Šéf disciplinárky Matzner uvažuje o bezpečné pyrotechnice jako ve Skandinávii

16.08., 13:33
Aktuality
Fanoušci pražské Slavie (© Slavia Praha)

Nový předseda Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (LFA) Jiří Matzner zaznamenal spoustu pozitivních i negativních reakcí na čtvrteční tresty pro pražské kluby. Za masivní použití pyrotechniky zaplatí Slavia pokutu 250 tisíc korun a Sparta 200 tisíc. Matzner uvažuje o kontrolovaném a bezpečném používání pyrotechniky na českých stadionech jako třeba ve Skandinávii, zjišťuje ale, že jeho představa je nejspíš naivní. Řekl to při dnešním setkání s novináři.

Od nové sezony nastoupil do funkce s mandátem na čtyři roky a s řadou představ a plánů. Hned na začátku některé z nich koriguje. "Jako trochu naivní se ukazuje má ambice, abych během funkčního období našel ve spolupráci s SLO (prostředník mezi klubem a fanoušky), klubem a fanoušky takový rozsah použití pyrotechniky, který komise nebude muset trestat, nebo ne tak přísně," uvedl Matzner.

"Část veřejnosti se nechce nechat vůbec omezovat. Když jsem byl v úvodu ligy na pražských stadionech, atmosféra byla mimořádná, elektrizující. Přijde hodně diváků a jejich projev přece vůbec nemusí zahrnovat pyro. Jenže pak trochu přišlo mé prozření. Nevzdávám se té ambice, ale vnímám odpor se sblížit. Bude to komplikované," řekl advokát.

Vzorem podle něj může být Skandinávie, třeba Norsko. "Razím zásadu, že když někdo vynalezl kolo, není třeba ho vymýšlet znovu. Tam se udělá analýza stadionu, jaké jsou na něm možné způsoby bezpečného použití pyrotechniky. Osloví se hasiči a stanoví se, že se světlicemi nesmí manipulovat lidé pod vlivem alkoholu a drog, ani mladiství, jen starší, a musí se dodržet bezpečná vzdálenost odstupu od použití," popsal nástupce dlouholetého předsedy komise Richarda Bačka.

"Když vezmu Slavii a Spartu, pokud zasvítí celá tribuna a je tam plachta, která může chytit od žáru 1200 stupňů, nechci si vůbec představit, co se stane, když začne hořet. Pak by byla z mého pohledu u poškozených i odpovědnost klubu. Pojďme najít něco, co bude bezpečné, o to by mělo jít všem," vyzval právník a ujistil, že jeho komise nehodlá masivní použití pyrotechniky tolerovat.

Není zastáncem zavírání stadionů, jako ve větších případech razí UEFA. Nevylučuje ale, že disciplinárka k takovým trestům sáhne. "Pyrotechnika je regulovaná zákonem a její použití na stadionech je návštěvním řádem zakázané. Nelze akceptovat, že může ohrozit zdraví a život. Věřím, že se to v takové míře už opakovat nebude," poukázal Matzner, který celkem v utajení jako běžný divák navštěvuje ligové zápasy, aby na vlastní kůži zjistil, jak probíhají kontroly při vstupu.

Je samozřejmě otázkou, zda k pronesení většího množství pyrotechniky do hlediště nedochází v některých případech s tichým souhlasem klubů. "Všechny nás ujistily, že jsou proti pyru. Byl by špatný začátek myslet si, že nám někdo a priori lže. Ale je to jedna z možností, o které přemýšlíme. Klub má dvě hodnoty - hráče a fanoušky, kteří je podporují. Přivírání očí tam může být, ale kromě některých komentářů na sociálních sítích pro to nemám žádný podklad," uzavřel Matzner.

Autor: ČTK

Komentáře (18)

Přidat komentář
Pablos

Jako já s ním i souhlasím... pyro je hezký, ale je to fakt kokotina třeba pod plachtou. A stejnak moderní doba a ono nejde udělat i třeba něják s klubem různé ,,laser show". Já vím, že tady dostanu bídu... jako mě se hezky spojené pyro s transparentem líbí... ale dýmovnice a hlavně třeba dělobuchy, to bych vyloženě dával doživotní zákazy vstupu dementům.

Reagovat
Profesor Ikebara

Reagovat
Cotton

Reagovat
delfin

Reagovat
ACSeRw!n

uz prestal uvazovat, tohle je jeho posledni prohlaseni:

Nový šéf disciplinární komise: „Když jsem nastupoval do funkce, měl jsem takovou optimistickou představu. Já se jí nevzdávám, ale nyní vidím, že možná byla příliš naivní. Ta představa spočívala v tom, že bychom našli míru a mohli pyro používat tak, aby nemuselo být trestáno. Jenže přišlo jisté prozření. To, co jsem viděl, bylo masivní použití vystřelovací pyrotechniky, v podstatě ohňostroj. Když jsem viděl záběry, vlastně jsem se strašně bál.“

Reagovat
ratusek

Je to pičus no. On se bál ohňostroje

Reagovat
ACSeRw!n

neskutecny no.. posranek

Reagovat
didosh

Reagovat
delfin

Reagovat
Hurrikane

Matzner je ...

Možná by chtělo udělat inspekci přímo na stadionu. Pyro jako takové se jen tak k normálnímu člověku tam do ruky nedostane..

Reagovat
Svářeč

To s tou plachtou mě napadlo už hodněkrát. Dost se divím, že se ještě nikdy nic vážného nestalo.

Jinak já chápu, že pyro je hezké, ale se snahou o výrazné omezení a regulaci souhlasím. Zaprvé, jak bylo mnohokrát řečeno, neexistuje nic jako bezpečná pyrotechnika v rukou opilých nebo mladistvých. Zadruhé prostě nejde uhlídat, aby se na stadion pronesla jen ta "správná" pyrotechnika a ne nějaké dělbuchy a podobně. Ta norská cesta mi připadá zajímavá. Jenomže tam to zase ztroskotá na tom, že odpovědnost za to budou mít konkrétní lidi z klubu nebo od hasičů a to se zase nikomu chtít nebude, vzít si to na triko.

Reagovat
kilobyte

Takový jsou nejlepší. Před dostáním do funkce plno plánů a inovací a když se dostanou do funkce, tak najednou zjistí, že to tak lehce nejde. Stejný jako Fousek.

Reagovat
didosh

Reagovat
didosh

Chtěl jsem dát

Reagovat
Mimalu

nominant Baníku největší bojovník proti pyru, to nevymyslíš

Reagovat
Luka3enko

zase mi přijde, že se to tu zvrhává někam úplně jinam. On říká pojďme se to tom bavit, očividně s dýmovnicema, světlicemi nemá až takový problém a je připraven k diskuzi o jejich možném legálním používání, ale určitě ne římské svíce, které jsou asi vyšší pyrotechnická třída.

Reagovat
didosh

Římské svíce jsou top

Reagovat
Pablos

A to je přesně ono... on by se dle mého klidně i něják snažil domluvit, ale příjdou frajeří... hmm, ale římské svíce jsou top, ať jde do píči

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele