Ronaldo vyrovnal rekord Poborského v počtu asistencí na ME

23.06., 13:54
Aktuality
Cristiano Ronaldo (© AFP)

Kapitán Portugalska Cristiano Ronaldo se dotáhl na rekordmana v počtu asistencí na mistrovství Evropy Karla Poborského. Devětatřicetiletý rodák z Madeiry má po sobotní výhře 3:0 nad Tureckem na kontě stejně jako bývalý český záložník osm gólových přihrávek a příště se může v čele tabulky osamostatnit. Statistiku zveřejnila UEFA.

Další zápas a další historický zápis. Fenomenální Ronaldo nejprve v úterý při vítězství 2:1 nad Českem na úvod skupiny jako první zasáhl do šestého evropského šampionátu a v sobotu pro změnu dorovnal letitý rekord Poborského. Dvaapadesátiletý někdejší ofenzivní záložník si během účastí na třech Eurech v letech 1996 až 2004 připsal osm asistencí, Ronaldo na stejnou metu potřeboval o tři závěrečné turnaje více.

V 56. minutě sobotního utkání postupoval za stavu 2:0 sám na tureckého brankáře a mohl si připsat první gól na turnaji v Německu, kterým by znovu o něco vylepšil svůj vlastní střelecký rekord kontinentálních mistrovství. Místo toho ale nezištně přihrál před prázdnou branku bývalému spoluhráči z Manchesteru United Brunu Fernandesovi, jenž pohodlně upravil na konečných 3:0.

Ronaldo a Poborský v čele tabulky asistencí zřejmě dlouho vydrží. Šestice hráčů za nimi má pět přihrávek a všichni již ukončili reprezentační kariéru. Z aktivních fotbalistů je za portugalskou hvězdou se čtyřmi asistencemi belgický záložník Kevin De Bruyne.

Ronaldo, světový rekordman v počtu reprezentačních startů a branek, příliš rozhovorů neposkytuje a ani tentokrát neudělal výjimku. Od španělského trenéra Portugalců Roberta Martíneze se dočkal velké poklony.

"Viděli jsme něco mimořádného. Byl sám před brankářem a ještě přihrál. Je to příklad, který by se měl ukazovat v každém fotbalové akademii v Portugalsku i na světě. Ukázal, že nejdůležitější je vždy tým," řekl Martínez, jehož svěřenci si již zajistili prvenství v "české" skupině F a postup do vyřazovací fáze.

Ronaldův tým má jistotu, že si po středečním závěrečném zápase skupiny s Gruzií zahraje v Německu ještě minimálně osmifinále a hvězdný kanonýr může dál vylepšovat rekordy. Se 27 starty odehrál nejvíce zápasů v historii Eura, se 14 góly je také nejlepším střelcem. Pokud se trefí i letos a povede se mu dát jubilejní 15. branku, stane se nejstarším střelcem. Dosavadní maximum drží Rakušan Ivica Vastic, jenž na mistrovství v roce 2008 skóroval v 38 letech a 257 dnech.

Nejvíce gólových přihrávek na ME:

8 - Karel Poborský (Česko), Cristiano Ronaldo (Portug.),

5 - David Beckham (Angl.), Cesc Fábregas (Šp.), Luís Figo (Portug.), Eden Hazard (Belg.), Arjen Robben (Niz.), Bastian Schweinsteiger (Něm.).

Autor: ČTK

Komentáře (41)

Přidat komentář
Salfovic

Tak tím se vysvětluje, proč přihrál Brunovi a nestřílel sám.

Reagovat
Pablos

Reagovat
Coutinho10

nicméně o tom rekordu určitě věděl a ikdyž to nejsou góly, tak určo i tady chce být nejlepší, takže bych tomu i věřil

Reagovat
Seydou Doumbia

ronaldo si myslel že je v ofsajdu, tak přihrál brunovi na gol...tohle byla moje prvotní teorie no tak asi ne

Reagovat
Coutinho10

je fakt, že i tohle si dokážu představit, že takto uvažuje, pokud se bojí offsidu, tak ať zbytečně neslaví svůj gól, když by neměl platit

Reagovat
Seydou Doumbia

jsem rád že nejsem jediný

Reagovat
Coutinho10

že chce bejt nejlepším fotbalistou pro toho kluka i nadále

Reagovat
Salfovic

Já jsem si tím stoprocentně jistej.

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
Edgewalker

Reagovat
Mass

Reagovat
Neon

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Novak.Usykovic

CR7 je (spíš byl) výborný hráč, ale s jeho statistikama mám problém.

Kolik potřeboval zápasů na rekord Poborskýho? Asi hodně, že? A dávat medaile za účast? Nevím, typické pro dnešní dobu.

A mám problém i s jeho goly. Mnohem více uznávám Pelého nebo Gerda Müllera.... Ti mají beztak asi lepší ratio golu na zápas, ale hlavně dávali i goly ve finálních fázích turnajů (MS, ME)....... Co udělal Ronaldo? Trefil se aspoň ve finální fázi MS? A v LM hrál CR parádně, ale ve finále byl mnohdy totálně zastínen Balem, DiMariou.... nebo Modričem a Ramosem.

Pro mě není CR ani nejlepší hráč Portugalska všech dob. 1) Eusebio, 2) Figo, 3) CR7

A co jeho počet golu ku počtu nevynucených chyb a ztrát míčů. Vždyť v hokejové terminologii by měl frajer možná mínusové body. Dodnes si mapatuju MU vs Arsenal ze sezony 2006/2007, kdy po debilní ztrátě Ronalda Fabregas přihrával na Adebayora a ten skoroval.

Nevím..... tyhle články o rekordech kdy hráč potřebuje 100 zápasů na zlomení rekordu, který byl zmáknutej během polovičního hracího času......

Reagovat
Benfica

Reagovat
El Cid z City

Před je Figem je určitě, nedívá se na něj sice tak hezky, ale góly jsou góly. Ve finální fázi mundialu má přesně 0 gólů.

Reagovat
Novak.Usykovic

Jako já ti rozumím, góly jsou góly. Ale touhle optikou bychom mohli nazvat např. Pepeho druhým nejlepším portugalským hráčem všech dob. Mohl bys nesouhlasit, ale nebudeš mít moc protiargumentů mi to vyvrátit. Protože Pepe pomáhal zabraňovat gólům. A co když Pepe udělal míň nevynucených chyb než CR7.... zabránil více golum, než Ronaldo golu dal? Co když Ronaldo zahodil víc šancí, než dal gólů s celým servisem..... Co když byl Pepe celkově užitečnější hráč?

To je přesně ten důvod, proč fotbalisti budou vždycky tahat za kratší konec oproti individuálním sportovcům. To je důvod, proč má Messi míň Laureus ocenění pro nejlepšího hráče planety než Djokovic. Nebo proč jsou boxeři lepší sportovci než fotbalisti.

Dyť Ronaldo nemůže s jistotou ani říct, že je nejlepším hráčem své doby. On nemůže ani tvrdit s jistotou, že je nejlepším hráčem Portugalska.

Je to velice problematické. Gerd Muller nebo Puskas goly dávali, ale z historických pramenů NENÍ patrné, že by dělali tolik nevynucených chyb jako CR7.

Reagovat
El Cid z City

Ronaldo nejlepším hráčem svý doby není zcela určitě. Na euro 16 byl nejdůležitější Pepé. Viděl jsem ankety, kde třeba B.Silva dal Eusébua před CR, ale před Figem jena 100%.

Reagovat
Benfica

Bernardo je silný Benfiquista.. Eusébio je GOAT na ňho sa nechytá nikto

Reagovat
kattos

Tak nikdo nemůže zpochybnovat že Ronaldo je minimálně top 2 posledních 20 let.

Pepe byl skvělý na Euru, ale on třeba chyběl v semifinále a i on měl své chybičky tam (viz jak ho v poslední minutě finále vyšachovali jak malého kluka).

Tam těch jmen je fakt hodně, Patricio neuvěřitelný, Pepe,Ronaldo, ale i Nani ten byl výtečný.

Tam to nikdo jim nevyhrál, tam to byl týmový výkon

Reagovat
Pablos

Tak je to statistika ...článek o statistice. Rozebírat ok, ale namítat na to, že je článek o statistice

Reagovat
Ranoth

co su to len 4 goly vo finale champions league, to je nic Novak Usykovic ocakaval ze bude mat Ronaldo vo vsetkych finale minimalne aspon 10-15 golov

Reagovat
Well

Nebýt Ronalda, tak to finále LM ani Real několikrát nehraje... nejlepší hráč vyřazovací části LM všech dob a i v těch finále marný nebyl...

Reagovat
kattos

Tak už jen to že většinu těch finále se vyhrálo....

Reagovat
Well

Tak on byl skvělý vůdce i na hřišti a hecoval spoluhráče, dokázal se jich zastat a podpořit je. Ať už třeba jak Benzemovi nechal tu penaltu a na SB vyzýval fanoušky, ať na něj nepiskaji. Nebo jak hecoval Moutinha, ať si vezme penaltu 2016. Byl posedlý vítězstvími, což někdy neprojevoval úplně vhodně a zaškodilo to, ale určitě chceš mit tyhle hráče v týmu, to samé Ramos.

Reagovat
Benfica

Reagovat
Novak.Usykovic

Předvedl skvělý výkon jen v tom finále proti Juve jak dál Mandzukic nůžky. To dal dva góly. Jinak byl vždy spíš na škodu ve finále. I ve finále v dresu MU vše malém zazdil penaltou v rozstřelu.

Jasně jasné, a zavázal si tkaničku a tím namotivoval celý tym Relu Prdnul si v kabině a to dodalo týmu extra sílu ve finále LM 2014 proti Athletiku.

Reagovat
Well

Kritikou na MS ses trefil, kritika Ronalda v LM v jakékoliv fázi je absolutní blbost. Jestě si zapomnel zmínit, jak to Realu posral v semi proti Bayernu, takze je uplne marnej. Posledním odstavcem ses projevil tak na mentální úrovni 10 let.

Reagovat
icka

Reagovat
king23

Stačilo napsat, že fotbal sledujes poslední 3 roky a všechno by se tím vysvětlovalo. A zpochybňovat Ronaldovy výkony ve finále LM? A ještě tvrdit že byl zastinen zrovna Balem?

Figo to je úplný vtip. Navazis se tu do Ronalda, kterému je 39 let. Uvědom si že v této době už Figo dávno nehrál a ve 33 letech kdy Figo už odcházel dohravat do Interu byl Ronaldo pořád na vrcholu, vyhrál s Realem LM a nastřílel přes 40 golu za sezónu.

Reagovat
kattos

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
kilobyte

Reagovat
Aldeano

Steve je ve skvělé společnosti, jeden top hráč vedle druhého

Reagovat
Csaplárova past

Tak jeste gol, at je nejstarsim strelcem ... pokud mu to nevyfoukne Pepe

Jeho 14 golu zustane taktez dlouho neprekonanych. Fenomen

Reagovat
Pablos

Příští euro ho Schick má

Reagovat
Csaplárova past

CR7 14 golu, z aktivnich hracu mu je nejbliz Griezman se 7 a z dalsich aktivnich hracu uz tam jsou jen 5 golovi borci

A z neaktivnich snajpru Platini s 9

Reagovat
Pablos

Z aktivních po Griezmanovi je tam se 6 Schick a Morata.

Reagovat
Csaplárova past

Takže "nikdo"

Reagovat
BBystr

tak bez varu ich má aj Lukaku 9

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele