San Mamés a Wanda Metropolitano. Sparta se při podobě nového stadionu inspiruje ve Španělsku

Včera, 21:40
Aktuality
Stadion San Mamés v Bilbau, kde hraje Athletic Club, je pro generálního ředitele Sparty inspirací. (© Athletic Club)

Otázka, kterou si položil už nejeden sparťanský fanoušek. I když do architektonické soutěže ještě nějaký ten rok potrvá, přeci jen ze Sparty prosakují různé nápovědy. Jednu takovou prozradil generální ředitel Letenských Tomáš Křivda (40).

Datum otevření, kapacita a vzhled. Asi nejdůležitější věci, které fanoušky kolem nového stadionu Sparty nejvíce zajímají. Ani na jednu zatím není zcela jasná odpověď.

Zřejmé je, že se rudí nebudou stěhovat na Strahov dříve než v roce 2032. Alespoň to naznačil generální ředitel Tomáš Křivda v rozhovoru pro web FootballClub. V interview také popisuje, co všechno by měl nový domov Sparty splňovat. Kromě toho uvedl, že důležitý bude při plánování i vzhled. Už jen kvůli své lokalitě, kdy se stane jednou z dominant města.

"Když si vydělíte 4,5 miliardy počtem 35 tisíc (odhadovaná kapacita), tak vám vyjde cena za jednu sedačku," reagoval Křivda na dotaz ohledně podoby stadionu. "A pokud si stanovíte jako benchmark stadiony, které za poslední dobu vyrostly různě po Evropě, ukázkovým příkladem jsou třeba stadiony Steauy Bukurešť, SC Freiburg nebo Rapidu Vídeň, tak nám z toho v našich kalkulacích vychází vyšší cena. Chceme reprezentativní stadion a počítáme s tím, že bude o něco dražší, než kdybychom šli jen po finančně nejefektivnějším řešení."

Fanoušci se tak dle jeho slov mohou těšit na odvážnou stavbu, která by měla patřit k tomu nejmodernějšímu, co metropole v příštích letech nabídne. A kde Sparta, respektive její ředitel hledá inspiraci? Polsko či Maďarsko, kde v posledních letech vyrostlo spoustu nových stadionů, to nejsou.

"Mně se moc líbí právě stadion San Mamés v Bilbau," prozradil Křivda. "Dokázali navázat na starý stadion, který sice zbořili, ale když fanoušci přicházejí k novému, nemají pocit, že jsou jinde, že by tam vyrostlo něco, co působí nepatřičně. Moc se mi líbí i strmost tribun a to, jaký kotel dokážou vytvořit, takže akustický aspekt stadionu. A v neposlední řadě i kombinace moderních technologií a tradičního španělského designu."

Na dotaz, zda si dovede podobný stadion představit i v Praze reagoval kladně. "Není to zkrátka takový ten "tuctový" sportovní stadion, i když moderní, jako můžeme vidět třeba v Bukurešti, ale něco architektonicky zajímavého."

U San Mamés ale nezůstal. Jako další stavbu, která je pro něho inspirativní, nabídl stadion Wanda Metropolitano, kde hraje Atlético Madrid.

"Přijde mi hodně zajímavý vnitřním členěním a také tím, jak o něm přemýšleli, když ho stavěli, právě k maximální variabilitě provozu. Musíme sice vnímat, že je to úplně jiná kapacita a mnohem větší stadion, než plánujeme my, ale principy a myšlenky, které aplikovali při výstavbě, jsou převoditelné."

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (23)

Přidat komentář
Elliasson

Už je to Riyadh Air Metropolitano. A podle tohoto příspěvku mě napadá, inspiruje se u výše zmíněných týmů i barvou dresů?

Reagovat
Seydou Doumbia

Zase proč se nezaprodat, udělala by to většina z nás, kdybychom měli mít někde napsáno Riyadh a brát za to prachy zadarmo.

Reagovat
Elliasson

Je to sponzor, stejně jako bývala kdysi Wanda, což už není delší dobu pravda. Mimochodem, je zajímavé mít aerolinku, která ještě defakto nefunguje.

Reagovat
Y.Cabaye

Kéž by ten stadion měl nějaký stavebně zajímavý prvek. Stadiony se zapamatovatelnou architekturou jsou nejlepší, baví fanoušky, fotografy, všechny.

Reagovat
Kepy_FCB

Reagovat
Elliasson

Reagovat
Mönchengladbach

Lízátka

Reagovat
ACSeRw!n

bude muset byt zajimavy, aby nekazil Prazske vyhledy.. on opravdu bude videt skoro odevsud

Reagovat
7kaka7

Nooo aby se to kvůli tomu právě nemuselo udělat "obyčejný" , aby to nestrhávalo pozornost navrhnou architektonický skvost a klub za starou Prahu, řekne že se musí zachovat ten spartakiádní styl a hodí do toho vidle.

Reagovat
kilobyte

Myslím, že kvůli tomuhle je ta stavba naplánovaná až za tak dlouho. To bude hrozný oser něco prosadit.

Reagovat
ACSeRw!n

parada

Reagovat
r.mrazik

extremne se tesim na prvni vizualice, silene komentare vsech architektu a kikinu klausu uvazujici se k buldozeru,aby zabranil vystavbe

Reagovat
Salfovic

Tak opraště chrchel, to by byl zajímavej stadion

Reagovat
fantomas10

San Mames a Wanda jsou ale uplne jine stadiony co do kapacity. Prave kapacita ti buduje vzhled, snizeni/zvyseni o par tisic sedacek ti muze klast uplne jine podminky na strukturu stropu piliru atd, ale asi rozumim jak to mysleli, nevybrat si tuctocvy stadec z katalogu, ale dat k nemu neco sveho, netradicniho. Pozitivni uz je to, ze tam sedi nekdo, kdo takto premysli, ted hlavne aby nasli vsichni, kdo muzou do te vystavby kecat, spolecnou rec a nehazeli do toho vidle jen protoze sparta a kretinsky

Reagovat
Cotton

Jak se bude jmenovat? Pořád Rošického?

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Hromy4

Stadion Evžena Rošického -> Stadion Tomáše Rosického

Reagovat
Novak.Usykovic

Já nevím .... Mně se moderní stadiony nelíbí. No a co že svítí? Jediná výhoda je kapacita.

Highbury > Emirates Stadium (design, úhel kamery.... Vau)

Delle Alpi > Juve stadion (a ano, staré delle Alpi bylo ošklivé, ale mělo neopakovatelnou atmosféru)

Olympijský stadion v Mnichově > Alianz Arena (OS byl starý, ale ta atmosféra nočních deštivých večerů s atletickou dráhou v LM v 90's a 2000's byla dokonalá - hostující týmy se museli cítit osaměle)

WHL > nový stadion Tottenhamu

Starý stadion AM > Wanda

Vše je dnes generické a bez duše. Vše je homogenní a nudné... Sterilní. I světové jazyky vymírají, tak je to se vším. Lidská kultura se v podstatě smršťuje. A ta konzumní bez hodnot, která zůstává je více a více dekadentní.

Reagovat
Novak.Usykovic

musely*

Reagovat
fantomas10

hadam jsi nebyl ani na jednom tom starem nebo novem

Reagovat
Novak.Usykovic

Byl jsem na Highbury jako dítě před lety a pak ještě taky na Olympijském v Mnichově, když Arsenal prohrál v sezóně 2004/05 3:1 na Bayernu - myslím, že nás tehdy ponížil Pizarro. S rodinou jsme cestovali za Arsenalem celkem často (včetně pravidelných soustředění v Bad Waltersdorfu v létě a zápas v Szombathely atd.). Wenger jezdíval na stadion na kole, nejezdil vždycky s autobusem - to by tu někteří pamětníci mohli potvrdit.

Ale Delle Alpi či stadionu AM či WHL jsem nebyl, to je pravda.

Teď už cestují čistě jenom za tenisem (byl jsem na Australian Open 2024 atd.) a boxem gala. Mimochodem chystáme se na Usyk vs Fury 2 a spojíme to s Vánoci v ČR.

Reagovat
kilobyte

Jo, úhel kamery je hodně důležitý u vzhledu stadionu.

Takhle si na "dnešní" společnost lidi stěžují snad od vzniku civilizace.

Reagovat
ACSeRw!n

jasne, ze stare stadiony jsou lepsi.. ty nove vypadaji skoro vsechny stejne.. ale my novy stadion potrebujeme.. Letna je proste nahovno z mnoha duvodu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele