Plzeň má ukrajinského soupeře, ve 3. předkole Evropské ligy se střetne s Kryvbasem

22.07., 13:37, aktualizováno 22.07., 19:20
Aktuality
Oficiální míč pro Evropskou ligu (© AFP)

Hráči Plzně vstoupí ve 3. předkole do kvalifikace Evropské ligy soubojem s ukrajinským Kryvbasem Kryvyj Rih. Západočeši začnou dvojzápas 8. srpna venku, vzhledem k válečnému konfliktu Ukrajiny s Ruskem se ale bude hrát na neutrální půdě v některé z okolních zemí. K odvetě Viktoria nastoupí o týden později doma.

Pokud by pražská Sparta ve 2. předkole Ligy mistrů nečekaně vypadla se Shamrockem, přešla by do 3. předkola Evropské ligy, v němž by narazila na poraženého z duelu Celje - Slovan Bratislava. Rozhodl o tom dnešní los ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu.

Plzeň díky příznivému vývoji v závěru minulé sezony vstoupí podobně jako Slavia do kvalifikace tohoto ročníku pohárů až ve 3. předkole. Na cestě do hlavní fáze Evropské ligy potřebují Západočeši zdolat dva soupeře. V případě vyřazení ve 3. předkole by přešli do závěrečného 4. předkola Konferenční ligy, v níž v uplynulé sezoně postoupili až do čtvrtfinále.

UEFA dopoledne před losem tradičně rozdělila týmy do skupin a také Plzni zúžila výběr potenciálních soupeřů. Západočeši, kteří figurovali mezi nasazenými, měli na výběr ze čtyř týmů a tří variant - dvou pevně daných soupeřů a jedné dvojice. Mohli si například zopakovat březnové souboje se Servette Ženeva, přes který až v penaltovém rozstřelu přešli v osmifinále Konferenční ligy.

Los nakonec svěřencům trenéra Miroslava Koubka přisoudil papírově zřejmě nejvýhodnější variantu. Kryvbas totiž kvůli válečnému konfliktu Ukrajiny s Ruskem ztrácí výhodu domácího prostředí. V uplynulé sezoně domácí soutěže skončil na třetím místě se ztrátou 14 bodů na vítězný Šachtar Doněck a vyrovnal tím své maximum. Přitom teprve v ročníku 2021/22 postoupil do nejvyšší soutěže.

"Podle toho, co jsme věděli, že nám hrozí, jsme se bavili o tom, že Kryvbas by byl nejpřijatelnější soupeř. I z toho důvodu, že už jsme s nimi odehráli zápas. Víme, jakým systémem hrají, jaké mají hráče," řekl klubové televizi asistent trenéra Viktorie Jan Trousil. "Věřím, že to je soupeř hratelný a máme šanci postoupit," podotkl záložník Lukáš Kalvach.

Plzeňští se s Kryvbasem utkali letos v lednu v zimní přípravě na soustředění ve Španělsku. Ukrajinského soupeře tehdy porazili s přehledem 3:0 po dvou brankách Tomáše Chorého, který v létě přestoupil do Slavie Praha, a jednom gólu Robina Hranáče.

Kryvbas dosud v soutěžích UEFA na české soupeře nenarazil, neboť je pohárově nezkušeným mužstvem. Pouze na přelomu tisíciletí si zahrál šest zápasů tehdejšího Poháru UEFA, předchůdce Evropské ligy. Na rozdíl od Plzně zatím Kryvbas nezasáhl do soutěžní sezony, daří se mu však v letní přípravě, v níž v šesti utkáních neprohrál. Porazil mimo jiné Dinamo Záhřeb.

Pokud Plzeň přes ukrajinského soupeře přejde, bude mít jistotu hlavní fáze některého z pohárů, a to minimálně Konferenční ligy. Západočeši v posledních dvou sezonách nechyběli ve skupině. Od začínajícího ročníku se mění formát a všechny tři klubové soutěže UEFA se nově budou hrát jako jedna liga.

Los 3. předkola Evropské ligy (první utkání 8. srpna, odvety 15. srpna):

Mistrovská část:

Celje/Slovan Bratislava - Shamrock (Ir.)/Sparta Praha
Malmö/Klaksvík - PAOK Soluň/Borac Banja Luka
Santa Coloma (And.)/Midtjylland - Bodö/Glimt/RFS Riga
Panevežys (Lit.)/Bialystok - FCSB/Maccabi Tel Aviv
APOEL Nikósie/Petrocub (Mold.) - Ferencváros Budapešť/The New Saints (Wal.)
Ludogorec Razgrad/Dinamo Minsk - Lincoln Red Imps (Gibr.)/Karabach

Hlavní část:

Kryvbas Kryvyj Rih - Plzeň
Dynamo Kyjev/Partizan Bělehrad - Lugano/Fenerbahce Istanbul
Molde/Silkeborg - Kilmarnock (Skot.)/Cercle Bruggy
Panathinaikos Atény/Botev Plovdiv - Ajax Amsterdam/Vojvodina Novi Sad
Ružomberok/Trabzonspor - Wisla Krakov/Rapid Vídeň
Braga/Maccabi Petah Tikva - Servette Ženeva
Hunedoara (Rum.)/Rijeka - Šeriff Tiraspol/Elfsborg

Autor: ČTK

Komentáře (22)

Přidat komentář
Blasphemer

Asi lepší než Servette podruhé za sebou. Navíc soupeř bez výhody domácího prostředí. Postup povinnost.

Reagovat
elChe

Oni jsou všude doma...

Reagovat
srbic13

a proc?

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
frankiefcb

A kdo ví, třeba budou hrát v Košicích. A bude to pro Vás příjemný výjezd

Reagovat
Bex5

Kaaaaaamo, tam bych jel ... nocni vlacek do Kosic, to by bylo nealka

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Greny

Na druhou stranu koukám že mají dost dobrou pripravu

Reagovat
Infeld Prácheňský

Přesně tak, budou nepříjemný hodně. Hlavně s ohledem na to, že letošní pohárovej tým bude přece jenom jinej, než to bylo loni.

Reagovat
KingMaster13

Alespoň jim ten los docela vyšel. Tudíž minimálně ty 3 týmy ve skupinách by opět mělo dopadnout

Reagovat
Bex5

Kez by to byl kazdorocni standard

Reagovat
didosh

Reagovat
Me2win

Nečitelný, ale Plzeň s jejich zkušenostmi musí postoupit.

Reagovat
Error

Z Kriveho Rigu se k nam vozi zelezna ruda btw, prestoze jsou de facto na dohled od frontove linie, tak porad tezi, zasobuji, a nas hutni prumysl diky tomu jakztakz funguje.

Reagovat
Salfovic

Dobrej los, z těch možných soupeřů byla papírově lehčí snad jen Rijeka.

Reagovat
Bex5

To bych rekl, ze by bylo snazsi. Ale musime to zvladnout

Reagovat
Salfovic

A kdo tam byl podle tebe lehčí? Maximálně ještě Lugano.

Reagovat
Bex5

Myslel jsem tu Rijeku oproti Ukrajincum

Reagovat
paver

Jeslínkův Kryvbas

Reagovat
Coutinho10

Úkáčka nejsou úplně oblíbenej typ soupeře, ale podle názvu to nebude nějaká špička nebo něco + odvetu mají doma, takže postup by Plzeň měla dát, pokud chce hrát skupinu EL

Reagovat
deporpepa

To dáme... mohl by se hrát venkovní zápas v Praze

Reagovat
Bex5

Bor u Tachova by jim vytvoril vpravde domaci prostredi

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele