Multiklubový model a skvělá akademie. Manchester City vydělává na hráčích bez odehrané minuty

29.07., 23:28
Aktuality
Yan Couto patřil Man City, tři roky ale strávil v Gironě. (© AFP)

Manchester City je známý pro drahé nákupy hvězd, poslední léta ale ukazují ohromnou sílu také jeho akademie. Nejproduktivnější fotbalista uplynulého ročníku Premier League Cole Palmer (22) z Chelsea se nedočkal ocenění hráče sezony kvůli výkonům Phila Fodena (24), oba strávili celé dětství v mládežnických týmech Citizens. Sky Blues na prodejích odchovanců i hráčů z hostování vydělávají značné sumy. Ve stále probíhajícím přestupovém období se výdělek blíží 100 milionům eur, za což můžou děkovat i multiklubovému modelu.

Pod City Football Group spadá například Girona, která v La Lize skončila na třetím místě. Překvapivě dlouho dokonce snila na první příčce o úspěšném závěru pro černého koně. Celkem skupinu tvoří 12 klubů plus jeden partnerský. Z těch nejznámějších například New York City, v brazilské nejvyšší soutěži Bahia, v Evropě pak mají další čtyři týmy včetně Troyes.

Právě francouzský celek pocítil stinnou stránku tohoto modelu. V sezoně 2022/23 ještě byl v Ligue 1, po dvou sestupech v řadě ale ESTAC čekala až třetí liga. Od té jej nakonec zachránil bankrot Bordeaux, jenž sestoupil na úkor Troyes. Paradoxem je, že jejich největší obchod se týká hráče, který za klub neodehrál jedinou minutu. Brazilský křídelník Sávio po přestupu do Troyes hned putoval na hostování, nejprve do PSV, pak do partnerské Girony. Tam zazářil a hodnota mu stoupla až na 50 milionů eur, mateřský Manchester City využil své síly a uzmul jej za polovinu.

Smetanu na vrcholu pomyslné pyramidy slízávají Citizens pravidelně. Až 30 milionů eur jim má brzy vydělat do Dortmundu přestoupivší Yan Couto, který v katalánském celku hostoval tři roky a za City nenastoupil. To samé platí i pro Taylora Harwooda-Bellise, za nějž Southampton zaplatil kolem 23 milionů eur. Angličan alespoň byl zapůjčován mimo dceřiné kluby. Fungování majitelů ze Spojených arabských emirátů sice vyvolává kritiku, pochvalu si ale zaslouží akademie City.

Kromě Fodena a Palmera, za nějž obdrželi téměř 50 milionů eur, si jí prošli Jeremie Frimpong, Jadon Sancho či Roméo Lavia. Ten sice vinou zranění nestihl udělat díru do světa, je ovšem důvod, proč byla Chelsea v boji o jeho podpis ochotná předčít Liverpool zaplacením 62 milionů eur. Za Londýňany nově nastupuje i stoper Tosin Adarabioyo, taktéž produkt z Manchesteru, stejně jako totožný post hrající Eric García z Barcelony. V týmu Citizens je navíc Oscar Bobb a Rico Lewis, odchovanci s významnou hodnotou.

Jako zdroj financí akademie slouží náramně. V posledních dvou sezonách odsud prodali i bez Palmera, který již byl v A-týmu, hráče za 110 milionů eur, což se do účetních knih počítá jako okamžitý čistý zisk. Letos z mladíků vydělali kolem 50 milionů, částku tvoří z většiny Harwood-Bellis a posila Ipswiche Liam Delap. Couto a akvizice Realu Sociedad Sergio Gómez tuto částku navýší na 90 milionů eur, přestupové okno se přitom uzavírá až na konci srpna. City tak mají příležitost vydělat si na další potenciální hvězdné nákupy.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (64)

Přidat komentář
Ladas321

Anglické kluby s nejvyššími příjmy z přestupů za posledních deset sezón:

1. Chelsea: 1.15 miliardy liber

2. Manchester City: 850 milionů liber

3. Liverpool: 586.7 milionů liber

4. Everton: 547.1 milionů liber

5. Leicester City: 505.9 milionů liber

7. Tottenham: 457 milionů liber

9. Manchester United: 410.6 milionů liber

13. Arsenal: 343.2 milionů liber

Reagovat
Me2win

Reagovat
Bandita_Harry

Reagovat
ACSeRw!n

?

Reagovat
cr7sux

To muzu jen v fmku

Reagovat
LyEX

Aký je rozdiel medzi podnikateľom s víziou a bez nej sa dá vidieť na jednom meste

Reagovat
cr7sux

Tak jeste nedavno se fotbal pomalu bral jen jako dira na penize a pripadne forma prestize

Reagovat
LyEX

Tak ten prechod na business model nejakých 20-30 rokov už trvá, niektoré kluby majú jeden zdroj príjmu, niektoré si ich vytvorili viacero a niektoré vôbec. United vyzerá, že by sa mohol dvihnúť pod novým vedením v čo dúfam. Najväčší prepadák vzhľadom na možnosti marketingové a akadémiu je v tomto smere Barcelona.

Reagovat
Bucky

To se bere často i dnes, ale je to krátkozraký pohled lidí, kteří to vidí jednoduše "pokud to generuje ztrátu, nedá se na tom vydělat". Typický příklad Křetinský. Pořád se mluví o tom, jak to dělá jako hobby a cpe do toho peníze, které se mu nikdy nevrátí. Přitom klub koupil pravděpodobně za něco přes půl miliardy, další dvě miliardy vyprodukoval v rámci ztráty klubu a i když se jeho působení ještě dva roky působilo jako nejhorší v moderní historii, klub by za ty peníze úplně v pohodě prodal. Dnes po titulech a s vidinou nového stadionu by určitě neměl problém za něj dostat víc. Slavie šla za nějaké dvě miliardy, ale Sparta má určitě větší hodnotu a CITIC aktivně chtěl prodávat v době, kdy se chovali investoři spíš konzervativně. A to samozřejmě úplně pomíjíme i nepřímé benefity pro Křetinského a jeho ostatní firmy, které mu Sparta přináší. I když mu věřím, že je fanoušek, tak charita to z jeho strany určitě není.

Reagovat
Hlahart

City jsou teda úplná antiteze podnikání

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
LyEX

Rozveď to viac s použitím aj príkladov a porovnaj to s United (môžeš sa zamerať aj na burzu).

Reagovat
Hlahart

Poskytl jsem ti stejně rozsáhlou paletu argumentů jako ty, tak to fakt zatím nemám potřebu měnit.

Reagovat
LyEX

Argumenty sú v samotnom článku na ktorý my všetci nejakým spôsobom reagujeme, predmetné argumenty autora článku som zhodnotil jednoducho vízia-bez vízie, ty si pravdepodobne vzhľadom na tvoju reakciu s autorom článku nesúhlasil, ale nemaš čo uviesť okrem vyrývačného tónu. Reagovať nemusíš, len som to chcel uviesť na správnu mieru.

Reagovat
veikko

Já bych model jejich akademie zase tak nechválil. Frimponga jako skutečného odchovance si nechali utéct doslova za pakatel, hráči jako Lavia nebo Bobb jsou odchovanci jiných týmů a City je vykoupil v 16 letech. Couto a Savio nejsou odchovanci už vůbec. V Palmerovi taky ten talent nerozpoznali.

Reagovat
Sigma Olomouc

Takhle to prostě chodi. Někdy si talentu všimněš jindy ten hráč potřebuje změnu.

Reagovat
El Cid z City

Nerozpoznali? Prostě KDB,Foden, Bernardo jsou výš, a taky proto mají 4 tituly za sebou.

Reagovat
hornito

Reagovat
iamek

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
SunFells

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
veikko

OK, hele, s Palmerem jsem mimo. Pořád je ale ten jejich model téměř čistě výhodné přeprodávání, viz Lavia nebo Savinho. Chválit celkový model si City jednoznačně zaslouží, chválit akademii nijak zvlášť. Na světě jsou nesrovnatelně lepší.

Reagovat
iamek

A proto jejich U18 vyhrává tituly ( letos druhé místo ) a hraje luxusní fotbal? Jejich U16 patří taky mezi topku. A že hráč přijde v 16 letech? Pořád se počítá za odchovance pokud nastoupí za dorost a U21.

Do MU v poslední době přestoupilo dost hráčů ze city od U12 do U18 a všichni patří mezi opory ve svých kategorii. Takový Fletcher tam měl své dvojčata a před pár lety říkal, že City v rámci akademie je spolu s Chelsea a CP o parník jinde. Naši akademii pak směrem k City posunul Mckenna a pár dalších lidi a toho se nastesti držíme.

Reagovat
veikko

Jo, ale pak máš třeba akademie v Uruguayi, které fungují čistě s lokálními hráči s absolutně nesrovnatelnými rozpočty a mládežnické světové turnaje si povodí. A pak právě přijde City nebo jiný klub a ty nejlepší borce vykoupí. Zrovna Uruguay je hezký příklad, protože City si tam koupilo klub a po pár letech spadli do druhé ligy.

Koupit 16letého hráče z Belgie, o kterém se ví, že je talent jako prase, za 6,5 mega eur není umění. Tým, kterému fandím v Ekvádoru, si šílenou sumou za Caiceda zaplatil rozpočet na příštích 5 let plus zbrusu novou akademii.

Reagovat
iamek

Porovnávání akademii na různých turnajích nemá smysl. Banik remizoval a myslím, ze i porazil United. Porazil AC Milan nebo Bayern. Má Banik lepší akademii?

Teď na prestižním turnaji Super cup NI United ztrácelo s tymama, které jsem musel googlovat. Pak se podíváš na soupisku a United a další top týmy tam mají průměrně o 2 roky mladší výběry než menší týmy. Což ti v kategorii U14/15 udělá hodně.

Jižní Amerika pochopitelne má akademie úplně někde jinde. Tam mají taky výhodu, ze nemají problém dát do a týmu hráče v 16 letech, protože je potřebuji co nejdříve a co nejrychleji prodat. Jak jsem byl v JA, tak tam fotbal hraje fakt každý. Ráj.

Reagovat
veikko

Ono to porovnávání obecně je strašně těžké. Ty klubové turnaje jsou většinou pro zvané, mezinárodní zase nekonfrontují ty úplně nejlepší, protože už hrají v A-týmech. Porovnání podle cen prodejů taky nedává smysl, protože strašně záleží na výši celého rozpočtu a ten trh je pokřivený některými extrémně bohatými kluby. Je to fakt spíš o úhlu pohledu. A s JA souhlasím.

Reagovat
iamek

Reagovat
KubaM

Reagovat
Busby babes

on spis nechape jak je akademie City nastavena. Jejich hlavni cil neni vychovat hrace pro acko, ale vychovat hrace, co pripadne prodas za par mega. kdyz pak jednou za cas nekdo do acka proskoci, je to bonus navic.

Reagovat
El Cid z City

Šlo mi jen o Palmera, se zbytkem je to o úhlu pohledu, kolik je málo a moc na tým jako je City, aby měl v kádru odchovanců. Je ale jasný, že prodeje jsou fantastický bonus nebo spíš model s kterým se prostě počítá pro vylepšení čísel.

Reagovat
veikko

Jj, souhlasím. Ten model City prostě musí být postavený jinak než na výchově hráčů. Mi to třeba sympatické není, ale to je můj problém. V rámci toho článku se ale oslavuje akademie, která si to podle mě až tak nezaslouží. Jsou akademie, které vyloženě cílí na zlepšení situace mladých lidí ve třetím světě a k tomu produkují skvělé fotbalisty. To mělo být jádro toho prvního komentáře.

Reagovat
LyEX

Tak to treba trochu aj tak formulovať, lebo z pohľadu financii je ten model jeden z najlepších a to práve aj napríklad v porovnaní s Barcou, ktorá ma najznámejšiu akadémiu na svete a proste klub je v miliardových dlhoch.

Reagovat
KubaM

Reagovat
Manik...

Reagovat
SunFells

"V Palmerovi taky ten talent nerozpoznali" - proto ho byli ochotní pustit bez minut za 40 mega

Reagovat
Txapeldun

Business na prvním místě

Reagovat
JacoBee

To bylo vždy. Máš pocit, že dřív kluby hráli pro radost?

Reagovat
wwwx

multiklubivý model, UEFA, že to toleruje a za úplatu pouští víc klubů jednoho majitele do evropských pohárů, ropáci a krytí hnusnrech diktátorskejch režimů fotbalem

Reagovat
xjert02

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Error

Hm, pry Lukaku do Neapole a Osimhen k nam na hostovani + opce.

Reagovat
M0rb1D4S

https://x.com/David_Ornstein/status/1818197534205956427

To by pro nás bylo absolutně nejlepší řešení ze všech možných

Reagovat
Deywid

Reagovat
Miguel19

Neřekl bych. Další průser ze SA, navíc už byl domluvený s PSG. K tomu jeho mega plat. Pochybuji, že nějak výrazně slevil...

Reagovat
Miguel19

+ dost často zraněnej, takže u nás na tom bude ještě hůř...

Reagovat
Deywid

preto je dobre že je to iba loan + opcia....ked vyhorí, tak po sezone ide preč

Reagovat
M0rb1D4S

A proto je možnost hostovačky s opcí ta nejlepší možná alternativa. Bude flop, vrátí se zpátky do Neapole. A teoreticky taky nemusíme platit celý jeho plat, ale o tom se teda zatím nic nepíše.

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Miguel19

Ať ho pošlou do Arábie a vykoupí Lukaka. Win win pro všechny...

Reagovat
Me2win

Miguel klasicky mimo.

Reagovat
Mastný Chobot

To sú ozaj tak hlúpi v tom Neapoli?

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Grahf

prečo by púšťali hráča za 100M na hosťovačku len s možnosťou odkupu?

Reagovat
Miguel19

Nikdo ho nechce

Reagovat
Miguel19

Za tu cenu a plat.

Reagovat
SunFells

Slíbili mu odchod a chtějí za něj moc.

Reagovat
FC Porto FC

Protože on už za Neapol nenastoupí aji kdyby zůstal

Reagovat
SunFells

Reagovat
mayday

V článku - Od té jej nakonec zachránil bankrot Bordeaux, jenž sestoupil na úkor Troyes.

Jestli Troyes nakonec nespadlo kvůli tomu, že spadlo Bordeaux, tak to proboha není na jeho úkor, ale v jeho prospěch

Že neumí "na úkor" používat uživatelé ok, ale v článku takovou chybu nechápu.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
KubaM

Reagovat
KubaM

Aj, ne tady

Reagovat
Messiáš

Mě tohle asi nepřijde správný, ale fotbal touhle cestou jde. FFP se tímhle nejspíše dá dost ojebávat. Hlavně tady ta síť už je fakt obrovská. Snad Girona bude co nejvíce nezávislá. Za Couta a Savinha jde kredit jenom jim a Michelovi. Ostatně Couto dlouho vypadal dost průměrně a Savio pořádně nehrál v béčku PSV

Na druhou stranu je asi benefit využívat tu ohromnou scoutingovou síť. Za mě by tohle mělo být víc regulováno.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele