Plzeň byla poškozena v Jablonci. Rozhodčí chybně nenařídil pokutový kop, potvrdila komise

05.08., 15:01
Aktuality
Momentka z utkání Jablonec - Plzeň. (© FK Jablonec)

Sudí v sobotním utkání 3. kola první ligy v Jablonci poškodili Plzeň. Viktoria měla v zápase, v němž na severu Čech remizovala bez branek, podle dnešního vyjádření komise rozhodčích FAČR zahrávat ve 45. minutě penaltu za ruku domácího útočníka Tomáše Schánělce ve vápně. Videorozhodčí Dalibor chybně nezasáhl.

Hlavní sudí Jan Všetečka měl nařídit penaltu, ale nenařídil. Šlo o první vážnější chybu v nové sezoně, kterou komise zatím zveřejnila. "Rozhodčí chybně nenařídil pokutový kop pro hostující družstvo za Schánělcovu hru rukou. K dotyku ruky s míčem došlo nad hlavou hráče. Videorozhodčí měl intervenot," uvedla komise.

Všetečka naopak v 7. minutě na základě intervence mužů od videa správně neuznal branku Plzně pro ofsajd. Kalibrovaná čára prokázala ofsajd o 54 centimetrů. "VAR nejprve zkoumal, zda je míč blíže k brankové čáře než útočící hráč. Když viděl, že za míčem se ještě nachází bránící hráč, ofsajdovou čáru posunul k tomuto obránci. Následně správně rozhodl, že se jednalo o ofsajd. Do televizního přenosu se omylem nejdříve dostala kalibrovaná čára zkoumající postavení míče, až poté byla zobrazena správná čára s postavením obránce, na základě které došlo k vyhodnocení situace," vysvětlila komise.

V 75. minutě utkání Českých Budějovic s Pardubicemi (1:3) rozhodčí Jan Petřík správně nenařídil pokutový kop pro domácí za hru rukou hostujícího Emila Tischlera. Míč zasáhl z blízkosti horní část paže pod ramenem. "Ruka bránícího hráče směřovala k tělu a byla zasažena v hraniční poloze z hlediska přirozenosti vzhledem k pohybu těla hráče. Z těchto důvodů videorozhodčí (Jana Adámková) správně neintervenoval. Pokud by rozhodčí nařídil pokutový kop, VAR by také neintervenoval, protože se jednalo o hraniční situaci," posoudila komise.

Potvrdila také, že v 21. minutě utkání Hradce Králové s Mladou Boleslaví (2:1) byl domácí Petr Juliš správně vyloučen za surovou hru. "Vyloučený hráč zasáhl podrážkou soupeře do oblasti kotníku, který se následně prohnul, bylo ohroženo zdraví faulovaného hráče," zněl verdikt.

Komise rozhodčích se podle schváleného manuálu vyjadřuje ke čtyřem situacím, jež vyberou média. Další situace z víkendových zápasů nekomentuje.

Autor: ČTK

Komentáře (67)

Přidat komentář
Damis

Ať žije var. Kdysi o tom rozhodoval člověk, hned bylo jasno komu se pomáhá. Dneska je stejná situace, která se pokaždé řeší jinak, zabere to x minut a ještě se to potom obhájí.

Reagovat
BaggioRoberto

Rezat, rezat, rezat!

Reagovat
deporpepa

jinak titul neuděláte, chápu

Reagovat
BaggioRoberto

To je hodne slaby.

Reagovat
deporpepa

Od tebe.

Reagovat
John Obi Mikel

Z těchto důvodů videorozhodčí (Jana Adámková) správně neintervenoval. Pokud by rozhodčí nařídil pokutový kop, VAR by také neintervenoval, protože se jednalo o hraniční situaci.

Miluju

Reagovat
Puskas

Zajímalo by mě, kdo tyto věty vymýšlí.

Reagovat
Axelrose

Ta je tady každé kolo, to bude v manuálu

Reagovat
Nuno čomes

Hlavně v tom případě VAR úplně postrádá smysl. Protože tahle situace nebyla vyhodnocena špatně. A kdyby rozhodčí pískl penaltu, tak to vlastně je taky v pořádku.

Tím pádem ti vznikne situace, která nikdy nebude vyhodnocena špatně. Český bizár

Reagovat
Puskas

Kdyby Němcová žila dnes, dá do Chytré horákyně něco takového.

Reagovat
Salfovic

Zdaleka nejen český.

Reagovat
PJ

A neni to logický? VAR má zasahovat v případě zjevný chyby rozhodčího. A pokud jde o hraniční situaci, pak to těžko může být vyhodnocený jako zjevná chyba a těžko pak může VAR zasáhnout.

Reagovat
Puskas

Jde o tu rétoriku, kterou oni dlouhodobě používají.

Reagovat
jv14

Reagovat
Firkraag

Tyvole, tam bych prostě řekl, že za tohle se pískat penalta nemůže. Možná to ani nebyla ruka, spíš rameno, ruka šla směrem od balonu, to mi nepřišlo jako nějaká hraniční situace.

Reagovat
5PUR5

To je fakt na hlavu. Za mě penalta, ale ze školení sudích (zprostředkovaně) jsem pochopil, že je tam letos větší tolerance. Ale místo toho, aby měli koule, vystoupili a řekli, že to bylo posouzeno správně a je tím nastaven nějaký precedens, tak klasicky připosranost, pomalu cokoliv od ramena po loket šedá zóna a všichni bez chyby. Jinak ta druhá ruka radši odignorována kompletně - https://x.com/patrik812054/status/1820104085825016141

Reagovat
Axelrose

Tak v tv experti říkali, že když se před tím dotkl (tečoval) hlavou, tak ruka není

Jako, já bych pískal každou ruku která nějak změní směr míče, protože to je prostě ruka. Navíc mi ani nepřišlo, že by do toho tou hlavou trknul.

Ale v dnešní době mi přijde, že se bojí písknout cokoli, aby z toho neměli problém.

Co také nechápu, je to pouštění ofsajdu do dokončení akce. To mi přijde jako docela dobré nahrávání ke zranění.

Jo, už jsem holt asi starý dědek.

Reagovat
ratusek

to dohrávání i u zcela jasných offsidů absolutně nechápu. Je jen otázka času než se něco stane

Reagovat
Nuno čomes

To musel vymyslet fakt nějaký inteligent. To není normální.

Reagovat
Nizzie

Tak zrušme celý fotbal ne, je jen otázka času než se něco stane, vlastně už se někomu něco děje. Argument se zraněním je fakt hloupý.

Reagovat
ratusek

Reagovat
Nizzie

A není to hloupé? Jaká je pravděpodobnost, že se hráč zraní při dohrávání stiuace po offsidu a je ta pravděpodobnost nějak notně vyšší než při zbytku zápasu? Nechává se to dohrávat z nějakého důvodu. Mnohokrát se stalo, že i zcela zřejmý offside byl později prokázan jako chybný, protože rozhodčí neviděl hráče na druhé straně například. Kolikrát se naopak stane, že se při dohrávání situace hráč zraní? Já si na takovou situaci nepamatuji vůbec, jen o tom furt někteří básní. A i kdyby se to stalo, stát se to může, je to fotbal, je to sport.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Firkraag

A pak se ti stane něco, co Bayernu v semifinále. Já jsem pro to dohrávat. Ofsajd posoudit správně fakt není úplně v lidských silách. Samozřejmě takové ty úplně zjevné, kdy ti obránci stojí a útočník se zapomene, tak tam je to jasné.

Reagovat
ratusek

Já neříkám nepouštět těsné situace. Ale třeba teď o víkendu byly v naší lize i metrové a větší offsidy a on to ten blbec nechává ještě snad minutu dohrávat. To vůbec nepochopím. Proti těsným situacím nic nemám

Reagovat
Firkraag

Chápu, na co narážíš. Ale ono pak i to, co vypadá jako metrový ofsajd, může být jen o pár cm, když je to v pohybu.

Možná by byla prdel, kdyby to mával a nechával dohrát. A kdyby měli obránci koule, tak by nechali útočníka dát gól, jestli by si věřili na ofsajd. Koneckonců to mohou i teď, zvlášť takoví ti chroničtí mávači.

Reagovat
Nizzie

Jenomže i u těch metrových situací může nastat, že se rozhodčí splete, a to se i stalo. Zranění po puštění takové situace si nevybavuji. Tak co je lepší, nechávat do dohrát a posuzovat dle pravidel, nebo to pískat a pak řešit obrovské chyby jen kvůli tomu, že se při tom může někdo zranit, což se stejně může zranit po celý zbytek zápasu? Já teda volím to nechat to dohrávat.

Reagovat
Salfovic

Experti v tv

Reagovat
Nizzie

Tady ten argument se zraněním ty vole, jak kdyby každý zápas při dohrávání situace se někdo zranil. Zranit se může i při běžném souboji, nezrušíme rovnou ten fotbal? Sorry za možná trochu ostřejší reakci, ale toto brečení jak od Bosáka (ten to zmíní zápas co zápas, idiot) už mě fakt sere. Je to sport a se sportem zranění spjatá jsou. Chápu rozhořčení, proč praporek nezvedá u jasných offsidů, jak zmiňuje v reakci ratusek, to jo, ale u těch těsných je dobře, že to nechávají dohrát.

Reagovat
Axelrose

I naprosto zbytečná zranění, protože dohrávas nějaký ofsajd, který se píská až po dohrání celé situace?

Nó, tak doufám, že až se to stane někomu z Arsenalu nebo Bohemky, nebudeš tu úrovni uplakaný, drsňáku

Reagovat
Nizzie

Prosím o reálnou statistiku, kolik zbytečných zranění si dejme tomu za poslední rok viděl po dohrání situace při možném posouzení offsidu? A teď to porovnej, kolik zranění vidíš ve fotbale obecně. Už vidíš tu blbost? Zrušíme ten fotal celej ne, aby se náhodou někdo zbytečně nezranil. Je to stejně stupidní jako ta změna pravidel tuším v Anglii u mladých, že nesmí hlavičkovat, protože jim to může způsobit zranění hlavy, ale teda tam to může mít trochu opodstatnění.

A dršnáku, až se to stane někomu z Arsenalu nebo z Bohemky, rozhodně nebudu brečet, že to měl rozhodčí přerušit. Zranění jsou součástí fotbalu a od nepaměti se dějí i zbytečná zranění. Čím méně jich bude, tím samozřejmě lépe, ale řešit zrovna dohrávání offsidu je fakt směšné.

Reagovat
ratusek

porovnávat běžnou hru, kde se hráč může zranit se situací, která je naprosto zbytečná, pokud se jedná o zjevnou situaci a která se nechává zbytečně dohrát. to chce kumšt

Reagovat
Nizzie

"Chápu rozhořčení, proč praporek nezvedá u jasných offsidů, jak zmiňuje v reakci ratusek, to jo, ale u těch těsných je dobře, že to nechávají dohrát." - proč si tuhle větu záměrně vynechal?

Reagovat
Axelrose

Přesně, ale jsou lidi, kterým to nevysvetlíš.

Reagovat
wwwx

Dává to smysl a odráží to realitu rozhodování, kdy to občas fakt je 50 na 50. Líbí se mi NFL, kde po challange a přezkumu u videa rozhodčí zahlásí call confirmed, když je jasný, že rozhodl správně, call stands, když nevidí jasný důkaz, ze jeho rozhodnutí ze hry bylo špatně, nebo call overturned, když se ukáže, že rozhodl blbě, nebo něco přehlídl. V tomhle duchu si myslim, že gól Bohemky s Baníkem v 1. kole měl zůstat v platnosti a že ruka Tischlera se pískat neměla.

Reagovat
BaggioRoberto

Tak to je hovado ten Schanelec

Mel kliku jako hrom. Rozhodcim bych to nevycital, ja ych to na tom videu taky nevidel, byl v zakrytu brankare.

Reagovat
Me2win

Plzeň zaříznutá? Nevěřim.

Reagovat
Transfermarkt

To se Slavii, která má zakoupenou jízdenku stát nemůže

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
kilobyte

Šádek umí hovno.

Reagovat
$dolar$

A co dal?

Klasika, vikend co vikend zarezy a nic, jede se dal. VAR skvela vec, funguje, protoze odhali milimetrovej ofsajd. Ale naprosto obrovskou chybu jako je penalta + cervena, to ne.

Reagovat
Calgary_CZ

Penalta + červená asi ne, to už se dneska nedává. Dostaneš penaltu + žlutou, tedy alespoň myslím.

Reagovat
BaggioRoberto

Vy si fakt nemate dalsich sto let na co stezovat. Tady to proste nebylo videt. Ja videl vsechny tri zabery zde ctyrikrat a az napoctvrte jsem to tam nasel a to jsem vedel, co mam hledat. Neprehledna situace, nevidel to nikdo, tak nebrec.

Reagovat
$dolar$

Zajimave, ze ja to videl hned pri prenosu.

Reagovat
BaggioRoberto

Tak mas oci jako ostriz.

Reagovat
$dolar$

Hlavne to neni ani moje prace. Kdezto tech sasulu u VARu ano.

Reagovat
BaggioRoberto

Hele ja doted nevim jestli hral rukou Plzenak nebo Schanelec. A kdyby mi to tady nenapsali, tak si myslim, ze hral golman. za tu pul minutu to nemuseli vyhodnotit jako problem.

Reagovat
$dolar$

Jenže od toho tam jsou, aby to vyzkoumali, či to byla ruka.

Reagovat
Nizzie

Reagovat
deporpepa

Klid, stalo se... OK, byla to chyba, tak snad se příště nestane.

Reagovat
Salfovic

Od sparťana tohle fakt pobaví

Reagovat
deporpepa

No zrovna Sparta

Reagovat
Nieuwendyk

za mě jen dobře. Za léta vražd a lží si to jen a jen zaslouží. Jen houšť a větší kapky.

Reagovat
deporpepa

vy spartani jste strasně ublížený, místo toho aby jste si přizanli, že jste hráli hovno, tak kopete kolem sebe... nechápu... máte mít radost, že konečně neděláte ostudu

Reagovat
Mada

Reagovat
Martin2626

Ta sparťanská EUchamraď proste jinak tu ligu vyhrat neumi.

Reagovat
John Obi Mikel

Euchamraď?

Reagovat
Martin2626

Samozrejme, co na tom nechapes?

Reagovat
John Obi Mikel

Proč bylo použito tohle slovo?

Reagovat
Nieuwendyk

On je to nějaký nový magor hýr, jinde zase nadává Spartě do Romů a tak

Reagovat
deporpepa

Co ty ses za chudáka.

Reagovat
Miguel19

PavlíčeQ

03.08.2024

19:00

plzen v zakulisi porad silna

Reagovat
Greny

OT : tak s Fantasy na isportu končím, dohrají podzim s tím co mám a jebu to...

Měnit pravidla v průběhu hry je ubohy

Reagovat
Transfermarkt

Reagovat
John Obi Mikel

Co změnili?

Reagovat
Greny

Lidí si stěžovali že nehrál Banik a nemaji body, tak dali x volných přestupu do dalšího kola...

Super když jsem bral před minulým kolem žolíka, abych to nějak postavil, to vědět tak jsem jedno kolo obětoval a udělal si změny teď za ty přestupy

Reagovat
deporpepa

Tak to můžeš zase přestavět

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele