Morávek ocenil strategii, český presink oproti gruzínskému fungoval úplně jinak

23.06., 14:16
Aktuality
Giorgi Mamardašvili (© AFP)

Druhý český zápas na Euru 2024 stejně jako ten první nedopadl vítězně, ale i tak se v něm dají najít pozitivní prvky. Ve druhé analýze hry českého týmu je rozebírá expert Livesport Zpráv a bývalý bundesligový záložník Jan Morávek (34). Co udělali Češi proti Gruzii dobře a co se dalo udělat jinak, si přečtěte v druhém analytickém textu z evropského šampionátu.

Oproti utkání s Portugalskem nastaly v české sestavě i hře změny. Prvek s posouváním stopera do zálohy při rozehrávce logicky zmizel, protože jsme naopak potřebovali roztáhnout stopery a mít možnost obehrávat dva gruzínské napadající hráče. Gruzie vstoupila do hry ve formaci 5-3-2 a snažila se narušovat českou rozehrávku až od poloviny hřiště.

Gruzie nastoupila ve formaci 5-3-2Gruzie nastoupila ve formaci 5-3-2 (@ Livesport)

Češi tak měli klid a mohli odzadu kombinovat, což se ve většině případů dařilo. Znát to bylo i na počtu přihrávek stoperů. Jestliže proti Portugalsku neměli tolik balonů, proti Gruzii se počet přihrávek a jejich úspěšnost rapidně zvedla: Ladislav Krejčí měl úspěšnost 90 % (64/71), Robin Hranáč 90 % (52/58) a Tomáš Holeš se dostal na 87 % (53/61).

Tato čísla ukazují, že gruzínský presink nebyl nikterak velký a čeští hráči měli prostor pro klidné a přesné zakládání útoků. Kolem 35. minuty pak Gruzie přepla z 5-3-2 na formaci 5-4-1 a Chviča Kvaracchelija se zasunul do záložní řady a na hrotu zůstával osamocený Georges Mikautadze.

Český presink oproti gruzínskému fungoval úplně jinak. Ofenzivní trio dostávalo soupeřovu stoperskou trojici okamžitě pod tlak a ti museli často volit dlouhé nákopy. Na nákresech vidíte, že se Češi nebáli napadat i poměrně vysoko. Činili tak ale pokaždé i v jiných prostorech.

Český presink proti GruziiČeský presink proti Gruzii (@ Livesport)

Tento přístup se mi líbí. Jednalo se o taktiku, která na soupeře platila. Gruzie navíc české vysunuté hráče nedokázala nijak extra využít. Občas za Václavem Černým v pravém meziprostoru vyplaval chytře osamocený Kvaracchelija. Ideálním a zároveň odvážným řešením mělo být vystoupení Tomáše Holeše ze stoperské trojice.

Nicméně to ale ukazuje, jak je Kvara inteligentní hráč a chytře si hledal místa, kde by se pro něj mohl otevřít prostor a mohl by v něm dostat balon. Byl to jeden z mála prvků, díky kterému byla Gruzie při tvorbě hry nebezpečná.

Chviča Kvaracchelija si hledal prostor za Václavem ČernýmChviča Kvaracchelija si hledal prostor za Václavem Černým (@ Livesport)

Každopádně bych chtěl pochválit české trenéry za zvolenou strategii. Hráčům se povedla skvěle přenést na hřiště a Gruzie rychle nabyla dojmu, že to proti českému presinku bude složité a že téméř jedinou možností, jak ho překonat jsou dlouhé balony. Tento způsob hry nám také přinesl spoustu střel, zakončení a centrů. Efektivita je však druhá věc. Očekávané góly se nám díky 26 střelám vyšplhaly na hodnotu 3.09, což je opravdu dost.

Češi se stali od roku 1980 (od kdy statistická společnost Opta sbírá data) prvním týmem, který 12krát vystřelil na branku a nevyhrál... Také jsme vyprodukovali nejvíce centrů (45) na turnaji v jednom utkání.

Počet centrů a jejich přesnost na Euru 2024Počet centrů a jejich přesnost na Euru 2024 (@ Livesport)

Je škoda, že se nedokázalo vyhrát, protože k tomu vše směřovalo, ale za sebe musím říct, že to bylo utkání, které mě o českém týmu přesvědčilo, že jde dobrým směrem. Měli jsme šance po střelách Hložka, Schicka, v zakončení se objevili i Ladislav Krejčí či Matěj Jurásek a jen lepší provedení a velmi kvalitní brankář z La Ligy nás pravděpodobně připravili o tři body. Není náhoda, že se o Giorgiho Mamardašviliho zajímal Bayern Mnichov, který v něm viděl nástupce Manuela Neuera.

Jestli se můžeme bavit o něčem, co by se dalo udělat jinak, je to asi závěrečné střídání. Do hry mohl přijít Tomáš Chorý, který má podle mého názoru všechny předpoklady k tomu, aby si aspoň jeden z centrů našel a využil ho lépe než ostatní kluci. Tím by ale trenéři museli změnit buď rozestavení, nebo by se musel Mojmír Chytil přesunout na křídlo. Ani jedna z variant se trenérskému týmu očividně nezamlouvala.

Riskantní střela Tomáše Holeše v závěru utkáníRiskantní střela Tomáše Holeše v závěru utkání (@ Livesport)

V závěru Češi otevřeli hru na maximální riziko a po odvážném střeleckém pokusu Holeše málem přišla pohroma. Český stoper se pět metrů před vápnem rozhodl pro střelu a za ním zbýval už jen Robin Hranáč.

Jenže Holeš trefil prvního hráče před sebou a Gruzie šla rázem do brejku tři na jednoho. Zakončení naštěstí nebylo přesné a Česko tento okamžik přečkalo a nadále živí šanci na postup ze skupiny.

Po Holešově nepovedené střele šla Gruzie do brejku tři na jednohoPo Holešově nepovedené střele šla Gruzie do brejku tři na jednoho (@ Livesport)
Nekvalitní zakončení však nakonec odvrátilo porážkuNekvalitní zakončení však nakonec odvrátilo porážku (@ Livesport)

Gruzie - Česko 1:1

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Jan Morávek

Komentáře (37)

Přidat komentář
EURO2024

Taktický článek Pokračujte, výborná práce

Reagovat
Iggy420

super

Reagovat
Pablos

45 centrů

Reagovat
Infeld Prácheňský

Ne jinak.. 45 centrů a hovno z toho

Reagovat
Pablos

Nebyl ten gól z centru původně (či z rohu) kde to Lingr dal do tyče ?

Reagovat
Mass

Roh je roh a ne centr, ne?

Reagovat
Pablos

nevim jak se to bere statisticky... jestli z rohu rovnou centruješ jestli je to taky brané nebo ne.

Reagovat
Pablos

ostatně 45 je něják hodně... nedivil bych se, kdyby tam byly započítány i ty Coufalovy náhozy s autu

Reagovat
Pablos

*z

Reagovat
Infeld Prácheňský

S ohledem na ten počet bych se ani nedivil

Reagovat
Salfovic

Když z roho centruješ, tak je to pochopitelně centr.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Mass

S 17% úspěšností to jsou spíš nákopy.

Reagovat
Pablos

Reagovat
Mass

A to včera ještě dolar pobavil, že prý zasraný slávisti moc předržujou balon. Vždyť ta statistika je úplně opačná. Spoustu úplně zbytečných nákopů do nikam, nebo když nemáme hráče ve vápně.

Reagovat
Pablos

Já tohle neřeším slávisti, plzeňáci, sparťani ...prostě je to Euro, předrožoval to svým způsobem skoro každej, protože český hráč většinou potřebuje 4 doteky aspoň s míčem

Reagovat
Mass

Jo takhle. No chtít od našich hráčů nějakou vertikální tikitaku, to je bláznovství.

Reagovat
miguel bain

Viděl jsem hada srat, žábu bušit pěstí do skály, ale český presing jsem neviděl. Vždyť jsme vesměs odebírali míče až před vlastním nebo dokonce ve vlastním vápně.

Reagovat
Pablos

Já presing vyloženě taky neviděl... buď faul, že někomu někdo unikal nebo stínování ve více lidech (tomu neříkám presing).

Reagovat
oli9

No nejhorší bylo že ten presing byl... Ovšem vždycky když ucítil gruzinec na zádech našeho hráče tak spadnul a rozhodčí oiaknul údajný faul...

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
kylo ren

Turecko rozsekame 3-0

Reagovat
kattos

Mnohem zajímavější statistika i z zápasů s Portugalcem by byla kolik toho kdo v průměru naběhal

Reagovat
Salfovic

Tohle najdeš na webu uefa, ale pouze souhrnné statistiky jednotlivých hráčů, po zápase to tam rozepsané nemají.

Reagovat
Pablos

Pojďte diskutovat, nudím se

1) který tým se vám líbí nejvíc zatím

2) největší překvapení

3) největší zklamání

4) nejlepší hráč zatím

5) TIP vítěze

Reagovat
Pablos

1) Španělsko

2) Rumunsko

3) Maďarsko, Francie

4) za mě nikdo prostě nikdo kdo by to něják převyšoval

5) Francie ...ale snad Španělsko teda

Reagovat
Pablos

Ale možná jsem vybral blbej článek... sem už nikdo moc nepoleze EF vydej něco nového s potenciálem zájmu

Reagovat
oli9

Německo

Švýcarsko

Maďarsko

Wirtz

Německo

Reagovat
GjøvikFF

1) Slovinsko

2) Slovinsko

3) Polsko

4) Baumgartner

5) Slovinsko

Reagovat
Pablos

odvážnej tip na vítěze

Reagovat
GjøvikFF

Taková Charita spojená se srdcem, někdo jim věřit musí

Reagovat
Seydou Doumbia

1) španělsko

2) slovinsko

3) chorvatsko

4) engolo kanté

5) francie ve finále s ronaldovcama

Reagovat
Nadržený šimpanz

1)Německo

2)Slovinsko

3)Anglie

4)Souček

5)Francie

Reagovat
Pablos

Souček, aha... ok takže očividně taky nikdo

Reagovat
Mass

1) Portugalsko

2) Rakousko

3) Chorvatsko

4) Fabián Ruiz

5) Španělsko

Reagovat
Salfovic

1) Španělsko

2) Slovinsko

3) Chorvatsko

4) Černej i bílej Kanté

5) Portugalsko

Reagovat
ratusek

1) Slovinsko, Španělsko

2) Slovinsko, Rumunsko

3) Anglie, ČR, Polsko,

4) Robotka

5) snad Španělsko, hlavně ne Anglie

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele