Odvolací senát vyhověl Peltovi, kauza s dotacemi se bude muset znovu řešit

06.06., 11:03, aktualizováno 06.06., 11:33
Aktuality
Miroslav Pelta (© FK Jablonec)

Vinu bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty a někdejší náměstkyně ministerstva školství Simony Kratochvílové bude muset znovu zkoumat soud. Odvolací senát dnes vyhověl požadavku dvojice a vrátil případ zmanipulování sportovních dotací k dalšímu, už třetímu projednání. Zároveň pravomocně potvrdil osvobození ostatních obžalovaných včetně České unie sportu, jejího předsedy Miroslava Jansty i Fotbalové asociace ČR.

Zrušený rozsudek ukládal Peltovi šest let vězení, Kratochvílové o půl roku více. Oba také původně dostali milionové peněžité tresty a zákazy činnosti. Podle obžaloby v roce 2017 mimo jiné ovlivnili přidělení peněz konkrétním žadatelům v programu pro materiálně-technickou podporu sportovních klubů, a pokusili se tak způsobit státu škodu nejméně 175 milionů korun. Podle předsedy senátu pražského vrchního soudu Vladimíra Krále ale stále není zřejmé a prokázané, jaké konkrétní změny v bodování žádostí spolu Pelta s Kratochvílovou dohodli a jak Kratochvílová tyto změny prosadila na úkor jiných žádostí. Oba vinu odmítají.

"U obžalovaných Pelty a Kratochvílové vzniká pochybnost, jak vlastně na oněch nejméně 18 žádostech participovali, co opravovali, jaké případné opravy prosadili do dalšího řízení a jaké případně vyvolali následky," konstatoval Král. Dodal, že následky v podobě vzniku škody jsou přitom významnou okolností pro právní posouzení daného jednání. Ze zrušené části verdiktu nejsou podle soudce odpovědi na tyto otázky zřejmé, protože odůvodnění je příliš obecné. K odstranění vad rozsudku nemusí pražský městský soud provádět obsáhlé dokazování, uvedl Král a poznamenal, že provedené důkazy je potřeba "vyhodnotit s náležitou pečlivostí a učinit závěry".

K důkazům patří policejní odposlechy z bytu na pražském Senovážném náměstí, kde se Pelta s Kratochvílovou scházeli. Podle Krále je zjevné, že Pelta s Kratochvílovou opakovaně probírali žádosti o dotace, které náměstkyně přinášela do pronajatého bytu, a že nešlo o pouhé konzultace, jak Kratochvílová tvrdí. "Není až tak podstatné, jestli motivem byla snaha vyhovět svědkyni Valachové, či jiným vlivným osobám," podotkl soudce. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) kvůli případu rezignovala. Kauza stála místo i Kratochvílovou a Peltu, který se své pozice ve fotbalové asociaci vzdal z vazby.

Podle obžaloby se Pelta s Kratochvílovou pokusili o zneužití pravomoci, o porušení povinnosti při správě cizího majetku a o zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přičemž fotbalový funkcionář náměstkyni navedl. Za tyto trestné činy jim hrozí pět až 12 let vězení. Ve stadiu pokusu zůstaly činy z toho důvodu, že ministerstvo po zatčení Kratochvílové vyplácení dotací pozastavilo, příslušné dotační programy zrušilo a následně je vyhlásilo znovu.

Obžaloba tvrdila i to, že Kratochvílová ovlivnila na ministerstvu v roce 2017 výši sportovních dotací ve prospěch Peltovy FAČR a Janstovy ČUS a že mužům vynášela informace. Na lavici obžalovaných kvůli tomu usedl i Jansta, sekretář ČUS Jan Boháč a bývalý šéf ministerského odboru sportu Zdeněk Bříza. Podle justice se tyto skutky sice staly, ale nebyly trestnými činy. "Nečinili tak s vědomím, že by měli páchat trestnou činnost nebo k ní jakkoliv přispívat," řekl k počínání obžalovaných Král. Ministerstvo školství se po obžalovaných domáhalo náhrady škody přes 1,1 miliardy korun.

Kauza zneužívání státních dotací do sportu v bodech

3. května 2017 - V sídle Fotbalové asociace ČR (FAČR) zasahovala policie, která zadržela předsedu Miroslava Peltu. Vyšetřovatelé prohledali kanceláře v souvislosti s dotacemi ministerstva školství (MŠMT), kde rovněž zasahovali stejně jako na pražském magistrátu. Zadrženi byli i náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová, šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta, pražský zastupitel Karel Březina (ČSSD) a ředitelka odboru sportu na magistrátu Soňa Fáberová. Policie vyslýchala také exšéfa odboru sportu MŠMT Zdeňka Břízu. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová uvedla, že tři osoby (Pelta, Bříza a Kratochvílová) a jedna firma (FAČR) byly obviněny mimo jiné ze zneužití pravomocí a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

4. května 2017 - Žalobci navrhli vazbu pro Peltu a Kratochvílovou, kteří se podle policejních odposlechů domlouvali na přípravě a ovlivňování dotačních programů. Následující den soud vazbu povolil.

9. května 2017 - Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) oznámila, že kvůli kauze podá demisi. Pozastavila dotace. Ve funkci skončila 21. června.

11. května 2017 - Radiožurnál uvedl, že Pelta s Kratochvílovou se domlouvali na dotacích nezávisle na jednání komise. Pelta si také podle Radiožurnálu s pomocí Břízy vynutil navýšení dotace pro FAČR až poté, co bylo o dotacích na MŠMT rozhodnuto.

6. června 2017 - Pelta se vzdal funkce předsedy Fotbalové asociace ČR. Rezignaci zaslal z vazby, z které byl propuštěn o den později.

11. července 2017 - Pelta rezignoval na funkci místopředsedy Českého olympijského výboru (ČOV).

25. července 2017 - Policie obvinila v kauze manipulací s dotacemi ČUS jejího předsedu Janstu a generálního sekretáře Jana Boháče.

28. července 2017 - Kratochvílová byla propuštěna z vazby.

11. prosince 2017 - Česká televize informovala, že policie obvinila bývalého bezpečnostního manažera FAČR Martina Syneckého z toho, že Peltovi vyzradil nasazení policejních odposlechů do jeho kanceláře. V červenci 2018 Vrchní státní zastupitelství poslalo případ úniku informací k soudu. V únoru 2020 pražský vrchní soud Syneckého pravomocně osvobodil.

2. března 2020 - Pražské vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu v kauze, a to na pět lidí a dvě právnické osoby. Obžalovanými byli Pelta, Jansta, Kratochvílová, Bříza a Boháč a dvě organizace - FAČR a ČUS.

16. června 2020 - Začalo hlavní líčení v kauze. V říjnu 2021 státní zástupce navrhl pro obžalované tresty od pěti do deseti let vězení, peněžité tresty a také zákazy činnosti.

26. listopadu 2021 - Soud uznal Peltu i Kratochvílovou vinnými. Bývalému předsedovi FAČR uložil šest let vězení, pětiletý zákaz činnosti a pětimilionový peněžitý trest. Kratochvílovou poslal do vězení na 6,5 roku. Naopak osvobodil Janstu, Boháče i Břízu. Pelta i Kratochvílová se proti rozsudku odvolali, odvolalo se i státní zastupitelství.

11. srpna 2022 - Seznam Zprávy napsaly, že soudkyně Pavla Hájková, která soudila část kauzy kolem Pelty, dala státnímu zástupci podnět k zahájení stíhání exministryně Valachové kvůli křivé svědecké výpovědi. Podle soudkyně Valachová nemluvila pravdu, když u soudu vypovídala o pracovních a smluvních vztazích s advokátkou Petrou Novákovou.

1. září 2022 - Vrchní soud v Praze zrušil odsuzující rozsudek nad Peltou a Kratochvílovou. Soud zrušil rozsudek kvůli nejasnému popisu skutku, pochybnostem o způsobené škodě, ale i kvůli zprošťující části rozsudku.

31. října 2022 - Jak informovaly Seznam Zprávy, hrozba trestního stíhání Valachové za křivé svědectví skončila. Městský soud v Praze totiž vyhověl odvolání státního zástupce proti rozhodnutí, kterým mu prvoinstanční soud navrhl stíhání exministryně pro přečin křivé svědecké výpovědi.

30. ledna 2023 - Pražský městský soud začal znovu projednávat kauzu.

27. dubna 2023 - Soud i napodruhé uznal Peltu a Kratochvílovou vinnými ze zmanipulování sportovních dotací, osvobodil Janstu, ČUS i FAČR. Peltovi uložil šest let vězení a peněžitý trest pět milionů korun, Kratochvílové 6,5 roku vězení, šestiletý zákaz činnosti a dvoumilionový trest. Verdikt není pravomocný. Ostatní obžalované včetně České unie sportu (ČUS), jejího šéfa Miroslava Jansty a Fotbalové asociace ČR (FAČR) soud naopak osvobodil. Pelta, Kratochvílová i státní zástupce se proti rozsudku odvolali.

4. června 2024 - U pražského vrchního soudu začalo odvolací jednání v případu rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství. Mezi obviněnými je bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta či někdejší náměstkyně ministerstva Simona Kratochvílová.

6. června 2024 - Odvolací senát vyhověl odvolání Pelty a Kratochvílové a vrátil případ zmanipulování sportovních dotací k dalšímu, už třetímu projednání. Zároveň pravomocně potvrdil osvobození ostatních obžalovaných včetně České unie sportu, jejího předsedy Miroslava Jansty i Fotbalové asociace ČR.

Autor: ČTK

Komentáře (66)

Přidat komentář
Sosi

Free Pelta

Reagovat
vceradnesazitra

Nechápu jak tohoto českého fotbalového vizionáře může někdo žalovat

Reagovat
Pepe1911

Pelta ven !

Reagovat
Ctenar

Reagovat
Cotton

Von se ten soud sám neudělá

Reagovat
Salfovic

Kapříci připluli.

Reagovat
Kepy_FCB

Reagovat
ratusek

Reagovat
Lemond Laws

Jsem zvědav na název pro další sezonu

Reagovat
Mass

Zlínsko co je to za sračku? To si jako lidi myslí, že můžou vzít jméno města, přidat "sko" je to ok? To jim nestačí, jak pomrvili název státu?

Reagovat
Lemond Laws

Tak jak bys pojmenoval oblast kam spadá více měst a vesnic?

viz.Táborsko

Reagovat
Mass

To je nějakej pouťák, že hrajou ve víc městech a vesnicích?

Reagovat
Lemond Laws

To seš takovej burák nebo si o tom nikdy neslyšel?

Reagovat
Mass

Možná obojí, FC Zlínsko opravdu neznám.

Reagovat
Lemond Laws

Neřikám, že bys měl znát zrovna Zlínsko.. ale ty se divíš tomu názvu a pojmu celkově

Reagovat
Mass

Ne nedivím, já to odsuzuju.

Reagovat
Lemond Laws

Důvod?

Reagovat
Mass

Protože to sou kokoti. Když hrajou v Otrokovicích, tak by se měli jmenovat Otrokovice a ne Zlínsko. Co sem četl, tak to prej udělali na truc městu, protože jim podle nich nedává moc peněz.

Reagovat
Lemond Laws

A když hraje Táborsko, tak co mají dělat?

Reagovat
Lemond Laws

Mohl si číst, co si chtěl. Ale je to tak, jak jsem psal. Pod názvem Otrokovice a Kvítkovice už hrát nemohly, protože byly na black listu všech sázovek po světě..

Reagovat
Mass

Zlínsko ale není žádný nový klub, ale jen přejmenovaný starý. Nepředpokládám že sázkovky jsou tak hloupé a nevšimnou si toho.

Reagovat
Lemond Laws

Když se nedávno měnili z Otrokovic na Kvítkovice, tak to nějakou dobu fungovalo

Reagovat
j_mrazik

Tak z FC Slaves na FC Flowers… to je neprůstřelný.

Reagovat
Lemond Laws

Jinak tohle je total zkorumpovanej klub, který každý rok mění název, protože už je všude v sázkovkách veden jako podvod

Reagovat
Mass

Jj koukám ten přechod z SK Kvítkovice na FC Zlínsko je vtipnej, z městský části rovnou na celej kraj.

Reagovat
Cotton

Proč s tím FAČR nic neudělá?

Reagovat
Kang & Kodos

To bude velkej šok, až jednou pojedeš na fotbal na Slovácko

Reagovat
Lemond Laws

Reagovat
Mass

Ale vůbec, šok by byl, kdybych šel na na Uhersko Hradištsko.

Reagovat
Lemond Laws

Ty máš vyloženě problém to pochopit vid

Reagovat
10adam

Reagovat
Mass

Co mám pochopit, že mají blbej název, ktrej kritizujou i jejich vlastní fanoušci? To je jako kdyby se třeba Hostouň přejmenovala na 1. FC Středočesko. Slovácko to se dá ještě pochopit, tam fúzovaly dva kluby a asi staroměstkým se nebilo, že by se to mělo dál jmenovat Slovácká Slavia Uherské Hradiště.

Reagovat
Cotton

Spíš ty kluby chtějí reprezentovat celý region, nejen svoje město.

Reagovat
Imos

zas bych mu uznal, že kdyby nějaký Cheb se přejmenoval na Karlovarsko tak je to divný

Reagovat
PavlíčeQ

pelta je nevinny

Reagovat
jenage

Ten to ještě úplně odpruží ne?

Reagovat
Kucka

Reagovat
lampas

Zatím ten soud trvá jenom čtyři roky a sedm let od vypuknutý aféry Až Peltu zavřou, mohl to mít v té době už dvakrát odseděný.

Reagovat
Lemond Laws

Reagovat
srandamač

Nechci sem tahat politiku, ale nestačím se divit, jak Valachová dokáže vyváznout bez trestu, přitom byla velkou součástí toho tendenčního rozdělování dotací pro kamarádíčky.

Reagovat
Greaber

To je jenom začátek. Za pět let si přečteme, kolik milionů od státu vysoudila za křivé obvinění. Naše soudy to je čiré zoufalství, právní stát jenom pro chudý a lidi bez politické moci.

Reagovat
Mass

Je to děs. Soudní moc nemá v tomhle smyslu jakoukoliv chuť na nápravu, jim tahle situace vyhovuje. 2/3 soudní agendy sou spory právníků mezi sebou. Často se říká, že je státní aparát je přebyrokratizovanej, ale u soudů to nabylo obludných rozměrů.

Reagovat
PL28

No vidíš a když to říkal Babiš tak dostal sadu

Reagovat
Mass

Sadu čeho? Čapí hnízdo je tu od 2010 a dnes v 2024 pořád ta kauza není uzavřená. Soudce Šott uvedl, že na rozsudku průběžně pracuje, že je prý hodně vytížen.

Reagovat
Sosi

O n to jeste nenapsal?

Reagovat
Mass

Otázka kolik po něm za těch 100 tisíc měsíčně chtějí normostran.

Reagovat
j_mrazik

Jestli má kilo měsíčně, tak je to asi nejchudší soudce.

Reagovat
naheCZ

Ne jen soudy. Se podívej na kauzu reklamy na čapáku. Každej člověk, co je schopen aspoň základního logického uvažování, jednoznačně vidí, že to bylo naprosto ukázokové krácení daní. Během soudu k dotacím na to soudce řekne, že ta reklama vypadá jako podvod a mělo by se to řešit. Reakce našeho systému? Všechno dobrý A pak tady máš x pochybení finančáku za totální banality a nesmysly, kdy tak byli schopni zničit firmu, celoživitní práci někoho...

Reagovat
Kucka

Reagovat
Mass

Jak vidíš, státní zastupitelství má velký problémy usvědčit přímý aktéry a to je měli napíchnutý a taky tam měli insidera. Nesmysl v tomhle případě pak obvinit rovnou ministryni. Ten Jansta je může ještě zpětně zažalovat.

Reagovat
Mass

Zasraný neziskovky (FAČR je ta největší), zrušit a bude na válku i důchodce!

Reagovat
PL28

Velkýho čápa hned tak neporazí

Reagovat
Kang & Kodos

Pan Pelta stejně jako Roman Janoušek po právu osvobozeni

Reagovat
ACSeRw!n

¨GOAT

Reagovat
Sosi

A Míra může začít řešit posily na příští sezonu

Reagovat
PtákOhnívák

Nemáš jasný, neprůstřelný důkazy? Nemáš šanci někoho odsoudit... V takovém případě je to čistě jen na libovůli soudce jestli mu ty důkazy postačí či nikoli. Tak to u nás funguje.

Poslední slovo má Soudce, ten je více méně v naší justici v pozici Boha. Když se rozhodne, že tě neodsoudí a nebo naopak. Ani svěcená voda s tím nehne...

Reagovat
Vinci

Právě proto máme systém řádných a mimořádných opravných prostředků, aby nemohl být žádný soudce-bůh

Reagovat
Sosi

Je otazka, co vlastne melo za dukazy...

Reagovat
Salfovic

Na pražský vrchní soud je spoleh

Reagovat
Witcher

To prase to bude protahovat než mu bude 70 a pak ho nechaj bejt

Reagovat
delfin

Prase je na ovar, spaří se vykuchá, pak budou jitrnice.

Reagovat
Beči

Já jsem říkal, že Peltič do tepláků nikdy nepůjde. Je to stejně borec

Reagovat
delfin

Jak jsi na to přišel? Já chci přece Peltu do vězení.

Reagovat
Radin

Naše justice je žalostná. Každému jinak a podle peněz. Už to chce reformu

Reagovat
delfin

Nekraď, a nebude ti kradeno.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele