Penalty? Češi a Turci jsou stoprocentní, Anglie a Nizozemsko se při rozstřelech trápí

02.07., 15:39
Profily, historie
Penaltový rozstřel mezi Portugalskem a Slovinskem na EURO 2024 (© AFP)

Česká reprezentace je po vyřazení ve skupině z mistrovství Evropy v Německu dávno doma, může si však aspoň připomenout svou slavnější minulost. Podle statistiky UEFA jsou Československo a nástupnické Česko spolu s Tureckem jedinými zeměmi se stoprocentní úspěšností v penaltových rozstřelech. Národní tým zatím proměnil všech 20 svých kopů.

Pondělní penaltový rozstřel mezi Portugalskem a Slovinskem byl 23. v historii Eura, a tak UEFA na svém oficiálním webu přinesla podrobnou statistiku této speciální disciplíny. Zatímco střelci Česka a Turecka ještě nechybili, Anglie a Nizozemsko naopak vyhrály pouze jeden ze svých pěti, respektive čtyř rozstřelů.

Portugalská legenda se v pondělí večer postarala o kuriozitu. Cristiano Ronaldo v prodloužení neproměnil pokutový kop, slovinský brankář Jan Oblak míč vyrazil. Kapitán Portugalců si tak ovšem mimoděk připravil další z mnoha svých rekordů. Hned v první sérii rozstřelu už Ronaldo uspěl a je teď jediným hráčem, který v historii Eura skóroval v rozstřelu třikrát. Stejný počet pokusů měli také Švýcar Fabian Schär a Ital Leonardo Bonucci, oba však proměnili jen dvakrát.

Díky Ronaldovi si teď navíc může Evropa připomenout také silnou stránku československé a posléze české reprezentace. Penaltové rozstřely byly zavedeny až v pátém ročníku mistrovství Evropy v roce 1976. Do té doby po remíze v řádném čase následoval hod mincí (Itálie tak postoupila v semifinále v roce 1968 proti Sovětskému svazu) nebo se zápas opakoval (výhra Itálie proti Jugoslávii v následném finále).

Prvním zápasem, který rozhodovaly penalty, bylo slavné bělehradské finále v roce 1976, kdy Antonín Panenka po remíze 2:2 zajistil Československu titul v utkání s Německem (tehdy SRN) svým pověstným dloubáčkem do středu branky a dal tomuto troufalému technickému kousku navždy své jméno. Ve finále pak došlo na rozstřel už jen v roce 2021, kdy Itálie zdolala Anglii.

Zatímco Turci mají stoprocentní úspěšnost po jediném případu, český národní tým musel rozstřel podstoupit celkem třikrát. Po Bělehradu hned na dalším šampionátu v roce 1980 v duelu o třetí místo po remíze 1:1 s domácí Itálií uspěl na penalty 9:8 a dodnes jde s 18 pokusy o nejdelší rozstřel. Vyrovnalo se mu jen čtvrtfinále z roku 2016, když Německo po remíze 1:1 s Itálií ovládlo penalty v poměru 6:5. Samostatná česká reprezentace pak v Anglii 1996 v semifinále s Francií po remíze 0:0 vyhrála na penalty 6:5.

Mezi střelci, kteří v rozstřelu uspěli dvakrát, vedle Panenky figurují také Ladislav Jurkemik, Marián Masný, Zdenĕk Nehoda a Anton Ondruš.

Hrdinou posledních hodin je portugalský brankář Diogo Costa. Stal se prvním gólmanem, který na ME zneškodnil tři penalty v jednom rozstřelu. A také prvním, který v něm neinkasoval. Pouze šest kopů rovněž znamená nejkratší rozstřel v historii šampionátu, Portugalci po remíze 0:0 uspěli 3:0 na penalty.

Již deset brankářů čelilo více než dvěma rozstřelům, přičemž Diogo Costa zneškodnil nejvíce penalt (tři) spolu s Gianluigim Buffonem, Gianluigim Donnarummou (oba Itálie), Ikerem Casillasem a Unaiem Simónem (oba Španělsko).

Autor: ČTK

Komentáře (10)

Přidat komentář
Pablos

,,uspěl na penalty 9:8 a dodnes jde s 18 pokusy o nejdelší rozstřel. Vyrovnalo se mu jen čtvrtfinále z roku 2016, když Německo po remíze 1:1 s Itálií ovládlo penalty v poměru 6:5. "

Hmmm očividně vyrovnalo Snad příbližilo né ?

P.S.: článek jsem nečetl, jen jsem si zkopíroval tuhle blbost z něj.

Reagovat
mistr129

A nebylo to náhodou tak, že v obou rozstrelech bylo 9 sérii, jen Němci s Italy jich proměnili méně? A článek jsem fakt nečetl

Reagovat
Pablos

Jo vidíš to... to bude asi ono Jsem vůl no, zase rychlejš píšu, než myslím Ale dál jsem to fakt nečetl ani já

Reagovat
GjøvikFF

Bylo. Němci s Italy zahodili 7 penalt, zatímco ve finále 1976 neproměnil jen Hoeness.

Reagovat
Pablos

Jinak k tématu... Hustý, to bych si teda netipl, že jsme 20 z 20ti penalt proměnili ...slušnej výkon

Reagovat
oli9

Reagovat
andkoo

Southgate snad nezabudol na ten svoj fail a mohol by sa snazit vyhrat uz v beznom hracom case

Reagovat
oli9

Panenka v jaké situaci si tohle dovolil a zkusil něco nového.. Smekám

Reagovat
Front hell

Reagovat
Sosi

A k čemu nám to je, že... to je stejný jako se pořád chválíme, že máme 100% účast na EURO na rozdíl od některých velmocí....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele