Muchow o fotbalových písních: Mělo by to být něco, co je blízké hráčům i fanouškům

06.06., 08:35
Rozhovory
Fanoušci Česka při Euru 2020 (© AFP)

Už za osm dní začíná v Německu mistrovství Evropy. Krom výkonů hráčů na trávníku je s každým fotbalovým turnajem spojený i oficiální hudební doprovod a právě písním fotbalových šampionátů se věnuje dnešní epizoda podcastu Livesport Daily. O tom, které se historicky nejvíc povedly a jak by obecně měla vypadat fotbalová píseň, vypráví přední český hudebník, skladatel a milovník fotbalu Jan P. Muchow.

"Nejradši mám hymnu Liverpoolu, protože se mi líbí, že to není písnička o klubu nebo o gólech, ale že to vzešlo zespoda. Že si fanoušci oblíbili už existující píseň a pak se z ní stala klubová hymna. Takhle by to podle mě mělo v ideálním případě být. Nejhorší je, když si styl takové písně vymyslí pár lidí v kanceláří. Vždycky by to mělo být něco, co je blízké hráčům i fanouškům," přibližuje Muchow.

"Když před pár lety měla reprezentace píseň od Tří sester, přišlo mi to zvláštní, protože většina hráčů už asi ani neví, co to je za kapelu. Proto kdybych někdy dával dohromady píseň pro reprezentaci, dost možná by to byl hip hop, protože to sami hráči poslouchají," přemítá Muchow, ale zároveň dodává, že taková nabídka zatím nikdy nepřišla.

Ve čtvrteční epizodě podcastu Livesport Daily se ale řeší hlavně oficiální písně jednotlivých evropských šampionátů. "Nejvíc mi v hlavě utkvěla písnička Football’s Coming Home od od The Lightning Seeds, která se hrála při Euru 1996. Tenkrát mi bylo pětadvacet a vyrazil jsem na finále do Wembley. Vlastně jsem dodneška vůbec nevěděl, že to nebyla oficiální píseň toho turnaje," podivuje se v podcastu Muchow.

"Oficiální píseň letošního Eura je jednoznačně koncipovaná tak, aby se mohla líbit lidem po celém světě, není v ní nic německého, což podle mě není špatně. Hlas, který to zpívá, je příjemný a v textu je to klasicky o naději, spojení lidí... Svět je ale dneska tak rozdělený, že jsem rád za to, že se i třeba trochu uměle navádí lidi k tomu, aby měli tendenci držet pospolu. Takže to na téhle i na předchozích turnajových písních oceňuju," vyznává se Jan P. Muchow.

Ve čtvrteční epizodě Livesport Daily jsme také probírali:

- starší turnajové songy a jak se povedly

- úspěch nové sparťanské písně Letná a proč nevadí, že ji zpívá člověk, který neumí zpívat

- jak by měla vypadat ideální fotbalová píseň

Všechny díly Livesport Daily najdete také na oblíbených podcastových platformách - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (18)

Přidat komentář
inferno08

OT: Expres zprávy - 08:24

Před rokem slavil úspěch West Ham

To si teď budeme každoročně připomínat vítězství West Hamu v EKL? Neměli bychom podniknout něco na Staromáku?

Reagovat
Damis

Taky mě to napadlo

Reagovat
kilobyte

Tak fandil jim přece celá republika. Skoro jak Nagano.

Reagovat
Kocour Klapuška

Já fandil Fiorentině, byl jsem tehdy v nějaké jejich fanzoně v Holešovicích a bylo to super zklamání. Asi 100 lidí, nulová atmosféra, většina stánků to zabalila ještě před koncem. Když jsem potom viděl ty záběry z Letný, řekl jsem si, že jsem vsadil na špatný tým

Reagovat
kilobyte

Tak logicky všichni fandili Křetinskému.

Reagovat
fenixLFC

jojo ta fanzona na vystavisti bola hrozna komedia. sli sme okolo a tam nikoho

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
kilobyte

Three Little Birds

Reagovat
Txapeldun

Reagovat
20DollarsInMyPocket

L'amour toujours

Reagovat
Txapeldun

Je fakt, že ten song Letná docela dobře sedí ke Spartě - úplně si při ní vybavím její buranský fans. Jinak souhlas, že by to chtělo spíš nějakej rap pro repre.

Reagovat
Txapeldun

Ta hudba k MS a ME je vůbec zvláštní disciplína, stačí se podívat na ofiko song pro MS 2018, kterej by snad nemohl být vzdálenější Rusku - latino Nicky Jam, kosovská zpěvačka Era Istrefi, k tomu Will Smith, znělo to jako takový karibský/latinský popík a natáčelo se to v nějakých slumech, fabrice a bůhví kde Za mě jen dobře I když teda letos se to moc nepovedlo...

Reagovat
fabec1222

2004 a 2012 dobry, jinak nic k zapamatovani

Reagovat
Lemond Laws

Darude - Sandstorm

Reagovat
atlee

Sandstorm nebol nikdy oficiálnou hymnou futbalových šampionátov:

Obecne som mal oveľa radšej songy na prelome tisícročí, niektoré z nich prežili vo forme chorálov až dodnes. Najradšej som mal asi E-Type pre Euro 2000, alebo legendárne Three Lions na eure 96

https://www.youtube.com/playlist?list=PL1P3G7BY64FXQ6H4IxH9a0uUokC9ZtDDw

Reagovat
Lemond Laws

OK, boomer

Reagovat
atlee

Skôr Y, ale na tom nezáleží

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele