Nezaostáváme o tolik za největšími favority, myslí si Koeman

05.06., 10:44
Aktuality
Ronald Koeman (© AFP)

Nizozemci mají na poslední mistrovství Evropy, které se konalo v Německu, krásné vzpomínky. Vítězství ve finále v roce 1988 zůstává jejich jediným velkým turnajovým úspěchem. Ačkoli by jim málokdo předpověděl, že mají šanci úspěch zopakovat i nyní, trenér Ronald Koeman (61) tomu věří.

"Samozřejmě nejsme velkými favority, ale myslím, že nezaostáváme o tolik za těmi, kteří jimi jsou. Pokud o to budete tvrdě bojovat a během turnaje si povedete dobře, pak je to možné. Ale musí se dařit. Vždy se najdou momenty štěstí, které mohou situaci zvrátit ve váš prospěch," myslí si nizozemský kouč.

Koeman byl ve zmíněném zlatém týmu z roku 1988, který byl plný individuálních talentů (Ruud Gullit či Marco van Basten), stěžejním článkem sestavy. V současnosti je nizozemský kádr spíše kolektivem schopných hráčů, do kterého trenér vnáší pragmatický přístup.

Koeman se přiklonil k útočnému fotbalu, přičemž upustil od tradičního rozestavení 4-3-3, které se u Oranjes drží už desítky let. "Záměrem by vždy mělo být hrát dobře a bavit diváky. Pokud se vám nedaří vyhrávat, ale snažíte se hrát pěkně a útočně... vypadá to dobře," řekl.

"Můžeme hrát více systémy. Můžeme hrát se třemi, čtyřmi nebo pěti obránci. Máme skupinu hráčů, kterým je dvacet až třicet let. To je základ tohoto týmu. Na tom budujete mládež a vytváříte jasnou hierarchii," vysvětlil.

Zatím však není jasné, zda budou moct nastoupit klíčoví hráči jako Frenkie de Jong a Memphis Depay, což Koemanovi způsobuje nepříjemnosti. De Jong nehraje od dubna, kdy utrpěl zranění kotníku, zatímco Depay se vrátil na trávník až v posledních týdnech sezony La Ligy.

Nizozemsko zahájí svůj program ve skupině D 16. června v Hamburku proti Polsku a poté se utká s Francií a Rakouskem.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Reuters

Komentáře (6)

Přidat komentář
Stannis Baratheon

Ukrajina vás vyřadí už v osmifinále.

Reagovat
fabec1222

Skončí už ve skupině

Reagovat
Pozor skluz!!!

Nevzal si Zirkzeeho, máš smůlu.

Reagovat
Me2win

Byl zraněnej.

Reagovat
Zyqen

Mohol si vziať ešte Summerville síce hral v druhej Anglickej lige ale hral skvelo

Reagovat
smazaný uživatel

Do toho 532 co hrají se ale moc nehodí.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele