Nejvíce fanoušků v minulé sezoně přilákal Manchester United, boduje i BVB

12.09., 18:50
Aktuality
Old Trafford (© AFP)

Manchester United měl v minulé sezoně nejvyšší domácí návštěvnost ze všech ligových soutěží v členských zemí Evropské fotbalové unie. Podle zprávy UEFA celková návštěvnost na domácích zápasech týmu na Old Trafford v ročníku 2023/2024 činila 1 397 148 diváků. Největší průměrnou návštěvnost na ligových zápasech měla Borussia Dortmund. Česká liga je s celkovou návštěvou 1,7 milionu diváků na 17. místě v Evropě.

Manchester United skončil v minulé sezoně osmý a dosáhl tak nejhoršího umístění v Premier League v historii. Přesto měli jeho hráči při domácích zápasech maximální podporu. Old Trafford s kapacitou 74 310 diváků byl zaplněn v průměru na 96 procent.

Pokud jde o průměrnou návštěvu na zápas, prvenství patří Dortmundu s 81 305 diváky. Jde o údaj takřka totožný s kapacitou Signal Iduna Parku, která je oficiálně 81 365 míst. Borussia odehrála o dva domácí ligové zápasy méně než kluby v Anglii, Španělsku nebo Itálii - pouze 17, protože v německé lize účinkuje jen 18 klubů, nikoliv 20.

Dortmund má ještě další primát. Pokud by se započítaly všechny soutěže, nejen domácí liga, tak vede opět Borussia s počtem 1 951 745 diváků. K takovému součtu jí výrazně pomohlo šest domácích utkání v Lize mistrů, v níž se probojovala až do finále a prohrála v něm s Realem Madrid. Při započtení všech soutěží skončil druhý AC Milán s 1 860 964 diváky a třetí Manchester United s 1 834 291 fanoušky na domácích zápasech.

Nejlépe navštěvovanou soutěží byla Premier League, na zápasy dorazilo do hlediště 14,7 milionu lidí. Čtvrtou nejnavštěvovanější soutěží je druhá bundesliga, která s rekordním průměrem svojí historie přes 29 tisíc lidí předčila i španělskou ligu. Druhá nejvyšší anglická soutěž Championship byla s průměrem více než 23 tisíc diváků sedmou nejlépe navštěvovanou ligou v Evropě v minulé sezoně.

Autor: ČTK

Komentáře (45)

Přidat komentář
Jason_

4. miesto bundesliga 2

Reagovat
kilobyte

A Championship je druhá v celkové návštěvnosti. Jasně je to tím, že je tam víc týmů, ale i tak je to docela mazec.

Reagovat
Grupma

Škoda, že to někdo nedělil počtem týmů a neporovnal ty koeficienty.

Reagovat
kilobyte

Jaký koeficienty?

Reagovat
Breze

Nedavno som bol na zapase 3. Ligy v DE a tiez cely stadion vypredany a paradna atmosfera 90 minut, aj ked domaci tim prehral.

Reagovat
herbage

Divadlo snů. Kde jinde máte záruku tolika střel na bránu za 1 zápas?

Reagovat
Kincl

To jsou lidé co si rádi způsobují bolesti ne?

Reagovat
eder

Asijští turisté. Ti mají práh bolesti posunutý úplně jinam...

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
Aldeano

Reagovat
kardous

Reagovat
Grupma

A nebo mají rádi fotbal a prostě na něj zajdou i když se nedaří. Na rozdíl od fans české repre. Tady se to podle mě prožívá až nezdravě.

Reagovat
kilobyte

Protože nejde o fotbal, ale o chování. Až bude svazu a repre záležet, aby lidi chodili a bude pro to taky něco dělat, tak třeba lidi chodit začnou.

Kdyby chodilo málo lidí na United, tak místo stěžování na fanoušky, by začali s propagací a snažili se lidi na stadion přilákat.

Reagovat
kilobyte

Chtělo by to trochu lépe zpracovat. V posledním odstavci se nejdříve píše o celkové návštěvnosti Anglie a pak že 2. Bundesliga je čtvrtá. Ale ona není 4. v celkové návštěvnosti, ale v průměrné návštěvnosti.

Dobrý by byl taky odkaz na tu zprávu.

Reagovat
herbage

Tak každá liga má jiný počet kol, jak to chceš jinak hodnotit než přes prúměrnou návštěvu?

Reagovat
pobody's nerfect

Je to nejlepší kritérium. Ale hned nadpis odkazuje k absolutnimu číslu. Prostě klasicky domotany článek psaný AI.

Reagovat
kilobyte

Já neřeším, jak to hodnotí, ale jak to napsali.

"Nejlépe navštěvovanou soutěží byla Premier League, na zápasy dorazilo do hlediště 14,7 milionu lidí. Čtvrtou nejnavštěvovanější soutěží je druhá bundesliga, která s rekordním průměrem svojí historie přes 29 tisíc lidí předčila i španělskou ligu."

Nemůžeš v jedné větě napsat "nejlépe navštěvovanou soutěží" a v druhé "čtvrtou nejnavštěvovanější soutěží" a myslet tím dvě různá kritéria. Takhle napsaný je dost zmatečný.

Navíc úplně nejlíp by se to vyřešilo 2 tabulky.

Reagovat
Kryptos_

Tady to podle mě špatně chápeš. Jako ty tabulky mi tam chybí, ale dedukuju z toho, že druhá Bundesliga byla prostě čtvrtá nejnavštěvovanější, A NADTO měla rekordní průměrnou návštěvnost, díky čemuž se dostala i před LaLigu.

Reagovat
fenixLFC

On to chape spravne, realne to je ale nespravny reporting, ptetoze porovnavaju dve rozdielne statistiky. Je to ako keby si do sutaze o najlepsieho strelca na stvrtom mieste mal typka za g+a. Ked pozeram spravne (na mobile za chodze) tak je 2. Bundesliga 6. v totalnej navstevnosti. Ono este aj v ramecku je pisane ze ta jej rekordna navstevnost je za priemer

Reagovat
kilobyte

A protože to bylo takhle zmatečně napsaný, tak jsem si našel ten report od UEFA, abych věděl jak to má být. Takže pokud jsem špatně nepochopil i tabulku v té zprávě od UEFA, tak je to jak jsem psal. To že si to vykládáme oba jinak navíc dokazuje, jak špatně je to napsaný.

Celková návštěvnost:

PL 14,7 mega

Chapmionship 12,7

BL 12,1

SA 11,7

LL 11

2. BL 8,9

Reagovat
eder

Slovutnou La Sranda Ligu navštěvuje méně fanoušků než League Championship? Nemyslitelné!

Reagovat
pobody's nerfect

Víc kol, v každém kole více zápasů. Ročně je to o nějakých 80 zápasů více

Reagovat
Breze

Maju vacsi pocet zapasov. Ak ich chces porovnavat, tak treba pozriet na priemernu navstevnost.

Reagovat
Kryptos_

Tak evidentně jsem to špatně četl já. Omlouvám se a děkuju za odvedenou práci s dohledáváním.

Reagovat
kilobyte

Aspoň jsi dokázal, že jsem měl pravdu, že je to špatně napsané. Kdybych si neprošel tu zprávu, tak bych si taky nebyl jistý, jak je to myšleno.

Reagovat
dantetomas

Mozes si za to sam. Si dost skuseny na to, aby si vedel, ze clanky na ef sa necitaju

Reagovat
Cotton

Směrodatnou odchylkou

Reagovat
Tlustej Pedro

A na světě je 1. River

Reagovat
kilobyte

V čem je první?

Reagovat
Tlustej Pedro

V návštěvnosti.

Reagovat
kilobyte

V průměrný? Celkový? A kolik mají?

Reagovat
Tlustej Pedro

84 567

Reagovat
Tlustej Pedro

Myslím, že to je z minulého roku, protože to je kapacita a měli furt vyprodáno po rekonstrukci Más Monumentalu, ale i letos mají vyprodané 12 ze 14 myslím, takže to bude podobné.

Reagovat
kilobyte

Kdyby někoho zajímala ta zpráva, tak tady je ke stažení: https://ectcl.uefa.com/2024

Reagovat
mistr129

O úrovni klubového fotbalu v daných zemích asi nejlépe vypovídá ta statistika návštěvnosti nižších soutěži, to je masakr rozdíl mezi Anglii a zbytkem kromě Nemecka

Reagovat
kilobyte

Přes 50% návštěvnosti nižších lig je z Anglie a Německa. A řekl bych, že tahle zdravou struktura se pak i propisuje do prvních lig. Španělsko a Itálie budou mít brzo problém.

Reagovat
El Cid z City

Čím to je, člověk by řekl že zrovna Italové a Španěké musí bejt na topu..

Reagovat
kilobyte

Trochu jsem si to prošel. Tak dám pár zajímavostí.

Na nižší ligy v celé Evropě za sezónu přišlo 76 miliónů. Z toho bezmála 40 miliónů jich přišlo v Anglii (24,4) a Německu (15,2).

Chance liga měla podobnou celkovou návštěvnost jako 3 nejnavštěvovanější ženské ligy (Anglie, Německo, Španělsko) dohromady.

Reagovat
Cotton

Vtipné, že u Teplic, Slavie a dokonce i Liberce mají nová loga, ale u Sparty staré

Reagovat
kilobyte

Jsou to sráči.

Reagovat
Rudnevs

2. BL proste ide najlepšia liga sveta

Reagovat
Pospovič

V Anglii by měli zapracovat a zvětšovat stadiony. Liverpool a City už mákli, ale stejně je to pořád málo. Snad klapne United těch 100k a Arsenal dokončí ty úvahy a hodí to aspoň na 80k, Chelsea taky bude muset zvětšit kapacitu aby se tam vešli i fandové, když momentálně většinu sedaček zaberou hráči. Peněz tam mají všichni dost

Reagovat
Alika

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat
TheTopFootbaler

Solidní

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele