Nechme vše stranou

02.09.2011, 09:52
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Už jen jeden den zbývá do veledůležitého kvalifikačního utkání české reprezentace ve skotském Glasgow. Pokud si chce národní tým zajistit účast alespoň v baráži o evropský šampionát, musí jednoznačně vyhrát. Před rokem se svěřenci trenéra Bílka dlouho s urputně bránícím soupeřem trápili, ale nakonec zvítězili 1:0. Letos budou muset doufat, že Skotové opět před svoji bránu zaparkují autobus. Situace v českém reprezentačním fotbale je totiž zoufalá. Naposledy jsme se o tom mohli přesvědčit v srpnu, kdy se generálka v Norsku opravdu "povedla". Češi prohráli 0:3. A problémů ještě přibylo...

Onen přípravný zápas jsem sledoval během dovolené v restauračním zařízení v kyperské Agia Napě. Do hospůdky dorazila i partička Norů, kteří si krásně zpříjemnili i tak krásný mořský vzduch. Už dlouho jsem se tolik nestyděl za to, že jsem Čech. Při odchodu jsem si domýšlel, co si o mně a o českém (moravském a slezském) fotbale asi tak vyslanci ze země fjordů myslí. Hra bez systému, výkony špatné, ani náznak kreativity od Rosického s Plašilem a trápící se Baroš na hrotu. Jediný, kdo obstál, byl gólman Petr Čech, který se díky pár důležitým zákrokům zasloužil, že si on ani jeho spoluhráči nepřivezli necenný suvenýr - "bůra". V konečném důsledku to tak vlastně dopadlo ještě dobře.

Jenže Čech bude ve Skotsku chybět. Při tréninku si totiž poranil vaz v koleni. A trenér Bílek teď řeší, koho nakonec mezi tři tyče postaví; zdali Jaroslava Drobného, nebo Jana Laštůvku. Oba dva lovili o víkendu míč ze své sítě přesně čtyřikrát. Přesto bych se stavěl spíše na stranu gólmana Hamburku. Přece jenom už odchytal víc, navíc tomu není tak dávno, co s Herthou útočil na bundesligový titul a o rok později dělal, co mohl, aby se výbornými zákroky nakonec neúspěšně pokusil zachránit berlínský klub v nejvyšší soutěži. Jedna věc mi však není jasná - proč Bílek nevyužil přípravné zápasy (od začátku kvalifikace měl k dizpozici čtyři) k vyzkoušení brankářské dvojky a trojky? Petr Čech i přes svoje kvality není Superman a nedalo se spoléhat, že se nikdy nezraní. Navíc odehraje z celého českého nároďáku suverénně nejvíce klubových zápasů za sezónu a sám by raději přivítal odpočinek místo daleké cesty do Japonska či třídenní akce se zápasem v Norsku. Právě v Oslu mohl jeden poločas odchytat Drobný a druhý Laštůvka. Hned bychom my a hlavně Bílek věděli, na čem jsme. I za cenu ještě většího přídělu.

Ani obrana nepředvedla skvělý výkon, ale v Glasgow bych přesto nasadil už osvědčenou čtyřku s Hubníkem a Sivokem uprostřed a Pospěchem a Kadlecem na krajích. Jediného muže v záložce obránci při čtení nominace postrádám - Františka Rajtorala. Podle mého je mladý exostravský hráč nejlepší pravý obránce ligy, a i přesto, že by se do sestavy asi nedostal, se jedná o velký příslib především do budoucna.

Posuňme se ale v čase opět k sobotnímu zápasu se Skotskem a ve výběru České republiky o jednu řadu dopředu, do zálohy. Osobně bych zvolil rozestavení s pěti záložníky a jedním hrotovým útočníkem. S defenzivnějšími úkoly ve středu hřiště by zkušenému Hübschmanovi mohl pomoci bojovný Petr Jiráček, který se současně honosí opravdu dobrou formou. Úlohu ofenzivního středopolaře bych svěřil Tomáši Rosickému. V posledních zápasech českého týmu ukázal, že kraje pro něj nejsou pravým místem, nicméně jako tvůrce hry by ještě, i přes všechny své problémy, mohl pomoci. S útokem by mu v záložní řadě mohli pomáhat Plašil a Kolář. O prvně jmenovaném, opoře Bordeaux, není pochyb; Daniel Kolář se zase prezentoval dobrými výkony v obou zápasech plzeňského mančaftu s Kodaní.

V útoku bych jako jediného hrota nasadil Davida Lafatu. Již dlouho jsme neměli útočníka, který za pět zápasů v lize vstřelil osm gólů. Mimochodem, to ho v současné době dělá děleným nejlepším střelcem všech evropských soutěží, které hrají systémem podzim-jaro. Davidu Lafatovi skutečně do brány nyní padá skoro všechno, což se v sobotu může opravdu hodit. Dlouhodobá útočná jednička Baroš totiž letos neodehrál ani jeden soutěžní zápas, tudíž si zatím nepřipsal žádný gól. V úvahu také připadá Tomáš Pekhart, který dal v prvních dvou zápasech Bundesligy za Norimberk dva góly.

Konečné rozhodnutí leží na trenéru Bílkovi. Kromě sestavy je ale také důležitý systém hry a taktika. Na mistrovství Evropy do devatenácti let ukázal Jaroslav Hřebík, že za jediné kvalifikační období lze vypiplat přesný a fungující stroj. Kouč reprezentačního áčka by to měl umět také. Na tvoření kádru měl téměř dva roky a teď přichází zápas, kdy je potřeba vše zužitkovat. Horší je, že jsme zatím nemohli vidět žádný náznak. Že Bílek nebyl schopen vtisknout mužstvu žádnou rozeznatelnou tvář. Pokud teď přijde porážka, kvalifikace na Euro bude o velký kus těžší. Hlavní odpovědnost samozřejmě ponese trenér. Ten trenér, kterého si zase při jmenování vzal na osobní odpovědnost bývalý předseda Českomoravského fotbalového svazu Ivan Hašek. Kde je teď Ivan Hašek, to víme všichni.

Je jasné, že Bílek udělal za celý kvalifikační cyklus mnoho chyb. Kromě mnou zmíněných opomíjení brankářské dvojky a trojky v přípravných zápasech či předváděné hry bez ladu a skladu se dá zmínit mnoho dalších. Jako typickou z nich můžu zmínit třeba povolání Petra Jiráčka. Jiráček podává dlouhou dobu velice vyrovnané výkony, dobře hrál i na jaře. Přesto se ho rozhodne povolat až poté, co mu to poradí všechna možná periodika v Česku.

Takové problémy a kritiky se teď musí nechat ležet. Všichni fanoušci českého nároďáků by měli věřit, že postup na Euro fotbalisté "nějak ukopou". Jestli ne, trenér Bílek by měl být okamžitě odvolán. Reprezentanti byli i nyní na srazu dotazováni, zda si uvědomují, že svým způsobem bojují také za svého kouče. Svorně tvrdí, že ne, že hrají za sebe a za český fotbal. Přejme si, aby to byla pravda. Samotný trenér měl totiž dost času na to, aby bojoval hlavně sám za sebe. Zatím neuspěl. A výsledek řešme až v sobotu po utkání.

Autor: články čtenářů / Petr Havlíček

Komentáře (79)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Proč mě zajímá víc jak bude hrát Itálie než ČR

Reagovat
miguel bain

Protože jsi wool?

Reagovat
adalbertus

to je jeho věc

Reagovat
jn38

Reagovat
smazaný uživatel

stručně a jasně

Reagovat
smazaný uživatel

Protože všichni už ví, jak budem hrát my

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna Italie taky tedy nehraje nic extra

Reagovat
smazaný uživatel

proč zrovna Itálie?takový antifotbal:/

Reagovat
smazaný uživatel

sdilim ten nazor akorad namisto italie anglie nebo spanelsko,cesko je mi ukradeny

Reagovat
smazaný uživatel

a ještě se tomu směj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vocasisko

Protože počítáš s tím, že na EURO nepostoupíme a tak předčasně sleduješ soupeře pro kvalifikace na MS?

Reagovat
smazaný uživatel

taky mám takový názor, na ČR seru, fandím Anglii

Reagovat
smazaný uživatel

At žije patriotismus,srdcařství a láska k vlasti,mám z vás radost klucí.

Reagovat
smazaný uživatel

falešné a neuchopitelné hodnoty

Reagovat
domingo

Reagovat
Ligter

Sice jo, ale fandit ČR se dá i bez patriotismu.

Reagovat
smazaný uživatel

ano, to je můj případ

Reagovat
smazaný uživatel

A můžu se zeptat na důvod proč české reprezentaci fandíš?

Reagovat
smazaný uživatel

To není pravda.

Reagovat
7kaka7

Co píšeš našim jazykem teda,ty parchante rozmazlenej .....

Reagovat
smazaný uživatel

vojnu na tebe

Reagovat
centos

Protože jsi king. Chtěl bych být jako ty.

Reagovat
iamek

Snad Skotsko vyhraje. Treba pak nekdo dostane koule a toho "trenera" vyhodi ...

Reagovat
shitcool

Laštůvka - Pospěch, Hubník, Sivok, Kadlec - Hübschman, Jiráček- Plašil, Rosický, Kolář - Lafata

Reagovat
smazaný uživatel

Ty bysme museli ovládat vápno.

Reagovat
Logan

misto kolare Petrzelu

Reagovat
vocasisko

já nevím proč, ale mně se zdá Plašil v repre poslední dobou děsně slabej, raději bych tam místo něj viděl Petrželu nebo Pilaře

Reagovat
soukup

protože je stavěnej furt na kraj, místo toho aby hrál Cm, kde hraje normálně

Reagovat
smazaný uživatel

Prej Lafatu do útoku,dobrej vtípek:DDD

Reagovat
smazaný uživatel

co?vždyť je to tam napsaný dobře,taky bych ho tam dal nebo toho Pekharta,ne toho marnýho Baroše,kterej nehraje a v repre taky žádná sláva

Reagovat
smazaný uživatel

Baroš je nejlepší český útočník. Potřebuje pořádný přihrávky do běhu.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to možná je,ale pokud nemá formu a ve svým klubu nehraje,tak bych ho tam nedával

Reagovat
smazaný uživatel

...a míč metr od brankový čáry, obránce deset metrů daleko a brankáře na druhý straně brány. Pak, pokud netrefí tyčku, ten gól dá.

Reagovat
smazaný uživatel

pokud bude hrát jeden forward,tak rozhodně Pekhart,co by tam asi tak Lafata dělal sám na hrotu?Ten dává tolik branek jen díky tomu,že Jablonec dominuje jsou immervére nastěhovaní ve vápně,ale to asi nebude případ naší repre

Reagovat
smazaný uživatel

Nejdriv, ze Italie hraje antifotbal a ted, ze Lafata v narodaku je vtip... Hochu si mimo a pro smich, tak radsi mlc :)

Reagovat
smazaný uživatel

jasně,takže v Itálii se hraje super atraktivní fotbal a Lafata je střelec pro reprezentaci,jasně!Mimo seš tady možná tak ty,ale chápu,že asi fandíš Juventusu.Lafata je možná dobrej,pokud jeho tým dominuje,ale to se zítra nestane,do vápna budeme chodit tak max. na návštěvu

Reagovat
smazaný uživatel

v Italii se nehraje super atraktivni fotbal ale zaroven je blbost rict, ze je to antifotbal a ja nesrovnavam Jablonec s narodakem.. ale Lafatu treba s Barosem... Je uplne jedno, ze Jablonec hraje do predu uplne jinak nez reprezentace. Dulezity je, ze ma formu i kdyby mel uplne stejny pokyny jako drevak Baros tak radsi tam chci Lafatu kterej ma motivaci protoze neverim tomu, ze by hral hur jak Baros. Druha varianta co si zminoval ty je Pekhart... Nevim, Nejlepsi reseni by mozna bylo je nasadit oba at uz spolu nebo trade. Kazdopadne si preju negativni vysledek protoze cim driv pride tim driv skonci Bilek. Prohrat predposledni zapas kvalifikace a nasledne Bilka odvolat uz by bylo pozde. Muj nazor..

Reagovat
smazaný uživatel

s tím už se dá souhlasit,s Bílkem na 100%,to není coach

Reagovat
smazaný uživatel

co to je zase za článek?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

no me teda moc nezajima ze byl nejaky typek na kypru, dal si pivo s norama a pak se stydel a ty debilni nazory na sestavu uz vubec ne

Reagovat
smazaný uživatel

ok, ale rozhodně lepší, než ČTK sračky:

lafata vzpomínal

hübschmann zapomněl

pekhart ví

rosický doufá

drobný věří,.....

Reagovat
smazaný uživatel

pardon, jedno n mám navíc

Reagovat
Tochal

Kde?

Reagovat
smazaný uživatel

u tomáše

Reagovat
smazaný uživatel

Nemáš

Reagovat
trepka

Má...

Reagovat
smazaný uživatel

A jo, má Já pořád koukal na to zapomněl totiž, tak si tak říkám, co je na tom špatně

Reagovat
smazaný uživatel

ttj, ale podle me by byl lepsi napr. clanek o ondrasovka cupu (ne jenom v expreskách) pak se ani neni co divit ze to nikoho nezajima

Reagovat
smazaný uživatel

ještě: Bílek lituje..

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba mě se ten článek líbil .. To že tam má odstavec o té hospodě mi neskazí celý článek s jinak alespoň podle mě dobrými postřehy a navíc to slohově působí trochu jako oživení

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vocasisko

De Bílku prosímtě, řekni hlavně hráčům, ať hrajou fotbal a v žádným případě tě neposlouchají! To budeme mít pak aspoň nějakou šanci na zisk bodu.

Reagovat
cukjerek

Reagovat
smazaný uživatel

Česká okopávaná vs. německý fotbal... jasný vítěz. Radši koukat na Němce a tiše závidět, než se zhroutit po 10 minutách naší bídy

Reagovat
smazaný uživatel

když povolal toho rezka tak by ho FEMDB mohl vyzkoušet v brance

Reagovat
smazaný uživatel

Bílek, ten v té repre ještě přežije i současné U-21 hráče. Nesmrtelnej.

Reagovat
smazaný uživatel

Snad se tam dostaneme přecejom zase tak špatný nejsme .

Reagovat
smazaný uživatel

prej Kolář A Pilařa jako nechá na lavičce??? Lafata je naprosto nevhodný pro takovýto zápas, kde se do vápna dostane 5x za zápas.

Reagovat
smazaný uživatel

mě se ten článek náhodou líbí akorát tu zálohu bych možná postavil trošku jinak přijde mi že jedinej Pilař je teď schopnej si troufnout na kliku a úspěšně jinak ale dobré shrnutí tý komedie...

Reagovat
forrest

Článek dobrej, naprosto se vším souhlasím. Výběr sestavy je subjektivní názor, na to si může každej říkat co chce, ale ostatní věci, to je pravda, pod kterou bych se podepsal.

Reagovat
SniperxXx

Vtipnější sestavu těžko pohledat, Plašil a Kolář z kraje? Kdo to kdy viděl? Na hrotu Lafata? To snad ne....Drobňas - Pospěch Sivok Hubník Kadlec - Jiráček Plašil - Petržela Rosický Pilař - Baroš. Jinak to snad ani nejde.

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak ten autor toho článku asi fotbalu moc nerozumí.

Reagovat
smazaný uživatel

nesmíte být tak kritický. článek je dobrej a snaží se nás přimět fandit, což je asi správné. na sestavě mi vyloženě NESEDÍ jen plašil, kterej je na kraji celkem marnej a jestli nebude hrát playmakera v základu, nemá smysl aby byl do repre povoláván. Rosický v základu a morávek na střídačce, aby jsme měli i nějakou tu "budoucnost". a nechte si ty kydy, že Morávek na to nemá.

Reagovat
smazaný uživatel

To jsou kecy, že to jinak nejde.

Reagovat
C-M@ster

Lafata dá hat-trick. Smiř se s tím.

Reagovat
Puskas

Bílek je Bílek, takže postaví Rezka s tím, že chce využít jeho bojovnosti a tvrdosti - tak nějak to omluví. Na hrot dá jednoho chlapa - aroše kvůli zkušenostem, nebo Lafatu, bo má formu a je vysoký. Do brány strčí Laštyho - pro něj bude hovořit to, že s mužstvem je délě a pravidelněji. A aby nějak před fandy vykompenzoval toho Rezka, dá tam Jiráčka.

Reagovat
smazaný uživatel

a až se začne ČR dařit, tak zase budou všichni hrdí na to, že jsou češi .... fanoušek v dobrém i ve zlém, ne? Čechům budu zírta fandit bez ohledu na to, jak hráli doposud ... hráči potřebují vidět naši podporu, ne záda ..

Reagovat
SniperxXx

Reagovat
smazaný uživatel

Naprostý souhlas, jen víc takových jako ty

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Však tak to má být, fandit svým hrdinům za jakékoliv situace

Reagovat
PJ

A co má fandění a podpora společnýho s tim, že se za ně po trapnym výkonu stydí?

Reagovat
smazaný uživatel

Čechům jsem vždy fandila, fandím a fandit budu ...... snad už brzo přejde ta "doba temna" a začnou už hrát pěkný fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

Po odchodu Bílka to bude zajisté možné

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

------------------------Drobný---------------------

Pospěch--------Hubník----Sivok---------Kadlec

---------------Plašil-------------Jiráček------------

---Petržela----------Rosický-------------Pilař----

-----------------------Baroš------------------------

takhle bych to viděl , ale obávám se, že dá Hubku na RB

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu,jak nějakejm Čechům může bejt Česko u prdele...Ať už hrajou jakkoliv...

Za to bych se styděl...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele