MS 2006: DEN 1

10.06.2006, 00:59
Aktuality
Dočkal jsem se! Dočkali jste se také? Ano? Tak tedy: DOČKALI JSME SE! První zápasy přinesly dobrý fotbal, osm branek, radost na jedné a starosti na druhé straně. Vyprodané stadióny, podle očekávání, slušné výkony rozhodčích, to pro změnu nebylo až tak moc očekáváno! A co víc? Dnes se hraje znovu!


Slavnostní zahájení bylo takové stejné...

Divadelní režisér Christian Stückl to všechno vymyslel, na hrací plochu poslal skupiny v bavorských krojích, tančili do toho hip-hop, čtrnáct stovek muzikantů, baleťáků a baleťaček, spousta barev, cirkusového lesku. Na pódium vyběhla Claudia Schiffer a s ní také Pelé, přinesli trofej pro mistra světa, lidi tleskali, mnozí obdivně okukovali stále ještě lepé tvary modelky, jiní vzpomínali na doby, kdy to král fotbalu pěkně válel. Horst Eckel přivedl mistrovský celek Německa z roku 1954, "císař" Franz Beckenbauer zase celou dvaadvacítku těch z MS 1974. Poprvé za 32 let se sešli takto pěkně pospolu.

Zástupci fotbalistů zemí, které získaly titul mistrů světa, o sedmnáct sad zlatých medailí se podělilo sedm národů, šest republik a jedno království, si vysloužili potlesk bouřlivý a zároveň uctivý. Brazílie má těch titulů nejvíce a také proto ji reprezentovalo 55 fotbalistů. Argentinců se na pódiu objevilo dvaatřicet. Sir Bobby Charlton byl v čele hrdinů z Wembley 1966, francouzskou chloubu 98 přivedl Didier Deschamps. Giancarlo Antognioni, Giuseppe Bergomi a Marco Tardelli zde byli za trojnásobné mistry světa Itálii. Zvláštní pozornost si zasloužil Alcides Edgardo Ghiggia, autor vítězného gólu Uruguaje na Maracaná 1950.

A pak již následovalo slavnostní kopnutí do míče, trojice Horst Köhler, prezident Německa, Joseph S. Blatter , prezident také, ale pro změnu FIFA, Franz Beckenbauer, do třetice prezident, tentokráte organizačního výboru, se o to postarala nohou společnou a nerozdílnou a MS 2006 se stalo skutečností.

Herbert Grönemeyer pak na závěr krásně zazpíval oficiální hymnu FIFA "Celebrate the day" a trávník se konečně zazelenal. Otevřel svou náruč fotbalistům domácího Německa a Kostariky, zástupci CONCACAF.


Jak jsem z toho zblbnul!

Musím sledovat přenosy na místním, tedy honduraském, televizním kanálu TVC. ESPN ani FOX SPORT MS 2006 ve svém programu nemají. Komentáře jsou nervy drásající a uši trhající. Na ten latinský řev, přehánění, naříkání a nekritické fandění všem, kteří jsou z tohoto světadílu, jsem si za těch téměř 15 let zvyknul. Myslel jsem si, že mě nic nemůže překvapit. Jak jsem se zmýlil!

Kostarika hrála v jedenácti, jak je zvykem. Ale Německo mělo na hrací ploše tolik hráčů, že jsem po pěti minutách zápasu ztratil přehled. Tři komentátoři se předháněli v perfektní německé výslovnosti a šlo jim to asi tak jako mě počítat od jedné do milionu v mandarín. V brance byl Džens Lehmann a s ním jeho jmenovec Jens, v obraně hrál Frijédrič s Frajdričem a Fridrikem, na druhé straně pobíhal Láá s Lámem. Mnohokrát byl u míče Šnajdá, ale pletl se mu do toho Esnaide. Ještě že se "božskému" Salvadoru Nasrallovi zamotal jazyk po několika pokusech vyslovit jméno Bastiana Schweinsteigera a začal mu říkat Sebastiján...

A jak je tady zvykem, téměř každé kopnutí do míče má svého sponzora a tak jsme se dozvěděli: rohový kop zahrává Diario DIEZ (sportovní deník DESET), autové vhazování provádí Kuře za pětadvacet z Burger King, trestný kop Spoření v Banco FICOHSA, a že ze zásahu brankáře udělá ALKA SELTZER ááách... Jiný kraj, jiný mrav, ale řekněte, není to na zblbnutí?


Itálie naposledy!

Do startu naší skupiny chybí dva dny, a tak si to Italové ještě jednou zkusili v přáteláčku. Porazili juniorku Duisburgu 5:1 (3:0) a na utkání se přišlo podívat více než 20 tisíc diváků. Kdo dával góly není zase až tak důležité, více se mluví o třech hráčích, kteří se na tento zápas jen dívali z tribun stadiónu. Gianluca Zambrotta, Alessandro Nesta a Gennaro Gattuso. Zranění nebo "zranění"?

Jedná se o taktické a psychologické tahy trenérů Itálie a Česka, hlásit každý den na marodce nové tváře a ty staré tam nechávat do poslední chvíle? Bude mít pravdu Bruce Arena, který tvrdí, že ten starý lišák Karel Bruckner ví co dělá a v pondělí vyběhnou na trávník Rosický, Nedvěd, Baroš a Galásek v plné síle?! Ještě že trenér USA nezmínil také možnost návratu Šmicera!


Klose slavil 28. narozeniny!

Hráčem utkání Německo - Kostarika se stal Miroslav Klose. Po zásluze. Jeho první branka v 17. minutě vrátila do řad Teutonů klid po vyrovnávacím gólu Paola Wanchopeho, druhá, téměř ve stejné minutě druhého poločasu, znamenala dvoubrankové vedení a krok k vítězství. Francisco Maturana říká: "Hrát zahajovací zápas, před vlastním publikem a dát dva góly, to si opravdu zaslouží být jmenován Hráčem utkání." A my dodáváme: ještě k tomu v den svých narozenin! Takže: Všechno nejlepší, mnoho úspěchů, hodně gólů! Tedy s výjimkou utkání s Českou republikou, jestli k němu dojde!


Co kdo říká?!

Roberto Acuňa (Paraguay): "Porazit Anglii je pro nás velice důležité a jsem přesvědčen, že na to máme. Věřím, že postoupíme ze skupiny."

Terry Butcher (bývalý kapitán Anglie): "Myslím si, že Joe Cole bude překvapením tohoto mistrovství světa a zastíní mnohé hvězdy. Vím o tom, že Peter Crouch bude hrát s Michaelem Owenem v útoku Anglie, ale já bych vsadil na Cola. Wayne Rooney? Hodně se o něm mluví, ale pro mne je Joe Cole lepší!"

Luis Felipe Scolari (trenér Portugalska): "Minimálně do osmičky se musíme dostat. Pak budeme přemýšlet o dalším kroku! Medaile? A proč ne!"

David Beckham: "Hodně přemýšlím o své budoucnosti. Věřím tomu, že toto mistrovství světa bude mým nejlepším, i když ve fotbale jeden nikdy neví, co se stane. Snad napodobím Bobbyho Moora a 9. července zvednu pohár nad hlavu jako on v roce 1966!"

Didier Drogba: "Výhodou Argentiny by mělo být, že je zvyklá hrát vrcholné turnaje. Ale pozor, na tom posledním vypadla již ve skupině! Nemusíme vyhrát všechny zápasy ve skupině, důležité je vítězství ve finále."

Ronaldo: "Tři roky se říká to samé, že mám pár kilo navíc. Je to pitomost, nikoho to nezajímá. Vůbec se toho moc namluví. Že mám puchýře, že mám zvýšenou teplotu, že mám nadváhu. Člověk otevře noviny a je tam, že jsme byli na diskotéce a jak je to možné. Zapomínáte, že jsme taky lidi a chceme se bavit! Zasloužíme si trochu více respektu, nemyslíte?"

Claudia Schiffer: "Jsem nadšená, nést společně s Pelém Pohár pro mistry světa je opravdu vrchol mého dosavadního života. Německo je fantastický hostitel, máme skvělé fotbalisty, budeme ve finále!"


Tutovky?

Dnes se hrají další tři utkání. Znovu dojde k soubojům mezi Evropou a Amerikou a znovu budou fotbalisté "starého světa" favority. Anglie by měla porazit Paraguay, právě tak jako Švédsko Trinidad a Tobago. Ale viděli jste to dneska, ne? Argentina a Pobřeží Slonoviny? Skalní fandové potomků Maradony, všech těch "pibes", jsou přesvědčeni o jasném vítězství. Pozor! Jen aby se jim po zápase neudělalo "Černo před očima!"


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (5)

Přidat komentář
HOST*1860

Uz sem dlouho nebyl prvni..

Reagovat
HOST*

ale jen o kousek

Reagovat
HOST*

Postavení mimo hru se asi bude na MS hodně pouštět, ale myslím že to fotbalu jenom prospěje. Češi do toho !!!

Reagovat
HOST*alegre

Dvakrát se nejednalo o postavení mimo hru, jednou, Wanchope, asi ano.

Reagovat
HOST*švexa

Ten vlevo byl jasnej, Wanchope tam asi byl taky, ale pro rozhodčího to bylo dost těžký. Je dobře, že to pustil. Fotbalu to určitě prospěje. England forever.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele