Nigerijci nejspíš konečně našli lék pro svůj ústřední stánek

16.08.2012, 02:51
Aktuality
Zaujalo nás
Nejen olympijské "Ptačí hnízdo" z Pekingu chátrá. Nigerijský národní stadion v Abuji, dostavěný teprve roku 2003, je na tom obdobně. Pro náročnost údržby nyní jeho pažit připomíná obyčejné oraniště, takže se na něm ani trénovat nedá. Řešením má být umělá tráva...

Odehrát v hlavním městě mezistátní utkání, to je pro Nigerijce už delší dobu nemyslitelné. Vedle Abuji se přírodním trávníkem chlubí už jen na dvou místech, v Kaduně a Calabaru, přičemž zrovna druhé jmenované sídlo se v nedávné minulosti zdálo být tím pravým domovem Super Eagles. Národní stadion do něj má aktuálně hodně daleko.

Vždyť ani tamější přípravy na včerejší přátelské klání s Nigerem neměly dlouhého trvání. Orli se brzy přesunuli na nedalekou "umělku" vybudovanou pod hlavičkou FIFA Goal Project. A právě instalace dalších metrů čtverečních syntetického povrchu by teoreticky mohla stačit k tomu, aby se 60tisícový chrám opětovně vrátil na výsluní.

"Nic ještě nebylo dohodnuto, ale umělá tráva nevyžaduje tak intenzivní údržbu, a právě proto se o ní uvažuje," vysvětluje přesný stav věcí zdroj serveru KickOffNigeria.com. Jménem stadionu, který dříve federální vládu vyšel na 360 milionů dolarů, teď o budoucnosti ostře sledované hrací plochy jedná samo ministerstvo sportu.

Ačkoliv lze mít tyto plány za čistě racionální, úplná spokojenost by tradiční fotbalovou zemí přesto nevládla ani po jejich realizaci. Ostatně to byl také reprezentační kouč Stephen Keshi, kdo si před letošním hektickým létem nahlas postěžoval na nedostatek skutečně travnatých ploch. Umělé povrchy přeci jen zpravidla nacházejí uplatnění hlavně v chladných obdobích, jichž si v Nigérii příliš neužijí.

"Tento konkrétní pažit bude mít hodně blízko k organickému. Tenhle bude mít písčitý podklad, na rozdíl od plastických základů umělých hřišť na jiných místech země," brání se ovšem nejmenovaný činovník.

Autor: Tomáš Daníček / kickoffnigeria.com

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Filip12 si predbehnuty daj si puding na ukludnenie

Reagovat
smazaný uživatel

a clanok sa mi citat uz nechce

Reagovat
smazaný uživatel

Ha ha, trapáku.

Reagovat
insane

pokud si urcity lidi stezujou, kolik se ve fotbale toci penez (predevsim v evrope), zatimco v chudejch zemich nemaj pomalu co do huby, tak na tomhle si primo smlsnou, kdyz primo v takovy zemi par let po otevreni chatra takovejhle spas za 360 milionu usd... a navic z kapsy vlady.

Reagovat
Posledni Kovboj

souhlas na milion procent. Korupce/lobby, ktera s timhle podle me mela hodne co do cineni, je v Africe jeste horsi nez tady u nas, a vysledek je tahle onanie

Reagovat
smazaný uživatel

to je tak ked si cernosi vladnu sami...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
RealC.F.

Njn, neni nad JAR kde je černošská většina utlačovaná bělošskou menšinou a jak se jim tam žije dobře

Reagovat
smazaný uživatel

wtf?

Reagovat
smazaný uživatel

to utláčanie dnes prebieha naopak

Reagovat
smazaný uživatel

ty vole já po ránu četl spánek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele