Rozhovor se skautem klubu West Bromwich Albion

07.06.2012, 13:03
Rozhovory
Kim Grant hrál za Charlton Athletic, Milwall a další anglické kluby. Kromě toho působil v Portugalsku, Belgii a třech asijských zemích. Momentálně žije v České republice a pracuje jako skaut pro klub z Premier League. Našemu webu prozradil něco málo o své práci, rozpovídal se také o své bohaté hráčské kariéře a svém fotbalovém projektu v Ghaně.

Kim Grant se narodil v roce 1972 v Sekondi-Takoradi do britsko-ghanské rodiny, která se přestěhovala do Anglie, když mu bylo 8 let. V 15ti nastoupil do akademie Charltonu Athletic, v londýnském klubu tento útočník působil až do roku 1996. Následně hrál v nižších anglických soutěžích a cestoval po zahraničních klubech. Do konce profesionální kariéry v roce 2008 jich stihl projít dalších 16. Reprezentoval rodnou Ghanu, za níž ve 14 zápasech vstřelil 4 góly. Nyní se s rodinou usadil v Humpolci a fotbal hraje na amatérské úrovni v nedalekém Budíkově.

Už tři a půl roku pracuje pro West Bromwich Albion jako skaut v České republice, příležitostně i na Slovensku nebo v Polsku. "Skauting je naprosto nezbytný," říká. "Fotbal není vždy úplně jednoduchý a ne vždy si vystačíte s intuicí. Kluby často kupují nejlepšího střelce předchozího ročníku a pak jsou překvapeny, když ten hráč druhý rok vyhoří. Musíte přemýšlet z dlouhodobého hlediska."

Fotbalový skaut je často na cestách, protože musí vidět co nejvíce zápasů. Po nich píše zprávy, které zadává do online systému. Svému zaměstnavateli posílá nejen hodnocení výkonu hráčů, ale také informace o týmech a jejich taktice. Jeho práce je využita nejen k identifikaci talentovaných fotbalistů. "Tento systém slouží také k tomu, aby kluby zbytečně neplýtvaly časem a penězi. Agenti neustále volají lidem z klubů a nabízejí své fantastické hráče. Většinou to dopadne tak, že se sportovní ředitel podívá do systému a zjistí, že ten hráč zas tak dobrý není, takže agentovi slušně sdělí, že nemá zájem. My zužujeme výběr na hráče, kteří mají potenciál hrát v Premier League."

Hráčské agenty považuje Kim Grant za častou příčinu neúspěšných přestupů. Hráči vezmou první seriózní nabídku a jdou i do klubu, kde mají minimální šanci hrát. "Vezměte si třeba Marcela Gecova. Tento hráč se mi líbí, ale od začátku bylo jasné, že se do prvního týmu Fulhamu jen tak neprosadí. Je to pro něj možná dobrá životní zkušenost, ale pravděpodobně se vrátí do Česka nebo přestoupí někam, kde bude hrát pravidelně."

Některé kluby z nejvyšší anglické soutěže riskují a sáhnou po mladých talentech, jiné vyžadují pouze hotové hráče. Grant ovšem dodává, že být špičkovým fotbalitou v Česku nemusí stačit. Například neočekává, že by Theo Gebre Selassie v létě dostal nabídky z Premier League. "Musíte brát v úvahu úroveň soutěže. Náš systém to zohledňuje, protože hráči áčkové kategorie z Německa nebo ze Španělska jsou na vyšší úrovni než stejně hodnocení hráči z Česka. I když tento hráč vyčnívá nad ostatními, tak hraje těžké zápasy pouze proti Spartě a Plzni, ostatní týmy jsou výrazně slabší, ani Slavia už se mezi ty kvalitní nepočítá. Pokud by šel do Anglie, tak bude každý týden hrát proti hráčům jako Gareth Bale, tedy výborně technicky vybaveným rychlým křídlům. S takovými se v Česku nestřetává."

"Nechci tím shazovat kvality české ligy, ale ten náš systém takto funguje. Mám také trochu pochyby o tom, zdali se Pilař dokáže prosadit v Německu. Je sice rychlý, ale příliš spoléhá na svoji pravačku a lepší obránci ho snáze přečtou. Budou na něj dobře připraveni a to, co mu stačí na českou ligu, může být v Německu málo."

Není překvapením, že Grant služeb agenta během své hráčské kariéry nevyužíval a svá exotická angažmá si dojednával sám. A nelituje toho, především pobyt v asijských zemích jej obohatil. "Asie je kulturně dost jiná, ale je to skvělá zkušenost, ani z fotbalového a finančního hlediska to není špatné, například v Malajsii mají velké stadiony. Nejvíce se mi líbilo v Japonsku, kde byli naprosto profesionální, skvěle se mi tam také žilo, jídlo bylo výborné."

Kim Grant se dočkal pozornost médií při působení v Singapuru. Klub svého nejlepšího střelce vyhodil za používání nevhodného jazyka. "Podle smlouvy jsem měl nárok na dovolenou. Dlouhou dobu jsem neviděl svou rodinu, ale klub mě chtěl připravit o čtyři dny volna, z nichž bych dva strávil cestováním. Použil jsem několik ostrých slov, ale nebylo to nic hrozného. Klub jsem následně dal k arbitráži FIFA, která mi dala za pravdu a dostal jsem kompenzaci za to, že klub porušil moji smlouvu."

Tento útočník svých zahraničních angažmá využil také k nasbírání poznatků o trénování. Sám také zkusil přejít na trenérskou lavičku, ale jeho působení v anglickém Wokingu skončilo po pouhých sedmi zápasech. Předseda klubu poté sdělil, že jedním z důvodů bylo Grantovo rázné vystupování.

"Situace byla taková, že v předchozí sezoně ten klub málem sestoupil. Ještě předtím, než mě jmenovali manažerem, vedení podepsalo nové smlouvy se 14 hráči, na což použilo tři čtvrtiny rozpočtu. Dostal jsem smlouvu na 3 roky, měl to být dlouhodobý projekt, snažil jsem se změnit styl hry. Ze začátku se nám nedařilo, ale byly tam náznaky zlepšení. V tom sedmém zápase jsem byl o poločase na hráče opravdu naštvaný, protože neplnili moje pokyny. V kabině jsem měl ostrý proslov a bohužel se zasedací místnosti nachází hned vedle, takže vedení vše slyšelo. Druhý den si mě zavolali a rozvázali se mnou smlouvu s tím, že se jim nelíbí můj přístup. Byla to pro mě velká lekce, protože jsem zjistil, s čím vším se manažer musí potýkat. Po mně převzal tým asistent, kterému dali 34 zápasů, než ho nahradili trenérem mládeže. Tým nakonec sestoupil."

Kimovým dědečkem byl George Alfred Grant, úspěšný obchodník, jenž se politicky angažoval v osamostatnění Ghany od britských kolonialistů. Georgův příbuzný byl Arthur Wharton, první profesionální fotbalista tmavé pleti. Kim Grant nezapomněl na své kořeny a v roce 2009 založil v Ghaně klub FC Takoradi, k němuž náleží akademie pro mladé fotbalisty, kterou pojmenoval právě po svém dědečkovi.

"Během své kariéry jsem měl štěstí, a tak jsem se rozhodl udělat něco pro své rodné město. Snažím se předat dál to, co jsem se naučil. Zatím jsme v začátcích, klub a akademii řídím na dálku. Fungujeme na amatérské úrovni, momentálně jsme na prvním místě ve třetí lize. Ve městě máme dva velké stadiony, ale jejich pronájem je pro kluby z nižších soutěžích příliš drahý. Proto hrajeme na hřištích se špatným povrchem, ale výhodou pro fanoušky je, že v těchto ligách se neplatí vstupné, takže na nás přijde i 5 000 lidí."

Ghana je zemí, která vyprodukovala ohromné množství kvalitních hráčů. Grant poodhlaluje, jak místní fotbalové prostředí vypadá. "Fotbal je sportem číslo jedna, děti jej od útlého věku hrají na ulicích. Jsou velice ambiciózní, vidí své idoly hrát v evropských soutěžích a touží toho také dosáhnout. Chudoba hraje svou roli, ale na druhou stranu je fotbal v Africe velkým byznysem. Druhá liga v Ghaně není zcela profesionální, ale Glo Premier League už je bohatá. Někteří hráči mají vyšší platy, než jsou v Česku. Jeden z největších klubů Asante Kotoko dokáže zaplnit svůj stadion pro 40 000 lidí.

Fotbalová liga v této africké zemi bohaté na suroviny se ovšem potýká s jinými problémy. Nižší soutěže jsou momentálně zastaveny do doby, než se vyřeší soudní případy. Na stadionech dochází k násilí. Někteří hráči se nechají zlákat nespolehlivými agenty a dostanou se do Evropy, kde zůstávají bez peněz i slíbeného angažmá. V roce 2007 se v druhé lize odehrál naprosto bizarní skandál. Zapletl se do něj legendární Abedi Pele, jehož tým vyhrál 31-0, zatímco soupeři o postup se povedlo v paralelně hraném zápase zvítězit "pouze" 28-0. Pele se angažuje ve fotbalové federaci, je členem fotbalových komisí FIFA a CAF. Minulý rok jeho tým vyhrál domácí pohár.

"Federace je velmi pomalá v řešení problémů, některé z nich úplně ignoruje. A podvádění se děje stále, je to velký problém. Ale není to jen místní problém, stává se to i v Evropě, podívejte se na problémy v Itáli. Sám jsem také odmítl několik telefonických nabídek z Asie k ovlivnění zápasu kvůli sázení." Ghana také zaostává v propagaci fotbalu, jen málo klubů má funkční webové stránky. Mnozí domácí fanoušci fotbalu tak raději sledují anglickou ligu. "Nepřekvapuje mě to," říká Grant. "Ghana zatím nedokáže svůj produkt pořádně prodat. Je extrémně obtížné získat základní informace jako jsou soupisky. Někteří hráči po přestupu jinam papírově omládnou o několik let. Proto se v případě svého klubu snažím dělat věci profesionálněji. Federace vydělala šílené peníze díky účasti ve čtvrtfinále na mistrovství světa, ale nikdo neví, kam se poděly."

Grant má s FC Takoradi velké plány a shání investory, kteří by pomohli klubu v jeho rozvoji. Jednou z jeho strategií je posílat tým nasbírat mezinárodní zkušenosti. Výběr FC Takoradi odehrál přátelské zápasy v České republice proti Slovácku a Teplicím, ale nejednalo se o hráče z jeho ghanského týmu. "Dva měsíce jsem pracoval na tom, abych mohl naše hráče přivést do Česka. Všechny oficiální dokumenty jsem měl v pořádku, ale české velvyslanectví nakonec nikomu z týmu neudělilo víza, zálohy ve výši 2 000 eur už jsem nikdy neviděl. Nechtěl jsem však porušit své sliby českým klubům, takže jsem narychlo sehnal hráče afrického původu, kteří byli zrovna v Evropě poté, co jim vypršela smlouva. Výsledkově to pro nás nedopadlo dobře, ale aspoň jsem dodržel slovo.

V českém prostředí se o Kimu Grantovi psalo také v souvislosti s jeho snahou stát se trenérem Bohemians Praha, když vedení tohoto klubu jeho motivační dopis poskytlo médiím. "V Česku jsem byl teprve krátkou dobu a nevěděl jsem do čeho jdu. Myslel jsem, že to proběhne jako v Anglii, kde se na uvolněné místo přihlásíte, pošlete svůj životopis a další materiály, poté jdete na pohovor a celý proces je důvěrný. Nevím, co je k tomu vedlo, možná ze mě chtěli udělat hlupáka, ale je to pro mě už minulost. Poučil jsem se z toho."

Kontroverzní situace se Grantovi nevyhýbají, ale většinou jen vyvolávají úsměv. Nejhorší chvíle ve fotbale prožíval hned na začátku kariéry v akademii Charltonu. V Anglii v 80. letech nepanovala zcela tolerantní nálada vůči hráčům neevropského původu. Jeden z mládežnických trenérů měl zásadní problém s barvou Grantovy pleti. Možná mě testoval, možná ne, nevím, ale prošel jsem si tím a posilnilo mě to. Je to něco, co nedokážu nikdy pochopit. Stejně tak se nám s reprezentací stalo, že na nás v Dánsku při rozcvičování házeli banány. Nesmíte se tím trápit. Samozřejmě je velmi smutné, že rodiny anglických hráčů kvůli těmto problémům nepojedou do Ukrajiny. V Česku není situace až tak špatná, ale k ojedinělým incidentům stále dochází. Kim Grant k tomu říká: "Záleží nejen na přístupu fotbalové federace, ale také na výchově a vzdělání. Je správné, když lidé cestují a poznávají lidi z jiných zemí. Nenávistné názory nikdy nebudou zcela vymýceny, ale nakonec se situace zlepší."

Na působení v prvním týmu Charltonu vzpomíná Grant jen v dobrém. Vyhrál ocenění pro mladého hráče roku, vstřelil gól Liverpoolu ve čtvrtfinále FA Cupu, zahrál si také na Old Trafford. Pět let strávil pod vedením Alana Curbishleyho, jenž v Charltonu dělal manažera celkem 15 let. "Je velice dobrý komunikátor. Dokáže přesně vysvětlit, co po vás chce," říká o něm. Curbishley je od nepovedeného angažmá ve West Hamu bez práce. "Pokud zůstanete v jednom klubu dlouhou dobu, tak se stanete členem rodiny a vše dokonale znáte. Je pak těžké svou filozofii implementovat v novém klubu, kde vše funguje jinak. Nyní je pro něj těžké se vrátit, protože na trhu jsou noví mladí manažeři."

Na závěr Kim Grant optimisticky zdůrazňuje velký potenciál afrického fotbalu: "Je tam opravdu mnoho skvělých hráčů. S profesionálnějším přístupem ze strany federace a klubů mohou být ještě lepší." V Ghaně působí více akademií, svůj tým zde má i Red Bull. Úspěchy slaví také nezisková organizace Right to Dream, která hráčům poskytuje vzdělání a zvyšuje jejich uplatnění i mimo fotbalový svět.

Autor: Martin Hájek

Komentáře (183)

Přidat komentář
Counter

Exkluzivně pro EF?

Reagovat
stas87

skvely clanok,vecer precitam

Reagovat
smazaný uživatel

tak ako už vieš, že je skvelý?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pretože na Eurofotbale jiné nejsou.

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
stas87

lebo som cital prve dva odstavce a zapacilo sa mi to a ked som to pisal akurat som siel do roboty,nic nepochopitelne nie?

Reagovat
smazaný uživatel

nič proti tebe, len to bolo zvláštne.

Reagovat
stas87

tak ta tema ma zaujima obecne,aky asi je zivot skauta uznavam ze som to napisal ako blbec a necudujem sa reakciam,az na jednu...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
miguel bain

Bože to je idiot

Reagovat
stas87

¨zdravim ta

Reagovat
smazaný uživatel

ty sám jsi idiot

Reagovat
pospech11

skvělý článek, doufám že přibude víc takovýhle rozhovorů

Reagovat
smazaný uživatel

No jo,skauti,to je něco podobného jak pionýři

Reagovat
exse

Hoodně zajímavý, hlavně že se nebojí mluvit konkrétně o jednotlivých hráčích. Na druhou stranu jeho životopis není až tak záříví a těžko posuzovat jeho odbornost. Na jednu stranu říká že Theo není zkušený z těžkých zápasů a že by v PL hořel, ikdyž proti Španělům byl výbornej a to je ještě trochu výš než PL a na druhou stranu říká že Pilař se asi neprosadí v Německu, ikdyž už je proskoušenej v LM a v EL a třeba proti Barceloně říkal Pep že byl Pilař nejlepší z Plzně, takže nevím nevím

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně, Roben má pravou nohu asi jako bezruký šermíř

Reagovat
smazaný uživatel

spíš beznohý,ne? šak ke kopání ty ruce zas tak nepotřebuješ..

Reagovat
exse

*facepalm*

Reagovat
smazaný uživatel

no to k šermování taky ne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže scout nedává report z jednoho zápasu. Pokud sleduje Pilaře dlouhodobě, ví, jak hraje, jakou má výkonnostní křivku, jestli má na to se ještě zlepšit atd.

U Gebreho zminuje, že není procvičen proti špičkovým, rychlým záložníkům, kteří ho budou prohánět celý zápas. Což je pravda. On neříká, že na to nemá nebo nebude mít - ale že je jednodušší si najít podobného hráče v Německu, Španělsku nebo jiných ligách, kde hrají proti špičkovým záložníkům/útočníkům taky. On si zatím zahrál proti špičkovému soupeři 2x-3x?

Reagovat
Kily

jednou proti Španělsku, u nás pak hlídal legendy jako Šenkeřík nebo Zeher

Reagovat
smazaný uživatel

Nechtěl jsem mu křivdit, třeba potkal v U-21 někoho špičkového, koho uhlídal nebo v EL.

Reagovat
exse

Uvidí po EURU, kvalitní skaut by měl poznat kvality hráče a jeho předpoklady i ze zápasů GL, protože každý umí koupit nejlepšího hráče BL za velký prachy, ale umění je koupit hráče z GL za daleko menší prachy se stejnou výkonností. Pak jsou ti skauti v těch méně kvalitních ligách naprosto zbyteční.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty mluvíš o kvalitních hráčích, kteří jsou připraveni skočit z GL do PL. To je možná Gebre a tam je dost velké možná. Stejně jako bylo u Gecova. Ti hráči potřebují pořádnou prověrku a tu nemají díky jednomu zápasu se Španělskem. Ano, na EURO se ukáže, jestli má svoje kvality. Ale aby byl ochotný klub v PL investovat ty peníze do 25tiletého hráče, tak ten musí ukázat dlouhodobé kvality v LM, EL nebo větší lize.

Reagovat
j_mrazik

Nemusí. Pořizovací cena hráče z ligy = 2-3 měsíční náklad na luxusního hráče. Pro ně jsou nějaký i kdyby Ł3mega drobný na žvejky.

Reagovat
smazaný uživatel

Záleží pro koho. Pro kluby, které to je jako flusnutí do jezera, tak tam má malou šanci se prosadit, tam jde o 8-10 klubů, které chtějí hrát horní půlku tabulky.

Pro kluby jako WBA, Wigan, Wolves to plivnutí do vody není, vždyť tyhle menší kluby mají rekordní nákupy okolo 5-10 mil liber. Swansea utratila 3 mega jen za Grahama, který byl útočníkem číslo 1. Blackburn to dal za Danna akorát, kterého taky kupovali do základu. Wigan za Bausejoura a Al-Habsiho - oba do základu. Bolton 3 mega a více za poslední 3 roky utratili jen za 3 hráče.

3 mil liber pro ně výdaje na žvejky nejsou, respektive ne pro kluby, kde by měl šanci být alespon hrající náhradník.

Reagovat
exse

Ale to jsou kluby výkonnostně podobné jako TOP kluby v ČR.

Reagovat
smazaný uživatel

A očekáváš, že ho koupí kdo? Spurs? Everton? Liverpool? Jak ve Fulhamu dopadl Gecov asi víš, ne? Prostě ti hráči se musí vypracovat odspoda, dokázat svojí kvalitu.

Reagovat
exse

Tak zaprvé neočekávám že byl šel do PL, jen říkám že by se tam mohl prosadit. Očekávám průměrný tým BL nebo SA či nadprůměrný tým ruské ligy, jako například to CSKA co ho chtělo. A jinak co se psal dole že ty kluby si dokážou najít už oveřené hráče za levný peníz, ona je přestupová částka jedna věc a druhá věc je plat, který tihle hráči budou mít daleko větší než Theo. No a co se týče Gecova, tak šel do klubu kde na jeho postu měli velezkušené hráče a v podstatě ho nepotřebovali, nebylo to o tom že by na to neměl aby se prosadil, ale že tu šanci ani nedostal, zvolil si prostě špatnej klub.

Reagovat
smazaný uživatel

Ta debata začala u možnosti jeho nákupu klubem z PL a u toho, co tvrdil ten skaut. a ten skaut má pravdu - ty 2-3 miliony, které by museli investovat do něj můžou investovat do zkušenějšího hráče, za podobné peníze, osvědčeného, zkušeného. Za ty prachy si ozkoušeného hráče kouoá a i kdyby měl 2x vyšší plat, je pravděpodobné, že naskočí do základu a uspěje - a ta pravděpodobnost je výrazně vyšší než u Gebreho.

Ty tvrdíš, že může uspět, s čímž se dá souhlasit. Ano, může. Ale nikdo ho prostě nekoupí, protože není prověřený a stejně by stál podobné prachy, jako osvědčená kvalita.

Reagovat
smazaný uživatel

tak zrejme v tychto hracoch tu kvalitu nevidi

Reagovat
smazaný uživatel

chcel by som vidiet hraca GL s rovnakou vykonnostou ako najlepsi hrac BL

Reagovat
smazaný uživatel

tak ale on to říká z dlouhodobého hlediska...a ty tu mluvíš o jednom či dvěma vydařenými zápasy a v tom je sakra rozdíl

Reagovat
exse

Neříkám že je Theo uplně prověřenej v těžkých zápasech, ale to hráč v GL nebude nikdy, nikdy nezíská takové zkušenosti jako kdyby hrál 2 sezóny v BL, jenomže když hraje 2 sezóny v BL a opravdu se tam prosadí, tak je jeho cena třeba 5x vyšší. Takže já být majitel klubu v PL tak radši koupím 5 hráčů z horších soutěží, a třeba 3 z nich se prosadí, než koupit jednoho, který je sice prověřený, ale stále je u něho šance že mu PL nesedne a taky se neprosadí.

Reagovat
smazaný uživatel

Kolik bys za Gebreho chtěl? Pokud 3 mega, tak je to sranda.

Za 6 mil liber šel Clichy do City, který je ověřený v PL. A nejlepší příklad je Newcastle - 20tiletý Santon z Milánu šel zA 4.5 mil liber. Perch je vyšel na milion liber. Tiote 2.5mil.

Prostě oni si osvědčenou kvalitu koupí za podobné prachy, které my požadujeme za neosvědčené hráče. Proto pro ně není důvod u nás nakupovat.

Reagovat
smazaný uživatel

tady je to asi vysvětlený ;-)

Reagovat
smazaný uživatel

super článek.. ale pár věcí mě docela zarazilo

"Druhá liga v Ghaně není zcela profesionální, ale Glo Premier League už je bohatá. Někteří hráči mají vyšší platy, než jsou v Česku. Jeden z největších klubů Asante Kotoko dokáže zaplnit svůj stadion pro 40 000 lidí."

anebo to, jak sme tomu klubu nedal vízum

jinak docela sympaťák, asi snim ve všem souhlasim, Pilař na BL má tak na posledních 5 klubů, Gebre na PL vubec

Reagovat
smazaný uživatel

neměla být reakce

Reagovat
smazaný uživatel

Tý jo,taková superhvězda hraje za Budíkov?

Reagovat
Flamex

s těma jsme hrávali 1.A třídu :)

Reagovat
xjert02

Hmm, ted uz na ne musis jen do B. tridy

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek.

Reagovat
smazaný uživatel

Hezké výsledky:31:0,28:0,to musí být zajímavá soutěž,ta 2.ghanská liga,nemají sestřihy těch zápasů na youtube?

Reagovat
Filip12

žije v česku jo ? asi se mu tady libí jinak vypadá jak sympaťák takže

Reagovat
smazaný uživatel

Parádní článek, díky EF jinak pan Grant má ohledně přestupů hráčů z ČR naprostou pravdu ..

Reagovat
Arbiter

Reagovat
smazaný uživatel

Laurent Blanc fails to see how the decision to omit Rio Ferdinand from England's Euro 2012 squad was 'based on sport'. bit.ly/MhPNIY

Reagovat
kiwwi

vsak uz je to kazdemu jasne...Roy si nasral do huby

Ria moze len tesit taka siroka podpora futbalovych osobnosti

Reagovat
smazaný uživatel

Bože je to jeho osobné rozhodnutie. Proste ho nezobral. A čo teraz? Sa musí každému spovedať prečo presne? Sa to tu rieši už mesiac.

Reagovat
kiwwi

to nie je futbalovy vyber v Hornej Dolnej, kde trener opomenul Feriho

Reagovat
smazaný uživatel

OMG a nie je to ani výber prezidenta. Stále je to len šport a je bežné, že nie vždy idú najlepší. A nejde len o to aký bude na ihrisku ale aj o to aký bude mimo neho. Možno sa Royovi páči aký tam je kolektív a harmónia v klube a nechce ho narúšať iným hráčom. Nikdy nevieš čo v tom je.

Reagovat
smazaný uživatel

Všichni víme, o čem to je. Jenom nechápu, že si to někdo pořád nechce přiznat.

Reagovat
smazaný uživatel

je to celé o tom, že to mufani nedokážou překousnout, takže asi tak

některé z nás už nebaví číst skoro pod každým článkem týkajícího se premiership vyplakávání, že ferdinand nejede

prostě ho nepovolal, tím to končí

Reagovat
kiwwi

a to pockaj po sampionate

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mookyn

Reagovat
Gryphonheart

No, mohl by se věnovat třeba i tomu trénování, nejen hraní na amatérské úrovni, bylo by to zajímavý oživení pro GL. A horší než třeba Hřebík by stejně nebyl..

Reagovat
smazaný uživatel

Zenit oficiálně potvrdil, že chce získat Andreie Arshavina nastálo. Rozhodnutí však gentlemansky ponechává na samotném hráči.

johohó, paráda. Snáď zaňho dajú tých 7...

Reagovat
smazaný uživatel

Eurofotbale moc děkuju za tenhle článek je to super, když si můžu přečíst o ghaňanovi, co pracuje pro WBA a žije v čechách. A s jeho názorem na ty český hráče rozhodně nesouhlasim... rozhodně nesouhlasim, že by Gebre v PL hrát nemohl.. i já laik vidim, že má skvělej pohyb na hrišti, je hbitej, chce hrát.. ne jak nejaka buchta co stoji na pravy obrane a odkopava balony... rok v PL jako náhradník a je připravenej hrát v základu někdo v Evertonu nebo tak, možná i Tottenhamu .. jinak Pilař je dobrej, nicméně poslední dobou v Plzni nehrál vubec týmově a všechno to drbal

Reagovat
patas92

s Gebrem mas pravdu, myslim, ze by nejaky prumerny tym v PL v pohode zvladl...ale co se tyce Pilare, neverim ze se prosadi, v tomhle ma ten skaut pravdu

Reagovat
exse

Tam to není o tom že by neměl kvalitu na BL, ale že si vybral hroznej tým, ve kterém bude mít malé šance se prosadit.

Reagovat
smazaný uživatel

Nepodcenuj ho, za rok u Spurs? Tam by hrál základ hned.

Reagovat
j_mrazik

Musíš to brát tak, že naše liga není měřítko. Takovej Petržela je u nás superrychlík, ale v zahraničí je tohle vcelku normálka. Gebre je šikovnej a snaživej to jo, ale potřeboval by to potvrdit teď na EURO a pak hurá za nějakým parádním angažmá. Budu mu fandit, je to sympaťák.

Reagovat
smazaný uživatel

Mě celkově přijde, že neumíme už vychovat špičková křídla, respektive rychlé hráče.

Reagovat
smazaný uživatel

Co teprv konstruktivní stopeři

Reagovat
j_mrazik

Vždyť všechny naše týmy hrajou na takovou dvojici - jeden hodnej a druhej zlej stoper.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, hrají na dva stopery ve stylu bořič - rozehrávač. Ale žádný z těch rozehrávačů nemá rozehrávku, herní přehled na úrovni alespoň přestupu do Bundesligy. Většina těch stoperů umí nějaký nákop nazdařbůh, ale málokdo dokáže přesnou kolmicí uvolnit střední záložníky a přehrát tím napadajícího soupeře.

Reagovat
smazaný uživatel

Stopery bych nehanil, tam máme potenciál - Suchý, Mazuch, Kalas...

Reagovat
smazaný uživatel

Já nehaním ty současné, reagoval jsem s těma stoperama na: "že neumíme už vychovat špičková křídla, respektive rychlé hráče."

Neumíme systémově vychovat konstruktivního stopera, stejně tak, jako neumíme ty křídla.

Reagovat
j_mrazik

A co vlastně umíme vychovat? Golmany? Celkově nám technika a práce s míčem v rychlosti dělá velký problémy.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak samozřejmě, že nám dělá práce s míčem problém při současným systém výchovy. Ale pořád mi přijde, že krajní beky, střední záložníky dokážeme "udělat".

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pche, skaut WBA ? co ten uz len vie? by ma zaujimalo ako by si viedol v miestnej tipovacke, ci vo fante

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, hm, takže soused musím si na něj zkusit zjistit kontakt.

Jinak článek parádní, škoda, že se o těch akademiích a systému nerozpovídal víc.

Reagovat
smazaný uživatel

QPR are closing in on the £5million capture of Birmingham City keeper Ben Foster.

Reagovat
smazaný uživatel

to musí mít Černý radost, teda předpokládám, že by Kenny zůstal jako dvojka?

Reagovat
smazaný uživatel

Kenny odchazi urcite, Foster je nahrada za nej a Cerny zustane dvojkou

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cristiano.K.

nic ve zlém,ale snad se zraní aspon na 5 zápasů,abych viděl Radka,jak ničí útoky soupeřů a pak prohrajou 1:0, protože ty nemehla se ani do útoku nedostanou

Reagovat
smazaný uživatel

Ja myslim, ze QPR v pristi sezone budou uplne o necem jinym, nez na co sis letos zvykl.

Reagovat
cristiano.K.

to je mi jasné. Nebyl snad horší tým na hřištich soupeře, co se týče výkonu. Okolo 10-11 místa by mohl být.

Reagovat
smazaný uživatel

A Norwich ma za 10 minut tiskovku, na ktere predstavi Hughtona jako novyho manazera.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Mohamed Diame will officially sign for Liverpool on July 1 on a free transfer from Wigan. [MirrorFootball]

Reagovat
smazaný uživatel

Zadarmo je to senzacni transfer

Reagovat
Chazy

Přeju mu to, snad se prosadí

Reagovat
Chazy

A teda vážně se mluví o odchodu Mosese.

Reagovat
smazaný uživatel

According to reports former Wigan Athletic boss Steve Bruce has been offered the vacant managerial post at Hull City

Reagovat
Chazy

Wow

Reagovat
EL Gringo

Reagovat
Maresma

To by bylo parádní.

Reagovat
cristiano.K.

druhá posila po Joyem

Reagovat
smazaný uživatel

Ešte krídlo a útočníka... Aj Gylfy možno príde.

Reagovat
smazaný uživatel

Gylfi

Reagovat
smazaný uživatel

Gylfi může zahrát všude a řek bych, že je jistej., ale i tak by to chtělo to křídlo no. Bral bych toho Gia ze spurs.

Reagovat
smazaný uživatel

Gia ako druhé krídlo, ako jednotku rozhodne nie... Gylfi môže, ale nezabúdajme, čo sa hovorilo o Hendovi a v priebehu sezóny bol dosť kritizovaný...

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
tomasinho

Jenež všude zahraje i Cole a oba jsou nesmysl. A primárně je to AM, kde to zabuije Jonja, já ho prostě nechci, i když ho mám rád.

Reagovat
smazaný uživatel

Mne sa začína vyjasňovať.... Vieš prečo? Lebo Gerrarda už budeme podľa mňa veľmi málo využívať na AM. Z viacerých dôvodov... Gylfiho by som bral v prípade, že by odišiel Cole a Aqua (s odchodom rozhodne súhlasím)...

Reagovat
smazaný uživatel

O Aquu má zájem neapol, hlavně ne žádný hostování.

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
tomasinho

Tak i Jonjo zvládne CM, jsou tam ale i Adam a Hendo, to zas bude přetlak. Navíc Cole je na křídlo zvyklý víc než Gylfi a je zkušenější a přizpůsobí se. Já bych dal radši šanci Colovi, Gylfi se potřebuej vyhrát někde jinde, já prostě nemyslím, že na LFC zatím má.

Reagovat
tomasinho

Hezky

Reagovat
smazaný uživatel

http://lineupbuilder.com/?sk=4ny9

Tohle by se mi celkem líbilo, případně jiná posila třeba Adam Johnson místo Gia. Ale tam se obávám, že Adam bude drahej.

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

+ tam chybí Adam, kterej by šel místo jonja a jonjo by se točil se Suárezem a Adam se Stevem pokuď by nepřišel Gylfi teda.

Reagovat
ďuriLFC

Nj,ale keď pride Gylfi tak zas bude osratý Jonjo. Podľa mňa je Gylfiho nákup úplna zbytočnosť. Mohol by byť prospešný len vtedy, keď odide aj Aqua aj Cole.

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidíme co BG zamýšlí a realizuje.

Reagovat
tomasinho

Reagovat
fantomas

Diamé na DM?

Reagovat
tomasinho

A kde jinde? Já bych sice hrál s trojkou uprostřed, ale on by z ní měl být ten nejvíc dozadu. Určitě to zahraje lépe než Lucas.

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť to je DM

Reagovat
tomasinho

http://lineupbuilder.com/?sk=4wx5

Já bych radši takhle. Na CM můžou být Adam, Hendo, Gerrard, Jonjo. Na AM Gerrard, Cole, Jonjo.

A na křídle by bylo dost variant. Proti slabším doma by se klidn mohlo přejít zase k 4-4-2 se Suarezem pod Carrollem.

Reagovat
smazaný uživatel

Luis musí bejt pod Andym, takhle to fungovalo pak, na tom křídle si ho nedokážu představit moc a ani on sám by se tam určitě nepohyboval a chodil spíš do středu.

Reagovat
tomasinho

To je jedno, ale prostě Adam nemůže a nesmí hrát v dvoučlenným středu, já prostě chi hrát 4-3-3, v Ajaxu tam Luis hrál a vyhovovalo mu to, stejně běhá všude, takže by otvíral prostor krajním bekům. Pokud to má být, jak píšeš ty, tak stačí, aby chyběl Gerrard a záloha je zase v prdeli. Kdežto kdyby byla třeba trojka Diame, Hendo, Adam, to si poradí lépe než ve dvou. Bude to variabilní, jak tady psal fantomas tak cca před měsícem, může být 4-3-3 a 4-2-3-1 zároveň, záleží, kod bude hrát a kde se bude pohybovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych Adama šoupnul jako náhradu na levý křídlo. Centr má, kličku taky, byl by tam platnější než ve středu.

Reagovat
smazaný uživatel

ale znova se vracím k tomu co jsem psal vejš, uvidíme co Rodgers, nakonec to bude uplně jinak.

Reagovat
tomasinho

Adam na kraji né, to by bylo horší než Hendo. Má sice centr a kličku, ale nemá rychlost.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně přes něho by se válel útok většinou...beka by nedokázal pohlídat ani za boha a sbíral by karty. ...takže ať tam hraje

Reagovat
tomasinho

Asi tak nějak, on ty karty má i tak, když nestíhá uprostřed. Kdyby vedle něj byli Diame a Gerrard třeba, tak by dokázal hrát dobře myslím. Ale musí v přípravě fakt zamakat na kondici a zlepšit přístup, plahočící lemru, která to má na háku na hřišti nepotřebujem.

Reagovat
smazaný uživatel

Suárez by mohol hrať niečo podobné ako C. Ronaldo v Reale... Čiže niečo medzi útočníkom a krídlom, ťahal by svoje akcie na stred a chodil by do zakončenia. Ale hl. otázka je: Kto by ho poriadne istil vzadu (respektíve ľavú stranu)?

Reagovat
tomasinho

Jeden ze středních záložníků z těch 3.

Reagovat
smazaný uživatel

Len nikto na to nemá.

Reagovat
tomasinho

Však Ronalda taky extra nikdo nezastupuje. Vracelo by se druhé křídlo + AM.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

J-Rod podstupuje prohlidku u Saints a prestoupi tam za 7 mega

Reagovat
miky10

Však to se psalo už dřív... Já už myslel, že to má bejt Rodwell.

Reagovat
j_mrazik

Reagovat
smazaný uživatel

Vše nej, dědku

Reagovat
smazaný uživatel

Rhodes? To bude teda mastívny skok, nečudoval by som sa, keby vyhorel na plnej čiare.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
miky10

Vidíš co vzniká, když napíšeš přezdívku, na kterou sedí tak 20 hráčů.

Reagovat
smazaný uživatel

Mne sedi teda jen na jednoho a rikaji mu tak i komentatori

Reagovat
miky10

Prostě to máš napsat jednoznačně.

Reagovat
smazaný uživatel

Ok, promin. Vim, ze se o nem mluvilo uz driv, ale zajemcu bylo vic a necekal jsem, ze Saints flaknou 7 za hrace, kteryho uplne nutne nepotrebuji, respektive je mohli utratit jinak. Jsem zvedavej, jaky maji plany.

Reagovat
miky10

Tak já bral Jaye už jako celkem hotovku, proto když ses tomu tak divil, tak sem v tom čekal něco jinýho. Jinak na Saints sem taky dost zvědavej, budu jim i Readingu dost přát.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja se tomu divil, protoze se psalo o zajmu dalsich asi tri nebo ctyr klubu a vim, jak to byva u novacku, ze s nima byva spojovanej skoro kazdej takovej prestup Ja se na ne tesim taky.

Reagovat
miky10

Tak nevím, možná jsem neměl úplně správný informace, sem si právě myslel, že už je to jistota. Je fuk.

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

Jay Rodriguez

Reagovat
smazaný uživatel

To melo byt na Garetha, ale ono je fuk

Reagovat
smazaný uživatel

pfff. Rhodesa by som videl radšej.

Reagovat
smazaný uživatel

kdo?

Reagovat
smazaný uživatel

Jay Rodriguez z Burnley.

Reagovat
honziss

Měli se zaměřit na nějakého prověřeného útočníka v PL. Teď budou mít dva útočníky, kteří si to dávali v Champu, ale PL nikdy nehráli. No, uvidíme.

Reagovat
smazaný uživatel

Dokonce tri

Reagovat
honziss

Dokonce. Měli se zaměřit třeba na Yakubua, ten by pro ně byl ideální.

Reagovat
smazaný uživatel

O toho jste pry stali vy a Reading, ale uz se do toho primotali i nejaci Cinani.

Reagovat
honziss

Jojo, vím že se o něm spokuluje i v souvislosti s WHU. Jen říkám, že pro Soton by byl vhodnější, než Rodriguez. :)

Reagovat
smazaný uživatel

A ty bys Yaka bral? Ja se v tech vasich utocnicich ted nevyznam a taky mi prijde, ze je to posledni pozice, na kterou ted potrebujete nakupovat

Reagovat
tomasinho

Poslední je podle mě střed zálohy, ten je vyřešený dobře. Teda krom DM. V útoku jsou Cole a Maynard ne? Vaz Te hrál z kraje v systému s jedním hrotem ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Jenze by se tim hodne odsunul Baldock, pritom by si zaslouzil dostat sanci.

Reagovat
tomasinho

Baldock zvládne zahrát z kraje ne?

Reagovat
smazaný uživatel

To by museli hrat 4-3-3 a netroufam si odhadnout, s cim Sam do PL vyrukuje...

Reagovat
tomasinho

Tohle ale nevyhovuje Maynardovi zase.

Reagovat
smazaný uživatel

Achjo

Reagovat
Bayern +

Nezvladne jak Baldock, tak Maynard. Z toho vyplyva, ze sa moze hrat 4-5-1 s Mattym, CC a Vaz Te (snad nie), alebo 4-4-2 s CC a niekto k nemu (to by bolo idealne).

Reagovat
honziss

Cole je jistota, Maynardovi docela věřím, ale v Champu dostával přednost Vaz Te. Tomu ale zas v PL nevěřím, je to strašný solista, neumí nahrát a vůbec se nehodí do kombinace. Ale dává góly, no. Nicméně v PL prostě nevěřím, že si to bude dávat tak jako v Championship. Jeden útočník by měl přijít.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky mu vubec neverim.

Reagovat
honziss

No jako my potřebujem přivést spoustu nových hráčů na různé posty a útočník je jedním z nich. A jo, Yaka bych bral, on má pořád svou kvalitu a myslím, že by pomohl.

Reagovat
smazaný uživatel

A Piquionne uz konecne vypadne?

Reagovat
honziss

On ještě není pryč? Já mám pocit, že je. Ani na ofic. stránkách už není veden.

Reagovat
smazaný uživatel

Na tom seznamu uvolnenych hracu nebyl

Reagovat
honziss

Mám pocit, že už odešel dříve. Už by u nás fakt neměl být.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Rovnost Budíkov

Reagovat
xjert02

Reagovat
smazaný uživatel

100. proti tuniakovej pizzy.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
honziss

West Ham are this morning being linked with a move for Wolves winger Michael Kightly.

Other players who continue to be linked with a move to east London this week are Wigan's out-of-contract Mohamed Diame, Stoke's out-of-favour Kenwyne Jones and former Bolton striker Nicolas Anelka - who at least one source has stated is in London for transfer talks with an unnamed party.

Brr, z toho Anelky mě děsí.

Reagovat
tomasinho

Tak Kightly i Jones by byli super.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud Kightlymu vydrží zdraví.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsme snad na webu junak.cz ?

Reagovat
cristiano.K.

"Federace Ghany vydělala šílené peníze díky účasti ve čtvrtfinále na mistrovství světa, ale nikdo neví, kam se poděly."

U nás je to o hodně lepší

Reagovat
smazaný uživatel

prečo je Curbishley tak dlho bez práce?

Reagovat
smazaný uživatel

Nedělá on v televizi?

Reagovat
smazaný uživatel

tak či to neni len z núdze cnosť...

Reagovat
smazaný uživatel

No ucházel se prý o místo u Wolves, ale kvůli té smlouvě jen do konce sezóny to odmítnul.

Reagovat
smazaný uživatel

vyzerá ako Cinkota

Reagovat
smazaný uživatel

Si pamatuju když byl v Plačkově zápas s Budíkovem

Reagovat
fantomas

Tak ode dneška tenhle pán pracuje pro Clarkea. Na to sem hooodně zvědavej..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele