Příjmy klubů na trhu v ročníku 2022/2023 činily 35,3 miliardy eur

26.06., 10:02
Aktuality
Ilustrační foto (© AFP)

Příjmy klubů na trhu v sezoně 2022/2023 narostly o 16 procent na 35,3 miliardy eur. Informovala o tom společnost Deloitte s tím, že za růstem stojí zrušení opatření kvůli koronaviru a návrat fanoušků na tribuny.

Příjmy pěti nejlepších soutěží anglické, italské, španělské, německé a francouzské ligy narostly na 19,6 miliard eur. Což je nárůst o 14 procent, zatímco souhrnný provozní zisk soutěží přesáhl poprvé od ročníku 2018/2019 - posledního před pandemií covidu - hranici 500 milionů eur.

"Mistrovství světa v roce 2022, zrušení omezení kvůli koronaviru a nadšení vracejících se fanoušků, to všechno vedlo k velkému nárůstu evropského fotbalového trhu v ročníku 2022/2023," uvedl vedoucí sekce sportovního obchodu Deloitte Tim Bridge.

Fotbalovému trhu dominovala Premier League, jejíž kluby zaznamenaly zisk 6,1 miliardy liber a poprvé překonaly hranici šesti miliard. V předchozím roce zisk činil 5,5 miliardy liber. V anglické lize narostly také celkové náklady na platy, které poprvé překročily částku čtyř miliard liber.

Procentuálně nejvyšší nárůst příjmů zaznamenaly kluby v Itálii a Německu, které si polepšily shodně o 22 procent. Příjem bundesligových celků za ročník 2022/2023 činil 3,8 miliardy eur, u klubů Serie A šlo o rekordních 2,9 miliardy eur.

Autor: ČTK

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele