Odvolací soud znovu řešil Peltu. Vrátil se ke kauze sportovních dotací ministerstva školství

04.06., 11:50
Aktuality
Ilustrační foto (© AFP)

U pražského vrchního soudu začalo v úterý ráno odvolací jednání v případu rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství. Mezi obviněnými je bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta či někdejší náměstkyně ministerstva Simona Kratochvílová.

Za zmanipulování dotací jim prvoinstanční pražský městský soud uložil tresty vězení, peněžité tresty i zákazy činnosti. Pelta před úterním jednáním novinářům řekl, že přichází k soudu s pokorou. Jinak kauzu nechtěl komentovat. On i Kratochvílová již dříve vinu odmítli.

Odvolací senát se případem zabývá již podruhé. Prvoinstanční soud již v roce 2021 uložil Peltovi šest let vězení, peněžitý trest pět milionů korun a pětiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech spolků. Kratochvílovou poslal do vězení na 6,5 roku, zakázal jí vedoucí funkce ve veřejné správě na šest let a dal jí dvoumilionový peněžitý trest. Toto rozhodnutí však zrušil pražský vrchní soud. Městský soud loni kauzu znovu projednal a rozhodl stejně jako dříve. I proti druhému verdiktu se ale obžalovaní a státní zástupce odvolali.

Obžalobě čelí vedle Pelty a Kratochvílové také Fotbalová asociace ČR (FAČR), Česká unie sportu (ČUS), její předseda Miroslav Jansta, sekretář unie Jan Boháč a bývalý šéf ministerského odboru sportu Zdeněk Bříza. Všechny tyto obviněné prvoinstanční soud osvobodil.

Pelta a jeho milenka Kratochvílová podle prvoinstančního rozsudku společně v roce 2017 ovlivnili přidělení peněz konkrétním žadatelům v programu pro materiálně-technickou podporu sportovních klubů, a pokusili se tak způsobit státu škodu nejméně 175 milionů korun. Svědčily proti nim mimo jiné policejní odposlechy z bytu na pražském Senovážném náměstí, kde se milenci scházeli.

Dvojice se podle rozsudku dopustila pokusu o zneužití pravomoci, o porušení povinnosti při správě cizího majetku a o zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přičemž Pelta Kratochvílovou navedl. Za tyto trestné činy hrozí pět až 12 let vězení. Ve stadiu pokusu zůstaly trestné činy z toho důvodu, že ministerstvo po zatčení Kratochvílové vyplácení dotací pozastavilo, příslušné dotační programy zrušilo a následně je vyhlásilo znovu.

Obžaloba tvrdila i to, že Kratochvílová ovlivnila na ministerstvu v roce 2017 výši sportovních dotací ve prospěch Peltovy FAČR a Janstovy ČUS a že mužům vynášela informace. Na lavici obžalovaných kvůli tomu usedl i Jansta, sekretář ČUS Jan Boháč a bývalý šéf ministerského odboru sportu Zdeněk Bříza. Podle soudu ale tyto skutky nebyly trestnými činy.

Kvůli případu dříve rezignovala ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Kauza stála místo i Kratochvílovou a Peltu, který se svého postu ve fotbalové asociaci vzdal z vazby. Ministerstvo školství se po obžalovaných domáhá náhrady škody ve výši přes 1,1 miliardy korun.

Autor: ČTK

Komentáře (15)

Přidat komentář
ACSeRw!n

jsme s tebou, Miro!!

Reagovat
Sosi

Reagovat
Salfovic

Tak co, je Pelta dostatečně velká ryba na to, aby ho pražský vrchní soud osvobodil ?

Reagovat
PavlíčeQ

pelta je nevinny

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
GrimeBaller98

Tak trest a vezeni by si zaslouzil, to urcite, ale zaroven nechci prijit o rivala v lize, protoze se obavam, ze by to jinak byla pro Jablonec konecna

Reagovat
kilobyte
Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Pablos

čekal jsem Valdice a dostal jsem to

Reagovat
doshcz

i z vezeni by to ridil lip jak Fousek

Reagovat
Sosi

Reagovat
ACSeRw!n

jak to dopadlo ?

Reagovat
Sosi

Právník to posral

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Mass

Tohle neni soudkyně Barbara, aby se případ vyřešil za 2 hodiny. To spíš tak 2 roky, ne-li víc.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele