Portugalci si asi hodně oddechli, proti Gruzii dojde ke změnám, řekl Hašek

19.06., 09:32
Aktuality
Ivan Hašek (© AFP)

Trenér českých fotbalistů Ivan Hašek neskrýval, že ho porážka 1:2 od Portugalska po brance inkasované v nastavení na úvod mistrovství Evropy v Německu hodně štve. Šedesátiletý kouč ocenil, že jeho svěřenci dostali spolufavorita turnaje do úzkých. Zároveň měl ale k výkonu především v prvním poločase značné výhrady. Na tiskové konferenci uvedl, že v dalším utkání skupiny F v sobotu proti Gruzii udělá některé změny v základní sestavě.

Český tým v 62. minutě nečekaně dostal do vedení Lukáš Provod, ale pak si dal vlastní branku Robin Hranáč a v druhé minutě nastavení otočil stav střídající Francisco Conceicao. "Když to řeknu slušně, po tom druhém gólu jsem byl naštvaný. Moc. Když je to v 90. minutě s jedním z nejlepších týmů světa 1:1 a nedotáhnete to, je to hrozná škoda," řekl Hašek.

"Na druhou stranu jsem jen rád, že jsme dostali Portugalce do stavu, že s námi měli problémy. Ukazovali, že zdržujeme, najednou dali gól a začali polehávat. Myslím, že si oddechli, že zvítězili. Myslím, že jsou šťastní za to, že nás mají za sebou. Hodně jsme jim to ztížili, ale bohužel bez bodu. Musím přiznat, že Portugalci byli lepší a vyhráli zaslouženě," uvedl šedesátiletý trenér, který převzal české mužstvo v lednu a v pátém letošním zápase s ním poprvé nezvítězil.

Uznal, že hlavně v první půli jeho svěřenci působili až moc pasivním dojmem. "V obranné fázi jsme je celkem nepouštěli do nějakých vyložených šancí kromě jedné. Defenziva jakž takž fungovala, i když byla až moc hluboko. Bohužel kvalita soupeře nás tam dostala. Jak jsme bránili, tak všichni pracovali pro tým v defenzivě a už nám nezbývaly síly, když jsme získali míč. V první půli to nebyl vůbec dobrý výkon, ve druhé už to mělo celkem grády, ale bohužel jsme prohráli," litoval kouč.

V závěru prvního poločasu se chytil za koleno kapitán Tomáš Souček, který měl zdravotní problémy už před šampionátem, ale utkání dohrál. "Tomáš je srdcař. V tuto chvíli nemám zprávu od doktorů, že by nějaký hráč měl zdravotní problémy, což je pro nás důležité," prohlásil Hašek.

Na pozici ofenzivněji laděného středního záložníka nakonec nečekaně nasadil plzeňského Pavla Šulce, jenž si odbyl soutěžní premiéru za reprezentační "áčko". "Je to mladý a perspektivní hráč, obrovsky pracovitý. Viděli jste, kolik toho odběhal směrem dopředu i dozadu. Jeho aktivita je neskutečná, museli jsme ho pak střídat kvůli křečím. Určitě je to hráč budoucnosti," podotkl Hašek.

Jeho svěřenci se z Lipska přesunou zpět na základnu do Hamburku, kde je v sobotu bude čekat klíčové utkání o postup s Gruzií, která na úvod skupiny podlehla Turecku 1:3. "Chvilku jsem viděl, byl to zápas nahoru dolů. Měli jsme na tom utkání samozřejmě své lidi a musíme se na zápas dobře připravit. Gruzie je kvalitní tým a má velké individuality. Musíme dát hlavu nahoru a také se i zlepšit," řekl Hašek.

Někteří střídající hráči si podle něj řekli o základní sestavu na sobotu. Nejprve v 60. minutě útočníky Patrika Schicka s Janem Kuchtou nahradili Ondřej Lingr s Mojmírem Chytilem, poté přišli na trávník Antonín Barák s Petrem Ševčíkem a na poslední sekundy Tomáš Chorý.

"Oba střídající hráči (Chytil a Lingr) jsou draví, jsou schopni roztrhat soupeře. Je pravda, že i Tonda Barák s Petrem Ševčíkem se dostali do hry, podrželi míč ve správný okamžik. Máme teď čtyři dny na to, abychom se připravili na další zápas. K nějakým změnám dojde," uvedl Hašek.

Autor: ČTK

Komentáře (23)

Přidat komentář
Kluivert9

Tak snad změna začne u gólmana...

Reagovat
Jinders

Ano, tam byl určitě ten nej problém

Reagovat
vceradnesazitra

U Coufala

Reagovat
10adam

Toho si nedovolí posadit, Timmymu by z toho jeblo… a golmana vyměnit

Reagovat
Salfovic

Tak v tom případě by si mohl jít sednou vedle něj.

Reagovat
deiw

Takhle.. výsledek možná nad očekávání, v podstatě jsme si navíc dali oba góly sami po smolných situacích. Vyloženě bych ani nikoho přímo nekritizoval, objektivně mají Portugalci na každým postu o minimálně třídu lepšího hráče. Cením i celkem rychlá a logická střídání vzhledem k průběhu hry, což u minulého realizáku vůbec nebyla samozřejmost.

Co mě ale včera a celkově dlouhou dobu u repre mrzí je, že se pravidelně bojí vždy tak 9, 10 hráčů v poli hrát, tzn. zkusit něco nečekaného, netypického, vyřešit těžší situaci s klidem a prostě trochu déle udržet míč. V posledních letech se tohle změnilo alespoň na klubové úrovni u Sparty a Slavie v pohárech, ale u reprezentace je to s o něco nebo i srovnatelným soupeřem do očí bijící rozdíl. Přitom by podle mě stačilo ten tým stavět více na hráčích jako Barák, Černý, Schick, Hložek, prostě na borcích, co už něco předvedli i na té vyšší úrovni, než je jen česká liga, i třeba bohužel s nižší formou, protože jich máme velmi omezený počet. Zatím ale v podstatě jak za tohoto, tak i za minulého realizáku nastoupili v základu vždy max 2 z nich.

Přijde mi, že se neustále snaží celá taktika určovat tak, aby jakože bránil a presoval někdo vepředu a pořád dokola se v sestavě zkouší hráči jako Šulc, Chytil, Kuchta atd. i když je jasné, že zatím je jejich strop právě Česko a prostě nějakou kvalitu směrem dopředu moc nemají šanci předvést.

Reagovat
Selänne

S prvním bodem nesouhlasím. V první řadě se do toho mělo šáhnout už o poločase, protože tam fakt nefungovalo vůbec nic. Další věc je, že absolutně netuším, v jakém vesmíru mohl Šulc odehrát 75 minut a Douděra celý zápas. Se zbytkem souhlas. Nekoukáme na individuální kvalitu, ale sestavu stavíme podle toho, kdo toho nejvíc naběhá, ačkoli to fotbalově na tuhle úroveň není. Už to je špatně.

Reagovat
deiw

Tak Šulc to právě alespoň "odjezdil", takže trochu rozumím tomu, že když to nějak v tom zápase už "fungovalo" a byl příznivej výsledek, tak do toho moc sahat nechtěli. Ono jakýmkoliv střídáním by se ta kvalita z naší strany v zápase už tolik nezvedla. Ale právě třeba teď konkrétně ten Šulc vůbec nemá hrát od začátku no, má tam být když už tak naopak jako ta čerstvá krev, co to z lavičky oživí.

Reagovat
Selänne

Odjezdil to tak, že měl zhruba jednu přihrávku na 10 minut na hřišti. Skvělý číslo na středního záložníka, to nemůžu říct. Já bych se vůbec nedivil, kdyby se příště objevil wingbekovi, tam ho Ivan ještě nezkoušel.

Reagovat
Kucka

Hlavně vůbec nechápu, proč hraje Douděra na LWB, když nikdy nehrál a má levou na opírání, to je pak jakákoli smysluplná rozehrávka po jeho straně zbytečná.

Reagovat
Selänne

To je další věc. Hlavně v kontextu toho, že tam pár dní zpátky odehrál ještě horší utkání proti Makedonii.

Reagovat
mistr129

Na změny jsem zvědavý, nejhorší na place včera Schick s Provodem, ale pro prvního bude Gruzie mnohem vhodnější soupeř, druhý se "vykoupil" gólem. Za Coufala nikoho nemáme, takže hádám že to odserou Douděra, Šulc a Kuchta za Juráska, Baráka a Hložka.

Jinak nevím kdo se tu se mnou o tom bavil, ale doufám, že sledoval ten rozdíl v podržení míče mezi Schickem a Chytilem

Reagovat
kilobyte

To neplatí, Chytil si pomáhal rukou.

Reagovat
El Cid z City

Tady je ftipálků, co si myslí, že dvě nebo tři změny by změnily obraz hry. Hlavně kdyby chytal Kovář, to bychom měli tlak jak sviňa. Portugalsko je nejlepší tým na Euru v držení míče, žádná česká sestava s tím nic neudělá.

Reagovat
OliKahn

Za me:

V prve rade nechapu ten totalni hejt na golmana, nicmene jsem nevidel sestrih, byl jsem na miste a spise jsem nabyl dojmu, ze nas podrzel.

Druha, ale dulezitejsi, vec se tyka takticke stranky. Pokud hraju beton jako prase, tak proste musim hrat ne 90 minut, ale jeste minutu po poslednim hvizdu. Vcera prestali hrat v 90. minute, totalni ztrata soustredeni a gol, byt byl po sporne situaci proste stejne prijit musel.

Nejvic me sraly dve dalsi veci - prohrali jsme snad 99% souboju, ale ne kvuli kvalite hrace, ale oni do toho proste nesli. Nestrcili tam treba tu hlavu… druha vec pak ta, ze se vsichni posrali z Ronalda a Hasek nebyl schopen vyresit levou Portugalskou stranu, to bylo fakt tristni…

Reagovat
ednkfdzkgfd

https://dubz.co/v/3d4hkv

tohle by kahn neudelal

Reagovat
Me2win

Reagovat
Sosi

Tak kdy zacneme hrat ten Hasekball?

Reagovat
Smejkyfans

Změna musí přijít hlavně ve středu hřiště a v útoku. Kuchta ten hrál snad spolu s Portugalcema, když se k němu nějak náhodou dostal balon tak ho nahrál Portugalcům, Chytil je za mě momentálně mnohem lepší, co se týče udržení balonu. Schick doufejme podá lepší výkon a snad ten včerejšek byl v jeho podání špatnej jen díky tomu že nedostal pořádně balon. Nebál bych se dát od začátku do hry Lingra, ten prostě bojuje a je rád za každou šanci co dostane a samozřejmě Baráka kterej umí něco s balonem vymyslet, i když neměl v sezoně moc velké vytížení. Šulc do budoucna bude určitě platným hráčem pro reprezentaci ale momentálně mu chybí ještě zkušenosti na to aby tvořil hru na takové úrovni. Jinak Coufal by možná mohl trochu zmírnit to svoje ego a začít pořádně makat a ne machrovat, ty jeho ležérní přihrávky jsou děs.

Reagovat
oli9

Kuchta byl absolutní omyl i v přípravě

Reagovat
Me2win

Reagovat
oli9

Včera asi moc lidí výhru nečekalo... Obraz hry první poločas šílený

Nicméně to dlouho fungovalo a nechybělo moc a byly i body...

Ale změna musí přijít... Co fungovalo a kdo se mi líbil byla obrana Holeš, Hranáč, Krejčí

Určitě bych dal do hry ale Baráka protože tne za těch pár minut ukázal víc než celá záloha za zápas...

Vedle Schicka bych se nebál dát Chorého

Kovář - Holeš, Hranáč , Krejčí - Coufal, Jurásek - Barák , Souček, Černý - Chorý , Schick

Reagovat
Imos

chytil za chorýho

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele