Premier League - preview 29. kola: První dohrávka v podání City

16.03., 09:06, aktualizováno 25.04., 08:35
Previews
Kevin De Bruyne, Julián Álvarez (© AFP)

Anglická liga ve čtvrtek dohraje 29. kolo a pod tlakem bude Manchester City. Úřadující mistr cestuje do Brightonu a potřebuje zareagovat na úterní výhru Arsenalu.

Brighton & Hove Albion - Manchester City

čtvrtek 21:00

Úřadující šampion Manchester City, který se snaží vrátit na čelo Premier League, se ve čtvrtek večer představí na Amex Stadium, kde se utká s Brighton & Hove Albion. Citizens jsou aktuálně třetí, Seagulls patří desátá pozice.

Kvůli nejistotě ohledně budoucnosti manažera Roberta De Zerbiho a neustálým problémům se zraněními se forma Brightonu od přelomu roku zhoršila a klub se ocitl v situaci, kdy dohání ztrátu v boji o evropský fotbal pro příští sezonu. Ve 13 zápasech Premier League v roce 2024 si Seagulls připsali jen tři výhry a v žádném z posledních čtyř utkání nedokázali zvítězit, naposledy před týdnem zachraňovali bod za remízu 1:1 na půdě sestupem ohroženého Burnley.

Poté, co si Brighton v minulém ročníku zajistil šesté místo, což bylo jeho historicky nejvyšší umístění v Premier League, se v současné době nachází na 10. příčce tabulky, šest bodů za sedmým Manchesterem United a šestým Newcastlem United, přičemž do konce sezony zbývá odehrát ještě šest zápasů. Čtyři ze zbývajících šesti ligových utkání odehrají hráči Brightonu na domácí půdě, a proto uvítají návrat na stadion Amex, kde prohráli pouze jeden z posledních 15 zápasů ve všech soutěžích. V posledním domácím utkání totiž podlehli Arsenalu 0:3.

Tři dny po vypadnutí z Ligy mistrů na penalty s Realem Madrid si Manchester City podruhé za sebou zajistil účast ve finále FA Cupu, když v sobotu na stadionu ve Wembley porazil Chelsea 1:0. Ta musela litovat řady nevyužitých šancí, viditelně unavení Citizens šest minut před koncem strhli vítězství na svou stranu, když Bernardo Silva uklidil u bližší tyče odražený míč do brány.

Svěřence Pepa Guardioly čeká 25. května další manchesterské derby ve finále FA Cupu, ale nejprve se musí zaměřit na boj o titul v Premier League. Citizens se po víkendových výhrách Arsenalu i Liverpoolu propadli na třetí místo tabulky. Gunners se v úterý díky velkému vítězství 5:0 nad Chelsea posunuli na první místo o čtyři body před City, ti ale mají dva zápasy k dobru.

City, kteří usilují o zisk čtvrtého titulu v Premier League v řadě, zaznamenali na Etihad Stadium rekordní klubovou sérii 42 zápasů bez porážky ve všech soutěžích, ale nyní se připravují na čtyři venkovní ligové zápasy z následujících pěti střetů, včetně čtvrtečního výjezdu do Brightonu.

Brighton - pravděpodobná sestava:
Verbruggen - Veltman, Van Hecke, Dunk, Igor - Gross, Baleba - Adingra, Lallana, Pedro - Welbeck.

Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Stones, Dias, Gvardiol - Rodri, Kovačič - Foden, De Bruyne, Doku - Álvarez.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.70 - 5.50 - 1.38

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth

středa 20:45

Wolverhampton Wanderers a Bournemouth se ve středu utkají v souboji celků z dolní poloviny tabulky Premier League, přičemž domácí mají před hosty jednobodový náskok.

Poté, co Vlci v sobotu utrpěli porážku 0:2 s Arsenalem, který usiluje o titul, jsou nyní bez výhry v šesti zápasech, přičemž předtím vyhráli čtyři klání z pěti a zlepšili své vyhlídky na umístění v první desítce Premier League. Svěřenci Garyho O'Neila jsou v průběžném pořadí na jedenáctém místě se sedmibodovou ztrátou na sedmý Manchester United, a jsou tak mimo hru o postup do evropských pohárů. Ačkoli na začátku sezóny by to bylo sotva na pořadu dne. Už je to osm střetnutí v řadě, co naposledy udržel Wolverhampton čisté konto, a zraněními postižený tým prohrál všechny tři poslední domácí zápasy. Wolves naposledy prohráli čtyřikrát v řadě na Molineux v roce 2017.

Vzhledem k tomu, že jmenování Andoniho Iraoly se na jižním pobřeží osvědčilo, fanoušci Bournemouthu budou loučení s O'Neilem litovat jen málo, jejich mužstvo se v posledních měsících zcela proměnilo. V neděli jeli Cherries do Birminghamu na Aston Villu, kde chtěli dosáhnout jedenáctého ligového vítězství od poloviny listopadu, a Dominic Solanke je poslal do vedení. Jenže Cherries ještě v prvním poločase inkasovali vyrovnávací gól, po přestávce dostali další dvě branky a prohráli 1:3. Iraola tak pokračuje ve znepokojivém trendu, protože jeho parta v této sezóně prohrála pět zápasů Premier League poté, co otevřela skóre. Častěji se to stalo pouze Brentfordu.

Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Sá - S. Bueno, Kilman, Toti - Doherty, Lemina, Gomes, Doyle, Ait-Nouri - Sarabia, Hwang.

AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Neto - Aarons, Zabarnyi, Senesi, Kelly - Christie, Cook - Semenyo, Kluivert, Kerkez - Solanke.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.78 - 3.74 - 2.50

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Manchester United - Sheffield United

středa 21:00

Poté, co Manchester United přežil neuvěřitelný comeback v semifinále FA Cupu proti Coventry City, doufá, že středeční střetnutí v Premier League na Old Trafford proti Sheffieldu United bude podstatně klidnější. Domácí jsou sedmí, hostí beznadějně poslední.

Většina hráčů Manchesteru United měla zřejmě rozporuplné pocity, když slavili postup do finále FA Cupu, a to z dobrého důvodu. Svěřenci Erika ten Haga vedli s Coventry ještě dvacet minut před koncem 3:0, ale málem vše zahodili, protože jejich protějšek z Championship si neuvěřitelným způsobem vynutil prodloužení. V něm si Victor Torp myslel, že se vítězným gólem před zraky zmatených fanoušků Rudých ďáblů v poslední chvíli zapsal do historie Sky Blues.

Blouznění Coventry však krutě přerušil těsný ofsajd, ten Hagovi svěřenci následně dokázali při penaltách udržet nervy na uzdě a zopakují si loňské finále s Manchesterem City. V posledních čtyřech kláních navíc United inkasovali jedenáct branek, což není úplně málo. Nyní je čas na nápravu proti poslednímu celku soutěže.

Nechtěného v Premier League poprvé dosáhl Sheffield United během víkendové bitvy s předposledním Burnley na Bramall Lane, kde vítězství bylo považováno za nezbytné, pokud Chris Wilder a jeho tým chtěli zařídit zázračný únik ze sestupových vod. Burnley získalo za celou sezonu jen o čtyři body více než Sheffield United, ale proti němu se mu podařilo čtyřikrát udeřit. Lorenz Assignon, Lyle Foster, Johann Berg Gudmundsson a Jacob Bruun Larsen přispěli k tomu, že se Wilderovi svěřenci stali prvním týmem Premier League, který doma inkasoval 50 gólů v jedné sezoně.

Krásné zakončení Gustava Hamera na chvíli dalo Sheffieldu United naději, jenže Clarets ji rychle uhasili a nechali své hostitele na pokraji rychlého návratu do druhé fotbalové ligy. Blades nyní ztrácejí 10 bodů na záchranu a do konce soutěže zbývá už jen pět zápasů. Wilderovy svěřence čeká také výlet do Newcastlu a domácí utkání s Tottenhamem Hotspur, ačkoli je dost dobře možné, že v posledním hracím týdnu už budou odsouzeni k sestupu. Blades navíc už devětkrát v řadě nevyhráli a nyní je čeká Manchester United, se kterým na podzim na domácí půdě prohráli 1:2.

Manchester United - pravděpodobná sestava:
Onana - Dalot, Casemiro, Maguire, Wan-Bissaka - Mainoo, Eriksen - Antony, Fernandes, Garnacho - Hojlund.

Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Grbič - Ahmedhodzič, Holgate, Trusty - Bogle, Souza, McAtee, Arblaster, Osborn - Brereton Diaz, Archer.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 6.09 - 8.58

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Everton FC - Liverpool FC

středa 21:00

Do konce Premier League zbývá necelý měsíc a na programu je veledůležité Merseyside derby. Oba rivalové se potýkají s odlišnými starostmi, každý z nich zároveň potřebuje zvítězit. Everton proto, aby udělal další a možná rozhodující krok k záchraně, Liverpool pro udržení nadějí na titul.

Toffees se po nepovedeném začátku roku zvedli a duben mohou považovat za zdařilý měsíc i přesto, že na Stamford Bridge schytali šestigólový debakl. Celkově ovšem ze čtyř utkání vytěžili sedm bodů - remizovali v Newcastlu a doma porazili své soky v podobě Burnley a naposledy Nottinghamu. Kontroverzní utkání proti Forest otevřel po půlhodině Gueye, ve druhé půli pak na konečných 2:0 navýšil McNeil.

To v případě Reds probíhající měsíc tak vydařený nebyl. Proti Atalantě nečekaně vypadli z Evropské ligy, v lize si připsali remízu na Old Trafford a domácí porážku s Crystal Palace. Ve víkendovém utkání si spravili chuť na hřišti Fulhamu, přestože o poločase byl stav nerozhodný po gólech Alexander-Arnolda a Castagneho. Po návratu ze šaten se ovšem prosadili Gravenberch s Jotou, kteří Kloppově družině vystřelili tříbodový zisk.

Bilance vzájemných zápasů sice hovoří jasně ve prospěch Liverpoolu, Everton přesto svého soka dokáže zejména doma často potrápit. Z posledních jedenácti zápasů v Goodison Parku skončilo hned devět remízou včetně toho posledního bezbrankového, zbylé dva ovládli muži z červené části Liverpoolu. Říjnové utkání na Anfieldu přineslo po Youngově vyloučení dlouhou přesilovku domácích, kterou v závěrečné čtvrtině utkání rozhodl dvěma zásahy Salah.

Dycheovi svěřenci mají v sezoně problém zejména s absencí gólového střelce, kvůli čemuž mají druhou nejhorší ofenzivu v celé soutěži. Šest branek vsítil Doucouré, pět Calvert-Lewin, jinak se nikdo nedostal nad tři trefy. Právě anglického útočníka bude tým ve středu možná postrádat, proti Nottinghamu totiž předčasně střídal. Zranění hlavy vyřadí ze hry Beta, příliš brzy je i na navrátilce do tréninku Colemana.

To Liverpool o kanonýry nemá nouzi. Salah patří se sedmnácti góly a devíti asistencemi mezi nejproduktivnější hráče soutěže, v tomto ohledu patří mezi špičku i Núnez s jedenácti zásahy a osmi přihrávkami. Vedle toho se opírá i o desetibrankového Jotu, jenž však vinou zranění ze zápasu s Fulhamem do utkání nezasáhne. Jinak by Jürgen Klopp neměl mít žádné nové starosti s absencemi.

Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Godfrey, Tarkowski, Branthwaite, Mykolenko - Harrison, Garner, Gueye, McNeil - Doucouré - Calvert-Lewin

Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Quansah, van Dijk, Robertson - Mac Allister, Endo, Szoboszlai - Salah, Núnez, Díaz

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.79 - 5.40 - 1.39

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Newcastle United

středa 21:00

Nedávná zlepšená forma vynesla Newcastle až na šestou pozici, kterou nyní bude hájit na hřišti Crystal Palace. I Orlům se nedávné zápasy vyvedli a ve středu mohou udělat definitivní krok k záchraně.

Se čtyřmi koly zbývajícími do konce sezony by v případě vítězství měli na osmnáctý Luton náskok nedostižných čtrnácti bodů, což je zásluha především dvou posledních ne úplně očekávaných výher. Jedna přišla na hřišti Liverpoolu, další pak v neděli proti West Hamu. Kladiváře přejeli jasně 5:2, když už po půlhodině vedli čtyřgólovým rozdílem, o který se zasloužily branky Oliseho, Ezeho a Matety spolu s vlastencem Emersona. Mateta se po pauze prosadil ještě podruhé, za hosty korigovali Antonio a další vlastní trefa Hendersona.

Magpies z předchozích čtyř ligových střetů vytěžili dokonce deset bodů. I oni si poradili s náročnými soupeři v podobě West Hamu, Fulhamu a Tottenhamu, byť proti papírově nejlehčímu z nich, Evertonu, zaváhali. O víkendu měli vzhledem k semifinále FA Cupu volno, týden předtím nadělili Spurs porážku 4:0. Dva góly přitom vstřelil Isak, jehož doprovodili Gordon se Schärem.

Vzájemné střety se často nesou v remízovém duchu, v základní hrací době skončily nerozhodně čtyři ze šesti posledních utkání. V říjnu v rámci devátého kola však jasně zvítězil Newcastle, o výhru se postarali Murphy, Gordon, Longstaff a Wilson.

Eagles se musí obejít bez naposledy zraněného Holdinga, k dispozici by po problémech naopak měl být Wharton. Na straně hostí visí otazník nad Willockem a Trippierem, kromě toho postrádají celou řadu dlouhodobě indisponovaných hráčů.

Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Henderson - Holding, Andersen, Clyne - Munoz, Riedewald, Wharton, Mitchell - Olise, Eze - Mateta

Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Krafth, Schär, Burn, Livramento - Longstaff, Guimaraes, Anderson - Gordon, Isak, Barnes

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.14 - 3.71 - 2.27

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Chelsea FC

úterý 21:00

V úterním utkání na Emirates Stadium hostí vedoucí tým Premier League Arsenal městského rivala Chelsea. Domácí chtějí přerušit sérii dvou zápasů bez vítězství na svém stadionu, hosté zase usilují o vylepšení svého devátého místa.

Stačilo jen pár dní a sny Arsenalu o double se ocitly v troskách, protože po první prohře v Premier League v roce 2024 doma s Aston Villou Gunners neuspěli ani v odvetném utkání Ligy mistrů ve čtvrtfinále proti Bayernu Mnichov. Vzchopit se proti marodkou zasaženému Wolverhamptonu Wanderers bylo proto nesmírně důležité, a přestože sobotní střetnutí na Molineux bylo pro hosty chvílemi bolestivou podívanou, góly Leandra Trossarda a Martina Ödegaarda v obou poločasech zpečetily výsledek 2:0 pro Arsenal.

Kromě toho, že Arsenal 20. dubna vytvořil nový klubový rekord v počtu čistých kont v řadě na hřištích soupeřů v nejvyšší soutěži, kterých udržel už šest, se díky triumfu vrátil na vrchol před Manchester City, který si plnil své povinnosti v FA Cupu proti Blues. Svěřenci Mikela Artety by díky 24. výhře v Premier League v této sezoně dočasně zvýšili svůj náskok před vítězi treble, kteří hrají znovu až ve čtvrtek, na čtyři body. Od dubna 2022 neprohráli Gunners v lize dva po sobě jdoucí domácí zápasy. Bez vstřeleného gólu se to navíc naposledy stalo od listopadu 2020.

Kromě Jurriena Timbera, který si v pondělí večer v utkání reprezentace do 21 let zkomplikoval návrat po zranění křížového vazu, přišel Arsenal před víkendovým vítězstvím nad Wolves také o Takehira Tomiyasua, jenž se rovněž zranil. Japonec pociťoval menší potíže při prohře v Lize mistrů s Bayernem v polovině týdne, ale Gunners označili jeho absenci za preventivní.

Delší doba na regeneraci hrála ve prospěch Chelsea proti Manchesteru City v FA Cupu, jelikož Citizens byli unavení z odvety Ligy mistrů s Realem Madrid, kterou navíc na penalty nezvládli. Blues ale s unaveným soupeřem prohráli 0:1. City si tak ve finále zahrají s městským rivalem United, který na penalty vyřadil druholigové Coventry. Jakkoli byl celkový výkon Chelsea proti vyčerpaným vítězům treble chvályhodný, Blues si mohli vyčítat jen to, že nedokázali proměnit množství příležitostí, ačkoli Jack Grealish měl možná štěstí, že ve druhém poločase neodpískal rozhodčí penaltu za jeho hře rukou.

Plýtvání šancí Chelsea bylo v ostrém kontrastu s Colem Palmerem a jeho výkonem při porážce Evertonu 6:0 v posledním zápase Premier League, což znamenalo šestý zápas v nejvyšší soutěži v řadě, ve kterém vstřelili Blues alespoň dva góly. Kromě toho skórovali v posledních 15 zápasech Premier League od prosince, kdy shodou okolností Evertonu podlehli 0:2. Chelsea, která je v tabulce na devátém místě díky své osmizápasové sérii bez porážky, zůstává i v závěru sezony ve hře o evropské poháry.

Co se týče zranění Chelsea, kouč Mauricio Pochettino přijíždí na Emirates bez několika dlouhodobě zraněných, včetně Romea Lavii, Wesleyho Fofany, Lesleyho Ugochukwua, Reece Jamese a Christophera Nkunkua, z nichž poslední jmenovaný se možná jako jediný vrátí ještě před koncem ročníku. Argentinský trenér navíc připustil, že nejlepší střelec ligy Cole Palmer se pravděpodobně nezapojí kvůli nemoci, což je pro hosty obrovská rána.

Arsenal si v říjnovém souboji na Stamford Bridge s Chelsea zahrával s ohněm, ale podařilo se mu uhrát remízu 2:2, díky níž natáhl svou sérii neporazitelnosti proti Blues na čtyři zápasy, do níž patří i úspěch 3:1 na Emirates Stadium v minulé sezoně.

Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Raya - White, Saliba, Gabriel, Zinchenko - Ödegaard, Jorginho, Rice - Saka, Havertz, Martinelli.

Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Petrovič - Disasi, Chalobah, Badiashile, Cucurella - Fernandez, Caicedo - Sterling, Gallagher, Mudryk - Jackson.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.41 - 5.17 - 7.63

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

West Ham United - Aston Villa

neděle 15:00

Posilněni mocnou domácí odvetou a postupem do evropského čtvrtfinále vstoupí do vzájemného zápasu West Ham i Aston Villa. V případě Kladivářů šlo o Evropskou ligu a tím pádem vyšší úroveň než u Villans, ti však aktuálně bojují dokonce o Ligu mistrů.

Kladiváři v úvodním osmifinálovém zápase ve Freiburgu prohráli jediným gólem, doma však předvedli rezolutní obrat. Vše nastartoval po Součkově hlavičce Paquetá, na kterého ještě do půle navázal Bowen. Po půli se prosadil Cresswell a výsledek dvěma zásahy pečetil Kudus. U fanoušků si tak Moyesovi svěřenci odčinili ztrátu s Burnley, proti němuž vydolovali remízu až Ingsovou trefou v nastavení. Celkově nemohou být spokojeni se svou formou v novém roce, vždyť zvítězit dokázali jen dvakrát na přelomu února a března.

Rovněž Villans po Vánocích polevili ze své fazony a odpadli z boje o titul, přesto jsou naplno v boji o Ligu mistrů, přičemž jejich současná čtvrtá pozice ji zaručuje. Trhlinu na těchto plánech udělala týden stará porážka, Emeryho svěřenci totiž na nejbližšího konkurenta Tottenham nestačili jasně 0:4. Rovněž oni si ovšem spravili chuť na mezinárodním kolbišti, po bezbrankové remíze v Amsterdamu doma skolili Ajax 4:0. Zasloužili se o to čtyři různí střelci v podobě Watkinse, Baileyho, Durana a Diabyho.

Aston Villa stejným počtem gólů ovládla rovněž první vzájemný střet této sezony. Dvěma góly jí zařídil náskok Douglas Luiz, načež kontroval Bowen. Na branky Watkinse a Baileyho už ovšem nenašli hosté odpověď. Vítězství bylo o to cennější, že bylo prvním proti Hammers od května roku 2015.

West Hamu by se po dvouzápasové absenci mohl vrátit Emerson, chybět by tak měl pouze Cornet. Hostující fanoušci budou doufat, že po čtvrtečním zranění bude znovu fit Watkins, mimo hru jsou zranění Buendía, Carlos, Kamara a Mings spolu s potrestaným kapitánem McGinnem.

Utkání na London Stadium začne s nedělní patnáctou hodinou, jako hlavní rozhodčí na něj bude dozorovat Australan Jarred Gillett.

West Ham United - pravděpodobná sestava:
Áreola - Coufal, Mavropanos, Aguerd, Cresswell - Souček, Álvarez - Bowen, Paquetá, Kudus - Antonio

Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martínez - Konsa, Lenglet, Torres, Moreno - Bailey, Iroegbunam, Luiz, Tielemans - Diaby - Watkins

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.51 - 3.79 - 2.75

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Luton Town - Nottingham Forest

sobota 16:00

Po nezapomenutelných událostech středečního večera se Luton Town v sobotu vrací na Kenilworth Road, kde hostí Nottingham Forest v klíčovém zápase Premier League o sestup. Utkají se totiž celky ze 17. a 18. místa, které dělí pouze tři body.

Tři měsíce po traumatické srdeční zástavě Toma Lockyera na hřišti, kvůli které došlo k odložení střetnutí Bournemouthu s Lutonem Town na Vitality Stadium, se oba kluby ve středu večer střetnuly před zotavujícím se kapitánem Hatters. Lockyer byl v prvním poločase svědkem stěží uvěřitelného výkonu svých spoluhráčů, kteří šli do kabin zásluhou Rosse Barkleyho, Chiedozieho Ogbeneho a Tahitha Chonga ve vedení o tři branky, ale svěřenci Roba Edwardse se následně stali obětí takového comebacku, jaký v Premier League nebyl k vidění už dvacet let. Cherries totiž duel čtyřmi góly otočili a vyhráli 4:3.

Nottingham hned poslední tři zápasy Premier League prohrál v poměru 0:1, a tak na vstřelenou branku čeká od 24. února. Postupně totiž padl s Manchesterem United, Liverpoolem a naposledy Brightonem. Zápas ve prospěch Seagulls navíc rozhodl vlastní gól Andrewa Omobamideleho, ačkoli trenér Santo zůstal rozhořčený poté, co Jakub Moder unikl červené kartě za ošklivý zákrok na Neca Williamse, a bývalý šéf Tottenhamu Hotspur cítil, že výkon jeho týmu si zaslouží víc než porážku. Nicméně Tricky Trees poprvé od roku 1999 nedali gól tři zápasy po sobě a v případě prohry na Kenilworth Road se ocitnou v sestupovém pásmu.

Luton Town - pravděpodobná sestava:
Kaminski - Mpanzu, Mengi, Burke - Kabore, Barkley, Clark, Doughty - Woodrow, Ogbene - Morris.

Nottingham Forest - pravděpodobná sestava:
Sels - Williams, Omobamidele, Murillo, Toffolo - Dominguez, Yates - Elanga, Gibbs-White, Hudson-Odoi - Awoniyi.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.66 - 3.64 - 2.66

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Burnley FC - Brentford FC

sobota 16:00

V sobotu odpoledne se na Turf Moor ve 29. kole Premier League odehraje v dolní polovině tabulky zajímavá bitva, v níž předposlední Burnley změří síly s patnáctým Brentfordem.

Kocovina z Evropské ligy byla na West Hamu patrná při návštěvě Burnley na London Stadium, kde David Datro Fofana svým gólem sezóny prolomil nerozhodný stav, Clarets se po vlastní brance Dinose Mavropanosowna vydali do kabin za stavu 2:0. Nicméně ihned po přestávce snížil za domácí Lucas Paquetá a vyrovnávací branku vstřelil v 91. minutě Danny Ings. Burnley tak nakonec místo tří bodů bralo jen jeden. Po čtyřech porážkách však šlo i tak o příjemnou změnu, celkově už Clarets nevyhráli v lize desetkrát v řadě.

Brentford na výhru čeká už pět ligových klání a naposledy nepochodil na Emirates Stadium, kde s Arsenalem padl po boji 1:2. Úvodní branku si připsal Declan Rice, před přestávkou reagoval Yoane Wissa. Vítězství domácích ale v 86. minutě zařídil Kai Havertz. Po šestnácté porážce v sezóně se Bees krčí na patnáctém místě pouhých pět bodů od osmnáctého Lutonu, přičemž Frankův tým inkasoval v posledních pěti zápasech Premier League ošklivých třináct gólů, přičemž za celou sezónu ztratil z vítězných stavů neuvěřitelných 28 bodů.

Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Trafford - Assignon, O'Shea, Esteve, Taylor - Vitinho, Berge, Cullen, Odobert - Datro Fofana, Bruun Larsen.

Brentford FC - pravděpodobná sestava:
Flekken - Zanka, Collins, Ajer - Roerslev, Janelt, Norgaard, Onyeka, Reguilon - Wissa, Toney.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.12 - 3.72 - 2.28

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Fulham FC - Tottenham Hotspur

sobota 18:30

Čtvrté místo v tabulce Premier League může Tottenhamu Hotspur patřit už v sobotu, kdy se Spurs vydají na krátkou cestu na londýnské derby do Craven Cottage, kde ve 29. kole vyzvou dvanáctý Fulham.

Fulham minulý víkend padl s Wolves na Molineux Stadium 1:2. Nejprve se z blízka trefil Rayan Ait-Nouri a nešťastný vlastní gól Toma Cairneyho poskytl Wolves v polovině druhého poločasu klidný dvougólový náskok, a i když Alex Iwobi poté ještě dokázal snížit, bylo to pro Cottagers příliš pozdě. Útok na Evropskou ligu zůstává pro Fulham matematicky možný, ale Silvovi svěřenci by měli být od nynějška až do konce sezoně spokojeni se středem tabulky a do sobotního derby půjdou s tím, že bodovali v každém z posledních šesti zápasů Premier League.

Fulham navíc v této sezóně nasbíral 25 ze svých 35 bodů na Craven Cottage, kde v posledních dvou londýnských derby Premier League triumfoval nad West Hamem United 5:0 a Arsenalem 2:1, ale v nejvyšší soutěži ještě nikdy nevyhrál tři domácí městská střetnutí po sobě.

Tottenham v posledním kole rozjel parádní podívanou a závod o čtvrtou příčku zajišťující postup do Ligy mistrů zůstává nadále otevřený. Spurs totiž na půdě hlavního konkurenta v boji o tuto pozici Aston Villy vyhráli vysoko 4:0. Červené kartě Johna McGinna předcházely góly Jamese Maddisona a Brennana Johnsona, to prakticky uhasilo naděje Villans na nepravděpodobný obrat, a Postecoglouovi svěřenci v nastaveném čase ještě navýšili vedení zásluhou Son Heung-mina a Tima Wernera.

Poté, co se jim v roce 2024 nepodařilo vyhrát žádný z prvních sedmi zápasů o více než jeden gól, se mohou Spurs z posledních dvou zápasů s Villou a Crystal Palace pochlubit celkovým skóre 7:1 a nyní se nacházejí jen dva body za čtvrtou Aston Villou, která odehrála o zápas více. Vzhledem k tomu, že Villans, kteří se účastní Evropské ligy, se v nejvyšší soutěži představí až v neděli, Spurs se na Craven Cottage mohou dostat v případě výhry do prví čtyřky.

Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Castagne, Adarabioyo, Bassey, Robinson - Reed, Palhinha - Wilson, Pereira, Iwobi - Muniz.

Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Vicario - Porro, Romero, Dragusin, Udogie - Sarr, Bissouma; Kulusevski, Maddison, Johnson - Son.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.41 - 4.08 - 2.04

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
34
24
5
5
82 : 26
77
2
Liverpool FC
34
22
8
4
75 : 34
74
3
Manchester City
32
22
7
3
76 : 32
73
4
Aston Villa
34
20
6
8
71 : 50
66
5
Tottenham Hotspur
32
18
6
8
65 : 49
60
6
Manchester United
33
16
5
12
51 : 50
53
7
Newcastle United
33
15
5
13
69 : 54
50
8
West Ham United
34
13
9
12
54 : 63
48
9
Chelsea FC
32
13
8
11
61 : 57
47
10
AFC Bournemouth
34
12
9
13
49 : 60
45
11
Brighton & Hove Albion
32
11
11
10
52 : 50
44
12
Wolverhampton Wanderers
34
12
7
15
46 : 54
43
13
Fulham FC
34
12
6
16
50 : 54
42
14
Crystal Palace
34
10
9
15
44 : 56
39
15
Brentford FC
34
9
8
17
52 : 59
35
16
Everton FC
34
11
8
15
36 : 48
33
17
Nottingham Forest
34
7
9
18
42 : 60
26
18
Luton Town
34
6
7
21
47 : 75
25
19
Burnley FC
34
5
8
21
37 : 69
23
20
Sheffield United
34
3
7
24
33 : 92
16

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1639)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele