Portugalsko čeká ošidná skupina. Ronaldo i na Euru začne jako střídající hráč, předpovídá Nuno Gomes

18.06., 18:39
Rozhovory
Nuno Gomes na předávání cen FIFA v roce 2022. (© AFP)

Před dvěma dekádami byl portugalský útočník Nuno Gomes (47) synonymem pro góly. S ikonickými vlasy - staženými čelenkou - vedl Portugalsko jako kapitán a na konci své reprezentační kariéry předal pásku Cristianu Ronaldovi (39). Dnes se těší na očekávané utkání Portugalska s Českem na Euru. Právě při této příležitosti poskytl forvard portugalské redakci Livesportu exkluzivní rozhovor.

S každým dalším rokem se zdá, že Portugalsko je silnější a silnější. Jak si to vysvětlujete?

"Zdá se neuvěřitelné, že tak malá země dokáže vyprodukovat tolik talentů. Ale je to tak. I v letošním týmu je množství kvality na každém postu. Trenér Roberto Martínez bude mít spoustu možností na skládání sestavy. A také je asi pravda, že jde o jednu z nejlepších generací vůbec."

Patří tedy Portugalsko k favoritům celého Eura?

"Očekávání jsou právem vysoká. Dobře však víte, že ve fotbale se může stát cokoliv a favorité musí papírové předpoklady ukázat na hřišti. Často totiž nevyhrávají ti nejlepší. A také nakonec může vyhrát jen jeden tým."

Nuno Gomes na Euru 2008. (©Profimedia)

Kdo by tedy mohl letošní Euro podle vás vyhrát?

"Pro mě jsou nejvýš Francie a Anglie. Pak následuje Německo, Portugalsko a Španělsko. A jako vždy je potřeba dávat pozor také na Itálii."

A co tým Portugalska? Kde jsou jeho největší přednosti?

"Portugalský tým je skvělý, přijíždí na turnaj ve formě a umí hrát dobrý fotbal. Ale už jsem to říkal, nakonec se vše musí potvrdit na hřišti. Myslím, že trenéra Martíneze bude bolet hlava, když bude sestavovat základní jedenáctku. Má tolik možností..."

Prvním krokem bude zápas s Českem, jak moc může napovědět o dalším vývoji turnaje?

"Česko je tým, u kterého musíte dávat pozor na několik výrazných individualit. Není to lehký soupeř. Také si vzpomínám, že hned po losu jsem napsal vzkaz svému bývalému spoluhráči Tomáši Řepkovi, se kterým jsme společně působili ve Fiorentině. Ale od té chvíle se mi neozval. Takže mu asi před zápasem pošlu ještě jednu zprávu, abych ho trošku vyprovokoval..."

(směje se)

Ze skupiny by ale Portugalsko mělo postoupit.

"Je to ošidná skupina, nebezpečná. Na papíře vypadá vzhledem k absenci velkých týmů schůdně, ale třeba Turecko má velmi dobrý tým a má i trenéra Montellu, který dodá mladým klukům zkušenosti. O České republice jsem už mluvil. Gruzie vypadá jako outsider, ale má Kvaraccheliju a určitě nepůjde na hřiště prohrát. Věřím, že Portugalsko je favorit, ale musí být maximálně soustředěné."

Vidíte u Kvaraccheliji podobnost s Cristianem Ronaldem?

"Trochu ano. Mluvíme o velmi silném a mladém hráči, který si v Neapoli udělal jméno a vedl si velmi dobře. Teď se bude chtít předvést i na mistrovství Evropy. Má jistě velkou motivaci."

Na druhou stranu Ronaldo bude hrát už své šesté Euro. V minulosti se dvakrát stal nejlepším střelcem. Má stejné plány i letos?

"Určitě může zase krále střelců vyhrát, protože schopnost střílet góly neztratil. A tým, který má k dispozici, bude hrát převážně okolo branky soupeře. Takže se dá předpokládat spousta nahrávek, které mu budou spoluhráči adresovat."

Už je mu ale 39 let a možná bude šetřit čas na hřišti, vždyť turnaj může být pro Portugalsko dlouhý. Už na posledním mistrovství světa se dostal do role střídajícího hráče.

"Cristiano i na Euru začne jako střídající hráč a pak se uvidí, jak se situace vyvine. V posledním přátelském utkání před mistrovstvím Evropy vstřelil dva góly. Ukázal, že je pořád ve formě. A myslím, že teď v sobě má i tu důležitou sebedůvěru, kterou potřebuje k tomu, aby se mu dařilo. Prostě, na hřišti ho uvidíme a pokud na začátku turnaje dá jeden nebo dva góly, tak si půjde jako buldok za svým cílem až do konce."

Portugalsko má sílu i ve středu pole, možná je překvapením, že místo v základní sestavě si vedle všech techniků vybojoval Vitinha.

"To bych neřekl, právě on letos udělal největší kvalitativní skok. Hraje ve skvělé možné formě a sezonu s PSG zakončil velmi dobře. To on byl jeho nejlepším hráčem v semifinále Ligy mistrů. Ví, jak spoluhráčům připravit prostor k lepší hře, má cit pro fotbal a je schopen hrát na jakémkoliv postu ve středu pole. Minimálně na začátku turnaje bude vedle něj ve středu zálohy Bruno Fernandes a Joao Palhinha. Na lavičce jsou i další velmi silní středopolaři jako Rúben Neves a Joao Neves. Ten se mi opravdu velmi líbí. Je velmi mladý, ale už je připravený hrát i v základu."

Co Bruno Fernandes? Dnes patří mezi nejlepší záložníky na světě, ale před osmi lety v týmu chyběl a byl skoro neznámý, ukrytý v Udinese.

"Bruno je dnes velká osobnost. Je to fotbalista, který díky své inteligenci postupem času vyzrál. A v posledních letech přidal do svého repertoáru také spoustu gólů. Má výjimečnou střelu a dokáže tým držet v rovnováze."

Výraznou osobností, která nabírá zkušenosti v Itálii, je i pětadvacetiletý Rafael Leao z AC Milán. Myslíte, že přišla chvíle, aby udělal velký kariérní zápis?

"On a Joao Félix jsou dva fantastičtí hráči, kteří mohou hrát v národním týmu na levém křídle. A bude záležet na trenérovi, na koho vsadí. Asi to Martínez bude řešit podle typologie soupeře. Leao je ale tak silný hráč, že může zápas rozhodnout i sám. Myslím, že letošní mistrovství Evropy pro něj může být turnajem, kdy se zapíše do historie národního týmu. Pokud bude v pořádku, bude pro Portugalsko trumfem."

V roce 2008 jste byl kapitánem Portugalska. Tušil jste tehdy, že začíná jedna velká éra?

"To je pravda, kapitánem jsem byl ještě před Cristianem. Předával jsem mu štafetu a on pak tu cestu po mně nastoupil. Ale abych byl upřímný, v té době jsem si nemyslel, že by Portugalsko mohlo být tak silné. Všechno je to výsledek práce, která se udělala od základu s mládeží. Cíleně se investovalo do sektoru mládežnického fotbalu, dobře se nastavily soutěže pro mladé a dnes vidíme výsledky."

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Antonio Moschella

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Dostat gól v nastavení bolelo. Ambicí zůstává postup do osmifinále, řekl Fousek
20.06., 23:50
Köstl: Chceme fanouškům udělat radost. Proti Gruzii chystáme změny
19.06., 21:01
Byl to velký zápas s hořkou tečkou. Usínalo se nám špatně, přiznal Holeš po Portugalsku
19.06., 18:08
Součkovi se znovu ozvalo koleno. Věřím, že proti Gruzii bude hrát, je to bojovník, řekl asistent Köstl
19.06., 16:24
Analýza Jana Morávka: Staňkovy nákopy nebyly efektivní. Česko má nejhorší úspěšnost přihrávek
19.06., 15:20
Ukázali jsme neskutečný charakter, radoval se Martínez po obratu
19.06., 11:06
Portugalci si asi hodně oddechli, proti Gruzii dojde ke změnám, řekl Hašek
19.06., 09:32
Provod bral gól proti Portugalcům jako zadostiučinění za minulé Euro
19.06., 08:52
Gólman Staněk se nebude chlácholit vychytáním Ronalda, zastal se Hranáče
19.06., 08:24
Češi proti Portugalcům dlouho těžili z minima, favorit otočil duel v nastavení
18.06., 22:59
Češi vstoupí do turnaje zápasem proti silnému Portugalsku
18.06., 09:00
Herní styl Česka se mi líbí. Chce dávat góly, hraje na vítězství, řekl Martínez
17.06., 22:39
Portugalským hvězdám musíme čelit týmovým výkonem. To je naše šance na úspěch, předpovídá Hašek
17.06., 19:09
Souček: Zdravotně už se cítím dobře. Chceme si to s Portugalskem rozdat
17.06., 18:26
Musíme přežít úvod zápasu. Portugalce bych zkusil překvapit aktivní hrou, nabízí recept Morávek
17.06., 16:34
Poborský si přeje, aby Ronaldo hrál od začátku, Čechům by to podle něj pomohlo
17.06., 10:27
Ronaldo je pro české hráče stále králem, Schicka čeká zajímavý souboj
16.06., 21:16
Češi se vlakem přesunuli do Lipska. Úvodní části tréninku se bez omezení zúčastnil i kapitán Souček
16.06., 19:19
Ronaldo často ani nejde bránit, ale musíme se připravit na všechny hráče, nabádá Vlček před Portugalskem
16.06., 13:14

Komentáře (12)

Přidat komentář
zekq

tak jses netrefil debilku on zacina v sestave

Ronaldo proste borec tam dneska supne 2 goly

Reagovat
eder

Jenom dva?

Reagovat
fenixLFC

tak si sa netrafil debilku, ronaldo bez golu

Reagovat
Seydou Doumbia

nemusíš ho urážet kvůli blbostem

Reagovat
Benfica

Na to, ze by repre futbal zrusil, celkom preziva

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
fenixLFC

ze to napises zrovna k tomuto komentaru

Reagovat
Benfica

Na klavesnici som to uz mal dlhsie

Reagovat
fenixLFC

ale aby som ti odpovedal- repre futbal by sa mal zrusit, najma pocas sezony to je najvacsia picovina jak sa kvoli tomu prerusuju zaujimavejsie a podstatnejsie ligove sutaze nejakou ptakovinou. a aj ked by som bol radsej keby si hraci radsej oddychnu pred novou sezonou tak v telke teraz nic nejde a da sa pri tom prokrastinovat a neviem kde si nabral ze prezivam, komentujem co vidim ale ze by som sa z toho siel posrat to vazne nie. plus teda fanta a sledovanie hracov z PL. ale tak ako tak pri kazdom zapase dufam ze sa nezrani niekto z nasich a to je najpodstatnejsie. liga je proste viac ako repre

Reagovat
O.Giroud

Ronaldo si nenechá ujsť ani minútu možnosti ísť kopať penaltu

Reagovat
Mass

Podobnost mezi Chvíčou a C. Ronaldem mi teda opravdu uniká, možná jen to, že sou oba vrcholový fotbalisti.

Reagovat
TactiX

Kde je uživatel Nuno Čomes?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele