O reprezentování Anglie jsem přemýšlel, přiznává Arteta

05.01.2012, 22:32
Aktuality
V Premier League patřil Mikel Arteta dlouhé roky k nejlepším záložníkům, ale na mezinárodní scéně neustále zažíval hořké zklamání. Do nabitého kádru španělské reprezentace se totiž nikdy nedostal a nyní přiznal, že v jednu chvíli zvažoval, že by přijal nabídku reprezentovat Anglii. Nakonec to nevyšlo, ale Arteta přiznává jistou slabost k ostrovní zemi...

Arteta jako 18letý odšel z barcelonského béčka a přes PSG, Rangers a Real Sociedad se dostal až do Evertonu, kde strávil šest let. Okamžitě se stal klíčovým hráčem Toffees a fanoušci si ho zamilovali. Ani dobré výkony mu ovšem nepomohly do reprezentace, kde si zahrál pouze v mládežnických kategoriích.

Záložní řada Španělů byla zkrátka extrémně nabitá a na Artetu nezbývalo místo. Proto se začalo spekulovat, že by si mohl v roce 2010 na světovém šampionátu zahrát v dresu Albionu. Arteta, jenž před letošní sezonou přestoupil do Arsenalu, nyní přiznal, že byl připraven nad touto možností skutečně přemýšlet. Nakonec ale nemusel, pravidla totiž všechno zarazila.

"Pokud by to byla jakákoliv jiná země, řekl bych ne, ale protože to byla tahle, musel jsem o tom přemýšlet," uvedl Arteta pro klubový web Gunners. "Anglie mi po profesionální i osobní stránce velice sedí. Nakonec jsem žádné rozhodnutí dělal nemusel, protože by mi to FIFA stejně nepovolila," přiznal Arteta.

"Bylo nicméně hezké alespoň vědět, že Fabio Capello se svým týmem přemýšleli o mém povolání do národního týmu. V určitém směru se cítím jako Angličan, protože jsem většinu své kariéry strávil právě tady," přiznává Arteta, jenž přišel do Premier League ve 23 letech.

"Také vím, jak Angličané myslí, co dělají, znám jejich kulturu, všechno. Musel jsem tu adaptovat, takže žiju jako Angličan. Je to neuvěřitelné, když se podívám na mou dceru a slyším ji mluvit anglicky," dodal Arteta.

Autor: Ondřej Holzman / skysports.com

Komentáře (406)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele