Ostrá slova Tvrdíka směrem k Fouskovi: Máš štěstí, že je letos Euro

30.05., 22:44
Aktuality
Jaroslav Tvrdík (© Fotbalová asociace České republiky)

První střet na středeční valné hromadě Fotbalové asociace České republiky (FAČR) v Olomouci se odehrál mezi Jaroslavem Tvrdíkem a Petrem Fouskem. Šéf Slavie na předsedu asociace zaútočil kvůli smlouvám se společností Sport Invest a obvinil ho z netransparentnosti. Fousek se hájil tím, že jde o složitý problém, kterým se nadále zabývá výkonný výbor a ještě ho neuzavřel.

Tvrdík byl dlouho Fouskovým podporovatelem, den před valnou hromadou se za to však omluvil. "Kandidoval pod hesly transparentnost, týmovost a změna. Tohle je příklad, že se nezměnilo vůbec nic. Mám dojem, že nám ho někdo vyměnil, to nemůže být stejný člověk," uvedl předseda představenstva Slavie. Později se na Fouska obrátil přímo: "Máš štěstí, že je letos Euro, jinak bys tady čelil odvolání. Je extrémní ostuda, že s partnerem (Sport Invest), kterého považujeme za neseriózního, ukončíme smlouvu, dáme mu dva miliony odstupného a uzavřeme další smlouvu za dvacet milionů."

STES, dceřiná obchodní společnost FAČR, uzavřel loni v prosinci se Sport Investem novou smlouvu o vzájemné spolupráci. Za STES ji podepsali členové jeho představenstva Fousek a Jiří Šidliák, který je zároveň místopředsedou FAČR. Kontrakt se poté stal terčem ostré kritiky ostatních členů výkonného výboru FAČR i dozorčí rady STES, podle níž smlouva "nese prvky vzájemné smluvní nevyváženosti". Jinými slovy, je pro fotbal nevýhodná.

Předseda asociace odmítl ohledně smlouvy nařčení z nehospodárnosti či pochybení. "Výkonný výbor zatím nepřijal rozhodnutí. Může dojít k odvolání či obměně představenstva STES (kde sedí předseda a místopředseda asociace). Pokud jde o finanční aspekt, dosavadní smlouvy nás něco stály, nová smlouva něco přináší. Marketingový aspekt: nic nepředáváme ven, pouze jsme pronajali spolupráci s někým, kdo se v tom pohybuje. Konečně právní aspekt: nedošlo ani k porušení zákona, ani k porušení předpisů FAČR," reagoval Fousek.

Předsedající valné hromady Martin Procházka pak vypnul Tvrdíkovi mikrofon, protože už mluvil pět minut. Podle schváleného jednacího řádu je maximální délka jednoho příspěvku dvě minuty. "Zatím mě nejvíc zaujalo, že si někdo dovolí vypnout představiteli významného ligového klubu mikrofon. To tedy...," vstoupil do debaty bývalý předseda FAČR Miroslav Pelta.

Šéf jabloneckého klubu Pelta delegáty valné hromady rozesmál. "Já bych to měl se smlouvou vyřešené za půl hodiny. Já bych z toho vybruslil tak, aby to vypadalo, že jsme vítězové. Já bych šel za Tvrdíkem, Tykačem, Křetínským, aby z nich něco vypadlo. A to nemyslím na Jabko (Jablonec). Vždyť se máme všichni dobře, jediný, kdo se má blbě, jsem já, protože mám příští týden soud, a to mám ještě docela dobrou náladu. Schvalme Strahov a buďme rádi za doktora Křetínského, že to zaplatí," poukázal Pelta na nabídku Sparty, že postaví a zaplatí nový stadion.

Tvrdík podal jménem čtyř největších klubů pozměňovací návrh ke správě o hospodaření asociace, nebyl ale schválen. "V české komoře skvělých 99 hlasů pro, 2 proti a 4 se zdrželi, v moravské 30 pro, 9 proti a bohužel 26 se zdrželo. Společný návrh Slavie, Sparty, Viktorky, Baníku tak těsně neprošel. Fotbal byl blízko tomu, aby byl více transparentní, efektivní a hospodařil se svými penězi tak, aby jich zůstávalo každý rok více. Zejména pro mládež a rozvoj klubů mimo profesionální fotbal," uvedl šéf Slavie po skončení jednání na síti X.

Není spokojen, přestože asociace vloni hospodařila se ziskem téměř 11 milionů korun. "Český fotbal má na víc. Musí chtít. Lídři současného boomu zájmu o fotbal jako celospolečenský fenomén chtějí. Teď si budeme přát, aby to v posledním roce svého aktuálního předsednictví pochopilo také celé vedení FAČR. Pro návrh bylo osm členů výkonného výboru FAČR ze dvanácti, věřím, ze budou respektovat vůli více než dvou třetin delegátů a kroky budou realizovat v zájmu celého fotbalu," dodal Tvrdík.

Autor: ČTK

Komentáře (54)

Přidat komentář
fabec1222

Takže Slavii můžeme z boje o titul škrtnout

Reagovat
C-M@ster

Pokud ukradne Chorase, nic je nezastaví.

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Pelta

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Thimpu25

Reagovat
Beči

Peltič je bůh

Reagovat
guzman

Reagovat
GEGE

Reagovat
AnthonyR

Berbra zavřeli, Horník si to odseděl, Starku málem zastřelili, ale Velkej čáp....ten to bude brousit ještě za deset let.

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
romeo351

Reagovat
Lojd

"Vzdyt se mame vsichni dobre"

Reagovat
nani92

tak sa robí ten futbal

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
ACSMan

To máme Jardo všichni, aspoň bude na co koukat přes léto

Reagovat
zorz767

Léčí si mindrák z potřetí prohraného titulu.

Reagovat
Mass

Jestli sis nevšiml, tak ten pozměňovácí návrh společně se Slavií podávala i Sparta.

Reagovat
zorz767

Mluvím o těch jeho kecech.

Reagovat
Mass

Cože? A Fousek se ti líbí, když má kecy o transparetnosti a pak podepisuje smlouvy s prodavači triček a plakátů, ve kterých sou smluvní pokuty za rozvázání a ty pokuty hned využitý? Nebo si prostě chtěl jen hlášku protože Tvrdík a vůbec nevíš která bije?

Reagovat
bobis21

Takové věci jsou přesně Tvrdíkova parketa, takže že si na to stěžuje zrovna on ...

Reagovat
Mass

Konkrétně?

Reagovat
bobis21

Podívej se, jaké smlouvy uzavíral v ČSA. Stal se šéfem a jedno z prvních rozhodnutí bylo, že uzavřel smlouvy na poradenské služby za stovky milionů. Jaké služby za to ČSA dostala se nikdo nikdy nedozvěděl. Že ve vedení těch firem měl známé ale víme.

Já vím že vy neradi mluvíte o jeho ojebávkách, ale je to prostě svině na úrovni Berbra a Pelty.

Reagovat
Mass

Jaké znamé měl Tvrdík v Deloitte a McKinsey & Company? To jsou obrovské mezinárodní auditorské a poradenské firmy, není vůbec těžké si zjistit, co dělají. Jako neřikám, že to svoje ředitelovaní v ČSA dost podělal, protože měl velký voči a hodně je zadlužil, ale zase nebudu věřit nikdy nepodloženým obviněním na něj od Kalouska, to fakt ne.

Reagovat
Nieuwendyk

Kalousek je pán

Reagovat
Uwe háže buly

nepochopený

Reagovat
Nieuwendyk

Snad se vrátí

Reagovat
Axelrose

Kalousek je v první řadě břídil a ču.. k, co se potřebuje znovu dostat k lizu, protože jinak chcípne hlady

Reagovat
bobis21

Co dělají ty firmy vím. Co za ty prachy dodávali ČSA ale nikdo neví.

A neměl známé v tom celosvětovém vedení, ale ve vedení lokálních poboček, se kterými tu smlouvu uzavřel.

Reagovat
lampas

Reagovat
alias

Reagovat
Greaber

Luftjarda je gauner na úplně jiném levelu než Berbr nebo Pelta. To absolutně nelze srovnávat. Je to produkt Zemanovi politické školy a protože dle jejího kréda vždycky uměl držet hubu a krok ale hlavně respektoval svého vůdce a učitele, dotáhl to daleko.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Me2win

úplně mimo

Reagovat
Moshe Dajan

Hezky přitvrdil.

Reagovat
Salfovic

O té smlouvě o vzájemné spolupráci mezi FAČR a Sport Investem by to chtělo napsat víc,

Reagovat
kilobyte

Je někde záznam té klauniády?

Reagovat
Šimpanz Ester Ládové
Reagovat
Mr.Mike

Kazdopadne Fousek asi zklamal vic lidi v cele se Smicerem, kterej mu delal furt reklamu

Reagovat
Nieuwendyk

Tvrdík je "nepřítel", ale proti tomu tlustýmu bafuňářskýmu šmejdovi je to mesiáš

Pelta je borec

Reagovat
milan78

jajdo, kdy vysvětlis, jak si kradl pod rouškou ministra ?

Reagovat
ratusek

Tvrdík je Tvrdík a je mi jasné, že to nedělá z čistoty a lásky k fotbalu a že za tím vším jsou jeho úmysly. možná i na předsedu svazu? Ale čím víc bude šít do Fouska a těch netransparentních nevýhodných smluv, tím líp.

Povedly se nové smlouvy na různá práva, tak teď jsou na řadě další "výhodné" smlouvy z minulosti

Reagovat
Lemond Laws

Tvrdík všechno co dělá, dělá jenom pro sebe.

Reagovat
O.Giroud

Skoro jak YouTube drama, toto vyrieši len Clash

Reagovat
celeb

alebo cash

Reagovat
ratusek

Reagovat
Kostomlat

Tak začal bych zúžením 1. ligy na 12 týmů, To, co se dnes řeší v souvislosti s Táborskem či hlavně Vyškovem, je prostě výsměch.

Reagovat
bobis21

Co je za problém s Táborskem?

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Y.Cabaye

Na tohle bych se snad i ze záznamu podíval, kdyby to někde bylo xd Pelta tam zandal slušně.

Reagovat
ACSeRw!n

dnes bohuzel odvolaci soud.. pray for velkej cap!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele