Preview Ligy národů - neděle 13.10.

13.10., 08:50
Previews
Jude Bellingham (© Profimedia)

Nedělní program Ligy národů pokračuje od druhé výkonnostní kategorie. Anglie bude chtít ve Finsku napravit minulé zaváhání s Řeckem, které může udržet stoprocentní zápis proti Irsku. Norové se v atraktivním souboji postaví Rakousku, Slovinsko pro změnu cestuje do Kazachstánu. Severní Makedonie hájí neporazitelnost proti Arménii.

Liga B - skupina 2

Finsko - Anglie

neděle 18:00

Co napravovat mají Angličané. Albion ve čtvrtek překvapivě nezvládl domácí duel proti Řecku a porážku 1:2 hodlá odčinit ve Finsku, to je zatím v tabulce bez bodu.

Angličané před třemi dny nezvládli úvod druhého poločasu, Vangelis Pavlidis krátce po změně stran otevřel skóre a tentýž útočník sedm minut před koncem přidal pojistku. Favorit už stihl pouze korigovat, konečnou podobu výsledku dal Jude Bellingham.

Angličané podlehli Řecku vůbec poprvé v historii a trenér Lee Carsley neměl šťastnou ruku, když nasadil základní sestavu bez klasického útočníka. K utkání vůbec nenastoupil se zraněním laborující kanonýr Harry Kane, což se v neděli podle všeho změní.

"Myslím, že reakce je docela spravedlivá. Musíte respektovat názory lidí. Nepodali jsme nejlepší výkon, jaký jsme mohli. Proti Finsku bych očekával reakci. Je to něco, na co se podívám možná za dva nebo tři měsíce a bude to lepší," reagoval Carsley na kritiku své osoby.

"Chtěl jsem během tří střetnutí odvést svou práci co nejlépe. Nechtěl jsem ničeho litovat. Bylo důležité občas zkusit něco jiného a myslím, že díky tomu budu lepším trenérem. V neděli večer ale budeme asi trochu konvenčnější," naznačil.

Carsley od zveřejnění původní nominace počítal řadu ztrát a z plánů rychle vypadli Ezri Konsa, Kobbie Mainoo a Morgan Gibbs-White. S týmem aktuálně už není ani Bukayo Saka, který se kvůli zranění vrátil do Arsenalu, do Liverpoolu se vedle toho vrátil záložník Curtis Jones.

Finům se v Lize národů nedaří, prohráli všechny dosavadní zápasy a jsou na posledním místě tabulky, včetně červnových přátelských zápasů čekají na vítězství už pět duelů. Ve čtvrtek přitom ke změně těchto bilancí neměli daleko, doma hostili Irsko a od 17. minuty vedli, když se trefil Joel Pohjanpalo. Ve druhé půli se už ovšem hrálo podle ostrovních not, v 57. minutě srovnal Liam Scales a krátce před koncem rozhodl Robbie Brady.

Do finské základní se možná vrátí Teemu Pukki, chybět naopak určitě bude Kaan Kairinen, záložník pražské Sparty je zraněný.

Finsko - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Stahl, Hoskonen, Ivanov, Uronen - Schuller, Peltola - Lod, Kamara, Antman - Pukki

Anglie - pravděpodobná sestava:
Pickford - Walker, Guehi, Colwill, Lewis - Rice, Gallagher - Palmer, Bellingham, Gordon - Kane

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 13.90 - 6.42 - 1.24

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Řecko - Irsko

neděle 20:45

Národní tým Řecka se sice neprobojoval na uplynulý evropský šampionát v Německu, jelikož těsně neuspěl v baráži s ambiciózní Gruzií, nicméně v Lize národů momentálně ukazuje, že má velké ambice a může rozhodně zabojovat o postup do elitní Ligy A. V dosavadních třech zápasech neztratil jediný bod, ve čtvrtek se navíc postaral o obrovskou senzaci ve Wembley díky výhře 2:1 nad úřadujícím finalistou ME Anglií.

Svěřenci srbského trenéra Ivana Jovanoviće nejprve přivítali Finy a porazili je hladce po výsledku 3:0, poté uspěli na půdě nadcházejícího protivníka v Dublinu (2:0) a naposledy šokovali celý svět hlavně díky dvěma trefám kanonýra Vangelise Pavlidise, který zařídil nečekanou výhru 2:1 v Londýně. "Všem hráčům musím poděkovat za obrovské nasazení a bojovnost. Jsme na dobré cestě, ovšem je před námi ještě druhá polovina a nechceme si nic pokazit," řekl s opatrností v hlase dvaašedesátiletý Jovanović.

Řekové tak suverénně vládnou druhé skupině Ligy B, a pokud teď dokážou porazit Iry i podruhé, tak si s definitivní jistotou zajistí minimálně druhou pozici ve skupině. Zhruba před měsícem v Dublinu rozhodli o svém úspěchu po bezbrankovém prvním poločase dvěma zásahy ve druhém dějství. Jovanović oproti minulému utkání bude muset udělat minimálně jednu změnu v základní sestavě, neboť si Konstantinos Koulierakis bude odpykávat trest za žluté karty, nahradit by ho měl Pantelis Hatzidiakos nebo Panagiotis Retsos.

Irsko po dvou úvodních porážkách zabralo ve čtvrtek ve Finsku, ze severské půdy si přeci jen odvezlo všechny tři body díky rozdílové brance Robbieho Bradyho těsně před koncem (2:1). Ostrovní reprezentace se tedy přiblížila k záchraně v druhé výkonnostní kategorii, nicméně stále je před ní ještě dlouhá cesta. Islandský kouč Heimir Hallgrímsson postrádá jen Calluma O'Dowdu, jenž přišel o duel v Helsinkách kvůli zranění.

Řecko - pravděpodobná sestava:
Vlachodimos - Rota, Mavropanos, Retsos, Giannoulis - Kourbelis, Siopis - Masouras, Bakasetas, Tzolis - Pavlidis

Irsko - pravděpodobná sestava:
Kelleher - O'Shea, Collins, Scales, Brady - Cullen, Knight - Ogbene, Azaz, Szmodics - Ferguson

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.79 - 3.44 - 5.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Řecko
3
3
0
0
7 : 1
9
2
Anglie
3
2
0
1
5 : 2
6
3
Irsko
3
1
0
2
2 : 5
3
4
Finsko
3
0
0
3
1 : 7
0

Liga B - skupina 3

Kazachstán - Slovinsko

neděle 15:00

Slovinsku se proti Kazachstánu daří a stoprocentní bilanci se pokusí potvrdit v neděli odpoledne. Hosté hodlají přiživit naděje na postup do Ligy A, domácí naopak balancují na hranici sestupu.

Slovinsko porazilo Kazachstán ve všech třech vzájemných zápasech a nyní se pokusí odčinit nezdar ze čtvrtečního večera, kdy padlo 0:3 v Norsku. Svěřenci Matjaže Keka nedokázali uhlídat Erlinga Haalanda, který dal dvě branky, jednou se trefilo další osvědčené jméno Alexander Sørloth.

"Zklamání nebude trvat dlouho, cílem je získat v Kazachstánu tři body a vrátit se do boje o první místo. Cítíme se skvěle, odpočineme si a zítra získáme další tři body," nepochybuje útočník Andraž Šporar.

Zatímco Slovinsko vybojovalo čtyři body, tak Kazachstán uhrál jen jednu remízu a ve skupině je poslední. Tento týden prohrál v Rakousku, to před vlastními fanoušky nemělo problémy a vyhrálo jasně 4:0.

"Doma a venku je Kazachstán úplně jiným týmem," varuje trenér Matjaž Kek. "Ale soupeře známe dobře, je jasné, že doma bude agresivnější a silnější," dodal.

Slovinci se budou muset znovu obejít bez zraněného Sandiho Lovriće a kapitánskou pásku na ruku znovu navlékne brankář Jan Oblak. Hlavní hrozbu bude představovat ve formě hrající útočník Benjamin Šeško, který hattrickem rozhodl vzájemné utkání ze září. S formou naopak má problém klíčový hráč Kazachstánu Baktyor Zajnutdinov, který nehraje v Beşiktaşi a letos naskočil jenom na šest minut.

Utkání na vlastní oči uvidí diváci v Almaty a jako hlavní rozhodčí ho dostal na starost Craig Pawson. Z Anglie dorazí i jeho asistenti, jmenovitě Lee Betts a Neil Davies.

Kazachstán - pravděpodobná sestava:
Shatskiy - Astanov, Alip, Kasym, Vorogovskiy - Zaynutdinov, Tagybergen, Orazov, Samorodov - Aymbetov, Islamkhan

Slovinsko - pravděpodobná sestava:
Oblak - Janža, Drkušić, Bijol, Balkovec - Stojanović, Čerin, Elšnik, Mlakar - Šeško, Šporar

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.19 - 3.89 - 1.59

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Rakousko - Norsko

neděle 20:45

Norsko s Rakouskem okupují první dvě příčky tabulky svojí skupiny a Seveřané v neděli dostanou šanci se minimálně výrazně přiblížit k postupu o patro výše, v Linci k tomu potřebují zvítězit.

Norsko se stále ne a ne kvalifikovat na velký turnaj, v Lize národů mu to ale zatím jde a na svém kontě má sedm bodů. Nad Rakouskem v září doma vyhrálo 2:1 a další triumf přidalo ve čtvrtek před vlastními fanoušky proti Slovinsku (3:0). Znovu řádil Erling Haaland, kanonýr Manchesteru City se trefil dvakrát a se 34 zásahy je už nyní nejlepším střelcem historie své země, o primát v tomto směru přišel Jörgen Juve.

"Samozřejmě je to velký a historický okamžik. Jsem šťastný, je to fantastické. Mám před sebou ještě spoustu let. Užívám si to," řekl novinářům.

"Byl to dobře zvládnutý duel. Jsem na tým hrdý. Cítil jsem se dobře, už dlouho jsem neměl na hřišti tolik energie. Teď nás čeká těžký zápas venku, i když jsme doma vyhráli, nesmíme mít příliš velká očekávání a příliš se povyšovat," uvědomuje si fotbalista, který rakouské prostředí velmi dobře zná, v minulosti strašil obrany soupeřů v dresu Salcburku.

Rakousko před třemi dny nedalo šanci Kazachstánu, vyhrálo 4:0 a v tabulce je na druhém místě před rovněž čtyřbodovým Slovinskem. Už v desáté minutě otevíral skóre Christoph Baumgartner, po změně stran na něho navázali Philipp Lienhart, Marcel Sabitzer a Matthias Seidl.

Rakušanům dlouhodobě chybí David Alaba, obránce Realu Madrid si v prosinci poranil koleno a podle posledních zpráv bude znovu hrát nejdříve v lednu. K dispozici nejsou ani další dva obránci Kevin Danso a Maximilian Wöber.

Citelné ztráty hlásí rovněž norský národní tým, s kotníkem laboruje záložník Martin Odegaard, dlouhodobě mimo hru je křídelník Oscar Bobb.

Na stadionu v Linci se v neděli večer představí i menší výprava z Maďarska. Role hlavního rozhodčího se zhostí Tamás Bognár, na pomezí se budou pohybovat jeho krajané Balázs Buzás a Péter Kóbor.

Rakousko - pravděpodobná sestava:
Pentz - Posch, Svoboda, Lienhart, Prass - Seiwald, Laimer, Sabitzer - Schmid, Baumgartner - Arnautović

Norsko - pravděpodobná sestava:
Nyland - Ajer, Ostigard, Hanche-Olsen, Wolfe - Pedersen, Thorsby, Berge, Nusa - Sorloth, Haaland

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.52 - 3.74

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Norsko
3
2
1
0
5 : 1
7
2
Rakousko
3
1
1
1
6 : 3
4
3
Slovinsko
3
1
1
1
4 : 4
4
4
Kazachstán
3
0
1
2
0 : 7
1

Liga C - skupina 4

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Severní Makedonie
3
2
1
0
6 : 1
7
2
Arménie
3
1
1
1
6 : 5
4
3
Lotyšsko
3
1
0
2
2 : 7
3
4
Faerské ostrovy
3
0
2
1
3 : 4
2

Zbývající zápasy

13.10. 18:00
Arménie - Severní Makedonie
13.10. 20:45
Faerské ostrovy - Lotyšsko

Liga D - skupina 1

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Gibraltar
2
1
1
0
3 : 2
4
2
San Marino
2
1
0
1
1 : 1
3
3
Lichtenštejnsko
2
0
1
1
2 : 3
1

Zbývající zápasy

13.10. 18:00
Lichtenštejnsko - Gibraltar

Liga D - skupina 2

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Moldavsko
2
2
0
0
4 : 0
6
2
Malta
2
1
0
1
1 : 2
3
3
Andorra
2
0
0
2
0 : 3
0

Zbývající zápasy

13.10. 18:00
Malta - Moldavsko

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
Pablos

Oceňuji ten skrytý vzkaz ve výběru fotky k nedávné stížnosti Slováků, že tu není preview jejich zápasu

Reagovat
eder

Slováci v neděli nehrají.

Reagovat
Benfica

to tu ľudia riešili včera (sobotu)

Reagovat
Benfica

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele