Preview pro Olympique Lyon

07.08.2013, 16:34
Názory a komentáře
Lyon se po roční pauze vrací do bojů v Lize mistrů. Pokud úspěšně přejde přes zrádná předkola, bude čekat sedminásobného mistra náročná sezóna, přičemž trenér Garde moc dobře ví, že se svými svěřenci potřebuje v lize znovu uhrát přinejhorším třetí místo...

Olympique Lyonnais (Rémi Garde)

Změny v kádru: Za solidní peníze prodat a následně levně nahradit - tak by zatím šlo zhodnotit letní přestupové okno ze strany Les Gones. Prezident klubu Jean-Michel Aulas musel řešit mnoho otazníků, namátkou: Zůstane kapitán Maxime Gonalons? Prodat Lisandra, nebo Bafétimbi Gomise? Prodloužit ještě smlouvu stálici Réveilléreovi?

Dobrou zprávou pro fanoušky bezesporu je, že odchovanec a francouzský reprezentant Maxime Gonalons zůstat chce, minimálně ještě jeden rok. Gomis naopak téměř na 100% nezůstane, momentálně se nejhlasitěji skloňuje jeho přesun do Newcastlu; u fanoušků oblíbený "Licha" tak otočil a po dohodě s vedením se rozhodl, že setrvá. Gomisův přestup zbývá ještě doladit, chorvatský stoper Lovren si však Premier League zahraje najisto (Southampton), pro dalšího obránce Anthony Réveilléra byla desátá sezóna u lyonských i tou poslední, bývalá opora končí trochu smutně jako nechtěný hráč po vypršení smlouvy. Nové prostředí vyzkouší také Michel Bastos (Al-Aïn) a loňské zklamání Luciano Monzon (Catania). Posledním hráčem, který byl doposud vykoupen ze smlouvy, je mladý talent Anthony Martial, do kterého vložilo svou důvěru bohaté Monako.

Co se týče příchodů, dotáhlo lyonské duo Aulas - Lacombe prozatím tři nové borce. Z Montpellieru přišel zkušený krajní bek Henri Bédimo a další levonohý mazák dorazil na křídlo, Gaël Danic z Valenciennes by mohl s Bédimem utvořit nebezpečné duo podél jejich oblíbené levé lajny. Pravý obránce Miguel Lopes přicestoval z Portugalska v rámci ročního hostování a o post jedničky na svém postu bude soupeřit s mladým odchovancem Mehdi Zeffanem, který prozatím kopal za "béčko". Zpátky v kádru jsou i Harry Novillo (loni působil v Ajacciu) a Sidy Koné (Caen). Tradičně bylo i několik slibných talentů povýšeno z B-týmu, namátkou mistr světa do dvaceti let Mouhamadou-Naby Sarr či křídelník Nabil Fekir.

Přednosti a slabiny: Zásadní otazník momentálně visí nad postem gólmana: veterán Rémy Vercoutre rehabilituje po zranění, bude mimo hru zřejmě až do listopadu a zaskočit tak místo něj musí mladý odchovanec Anthony Lopes. Portugalský reprezentant do jedenadvaceti let už na konci minulého ročníku ukázal kvalitu, ale těžko předpovídat, jak při své nezkušenosti zvládne hned několik těžkých zápasů, které jej čekají (např. v Lize mistrů). Situace na stoperu také není bůhvíjaká; po odchodu Lovrena bude tmelit obranu dvojka Biševac s Umtitim a pak už je v týmu pouze nejistý Bakary Kone a mladý Naby Sarr, při zranění někoho ze základu tak může nastat problém.

Jinak má Lyon většinu postů pokrytých vzhledem k omezeným financím solidně, na oba hůře zajištěné kraje obrany dorazila nová jména a trenér Garde může postavit základní jedenáctku, v které budou jak zkušení, tak talentovaní borci. Pokud neodejde lídr Gonalons a Malbranque si udrží loňskou fazonu, budou se moci Les Gones spolehnout na dobře zajištěný střed zálohy (z lavičky oběma kryjí záda spolehliví Arnold Mvuemba a Güeida Fofana), před nímž bude na hrotu operovat starý známý Lisandro; samozřejmě vynikající útočník, který ale má pro nový ročník ještě jednu cennou výhodu - po odchodu Gomise bude na hrotu jasná jednička a nemusí se tak ohlížet na konkurenci, celá ofenziva stojí na jeho bedrech. Šanci opět dostane také několik produktů výborné akademie OL, vedle zmíněného Umtitiho, který už je v podstatě plnohodnotným členem základní sestavy, by mohl sbírat minutky i někdo z talentovaných ofenzivních hráčů, ať už křídelníci Pléa či Ghezzal, nebo další z řady "nových Benzemů" Yassine Benzia.

Hráč ke sledování: Clément Grénier
Pro mladého Gréniera byla loňská sezóna v mnoha směrech přelomová. Konečně se dokázal naplno prosadit do sestavy přes nestálého a často zraněného Gourcuffa, rozhodl několik zápasů a po menším trucování a touze po lepším angažmá nakonec i pro další tři roky spojil budoucnost s klubem, který jej pro velký fotbal vychoval. Do nového ročníku nebude vstupovat jako talent, nýbrž jako člen základu, od kterého můžeme čekat chytré přihrávky a krásné branky.

Prognóza: 4. místo
Lyon letos čeká velice náročný rok hned na několika frontách, který se jim nakonec při ne tolik široké lavičce dost možná stane osudným v podobě neobhájení třetího místa, konkurence je obrovská a je pravda, že kvalita kádru hovoří spíše pro trojici PSG, Monako a Marseille.

Tip na sestavu: (4-3-3) Anthony Lopes - Miguel Lopes, Milan Biševac, Samuel Umtiti, Henri Bédimo - Maxime Gonalons, Steed Malbranque - Alexandre Lacazette, Clément Grénier, Gaël Danic - Lisandro López

Autor: David Dobrovolný

Komentáře (5)

Přidat komentář
PetersCZ

LES GONES!!!

Reagovat
Langi

až na to že Miguel Lopes bude soupeřit spíš se Zeffanem, než s Yattarou, který navíc hostoval v Troyes

a snad to nebude 4. místo...ikdyž ta jmenovaná trojice je na tom podstatně lépe

Reagovat
smazaný uživatel

dik za pripominku, samozrejme tu ma byt zeffane uz sem dal vedet, at to nekdo z adminu opravi

Reagovat
smazaný uživatel

Obrana Nice na sobotu večer proti nám:

Civelli prestúpil,

Kolo má trest

Kevin Gomis zranený

Pejcinovic je tiež zranený, cca na mesiac...

stopéra bude hrať pravdepodobne Digard, alebo Puel niekoho vykúzli z mladých,,,len som zvedavý ako chcú hrať s takou obranou predkolo EL...

Reagovat
smazaný uživatel

Nice padne v sobotu! Lyoooon!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele