonaventura zpracoval míč ve vápně a nádherným obstřelem otevřel skóre. V závěru poločasu mohl vedení ještě navýšit Gaetano Castrovilli, jehož ránu z úhlu vyrazil Simone Scuffet. V nastavení se snažil překvapivě vyrovnat Gianluca Lapadula, nicméně kvůli ofsajdu se nakonec neradoval.

Fiorentina s jednobrankovým vedením nastoupila do druhé půle velmi uvolněně. Rychle tak mohl vyrovnat Lapadula, jenž se dostal do úniku. Proti němu však skvěle vyběhl Pietro Terracciano a šanci zlikvidoval. Po hodině hry se už domácí radovali. Deiola si naběhl na centr a hlavou poslal míč přesně k pravé tyči. Sudí musel náběh přezkoumávat pomocí videa, ale ofsajdové postavení neobjevil, a tak gól uznal. Aktivní Lapadula mohl dokonce zařídit obrat v duelu, kdyby svou hlavičku v 79. minutě zamířil lépe. To se nakonec v závěru podařilo po rychlém protiútoku, když Kingstone Mutandwa krásným obstřelem nasměroval Ranieriho k vítězné rozlučce. To vzápětí odmítl Nicolás González, kterého si obrana nepohlídala. Velký důraz ovšem defenziva domácích kladla v nastavení, kdy se dopustila faulu a rozhodčí nařídil penaltu. Pokutový kop s klidem proměnil Arthur Melo poté, co počkal na pohyb gólmana a poslal míč opačným směrem.

Zápas tak skončil první výhrou Fiorentiny z největšího města Sardinie od roku 2017. V závěrečném kole se představí 2. června na půdě Atalanty, pro Cagliari se již jednalo o poslední vystoupení v rámci této sezony.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Inter Milán
38
29
7
2
89 : 22
94
2
AC Milán
38
22
9
7
76 : 49
75
3
Juventus FC
38
19
14
5
54 : 31
71
4
Atalanta Bergamo
37
21
6
10
70 : 39
69
5
Bologna FC
38
18
14
6
54 : 32
68
6
AS Řím
38
18
9
11
65 : 46
63
7
SS Lazio
38
18
7
13
49 : 39
61
8
ACF Fiorentina
37
16
9
12
58 : 44
57
9
SSC Neapol
38
13
14
11
55 : 48
53
10
Turín FC
38
13
14
11
36 : 36
53
11
Janov CFC
38
12
13
13
45 : 45
49
12
AC Monza Brianza
38
11
12
15
39 : 51
45
13
Hellas Verona
38
9
11
18
38 : 51
38
14
US Lecce
38
8
14
16
32 : 54
38
15
Udinese Calcio
38
6
19
13
37 : 53
37
16
Empoli FC
38
9
9
20
29 : 54
36
17
Cagliari Calcio
38
8
12
18
42 : 68
36
18
Frosinone Calcio
38
8
11
19
44 : 69
35
19
US Sassuolo
38
7
9
22
43 : 75
30
20
Salernitana Calcio
38
2
11
25
32 : 81
17

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (31)

Přidat komentář
Largo

Nejak se nam ten scenar o patym miste Atalanty komplikuje

Reagovat
Largo

Tak to jdete do haje!

Reagovat
gunkskunk

Sakryš co je toto za výsledek... Motta už hraje za Juve, zdá se.

Reagovat
Largo

Reagovat
10

takovýho vzruchu celej týden a pak stejně neporazíte Empoli

Reagovat
Pozor skluz!!!

Na nasem vysledku nesejde, rad bych videl mladochy.

Reagovat
Truffaldino

Empoli jde o vše, byl by to dobrý test. Zároveň ale nechci, aby EDF ani Udine spadli.

Reagovat
Pozor skluz!!!

Frosinone doufam udrzi je z regionu.

Udinese v B by bylo hrozne divne.

Empoli mi chybet nebude ale zas Nicolova aura zachrance

Reagovat
Lech

Za me osobne by bonus v podobe LM byl super, ale nevzrusuju se kvuli tomu. V prve rade jsme nemeli ztracet zbytecne body, a pak na konci sezony, kdyz uz bylo jasne ze to bude kdo z koho o ten ctvrty flek, jsme byli na hristi horsi jak proti Bologni tak proti atalante. Atalanta byla pod nama a mela zapasy v SA, EL a v italskem poharu. Meli jsme vsechny mozne vyhody, a nevyuzili jsme je. Podle cele sezony mam spis dojem, ze pro AS by bylo zaslouzenejsi hrat v KL nez v LM

Reagovat
gunkskunk

To nepochybne, LM si vykony nejmene z te potencialni sestky zaslouzime. JENZE nas ceka (doufejme) divocejsi mercato, a mnoho hracu prave preferuje kluby co budou hrat LM, zaroven je to dobry prijem penez a ty tez potrebujeme jak sul… Stale jeste doufam ze to nejak dopadne, Torino motivaci ma, hur je na tom pak Fiorentina ale ta je zase nevyzpytatelna.

Reagovat
Pozor skluz!!!

O to vic vezmeme mladych s potencialem.

Pro Dani o budou snad dulezitejsi vlastnosti a skill grace nez jmeno a Ghisolfi musi generovat zisky v pristich letech takze budeme brat predevsim potencial. Je to skoda, ten format by prinesl vice penez nez driv, ale po podzimu by to byl fakt zazrak.

Reagovat
M11

!!! FORZA JUVE !!!

Reagovat
AngryPrd

Pioli sa rozlucil presne tak ako ho vsetci pozname, so super striedaniami :-) Dva goly za dve minuty Nemilo prekvapil Adli, 2x mohol vystrelit a on sa toho zlakol Remizovat v rozlucke hracov a trenera s poslednym timom tabulky je na paradu fakt, hlavne ked vyhravali dva krat o dva goly. Som zvedavy na Fonsecu. Dufam, ze to precisti. Aj keby sme nemali hrat o titul, hlavne nech hrame krajsi futbal.

Reagovat
Kaka14

Rad by som sa mýlil, ale s Fonsecou sa neočakáva, že budeme hrat o titul a v Európe tiež veľké zázraky neocakavam…. v Ligue 1 hral stále medzi 4 a 5. miestom a v Sérii A medzi 5 - 7 …. najviac ma irituje, že každý nadáva akú mame slabú obranu a zoberieme trénera z francúzskej ligy

Reagovat
Pozor skluz!!!

Obrana s PF lepsi nebude ale date mraky golu.

On since nehraval o tituly ale s temi tymy co mel nikdy nepadnul pod ocekavani, spis naopak.

Reagovat
AngryPrd

Nechapem preco nezobrali De Zerbiho, ked este aj fandi AC. To by bola ina. Cakal som vacsie meno alebo niekoho kto ma viac skusenosti ako napr. Gasperini.

Reagovat
Kaka14

De Zebri mal v klauzule 16M, on by prišiel len amici to nechceli platit

Reagovat
Furia Ceca

Tak Bonucci konec kariéry... ještě před třičtvrtě rokem se s naším vedením dokrve hádal, že neodejde, že potřebuje být v herní kondici, když se s ním přece nabeton počítá do základu na EURO, pak i vyhrožování soudama, aby se ve finále během JEDNÝ sezóny neprosadil v Unionu a Fenerbahce, kde se z končících velkých hvězd prosadil snad každej.

Ten fakt může líbat zadek Marottovi, že ho v roce 2010 koupil do Juventusu, kde se setkal s Chiellinim, Buffonem a pak i Barzaglim. Protože bůhví, jak by jeho kariéra vypadala, kdyby se ho ti dva neujmuli... ale tak hlavně, že se ještě před rokem u nás tvářil jak největší mistr světa, přestože tou dobou byl jeho největším přínosem pro tým podávání bund právě vystřídaným hráčům. On teda i ten jeden rok v AC v plné nahotě ukázal, co je to charakterově za nesoudnýho sráče bez špetky sebereflexe, když tam suverénně nakráčel jako král, ihned si vzal kapitánskou pásku, pomalu tam radil trenérovi a vedení, co a jak maj dělat, aby se k nám po roce připlazil s ostudou zpátky. Dodnes nechápu, proč ho naše vedení tenkrát nekoplo do zadku.

Díky za vše, k čemu v Juve a v repre přispěl, chybět mi ale fakt nebude.

Reagovat
Furia Ceca

ti tři

I když ta sebereflexe na něj možná přece jen dolehla... Asi i on se svým nabubřelým egem pochopil, že na něj nikdo už nečeká.

Reagovat
Salfovic

Chiellini chtěl zpátky svou manželku.

Reagovat
danko10

Ciao Difra. Nemáš začo.

Reagovat
10

pokud existuje matematická šance, můžeš se spolehnout, že to Di Fra dokáže

Reagovat
danko10

Naši dreváci hlavne nenechali nič na náhodu a poslali ho do horúcich pekiel vskutku štýlovo. Rímska DNA je ako rakovina.

Reagovat
10

podle mě se to dost lepší...za normálních okolností byste o LM hráli do posledního kola a pak prohráli tímhle gólem v 93. minutě

Reagovat
10

na DiFra neber ohledy, ten platí za svoje hříchy

Reagovat
Zark

NICOLA!!!

Reagovat
Pozor skluz!!!

Nicola je démon.

Sice o nic nešlo, ale sbírá se to ve mně celý rok (u některých celou dobu).

1. 7. chci vidět v Trigorii tak nanejvýš 5-7 hráčů ze současného kádru, ať si může Ghisolfi připsat světový rekord za nějvětší obměnu za jedno mercato.

Místo Cristanteho klidně mohl hrát Mazzitelli, místo Pelleho kdokoliv, kdo umí zpracovat míč, nesloží ho závan větru a umí přejít aspoň jednoho hráče. Jestli půjde Pagano na hostování, nemá smysl sledovat fotbal.

Každý podepsaný zadarmo - prodat. Aouar, Ndicka i Dybala - to musí přinést aspoň 40 mega. Chci vidět charaktery a tým, ne sračky, co spléhají na jednoho spasitele. I když jsme s Franckem měli kolikrát hrozné kádry, pořád tam byly osobnosti, které by současný kádr vymlely do ztracena.

Dybala za tu mzdu není hráč pro Řím, aby si musel sbíhat pro většinu míčů na půlku, všechno hrát sám, driblovat přes tři hráče a ještě stejně ta čísla má skvělá.

Mancini je průměrák, budu se o to hádat do krve. Tři měsíce jel v berserk módu a sudí mu odpouštěli jeho špínu a zákeřnosti, ale je pomalý, neumí číst hru, řidit obranu. Přeplacený.

Llorente budiž za těch pár šupů.

Celika bych nechal, ten si svoje odehraje, nějaký mladý dravec z Francie ho v pohodě vytlačí na lávku, tam mi nevadí. Angelino je fotbalista, aspoň, narozdíl od většiny.

Prosím Esposita za Lea, na míči je výborný a dynamika mu nechybí, a své DM úkoly taky pokryje.

Nezajímá mě tolik kdo bude hrát v naší záloze, spíš kdo tam nebude. Castrovili místo Pelleho by byl skvělý. Top driblér a má cit pro hru, bude hladový po pauze, zatím vypadá, že je v pohodě, odehrál i plné mače. Mladý Thuram může vyjít, narozdíl od Frattesiho, což jsou zas jen fámy abychom se měli o čem bavit. Ale jestli je nějaká finanční možnost, s tím, že už nechce dělat pohunka Mkhimu, který bude pořád hrát základ, tak pojďme do toho, Riso má dost velkou sílu, třeba pak pomůže uklidit Bryana/Manciniho, z přestupu má provize.

Lolko má dva roky do konce smlouvy. Chci vidět klubové koule. Mnohem lepší hráči odešli mnohem dřív, byli prodáni, obětování, vyhnáni.

Edo Bove může zůstat do rotace, jako home grown, ale na víc to teď není.

Pagano je výborný hráč.

Baldanzi samozřejmě nechat.

Costa musí něco ukázat v přípravě, aby zůstal, prosím prosím.

Stephan je fajn hráč do počtu, ale ta produkce už tolik není, pořád je ale platný. Je to takový náš Delvecchio teď.

Tammy je zralý na hostování v Ascoli. Včera jak zas nedal tu hlavu před odvolaným gólem. Pohyb hrozný, dotek ještě horší.. prodat klidně se ztrátou.

Díky a užijte léto

Reagovat
Truffaldino

Máš Pagana nějak více nasledovaného? Já jsem ho prakticky hrát neviděl a můžu vycházet jen z čísel. Když ho vezmu v rámci skupiny Pisilli, Pagano, Costa, tak v posledním kole, kdy se z našeho pohledu již o nic nehrálo, dostali dohromady 2 minuty. Nevěřím, že si během následujících tří měsíců dokážou vybudovat pozici, aby je mělo smysl držet s týmem, Frosinone přijde o Souleho, Barrenecheu a další hráče, úplně se nabízí jako ideální destinace pro naše mladíky na hostování, v úvahu přichází i prodej s buyback, kdy budeme od začátku počítat s vykoupením. Všechny tři bych poslal hostovat do béčka, mezi primaverou a dospělým fotbalem je velký skok. Jinak Pagano chyběl v posledních nominacích NT u20, minimálně na březnový sraz byl k dispozici, tohle mě optimismem taky nenaplňuje.

Zápas jsem včera samozřejmě neviděl, ale někdo na CdT myslím psal, že byl Aouar nejhorší na hřišti. Osobně je pro mě asi největším zklamáním, s jeho platem bude těžké ho udat zadarmo, v úvahu přichází jen Arabský poloostrov. La Joya za 12m, na Ndicka by tím pádem připadalo 28m.

Tammyho letošní amortizace je cca 8,8m (calcioefinanza), budeme-li se stejnou částkou počítat i po zbylé dva roky, stačí nám získat 18m a zbavili bychom se jeho ročních nákladů 15m. Zbývají mu dva roky smlouvy a je na decretu, prodloužení nepřichází v úvahu a pokud budeme rok čekat a prodávat ho těsně před koncem smlouvy, víc nezískáme. Navíc zkušenost praví, že po ACL hráči potřebují celou jednu sezónu, než se zase dostanou do zápasového tempa a formy. Náš prodejní seznam by měl začínat právě touto položkou.

Catrovilliho levé koleno je v děsném stavu, Trigoria + Olympico by mu ukončili kariéru.

Reagovat
Pozor skluz!!!

Viděl jsem co šlo. Otázka co se dá soudit z primaverních mačů a sestřihů.

Úplně nevyčnívá ničím, ale ta vyváženost se mi právě líbí, základy vyladěné. Odbrání si, makáč, na míči má přehled a chce hrát dopředu, má čich na náběhy. Costa měl hrát víc už teď a Pisilli má skvělý čuch na góly, do dětské mezihry ok, ale přijde mi jako Faticanti, slaboučký, musí zesílit.

Křídla nemáme vůbec, Dani je chce, když se ukáže, zůstane. Frosinone přijde o půlku kádru, nechtějí i Cristanetho s Pellem? Nemuseli by se stěhovat.

Klidně bych jim dal i Eda, ať hraje aspoň 2500 minut.

Samozřejmě, pokud bychom měli B, už by tam byli.

Na těch srazech se zkouší mrda hráčů, co zrovna vyletí. V naší primaveře je kapitán Cherubini a dává nejvíc gólů, ale Pagano to táhne.

Aouar do Turecka, tam mu bude fajn.

Díky za propočet, 20 mega by snad za něj mohl někdo dát, spoustě klubů v EPL by se hodil na lávku a třeba ještě Aston Villa má zájem.

Měl zcela běžně urvaný jeden vaz a zpackali mu operaci, špatná kotva, prof. Mariani to opravil, vaz znovu ukotvil, hledal jsem to zpětně, zajímalo mě to. Jinak už by dávno hrál. Zahrál jeden mač s děckama a pak nastoupil na 70, 7, 63, 74, Neapol vynechal, ale hrát mohl, a 90 minut. Takový Zaniolo hrál dva měsíce po 20 minutách. První rok 2,5, pokud by byl ok, klidně přidat a je to úplně jiný hráč než teď v záloze máme, umí i křídlo zahrát. I kdyby odehrál to, co Joya, škoda ho nemít. Není to Flaco.

Letos jsme ACL neměli, ne? Mkhi neměl ACL ale měl injury-prone nálepku a nakonec toho odehrál mraky.

Reagovat
Pozor skluz!!!

Ve finále bych prodal všechny krom hájených mladých a Baldanziho, možná Stephana Normálně rozpustit kádr, nahodit platový strop a Ghisolfi může začít

Reagovat
Pipo123

Nj plakalo sa a plakalo sa, najskôr pred zápasom Eriksson, po zápase sa lúčil Anderson a Alberto.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele