Ozvěny z Bundesligy: Ti nevšední fanoušci ze St. Pauli aneb punkem proti fašismu

Dnes, 10:10
Aktuality
Fanoušci St. Pauli (© Selim Sudheimer / GETTY IMAGES EUROPE / AFP)

Třináct ročníků St. Pauli trvalo, než se vrátilo do Bundesligy. Minulou neděli se mu po třech neúspěšných pokusech podařilo získat první bod, to když remizovalo doma s Lipskem. Jestli ale něco charakterizuje tento klub, nejsou to získané trofeje, věhlasná sláva na evropské scéně či supermoderní stadion. Jsou to fanoušci. Pro někoho jsou podivíni, pro jiné naopak vzorem.

Říká se, že profesionální německé soutěže charakterizují hlavně ti, co je sledují zvenčí a bez nichž by jenom stěží mohly fungovat jako dobře fungující kolos. Fanoušci. A možná že několikanásobně více to platí právě v případě St. Pauli. A ti celku z Hamburku, konkrétně z té čtvrti, která je mimo jiné známá rovněž pro "ulici hříchů” v oblasti Reeperbahn, určují, jakým směrem se klub má vydávat. Možná mu to také brání ve větším rozletu. To je ovšem v případě Kiezkicker zcela podružné.

Bez překážek. Prostě nám přijďte fandit

Když otevřete webové stránky St. Pauli, dočtete se, že jsou vítáni úplně všichni. Pokud však chcete být součástí fanouškovské komunity, musíte rovněž dodržovat jasně daná pravidla. Respektovat, a řekněme to rétorikou francouzské aktivistky Olympou de Gouges z 18. století, že všichni jsou si rovni. Bez výjimky. "Naše fankluby jsou proti všem formám diskriminace lidí, všem formám rasismu, sexismu a chuligánství, všem formám ponižování a tendencím vůči pohlaví,” stojí v prohlášení.

Abyste mohli založit oficiální fanklub St. Pauli, potřebujete k tomu pět lidí. Nic víc. Stačí pak pouze podepsat takzvaný Selbstverständnis, čili to, že budete ctít hlavní hodnoty klubu, stejně jako to dělají ostatní fandové. Zároveň pak můžete každý rok vyslat dva své zástupce na výroční schůzi. Na ní se přitom rozhoduje o podstatných záležitostech, jež ovlivňují i samotný chod profesionální sféry.

Třeba můžete nesouhlasit se vstupem sponzora, pokud si myslíte, že to není v souladu s tím, co St. Pauli vyznává. "Neexistují žádná pravidla nebo předpisy, které by mohly někoho odradit od založení fanklubu,” vzkazují z Millerntor-Stadionu. "Některé fankluby samozřejmě mají větší struktury, mají například vlastního předsedu nebo pokladníka. Ale většina fanklubů St. Pauli se prostě skládá z party kamarádů, kteří spolu chodí na zápasy.”

Velikánský bunkr u stadionu a nacistický předseda

Genderová identita, náboženské vyznání, původ, problémy s uprchlíky, společenské postavení. Tyhle témata v posledních letech budí emoce, rozdělují, vyvolávají otázky, minimálně se snaží měnit dlouholetá dogmata. Dá se říci, že příznivci St. Pauli jsou v tomhle ohledu nadčasoví a přeskočili tuhle dobu. Prostě tohle neřeší. Kdokoli je vítán, ať už je kýmkoli. Drtivá většina fandů rovněž patří do škatulky "levicových” a zásadně se vymezuje třeba proti kapitalismu.

Jestli si ale v St. Pauli na něco obzvláště potrpí, jestli něco ční snad ještě víc nad všemi zmíněnými hodnotami, je to antifašismus a antisemitismus. Symbolicky přitom všem dobu druhé světové války připomíná Bunker Feldstrasse na náměstí Heiligengeistfeld, kde byla během letního evropského šampionátu zbudována fanzóna. Je to obří nacististický bunkr, podle některých zdrojů ten největší v Německu. Byl součástí protiletecké obrany, takzvané Hamburger Flaktürme tvoří ještě jeden obdobně vypadající komplex. Stavělo ho tisíc vězňů z koncentračních táborů, hotovo bylo za pouhých 300 dnů. Při bombardování se v něm za války ukrývaly tisíce lidí.

Betonový kolos na Feldstrasse neodmyslitelně patří do hamburského panorama, je i přímo vidět z tribun Millerntor-Stadionu. Dnes už je z něho jakési kulturní centrum, kde se nachází haly pro sportovní i kulturní akce, hotel nebo restaurace. Vedle něho jsou dvě fotbalové hřiště. Také byl teprve nedávno pokrytý zelení. A vypadá docela líbivě. Pro příznivce St. Pauli je však především jasnou připomínkou toho, jaké hrůzy doba nacistického Německa a po něm přinášela.

V roce 2023 prostředí v St. Pauli navštívili reportéři z Al Jazeery. Mapovali terén, okolí, historii. "Tohle je pro mě skvělé místo, kde teď stojím,” povídal jeden z fanoušků, milý chlapík Dave, který mimochodem zpívá v místní kapele. Sledoval přitom tribunu za bránou, na níž je nápis "Kein Mensch ist illegal” mezi spodní řadou ke stání a horní k sezení, a pohledem pak ucukl ještě k tribuně u pomezní čáry, kde je heslo "Kein Fussball den Faschisten” rovněž zřetelně viditelné. "Přesně tohle demonstruje to, o čem St. Pauli je.”

Jak moc jsou protifašistické nálady doslova zakořeněné do fanouškovské DNA tohoto klubu, dokazuje jedna z nejznámějších událostí, která je spjatá s tehdejším dlouholetým prezidentem Wilhelmem Kochem. Právě po něm se až do devadesátých let minulého století jmenoval stadion, než se zjistilo, že byl členem nacistické strany NSDAP. Mluví se o tom, že za války byl druhým nejmocnějším mužem v Hamburku. Ale také o tom, že ideologicky k nacismu vlastně netíhnul. Tak jako tak je dnes stadion pojmenovaný jako Millerntor-Stadion, vycházející z názvu bývalé městské brány, která se nacházela v blízkosti.

To je ta známka punku pro St. Pauli

Kiez aneb chudé předměstí. I tak je nazývaná čtvrť St. Pauli. Někdo takové označení vnímá hanlivě, někdo to zkrátka neřeší. Ale svým způsobem je v tomhle slovu jistá charakteristika. Volnomyšlenkářství a squatting, i s tímhle problémem se radní v Hamburku v osmdesátých letech 20. století potýkali. Byli to takoví hippies Německa. A tahle kultura se vlastně stále odráží i do nynějších fanouškovských struktur. Asi nejvíce přitom vévodí punk.

Třeba místní fanshop je jedním uměleckým punkovým obrázkem. Ovšem pozor! Fanladen St. Pauli nepředstavuje jen běžnou továrnu na prodej suvenýrů. Nejenže je to už přes 30 let místo, kde se různorodé skupiny můžou scházet a debatovat. Funguje také jako prostředník pro komunikaci s fanoušky, když jsou v nouzi. Pravidelně vydává časopis. A vychovává třeba mladé fandy a učí je, jak by se v kontextu klubových hodnot měli chovat. Pořádá pro nezletilé zájezdy, pochopitelně bez alkoholu a cigaret.

Kultura hamburského klubu očarovala třeba i známou ska punkovou italskou kapelu Talco. Psal se rok 2008, když poprvé dorazila do St. Pauli. A od té doby se několikrát objevila v blízkosti Millerntor-Stadionu. "Mám dvě vzpomínky,” povídal v rozhovoru pro klubový web Tommaso De Mattia alias Demo, kytarista a zpěvák, v roce 2018. Tehdy po zápase 2. Bundesligy proti Kielu uspořádal on a jeho členové uskupení bezplatný koncert. "Tou první je den, kdy jsme tu hráli před 22 000 fanoušky ke stému výročí klubu. Bylo to úžasné. Tou druhou je zápas s Hamburkem, na který jsme se tady byli podívat. Byla to druhá liga, ale bylo vyprodáno, všichni tu zpívali... Nic takového jsme v Itálii ještě neviděli.”

Je to vlastně tak trochu svět mimoňů, mohl by si říct kdokoli z nás. Ale mimoňů, co staví na pevných základech svých myšlenek, co bezmezně ctí hlavní hodnoty, co znají sami sebe. Neškatulkují. A nemusíte se jich bát. "Mezi normálními fanoušky St. Pauli jsou hodně vidět v publiku pankáči, sharps, různě levicově a jinak alternativně smýšlející lidé. Hodně chodí na fotbal i cizinci, Turci, černoši a jiní auslendři, protože mezi nimi a hamburskými fanoušky vládne vždy přátelská atmosféra,” popsal před několika lety místní fanoušek s přezdívkou daw68 pro dnes již fakticky nefungující fanouškovskou stránku sanktpauli.webnode.cz.

Jednoho z příznivců St. Pauli vyzpovídali také v roce 2007 na českém hardcore punk webzinu PeriferiaCZ. A asi není divu, že tomu bylo zrovna na serveru zaměřeném právě na tenhle hudební žánr. "Antifašismus je na St. Pauli něčím běžným. Jsou tu ale i normálové, kteří kašlou na politiku a přicházejí jen na zápasy,” povídal. "Fašouni tu nejsou, rychle bychom je totiž vyhnali ven. Jsou tu ještě drobné problémy s diskriminací žen a homosexuálů, snažíme se je však redukovat na naprosté minimum. Naši fandové patří k nejtolerantnějším v Německu, proto mezi sebou máme i tolik žen.”

Ať jsi čímkoliv, v St. Pauli je prostě vždycky prima. Aspoň takhle se ve zkratce prezentují fanoušci tohoto klubu nejen celému Německu. Ve finále ale tohle poselství možná přesahuje ty čáry, které určují hrací plochu pro nejpopulárnější hru světa. Je v tom asi i víc než jen fotbal, určitá filosofie. Tahle pestrost má zkrátka něco do sebe. "Všichni vědí naprosto přesně, jak mají žít druzí. Zato nikdy nevědí, jak mají žít oni sami,” zakončeme citátem brazilského spisovatele Paula Coelha.

Autor: Patrik Sandev / fcstpauli.com, stpauli-fanladen.de, periferia.cz, sanktpauli.webnode.cz, life.forbes.cz, hamburg.de

Komentáře (53)

Přidat komentář
Tlustej Pedro

Habibi Welcome to Germany a buzeranti všech zemí, líbejte si prdele.

Reagovat
fcb+mufc

Reagovat
Txapeldun

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
vceradnesazitra

Prostě levičácká košťata co by nejraději měli vlastní loď a importovali plaváčky z afriky.

Reagovat
ACSPARTAPRAHA

Reagovat
Txapeldun

Reagovat
Kejza

Reagovat
Kepy_FCB

Bartoš a jeho banda kreténů

Reagovat
Rudnevs

Nabuduce poprosím článok o fans Hansy Rostock, čiže o nackoch, ktorí vyzývajú, aby v prvých troch radoch na štadióne nesedeli žiadne ženy. To sa bude niektorým miestnym expertom páčiť viac.

Ja s fanúšikmi St. Pauli tiež nesúhlasím so všetkom - napr. neuznávajú kapitalismus; aká je akože podľa nich alternatíva? Sociálna demokracia (nie tá slovenská) je pekný model, ale vlastne tiež stavia na kapitalizme. A ostatné (socializmus, komunizmus, anarchia) sú vlastne utopie, ktoré sa dajú ľahko zneužiť a pri ktorých presadzovaní ľudia trpia. Každopádne napriek nesúhlasu s určitými bodmi je ideológia tej tolerancie vlastne pekná a nezaslúži si takúto kritiku.

Reagovat
Hachim Mastour

Po celom svete máš niekoľko komunistických, respektíve radikálne demokratických komunít a zón ktoré fungujú

Reagovat
Rudnevs

Kde napríklad?

Reagovat
Kepy_FCB

Portland (USA)

Reagovat
Hachim Mastour

Na Wikipédii bol donedavna zoznam ale už nie je tak toto https://worldpopulationreview.com/country-rankings/anarchy-countries

Btw to Somálsko čo tam je nikdy anarchisticke nebolo

Reagovat
Rudnevs

Ďakujem pekne. O tej Christianii som vlastne vedel než som na to zabudol. To je určite zaujímavá anomália, no aj tak si myslím - rovnako ako tu už zaznelo - že globálne by to nefungovalo. Ani v súbore komunít. To je utopia.

Reagovat
Neutron

Podla teba sa da zrovna Christiania povazovat za fungujucu alternativu?

Reagovat
Hachim Mastour

Ak tam zijú v plesnivých ubytovnach tak asi nie. Ale Christianiu by som ani velmi nevyzdvihoval. Sú tam iné lepsie komunity.

Reagovat
Skokan 6.

Malá skupina po určitou dobu takto třeba fungovat může. Stát asi ne.

Reagovat
Hachim Mastour

Zapatisticka zóna je napríklad dosť velka

Reagovat
Txapeldun

To ale neznamená, že to je systém, který by mohl fungovat masově.

Reagovat
Hachim Mastour

Ten systém nepredpokladá nejakú centralizáciu ale súbor komunít

Reagovat
Freedo

Tak se tam odstěhuj. Já jsem v jedné takové byl loni - Christiania v Kodani. Normálně se tam za bílého dne dealujou tvrdé drogy na ulici, místní žijou z turistů (já jsem si tam samozřejmě nic nekoupil), protože to má dobrou reklamu, ale kdyby jim to ostatní smažky nedotovaly, tak se jim to zhroutí.

Reagovat
ACSeRw!n

co delas, to je luxusni misto nerozumis tomu

Reagovat
Hachim Mastour

Ja osobne som skôr socialista, chcem postupnú elimináciu kapitalizmu a demokratizáciu vlastníctva výrobných prostriedkov.

Reagovat
Freedo

Normální je neuznávat žádný extrémismus, ty experte. Antifa a alt right jsou na stejné úrovni, prosazují fyzické násilí na ostatních za jejich názory. Samozřejmě jsou tu společenské problémy, které by se měly na nějaké úrovni řešit, je třeba i brát v úvahu širší kontext, proč vznikají (např. migrace), ale tohle není řešení. Celkově tenhle názor "tobě se nelíbí komouši, tak to budeš asi nácek" je strašně únavnej.

Reagovat
Rudnevs

Možno som naivný, ale ja tam u fans St. Pauli ten extremizmus nevidím na takej veľkej úrovni. Nejake jednotlivé extrémne akcie sa nájdu u každého tímu (vrátane fans napr. Heidenheimu), ale nedá sa povedať, že by St. Pauli boli vyslovene problémoví fanúšici vrátane Nemecka - za tých sa považujú najmä vychodniari Dynamo, Hansa, Cottbus etc.

Nesúhlasím s fanúšikmi St. Pauli vo všetkom, ale ako píšem, tá myšlienka tolerancie a voľnost je za mňa v pohode alebo trebárs aj to, že pred každým zápasom púšťajú aj hymnu súpera. Tie pozitívne veci prevažujú tie negatívne.

Príde mi, že mnohí ľudia (zvlášť z tých prvých pár reakcii, nehovorím o tých, čo tu diskutujú nejak na úrovni) sa sem prišli jednoducho klasicky vybliť na migrantov a lgbt, bez toho, aby o danej téme niečo vedeli. Paradoxne väčšinou to sú tí istí ľudia, čo ti potom porozprávajú, ako tu za komunistov bolo dobre…

Reagovat
Drevar

Tak komunizmus mal aj kopec plusov.... školstvo zdravotníctvo zdarma, dostupné bývanie ne jak teraz že väčšina mladých ľudí sa musí zadlžiť skoro na celý produktívny život... lacné energie..mladomanzelske pôžičky, po páde komunizmu Československa republika nemala žiadny štátny dlh, rozvinutý priemysel , 95% sme boli sebestační dovážali sa len banány a kubánske pomaranče

Reagovat
Salfovic

aby v prvých troch radoch na štadióne nesedeli žiadne ženy

Mají pro to nějaký důvod?

Reagovat
Rudnevs

https://www.tag24.de/sport/fussball/bundesliga/zweite-bundesliga/keine-weiber-in-den-ersten-3-reihen-regeln-im-rostocker-fan-block-werfen-fragen-auf-2138091

Z toho, čo som pochytil na sociálnych sieťach, zámer bol v tom, aby “ženské” (doslovný preklad sedliackeho “weiber”) nechodili na štadión točiť insta stories, vraj to kazí atmosféru, keď tam je niekto taký.

Reagovat
JFT97

Reagovat
Hachim Mastour

Skvelé. Smrť fašizmu a kapitalizmu!

Reagovat
mistr129

Reagovat
Skokan 6.

Tolerance

Přehnaná politická angažovanost u fandů fotbalu

Reagovat
Txapeldun

Tady je ta sekce komentářů hrozně nahnědlá. Hlavně, že mít ultras nácky je v pohodě.

Poprosil bych článek třeba o ideologii fans Lazia, to místní asi budou spokojenější

Reagovat
Uwe háže buly

A na to si zahajlujem

Reagovat
Kejza

Reagovat
ratusek

Můžeme si tady zahajlovat?

Reagovat
Freedo

To byste letěli jak namydlenej blesk

Reagovat
ACSPARTAPRAHA

Co to meleš? Proč sem taháš hned nácky? Podle tebe, když nemám rád anarchisty, levičáky, tak musím být hned nutně nácek?

Reagovat
Pony Slaystation

Potrefená...

Reagovat
Freedo

jj, ozval ses

Reagovat
Freedo

Reagovat
wwwx

Reagovat
Rudnevs

Argument s nackami je jednoducho len argumentum ad absurdum, nemusi to znamenat, ze je dany clovek nutne nacek.

Reagovat
bayern987

Oba ty extrémy jsou hrozný

Reagovat
ratusek

Reagovat
ACSeRw!n

vitej v cesku

Reagovat
dantetomas

Tiez nechapem, preco akonahle niekto nema rad punkacov, tak musi byt nacek. Pritom mam s punkacmi pradavnu nemilu skusenost.

Si tak kracam mestom, zrazu ma obkluci partia piatich punkacov…

Oni: hej, ty si nacek?

Ja: Nie

Oni: Preco mas vyholenu hlavu?

Ja: Aby som usetril za sampon.

Oni. Hovno nekecaj, urcite si zasraty nacek

Ja: Uz si videl nacka, co pocuva Slobodnu Europu?

Oni: No tak nam nieco zaspievaj:

Ja: Vsetko je podvod, aj tvoje oci sweet Marilyn

Oni: Vsetko je podvod, my little beeeejb

My spolu: Sweet little beeeejb

Reagovat
adoxx

Krásnej příběh

Reagovat
Neutron

To museli byt daky krpati smradi, ne?

Reagovat
Tromas

No zase velká část jejich fans jsou komouši a ti si nemají s fašisty co vyčítat. Dokonce komunisté zavraždili více lidí než fašisté (hlavně v Číně a SSSR v Číně dokonce otravuji od občanské války do současnosti). V ČR s tímhle rudým odpadem lidstva máme taky bohaté zkušenosti. Takže ke shrnutí ať jdou všechny radikální ideologie do prdele.

Reagovat
Salfovic

Tak komouši měli k fašistům/náckům skoro vždycky blízko, jak můžeme třeba teď vidět v Československu.

Reagovat
darby22

Tihle progresivni devianti se naserou fakt vsude,ani na fotbale od nich neni klid...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele