Opava se vzpamatovává z povodně, na podzim už zřejmě nebude hrát doma

16.09., 12:08, aktualizováno 16.09., 21:28
Aktuality
Opavský stadion zaplavila povodeň. (© SFC Opava)

Víkendová povodeň v Opavě zaplavila tamní fotbalový stadion a způsobila na něm značné škody. Voda zalila nejen hrací plochu, ale poškodila i zázemí. Ligová fotbalová asociace (LFA) proto páteční zápas Slezanů s Prostějovem, který měl být součástí 10. kola druhé ligy, odložila na neurčito. Informovala o tom v tiskové zprávě. Ředitel Opavy Tomáš Hůlovec v rozhovoru pro iSport.cz uvedl, že kvůli poškození stadionu už Slezané v podzimní části nejspíš doma hrát nebudou.

Vzhledem k nepříznivému počasí, které v některých částech Česka způsobilo rozsáhlé povodně, se o víkendu nehrála první ani druhá liga. Současná nepříznivá situace s počasím nejhůře dopadla ze všech 32 profesionálních klubů na Opavu, jejíž stadion včetně plochy a vnitřních prostor zaplavila voda. Slezané se proto v pátek s Prostějovem neutkají.

"Ligová fotbalová asociace k tomuto kroku (odložení zápasu) přistoupila na základě vážných škod, které na stadionu slezského týmu způsobila víkendová povodeň. Opavu o víkendu postihla extrémně silná povodeň a nevyhnula se ani stadionu, na němž hraje své zápasy Chance Národní Ligy Slezský FC. Voda zalila hrací plochu, když na protilehlé tribuně F vystoupala do třetí řady. Vážné poškodila také kabiny, zázemí a poznamenala také okolí stadionu," uvedla LFA v tiskové zprávě.

Podle Hůlovce je prvotní odhad škod v řádech nižších desítek milionů korun. "Na konkrétní hodnocení je velmi brzy, ale konzultoval jsem situaci s naším hlavním trávníkářem i externí firmou a názor převládá jediný. Na podzim už se v Opavě nic neodehraje. Jedna věc je vrstva bahna, druhá věc ta, že trávník je natolik podmáčen, že na něj stejně nemůže vjet žádná technika," popsal Hůlovec.

Klub na sociální síti X zveřejnil video s odklízením bahna na stadionu. I díky pomoci dobrovolníků, fanoušků a zaměstnanců klubu se dnes z přízemí budovy podařilo odstranit bahno. Úklid útrob a okolí stadionu bude opět probíhat od úterý. Slezané zároveň poprosili o zapůjčení elektrocentrály nebo čerpadla.

Zatímco o víkendu se nehrála žádná z profesionálních soutěží, v úterý se naopak podle plánu uskuteční obě dohrávky 6. kola nejvyšší soutěže, neboť záplavy utkání Plzně s Olomoucí ani duel Mladé Boleslavi s pražskou Slavií neohrožují. V pořádku by měly být i hrací plochy. Zápasy byly odloženy kvůli účasti mužstev v závěrečném 4. předkole evropských pohárů.

"LFA nadále monitoruje situaci na stadionech a je v kontaktu se všemi kluby. Zejména s těmi, u nichž se mají hrát úterní dohrávky. V současnosti by tyto dohrávky neměly být ohroženy. Pokud by se situace změnila, bude LFA reagovat a informovat veřejnost," řekl ČTK mluvčí asociace Pavel Jahoda.

Dohrávka zápasu 6. kola druhé ligy mezi Varnsdorfem a Chrudimí se kvůli podmáčenému terénu neodehraje v úterý, ale až o den později od 16:30. V původním termínu 19. srpna se z utkání stihlo odehrát pouze 27 minut, než ho za bezbrankového stavu zastavil silný déšť.

Autor: ČTK

Komentáře (41)

Přidat komentář
Cotton

snad se z toho dostanou, přeju jim letos postup

Reagovat
doNny

Reagovat
doNny

Reagovat
Wella

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
lampas

Konec profesionálního fotbalu v Opavě. Druhou ligu nemají šanci dohrát, není kde v okolí hrát, a peníze na opravy těžko někde seženou.

Reagovat
Cotton

Karviná, případně Prostějov? Nebo dostanou výjimku a půjde to i na horším stadionu v Třinci třeba.

Reagovat
slonzacky_lenoch

Pochybuju že by na to v Karviné kývli, hlavní stadion dostane záhul dvakrát v týdnu to neprojde. A na kovone jak hraje béčko nevím jestli teď vůbec plní druhou ligu.

Reagovat
Cotton

Třinec hrál druhou ligu ještě před 2 lety, takže tam by to snad šlo

Reagovat
Kryptos_

Když už se to bude muset opravovat, mohl by stát pustit nějakou korunu a dát to do pucu pořádně.

Reagovat
Salfovic

Jaké opravy myslíš ?

Reagovat
doNny

Hlučín

Reagovat
Y.N.W.A

tak hodně sil, ať se v azylu druhá liga nějak překlepe

Reagovat
pobody's nerfect

Tak snad by šlo odehrát na podzim vše venku a na jaro domácí zápasy ne?

Reagovat
srandamač

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/online-povodnovych-stavu-v-cesku-rano-dal-ubylo-velka-voda-se-presunuje-na-dolni_2409170734_vdv

"O obci se v posledních dnech mluví i v souvislosti se stavbou protipovodňové přehrady, která má část Heřminov zatopit. Přehrada by měla před velkou vodou mimo jiné chránit i Opavu. Proti projektu dlouhodobě vystupuje Hnutí Duha Jeseníky i obec, jejíž představitelé jsou vázaní výsledkem referenda."

To Hnutí Duha se teď musí schovat hodně hluboko, asi bych jim radil se teď moc nevyjadřovat.

Reagovat
ratusek

Všechny tyhle kokoty z těch debilních neziskovek a jiných "hnutí", které už jen z principu blokují všechno všude, bych jednak nechal škody zaplatit a druhak bych je ve dne v noci nahnal pomáhat obětem povodní

Reagovat
delfin

Reagovat
oli9

Reagovat
Cotton

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
vodka

zrovna tady teda je to dobrá blbost. Jednak obec má závazné referendum proti přehradě, jednak ta možnost budování polderů tam byla na stole. Ale hejt bez jakékoliv znalosti kontextu je samozřejmě jednodušší.

Reagovat
Nizzie

Reagovat
Godblesss

amen

Reagovat
lampas

Reagovat
Mass

Spíš doufám, že místo podávání obstrukcí na úřadě půjdou aktivisti aktivně pomoct a odklízet nepořádek po povodních.

Reagovat
Kepy_FCB

myslíš že je omrzel život?

Reagovat
Lemond Laws

Jeden normální použitelnej stadion ve druhý lize a takhle se to posere

Reagovat
kilobyte

https://x.com/jura_haczek/status/1835798869512192286

Havlíček si stěžuje na nestručnost projevu.

Reagovat
Mass

Trochu mě překvapuje, že ty sleduješ takový zoufalce jako je Jirka Maso

Reagovat
kilobyte

Nesleduji. To mi nabídnul algoritmus.

Reagovat
Mass

Já ho znám z Xaver Live, kde nevynechá jedinej pořad. Buď tam troluje nebo třeba jako včera po pochvale od Stonjekové na Martina Kubu, že pomáhá a zbytečně nekecá a nedělá kampaň na povodních Maso radil, aby lidi volili PR libtardí kašpárky jako Evu Decroix, protože prý dobře zvládla povodně. Jen připomenu, že Xaver Live je konzervativně pravicovej pořad netající se nákloností ke Klausovi. Jirka Maso je takovej ten typickej internetovej zoufalec/rádoby bojovník, kterej sleduje svoje názorový odpůrce mnohem pozorněji než jeji samotní příznivci, a k tomu přidává podobný hysterický výlevy, jako si postnul ty. Nevim, proč by měl v podstatě vůdce opozice Havlíček chválit vládu za povodně, vláda neudělala mimo toho celodeního schůzování o proveditelnosti voleb zatim vůbec nic.

Reagovat
kilobyte

Ty sleduješ Xaver Live?

Nikdo po Havlíčkovi nechce, aby vládu chválil. Ale kritizovat jí za to, že nejsou struční? To je trošku mimo, když si všichni pamatujeme, co dělali na tiskovkách oni. Havlíček dokáže mluvit hodiny, aniž by něco sdělil. Další věc je, že vládu kritizuje, že ještě nepředstavili plán, který oni měli už 5 dní po tornádu. A vůbec mu není blbý to říkat ještě během povodní.

Kdo je Jirka Maso mě ani nezajímá.

Reagovat
Mass

Vládu ale nekritizoval za to, že nic neudělali, ale že si na tom snaží dělat PR. Fiala s Rakušanem sou toho příkladem a přesto že tomu nerozumí, tak už si něco stačili namemorovat a v podstatě vystrčili Hladíka, kterej tohle má v kompetenci a měl by být "hlavní postava".

Kdo je a není stručnej, to už sou takový žabomyší války, ale máš pravdu, že to Havlíček není

Xaver Live sleduju, líbí se mi styl politickýho komentáře a humoru.

Reagovat
kilobyte

Pak je zkritizoval, že ještě nepředstavili plán. A sám se ještě pochlubil, že oni ho měli už za 5 dní. Takže téhle vládě nedá ani tolik času kolik měli oni na řešení "menšího" problému.

Havlíček je mistr světa v blábolení o ničem a ostatní bude kritizovat. To je jako kdyby Xaver kritizoval někoho za tloušťku. Prostě totálně mimo a nechápu, jak na to ještě Havlíčkovi může někdo skončit.

Politický komentář by měl být nestranný, nebo se minimálně o to snažit. Což Xaver nikdy nebyl a dokonce se tím ani netají.

Reagovat
Mass

Tak nepředstavili plán. Jak vidíš, tak se současná vláda v tomhle moc nelíší od té bývalé, která v těch krizových situacích zrovna nevynikala, jen nerozumim, co tě na tom tak trigruje, proč děláš vládě obhájce, proč se jí zastáváš a ještě k tomu na foru, kde nějaký žabomyší války mezi Havlíčkem a Fialou o tom, kdo má nebo nemá plán a kdo je stručný a kdo moc kecá, kdo si dělá kampaň, moc nikoho nezajímá. Kampaň si tam dělaj všichni, jsou to politici. Rád bych, aby se do takových věcí cpali co nejmíň a nechali pracovat odborníky, ale to by nebyli oni.

Jak si na to přišel, že politickej komentář by měl být nestranný? Vždycky byl stranný, neznám nestranného komentátora. Rozdíl je jen v tom, že něktěří kecají, že jsou nestranní.

Reagovat
kilobyte

Já nikde vládu neobhajuji. Já se jen smál Havlíčkovi. Svět není jen bílá a černá. Takže to, že se směju opozici neznamená, že hájím vládu.

Reagovat
Mass

No píšeš, že je Havlíček mimo, čim se zastáváš vlády. Mimo není s tím, že si vláda snaží dělat PR. To že si ale sám Havlíček nevzpomněl, že sám dělal podobný věci je věc druhá. Mmch jestli ti přijde zrovna tohle vtipný, tak asi budeš taky dobrej mimoň.

Vtipnej byl za mě Kalousek s Babišem, a k tomu Vít Bárta s Rathem, jestli pamatuješ, naopak Havlíček s Fialou, to je taková standartní politická nuda.

Reagovat
kilobyte

Tak to je jeden z úkolů vlády dělat si PR. Téhle vládě se dokonce pořád furt vyčítá, že nemá komunikaci. Takže na tom bych neviděl nic špatného. Já to nemusím, ale asi je to potřeba. Což Havlíček moc dobře ví. Ale vyčítat někomu něco, co sám dělám ještě hůř je prostě hovadina. Navíc já nic o PR nepsal. Psal jsem o tom, že mu vadilo, že bezobsažně blábolil. V čemž je mistr Havlíček.

Vtipnej mi nepřijde. Přijde mi komický. Lidi jako Kalousek v politice chybí.

Reagovat
Mass

Kdo to vládě vyčítá, její příznivci? To je taková ohraná písnička arogantních politiků a úředníků, že oni dělají vše dobře, jen to neumí vysvětlit nám, hlupákům a lůze. Já naopak v tom vidím něco špatnýho, když si vláda dělá PR na povodních. Ať si dělají reklamu na zvyšování daní, aby mohli dotovat Křetínskýho, to jim jde dobře nebo na důchodcích z fotobanky nadšených z nepřidaní na důchodech nebo na šarádách ve stylu Kotel s najatými herci po vyloučených lokalitách, případně nákupech pomazánek v zahraničí a zajistil bych to tím, že kdo nejde s nimi, jde s Ruskem.

Reagovat
kilobyte

Všichni. Voliči, političtí komentátoři, opozice.

Reagovat
Godblesss

Obrovský respekt a dík všem hasičům, záchranářům, policistům, dobrovolníkům a dalším lidem, kteří se zapojili a pomáhali při téhle katastrofě napříč republikou.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele