Pět příběhů skupinové fáze Eura, které přepsaly dějiny: Debutant Yamal či loučení Modriće

28.06., 15:28
Aktuality
Luka Modrić (© AFP)

Po dnech plných napínavých skupinových zápasů skončila tato fáze letošního evropského šampionátu v Německu, a na řadě jsou tak vyřazovací boje. Ještě předtím, než v sobotu začnou, si pro vás Livesport Zprávy připravily přehled těch nejdůležitějších momentů, které ME dosud nabídlo a které přepsaly jeho historii.

Yamal při svém debutu oslňuje

Španělský supertalent Lamine Yamal se v úvodním zápase proti Chorvatsku zapsal do historie, jelikož se stal nejmladším hráčem, který se kdy na mistrovství Evropy představil. V den zápasu mu bylo pouhých 16 let a 338 dní.

Navzdory svému nízkému věku však Yamal předvedl proti vicemistrům světa z roku 2018 skvělý individuální výkon a připravil i třetí gól Španělska, kterým osladil svůj nezapomenutelný debut.

Yamalovy statistiky proti Chorvatsku. (©Opta by Stats Perform / Profimedia)

Na tento výkon navázal barcelonský mladík také proti Itálii. Tu Španělsko porazilo 1:0. S jistotou postupu v zádech a potřebou odpočinku pak Yamal naskočil na závěr skupiny proti Albánii jen na poslední dvě desítky minut. V osmifinále se ale pravděpodobně do základní sestavy vrátí coby jeden z klíčových hráčů výběru Luise de la Fuenteho. Ten se v neděli večer utká s překvapením turnaje Gruzií.

Ve skupinové fázi padl rekord také na opačném pólu věkového spektra. Nejstarším hráčem, který kdy do utkání Eura zasáhl, se stal 41letý Portugalec Pepe, když v úvodním zápase nastoupil proti České republice. Svůj rekord ještě posunul proti Turecku.

Bajrami zařídil Albánii skvělý start

Albánie, která se teprve podruhé ve své historii účastní závěrečného turnaje mistrovství Evropy, začala ve skupině proti Itálii pohádkově. Vášniví albánští fanoušci si sotva stačili najít svá místa na dortmundském stadionu, když jejich oblíbence poslal Nedim Bajrami po 23 vteřinách hry do senzačního vedení.

Přestože Itálie dokázala vývoj duelu otočit a vyhrála, Albánce v čele s Bajramim může alespoň částečně těšit fakt, že se jim povedlo vstřelit nejrychlejší gól v historii turnaje. A tuto vzpomínku jim nikdo nesebere.

Šeško se bleskovým tempem dostal do čela tabulek

Pro Benjamina Šeška byla skupinová fáze z hlediska absence vstřelených gólů možná frustrující, ale útočník RB Lipsko přesto sehrál důležitou roli a přispěl k prvnímu slovinskému postupu do vyřazovací fáze mistrovství Evropy v historii.

Šeško svou rychlostí a přímočarostí poskytl spoluhráčům nejednu gólovou příležitost. Přestože Slovinci ani jednou nevyhráli, získali tři body za remízy proti Dánsku, Srbsku a jednomu z favoritů na celkovou výhru ME Anglii. Jednadvacetiletý forvard navíc zaznamenal osobní úspěch, když vyvinul nejvyšší rychlost ze všech hráčů ve skupinové fázi - dosáhl úctyhodných 35,9 km/h.

Slovinsko čeká v příštím kole obtížný zápas s Portugalskem, takže Šeško a jeho spoluhráči budou muset být v plné síle, aby hvězdami nabitý tým Roberta Martíneze potrápili.

Rakousko se může měřit s těmi nejlepšími

Bylo to nezapomenutelné tažení pro Rakousko Ralfa Rangnicka, které se šesti body skončilo před Francií, Nizozemskem a Polskem a obsadilo první místo ve skupině D.

Nejenže Rakousko dosáhlo tohoto úspěchu v obrovské konkurenci, navíc zatím předvádí jeden z nejzajímavějších stylů fotbalu na turnaji a v po sobě jdoucích zápasech ke konci skupiny porazilo Polsko (3:1) i Nizozemsko (3:2), přičemž se spoléhalo zejména na Rangnickův typický vysoce intenzivní "gegenpressing".

Hráči Rakouska urazili celkem 344,13 kilometrů, což je řadí na čtvrté místo mezi týmy, které se kvalifikovaly do vyřazovací fáze. Více naběhaly pouze výběry Itálie (357,74 km), Španělska (353,15 km) a Německa (344,43 km).

Klíčem k tomuto výsledku byli zejména neúnavní záložníci Nicolas Seiwald a Marcel Sabitzer. Oba odehráli během skupinové fáze plnou porci minut, přičemž Seiwald za tu dobu urazil 33,7 km a Sabitzer 32,6 km.

Modrićův zápis do historie a srdceryvné vyřazení

Ve třetím zápase, který Chorvatsko potřebovalo vyhrát, aby se s turnajem nemuselo loučit, málem napsal pohádkový příběh kapitán Luka Modrić. Ten se trefil z bezprostřední blízkosti a poslal svůj národ do vedení jen několik desítek vteřin poté, co v 54. minutě neproměnil pokutový kop.

Tím dal svému týmu nejen naději, ale také přepsal historické tabulky. Ve věku 38 let a 289 dní se totiž stal nejstarším střelcem v historii evropských šampionátů.

Dlouholetý hráč Realu Madrid se pak sice musel smířit s vyrovnávacím gólem Mattii Zaccagniho, jenž Chorvaty poslal domů, sám legendární záložník se ale nemusí za své představení vůbec stydět. Ba naopak.

Modričův nový rekord mohou ve vyřazovací fázi ještě překonat dva hráči: Již zmíněný veterán Pepe a jeho spoluhráč Cristiano Ronaldo, kterému je 39 let.

Autor: Livesport.cz / Danny Clark

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele