Palmerova "one man show" zastínila vše: 6. kolo Premier League v kostce

Dnes, 13:20
Názory a komentáře
Cole Palmer (© Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia)

Utkání, na které bude ještě dlouho vzpomínat, prožil o víkendu Cole Palmer z Chelsea. Jeho galapředstavení proti Brightonu navíc rezonovalo napříč Evropou. Rodák z Manchesteru se stal prvním fotbalistou v historii Premier League, který ještě před přestávkou čtyřikrát skóroval. Blues se i proto usadili mezi elitním kvartetem s minimálním odstupem za Reds, Citizens a Gunners. Další facku naopak musel skousnout Manchester United.

Palmer stihl vše podstatné v rozmezí dvaceti minut. Nejprve gólem poděkoval za nezištnou přihrávku Nicolasi Jacksonovi, krátce nato bezpečně proměnil i 10. penaltu v anglické nejvyšší soutěži, poté se famózně trefil z přímého kopu a tečku za dechberoucí "one man show" udělal razantní střelou na bližší tyč zevnitř pokutového území.

Po závěrečném hvizdu se jméno odchovance Citizens pochopitelně skloňovalo ve všech pádech. Legendární Jamie Carragher se v roli experta pro sportovní kanál Sky Sports nechal slyšet, že je Palmer nejlepším hráčem v lize.

S názorem bývalého obránce Liverpoolu se bezesporu nemusíte ztotožňovat, ale faktem je, že od debutu Palmera v dresu Chelsea v září loňského roku má vyšší počet "kanadských bodů" napříč top ligami na světě pouze Harry Kane z Bayernu Mnichov (49, pozn. red.). Opora Blues jich nastřádala 43 (28+15). Až za nimi je Erling Haaland z Manchesteru City (39), Kylian Mbappé z Realu Madrid (37) nebo Robert Lewandowski z Barcelony (34).

Sám dvaadvacetiletý fotbalista si v rozhovoru pro klubový web pochvaloval výkon týmu, ale zároveň upozornil na řadu zahozených šancí. "Mohli jsme dát osm nebo devět branek, i já jsem mohl dát o pár víc," připomněl svůj samostatný nájezd v úvodu a příležitost po změně stran.

Punc výjimečnosti to ale jeho pětihvězdičkovému výkonu smazat nemohlo. "Už jsem to řekl mnohokrát. Pro Colea je nejdůležitější, aby si fotbal užíval. On je imunní vůči tlaku a dokáže vstřelit gól nebo asistovat v každém střetnutí. Je to top hráč a skvělý kluk, na kterém můžete vidět, jak moc miluje fotbal," chválil svého svěřence trenér Enzo Maresca.

Arsenal rozhodl v závěru, Tottenham řádil na Old Trafford

Výsledkem 4:2 skončilo i měření sil mezi Arsenalem a Leicesterem. Úřadující vicemistři se ale řádně zapotili navzdory enormnímu tlaku a 35 střelám. Ofenzivní bek Foxes James Justin totiž dvěma trefami po návratu z kabin zničehonic srovnal manko, brankář Mads Hermansen se mezi tyčemi překonával a držel naděje nováčka až do nastaveného času. V jeho čtvrté minutě ovšem Wilfred Ndidi smolně tečoval střelu Leandra Trossarda a krátce nato udeřil i Kai Havertz.

Gunners se proto bodově dotáhli na Manchester City, za který se v sobotu poprvé v sezoně neprosadil nejlepší ligový snajpr Erling Haaland. V Newcastlu obhájci titulu neudrželi poločasové vedení a remizovali 1:1, což ještě tentýž den potrestal k posunu na první místo Liverpool, když nezaváhal v aréně posledního Wolverhamptonu a vede tabulku s náskokem bodu.

Venku loupil také Tottenham, který na Old Trafford připravil další krušné odpoledne fanouškům Manchesteru United. Fenomenálním sprintem před úvodní trefou Brennana Johnsona se blýskl nejrychlejší hráč soutěže Micky van de Ven a v netradiční roli kreativního záložníka režíroval vítězství 3:0 Dejan Kulusevski, jenž ke gólu přidal i devět klíčových přihrávek.

Kritizovaný trenér Erik ten Hag i proto čelil na tiskové konferenci řadě nepříjemných otázek ohledně své budoucnosti u Red Devils. "Vůbec nepřemýšlím o tom, že bych měl být vyhozen. V létě jsme se rozhodli zůstat pospolu - vedení, zaměstnanci, hráči i já. Věděli jsme, že dosáhnout našich cílů nějaký čas potrvá," prohlásil nizozemský stratég.

Sérii Fulhamu prodloužil Jiménez

Spokojen byl naopak kouč Fulhamu Marco Silva, jehož svěřenci jsou po hubené výhře v Nottinghamu 1:0 před Tottenhamem a Newcastlem na šesté příčce. Bilance jedenácti bodů po 6. kole znamená pro Cottagers vyrovnání nejlepšího startu do ročníku v klubové historii.

Zcela odlišné starosti řeší v Southamptonu, kde zažívají pro změnu nejhorší start. V pondělním derby v Bournemouthu prohráli 1:3, se ziskem jednoho bodu okupují předposlední pozici a v nadcházejícím duelu je čeká výjezd na Emirates Stadium.

O poznání lepší nálada panuje v Goodison Parku, kde Everton poprvé v sezoně zvítězil, když dvěma brankami Dwighta McNeila udolal Crystal Palace 2:1, a radostně pumpovali i fanoušci Ipswiche, jejichž "miláčci" dokázali uhrát nerozhodný výsledek 2:2 s pátou Aston Villou. Také na Portman Road se jeden z hráčů prosadil dvakrát, konkrétně domácí Liam Delap.

A opomenout pochopitelně nelze ani historický zápis Tomáše Součka, který zajistil West Hamu remízu 1:1 v Brentfordu. Rodák z Havlíčkova Brodu překonal 29. gólem v Premier League bilanci Milana Baroše a osamostatnil se na druhém místě v tabulce českých střelců mezi anglickou elitou. Vícekrát se prosadil už pouze Patrik Berger, jenž má na kontě o 38 branek.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Cole Palmer (Chelsea) - 25 bodů.

2. Dwight McNeil (Everton) - 15 bodů.

3. Gabriel Martinelli (Arsenal) - 13 bodů.

Sestava 6. kola dle Aliho Pollocka z Livesportu:

Brankář: Mads Hermansen (Leicester) - Přestože Foxes při porážce s Arsenalem inkasovali čtyřikrát, dánský gólman potvrdil dobrou formu. Předvedl 12 zákroků včetně několika z kategorie mimořádných. Nebýt jeho, odjeli hosté z Emirates Stadium s debaklem.

Pravý obránce: James Justin (Leicester) - Druhým zástupcem Leicesteru v ideální jedenáctce je autor obou jeho branek. Oku lahodila zejména druhá trefa anglického ofenzivního beka, když po pasu Wilfreda Ndidiho luxusním volejem v 63. minutě vyrovnal na 2:2.

Stoper: Marc Guéhi (Crystal Palace) - V 10. minutě otevřel skóre v Goodison Parku, a přestože hosté prohráli 1:2, prezentoval se i po zbytek utkání spolehlivým výkonem. Směrem dozadu zapsal deset vítězných soubojů a v ofenzivě vymyslel dvě klíčové přihrávky.

Stoper: Jurriën Timber (Arsenal) - Nizozemský zadák se po vážném zranění kolena z minulé sezony stává nedílnou součástí sestavy Gunners. Svůj vliv dokázal i v sobotu, kdy mimo jiné připravil gól Gabrielu Martinellimu a zkompletoval sedm klíčových pasů.

Levý obránce: Joško Gvardiol (Manchester City) - Manchester City, oslaben o oporu Rodriho, uhrál v Newcastlu "pouze" remízu 1:1. Chorvatský bek se blýskl důležitou brankou, když ve 35. minutě prokázal precizní práci s míčem a klid v zakončení uvnitř pokutového území.

Střední záložník: Dejan Kulusevski (Tottenham) - Agilní Švéd sehrál hlavní roli při jednoznačném vítězství Spurs 3:0 v aréně Manchesteru United. Na Old Trafford přitom nenastoupil na své typické pozici na křídle, ale tentokrát hru řídil ze středu pole. Zaznamenal devět klíčových přihrávek a gól na 2:0.

Střední záložník: Tomáš Souček (West Ham) - Hammers zdaleka nezažívají ideální start sezony a remíza 1:1 v Brentfordu je pro ně v aktuální situaci úspěchem. Tím spíš, že od první minuty prohrávali. Bod jim zařídil kapitán českého národního týmu, který v pádu prostřelil Marka Flekkena.

Střední záložník: Carlos Baleba (Brighton) - Byl jedním z ústředních hrdinů thrilleru na Stamford Bridge, když si připsal branku a asistenci. Kamerunský středopolař nejdřív připravil úvodní trefu utkání pro Georginia Ruttera a ve 34. minutě po chybě v rozehrávce Blues snížil na 2:3.

Pravý útočník: Bukayo Saka (Arsenal) - Čtvrtý aktér zápasu mezi Arsenalem a Leicesterem. Forvard Gunners si sice nevylepšil statistiky produktivity, nicméně v sobotu zaznamenal devět klíčových přihrávek a pro spoluhráče vytvořil čtyři velké šance.

Střední útočník: Cole Palmer (Chelsea) - S přehledem nejlepší hráč uplynulého kola. Dorážka do odkryté "klece", penalta a fantasticky zahraný pokutový kop - tak vypadal jeho hattrick vtěsnaný do deseti minut. A za dalších deset udeřil Palmer ranou na bližší tyč počtvrté.

Levý útočník: Dwight McNeil (Everton) - Výrazně přispěl k prvnímu vítězství Toffies v sezoně, v zápase s Crystalem Palace dal oba góly domácích. Anglický útočník se prosadil parádní střelou z hranice šestnáctky a poté po perfektním zpracování zatloukl míč do sítě z úhlu.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Liverpool FC
6
5
0
1
12 : 2
15
2
Manchester City
6
4
2
0
14 : 6
14
3
Arsenal FC
6
4
2
0
12 : 5
14
4
Chelsea FC
6
4
1
1
15 : 7
13
5
Aston Villa
6
4
1
1
12 : 9
13
6
Fulham FC
6
3
2
1
8 : 5
11
7
Newcastle United
6
3
2
1
8 : 7
11
8
Tottenham Hotspur
6
3
1
2
11 : 5
10
9
Brighton & Hove Albion
6
2
3
1
10 : 8
9
10
Nottingham Forest
6
2
3
1
6 : 5
9
11
AFC Bournemouth
6
2
2
2
8 : 9
8
12
Brentford FC
6
2
1
3
8 : 9
7
13
Manchester United
6
2
1
3
5 : 8
7
14
West Ham United
6
1
2
3
6 : 10
5
15
Ipswich Town
6
0
4
2
5 : 10
4
16
Everton FC
6
1
1
4
7 : 15
4
17
Leicester City
6
0
3
3
8 : 12
3
18
Crystal Palace
6
0
3
3
5 : 9
3
19
Southampton FC
6
0
1
5
3 : 12
1
20
Wolverhampton Wanderers
6
0
1
5
6 : 16
1

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (11)

Přidat komentář
iamek

Jsem si udělal vylet do Manchesteru a teda klasicky to posralo áčko. V pátek do norwiche na U21, kde se vyhrálo 5:3. Krásný ofenzivní fotbal z obou stran. Wheatley poločas a stačil dát hattrick. Poprvé jsem řídil v Británii a doufám, že naposled. Ještě teď se asi lidi vzpamatovávají jak jsem panikaril na kruhaci .

V sobotu v Carringtonu u18 proti Blackburnu a totální demolice 9:0. Radost na tenhle tým koukat

V nedeli banda totálních zoufalcu ( až na Onanu ). Červená od Bruna sice v žádném případě, ale upřímně mi to bylo úplně jedno. Na OT jsem byl pod každým manažerem, ale na ETH jsem zatím slyšel největší hate. Mraky fans ho tam už proste nechce. Myslím, že dlouho už nevydrzi.

A včera jsem ještě stihl U21 proti Hertě Berlín a remíza 1:1. Byl to pohárovy zapas. Herta gól v 93. minutě z penalty. Hrálo se v Salfordu. Zapas otresny z obou stran a upřímně se na to nedalo vůbec dívat.

Reagovat
Seydou Doumbia

A pak že nějaký Palmer který se furt klepe zimou a neumí jít hrát do Španělska byl one man show. Ty si ho zastínil. Jen jsem nikdy nepřišel na chut sledovat děti jak hrají fotbal, stejně většina z nich se prosadí maximálně v Blackpoolu tak pro áčko to moc význam nemá. Plus je rozhodně že to je zábavnější a víc 1 na 1.

Reagovat
Neutron

Kazdy ma nejaku uchylku, iamek sleduje deti, monty zeny a ty prales no

Reagovat
Seydou Doumbia

A ty negry tam mělo být pokazil si to

Reagovat
Wazza228

Super, doufám že sis to i kromě fotbalu (a řízení ) užil. v U18 je ten Biancheri, co? Je tak dobrej, jak ho ukazuje Twitter?

Reagovat
iamek

Biancheri udělal obrovský pokrok a v zakončení je bestie, ale kdo mi vyrazil naprosto dech byl Fletcher. Ctyri asistence, na CM skála, většina nahravek dávala smysl a hlavně neustále v pohybu. A to údajně je jeho bratr ještě o něco lepší.

Reagovat
Kinky7

Já je viděl ještě u nás a to byla monstra na svůj věk

Reagovat
Neutron

Uf, na to soferovanie som sa zatial neodvazil a asi uz nikdy neodvazim

Reagovat
iamek

Nedělej to . Kamos co tam žil mi říkal něco ve smyslu, že po pár kilometrech si zvykneš, ale já se regulérně asi 4x malém naboural . Poprvé a naposled tohle. Vetsi stres než náš nedělní zapas.

Reagovat
EZ

je len to kvoli tej zmene miesta vodica? alebo je za tym nieco viac?

Reagovat
Freedo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele