Preview Ligy národů - sobota 12.10.

Dnes, 08:44
Previews
Robert Lewandowski (© AFP)

Třetí vystoupení v letošní Lize národů před sebou má další šestnáctka týmů a hned polovinu dnešní porce tvoří zápasy nejvyšší Ligy A. Evropští šampioni ze Španělska přivítají Dánsko, na reprezentaci se půjdou podívat i fanoušci v Polsku, Srbsku a Chorvatsku.

Liga A - skupina 1

Chorvatsko - Skotsko

sobota 18:00

Skotsko potkal úbytek formy a kromě něj taky mnoho absencí, které způsobily, že první zápasy nového ročníku Ligy národů se nedají považovat za úspěšné. Chorvatsko by proto v sobotním duelu na záhřebském stadionu Maksimir nemělo mít problémy přivlastnit si tři body.

Chorvatsko by se moc rádo posunulo zase o krok výš, protože v minulém vydání Ligy národů padlo ve finále a sledovalo výhru Španělska. Jenže současné Chorvatsko tolik strachu ve svých soupeřích nevzbuzuje a naopak má velké potíže. Jednak se mu nepovedlo nedávné Euro, v němž skončilo už po skupinovém boji. Jenže ani úvod Ligy národů se Chorvatům rozhodně nevydařil tak, jak by si asi přáli. Místo důležitého vítězství prohráli hned na začátek s Portugalskem a to si ještě jedinou chorvatskou branku museli dát Portugalci sami.

Minulé kolo už se týmu trenéra Zlatka Daliće přeci jen povedlo lépe, i když ani proti Polsku to žádný festival šancí nebyl. Rozhodla individuální kvalita Luky Modriće, který se prosadil jako jediný. Tohle ale bylo vítězství velmi potřebné, které zaručilo Chorvatům druhou příčku ve skupině a mohlo by jim dodat dostatek sebevědomí.

I druhé místo by Chorvatům zajistilo postup do finálové fáze. Tým trenéra Daliće ale trochu prochází další generační obměnou a musí nahrazovat zacházející hvězdy novými tvářemi, což se mu zatím aspoň dle výsledků moc nedaří. Poradit si musí i bez dvojice Domagoj Vida a Marcelo Brozović, která po Euru ukončila reprezentační kariéru. Dva zápasy od jubilejní stovky v národním dresu je Andrej Kramarić. Skotsko se nově musí obejít bez zraněných Anguse Gunna, Grega Taylora a Lawrence Shanklanda.

Skotsko potřebuje nutně najít ztracenou formu, protože už v osmi posledních duelech ve všech soutěžích dohromady nedokázalo vyhrát. Euro se Skotům také nepovedlo a nástup do Ligy národů rozhodně mohl být lepší. Momentálně se trenér Steve Clarke snaží vymyslet, jak posbírat první body. Oba úvodní duely nového ročníku totiž jeho hráči prohráli - po Polsku nestačili o jednu branku ani na Portugalce.

Chorvatsko - pravděpodobná sestava:
Livaković - Erlić, Šutalo, Gvardiol - Pjaca, Kovačić, Modrić, Baturina, Sosa - Matanović, Kramarić

Skotsko - pravděpodobná sestava:
Gordon - Ralston, Hanley, Souttar, Robertson - McClean, Gilmour - Doak, McTominay, Christie - Adams

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.18 - 6.39

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Polsko - Portugalsko

sobota 20:45

Portugalsko vstoupí do třetího hracího dne aktuálního ročníku Ligy národů v naději, že konečně udrží nulu na kontě inkasovaných branek. Zatím jsou Portugalci zajímavý a hrozící dopředu, ale v obraně trochu tápou. To se jim pokusí připomenout domácí Polsko.

V sobotu navečer se domácí představí v prostorách stadionu Narodowy ve Varšavě, kde se pokusí mocně zlepšit svou zatím průměrnou bilanci. Doposud si hráči trenéra Michala Probierze připsali tři body, protože se jim hned na úvod povedlo vyhrát nad Skotskem. A bylo to hodně zajímavé utkání, ve kterém každou chvíli hrála prim jiná strana. Rozhodující trefu zaznamenal na populárním stadionu Hampden Park hostující mladík Nicola Zalewski, který proměnil penaltu v sedmé minutě dlouhého nastavení.

Na tenhle impozantní výkon nicméně svěřenci trenéra Probierze navázat nedokázali a v minulém kole nestačili na domácí Chorvaty. Ne snad, že by se v Osijeku prezentovali vyloženě negativně, ale neproměnili své šance, zatímco Chorvatům stačil jediný přesný zásah z dílny veterána Luky Modriće. Výsledek znamenal, že se Chorvatsko bodově na polský tým dotáhlo a z hlediska postupu zůstává vše ještě otevřené. V tuto chvíli jsou na postupovém druhém místě právě muži okolo kanonýra Roberta Lewandowskiho.

Domácím bude pořád ještě scházet zraněný útočník Juventusu Arkadiusz Milik, nově se k týmu připojili mladíci Michael Ameyaw s Maxim Oyedelem. Portugalsko také pozvalo na sraz několik nových tváří, jmenovitě jde o brankáře Ricarda Velha a záložníka Samuela Costu. Duo Quenda - Goncalves je ale kvůli zranění mimo hru.

Portugalci se opět vezou na vlně veterána Cristiana Ronalda, který nestárne takovou rychlostí, jakou by si většina jeho protivníků přála. V prvním duelu po nepříliš kladně hodnoceném mistrovství Evropy proti Chorvatům skóroval svůj devíti stý gól v seniorském fotbalu a hned v následujícím duelu o tři dny později skóroval znovu. Tentokrát si s tím počkal až do 88. minuty, aby hostující Skotsko už nemělo čas reagovat. I tady se jeho trefa ukázala jako rozhodující a tým trenéra Martineze se díky tomu ocitl na prvním místě skupiny.

Polsko - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Dawidowicz, Bednarek, Walukiewicz - Frankowski, Szymanski, Zieliński, Urbanski, Zalewski - Swiderski, Lewandowski

Portugalsko - pravděpodobná sestava:
Costa - Dalot, Dias, A. Silva, Mendes - B. Silva, Vitinha, Fernandes - Neto, Ronaldo, Leão

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.49 - 4.17 - 1.64

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Portugalsko
2
2
0
0
4 : 2
6
2
Polsko
2
1
0
1
3 : 3
3
3
Chorvatsko
2
1
0
1
2 : 2
3
4
Skotsko
2
0
0
2
3 : 5
0

Liga A - skupina 4

Srbsko - Švýcarsko

sobota 20:45

Srbsko v tomto ročníku Ligy národů bojuje o prestiž i dobré výsledky v nejvyšší Lize A a zatím si nevede úplně podle představ, na druhou stranu dokázalo zaskočit vysoce favorizované Španěly a teď v přímém souboji o třetí místo tabulky přivítá konkurenční Švýcarsko. Výběr z Balkánského poloostrova je momentálně třetí s jediným bodem na kontě, země helvétského kříže je úplně poslední s nulovým bodovým ziskem.

Svěřenci trenéra Dragana Stojkoviče po neúspěšném vystoupení na uplynulém evropském šampionátu, kdy vypadli již ve skupině, zahájili nový ročník LN proti Španělsku a po zodpovědném výkonu v defenzivní činnosti s ním v Bělehradě vybojovali cenný bod za bezbrankovou remízu. O pár dní později chtěli uspět i na stadionu Parken v Kodani, avšak na lídra skupiny Dánsko nakonec nestačili po výsledku 0:2.

Švýcaři naopak na ME 2024 v Německu prošli až do čtvrtfinále, přičemž v osmifinálové fázi se blýskli nečekanou výhrou nad Itálií (2:0) a teprve mezi osmi nejlepšími nestačili v penaltovém rozstřelu na pozdějšího finalistu Anglii. Jenomže úvodní dva zářijové duely Ligy národů jim vůbec nevyšli, protože po porážce 0:2 v Dánsku neměli šanci ani v domácím prostředí se Španělskem (1:4) a s hrozivým skóre 1:6 jsou tedy na dně čtvrté skupiny.

Sobotní protivníci se spolu utkali na dvou posledních světových šampionátech a v obou případech bylo úspěšnější Švýcarsko, které v roce 2018 ve skupinové fázi zvítězilo 2:1 a o čtyři roky později v Kataru slavilo po divokém poměru 3:2. Dlouholetý trenér Švýcarů Murat Yakin se musí obejít bez Rubena Vargase (poraněný kotník), Denise Zakarii a Becira Omeragiče (oba problémy s kolenem), naopak karetní trest si už odpykali Granit Xhaka s Nicem Elvedim.

Domácí lodivod Stojkovič také počítá několik klíčových ztrát - kvůli rodinným důvodům nebyl povolán důležitý forvard italského Juventusu Dušan Vlahovič, na marodce se k tomu nacházejí Sergej Milinkovič-Savič, Vanja Milinkovič-Savič, Andrija Živkovič a Ivan Ilič. "Je to pro nás velmi důležitý zápas a my ho s podporou skvělého publika hodláme zvládnout. Čeká nás čtvrtfinalista posledního ME a nic jednoduchého to nebude, ale věříme si," prohlásil optimisticky devětapadesátiletý rodák z Niše.

Srbsko - pravděpodobná sestava:
Rajkovič - Erakovič, Milenkovič, Pavlovič - Nedeljkovič, Lukič, Grujič, Maksimovič, Birmančevič - Samardžič - Mitrovič

Švýcarsko - pravděpodobná sestava:
Kobel - Elvedi, Akanji, Rodriguez - Widmer, Freuler, Xhaka, Aebischer - Ndoye, Amdouni - Embolo

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.92 - 3.06 - 2.81

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Španělsko - Dánsko

sobota 20:45

Dánsko sice možná začalo život pod dočasným trenérem Knudsenem optimisticky, ale tentokrát ho čeká velký test. Na Estadio Nueva Condomina v Murcii na něj už totiž čeká domácí Španělsko, které si chce vzít zpátky první místo ve skupině.

Španělsko prožívá velmi úspěšné období na poli mezinárodního fotbalu, které demonstrovalo na posledním Euru. To nakonec ovládlo, když ve finále porazilo Angličany a opanovalo další velký turnaj. Nicméně za zásluhy se body v dalších zápasech nedávají a to si Španělé naplno uvědomili v prvním utkání Ligy národů. Postavili se proti nim Srbové a dokázali to, co mnohé lepší týmy nikoli - nedostali od Španělska ani jednu branku.

Hráči La Furia Roja pochopili, že takhle to nepůjde, pokud chtějí i další trofej, a hned v dalším kole naplno projevili svou kvalitu v zakončení. Jejich další obětí se stalo Švýcarsko, které doma v Ženevě inkasovalo rovnou čtyři branky a samo se zmohlo jen na jednu. Trenér Luis de la Fuente se tedy může pyšnit tím, že jeho hoši neprohráli už dvanáct duelů ve všech soutěžích dohromady, deset z nich se jim rovnou povedlo vyhrát.

V rámci této úctyhodné série navíc Španělé ukazují, v čem tkví jejich síla. Ofenziva se jim daří výborně, neboť v devíti z těchto dvanácti utkání dali vždycky aspoň dvě branky. I proti Dánsku se jim daří, vyhráli všechna čtyři poslední vzájemná klání a to ještě se skóre 10:2. Pro tento duel nemohou ale počítat s osobnostmi jako Rodri nebo Dani Carvajal, kteří utrpěli vážná zranění.

Dánsko si bude muset poradit bez hráčů jako Joachim Andersen, Mikkel Damsgaard, Christian Norgaard, Morten Frendrup a Rasmus Nicolaisen. Poté co Dánsko nevyhrálo na Euru ani jedno utkání, skončil na lavičce jeho trenér Kasper Hjulmand a místo něj se na uprázdněný trůn posadil Lars Knudsen. Dočasný kouč si ale vede nad očekávání dobře, protože jeho hráči vyhráli nad Srbskem i Švýcarskem a patří jim v tabulce první místo.

Španělsko - pravděpodobná sestava:
Raya - Porro, Cubarsi, Laporte, Cucurella - Pedri, Zubimendi, Ruiz - Yamal, Morata, Baena

Dánsko - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Kristensen, Vestergaard, Nelsson - Bah, Højbjerg, Hjulmand, Kristiansen - Eriksen - Poulsen, Højlund

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.64 - 7.89

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Dánsko
2
2
0
0
4 : 0
6
2
Španělsko
2
1
1
0
4 : 1
4
3
Srbsko
2
0
1
1
0 : 2
1
4
Švýcarsko
2
0
0
2
1 : 6
0

Liga C - skupina 2

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Rumunsko
2
2
0
0
6 : 1
6
2
Kosovo
2
1
0
1
4 : 3
3
3
Kypr
2
1
0
1
1 : 4
3
4
Litva
2
0
0
2
1 : 4
0

Zbývající zápasy

12.10. 15:00
Litva - Kosovo
12.10. 20:45
Kypr - Rumunsko

Liga C - skupina 3

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bulharsko
2
1
1
0
1 : 0
4
Bělorusko
2
1
1
0
1 : 0
4
3
Severní Irsko
2
1
0
1
2 : 1
3
4
Lucembursko
2
0
0
2
0 : 3
0

Zbývající zápasy

12.10. 18:00
Bulharsko - Lucembursko
12.10. 20:45
Bělorusko - Severní Irsko

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele