Mladým hráčům neumožňujeme se rozvíjet. Z individualit děláme průměrné hráče, varuje Polom

01.07., 18:13
Rozhovory
Matěj Jurásek, (© AFP)

Euro je ve vyřazovací fázi, která už se ovšem netýká českého týmu. S odstupem několika dní je prostor se na důvody krachu na ME podívat hlouběji. Proč v tuzemsku nevychováme fotbalisty pro evropský fotbal? Proč z potenciálních TOP hráčů děláme průměrné? A existuje naděje to změnit? O tom v nové epizodě podcastu Livesport Daily velmi otevřeně promluvil bývalý ligový hráč a v současnosti fotbalový expert Livesport Zpráv Roman Polom, který se v prostředí českého fotbalu nadále intenzivně pohybuje.

"Na Euru mi u našeho týmu chyběla nějaká naše identita a ta mi chybí celkově v českém fotbale. My se pořád koukáme na ostatní a neřešíme sebe, to je alfa a omega našich problémů," vysvětluje svůj pohled v úvodu podcastu Polom. "I do českých hráčů lze dostat kreativitu a technické myšlení, ale musíme se o to snažit odmala. Pracoval jsem tři roky v hráčské agentuře, viděl jsem stovky mládežnických zápasů a bohužel, trend je úplně opačný. Mluví se o tom, že chceme být kreativní, ale v podstatě to vůbec není pravda, každý zápas mládeže se hraje na výsledky, kreativita se potlačuje, z fotbalistů děláme průměrné hráče," vypráví Polom.

"Často navíc hráčům ani neumožníme se rozvíjet. Na to mám jeden konkrétní příklad hráče, který měl možnost jít na test do Bayernu Mnichov. Znamenalo by to, že by chyběl na dvou trénincích mládežnické reprezentace. Bohužel, trenér a svaz tomu hráči tenkrát zakázali do Bayernu jet. Kolik českých hráčů mělo šanci se jet ukázat do Bayernu? Jenže u nás se mu to zakáže," kroutí při vzpomínce nechápavě hlavou.

"Všichni pořád jenom mluví o tom, že se musí změnit práce s mladými fotbalisty v Česku. Ale neděje se to. Z potenciálně skvělých individualit děláme průměrné hráče, protože vyžadujeme, aby uměli všechno. Takové fotbalisty ale pak nikdo v zahraničí nechce, tam chtějí rozdílové hráče, kteří jsou v nějaké dovednosti výjimeční. U nás se naopak mladým hráčům dávají pokuty, když v zápase zkusí třeba rabonu. Je třeba, aby se celý systém změnil, ale velkou naději v to bohužel nemám. Děláme to tu dvacet let stejně, nefunguje to. A přesto není ochota to změnit," uzavírá poměrně pesimisticky Polom.

V pondělní epizodě Livesport Daily jsme také probírali:

Proč mládežničtí trenéři víc dbají na výsledky než na výchovu hráčů?

Kde by byl Matěj Jurásek, kdyby vyrůstal v akademii Ajaxu nebo Barcelony?

Který ročník v českém fotbale se vymyká a je pojetím fotbalu až "nečeský"?

Všechny díly Livesport Daily najdete také na oblíbených podcastových platformách - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (30)

Přidat komentář
$$CaptainKokotko

Liga šla nahoru a koeficient super, ale musím s ním souhlasit. Na repre to jde vidět. Jako naši ligu mám fakt rád ale když občas zapnu holandskou ligu tak i když vidím týmy ze spodku ligy tak mě naše liga přijde jako liga dřeváků

Reagovat
$$CaptainKokotko

A třeba Folprecht říkal, že v cř byl braný jako technický hráč a na Kypru byl braný hlavně jako fyzický hráč

Reagovat
jsemdement

Uf, neskutečné prozření expertů. Po 12 letech vidí to, co polovina pseudoexpertů z gauče .

Reagovat
cr7sux

Reagovat
Mr.Mike

Diky za ten vybuch na Euru...pri nejakym uspechu bysme se zas placali po zadech jak ten fotbal delame skvele a jak sme se zas posunuli.

To ze neumime vychovat hrace kazdej normalni clovek vidi uz x let ..experti to vidi az tedkon asi

Staci se podivat kdo kde (ne)hraje po Evrope.

Reagovat
ratusek

Vždyť to většina svádí na rozhodčí a že jsme vlastně hráli dobře

Reagovat
0:1

Ty o víš ty většino. To, že se řekne, že rozhodčí něco podělal, neznamená, že jsme hráli dobře. Na i individuální nekvalitu tady nadává prakticky každý.

Reagovat
lampas

To si nemyslím, za ČF na minulém ME dostal Šilhavý taky bídu.

Reagovat
Neri04

"Všichni pořád jenom mluví o tom, že se musí změnit práce s mladými fotbalisty v Česku. Ale neděje se to."

Nesouhlasim. Ono se to deje. Jen je fotbalove prostredi u nas hodne zkostnatele, proto jsou ty zmeny pomale a postupne, a vysledky uvidime az za delsi dobu. Ale deje se to, meni se to.

Reagovat
PL28

To už se říkalo při založení těch slavných akademií. A jaký jsou výsledky po těch x letech?

Jinak v čem konkrétně se to mění?

Reagovat
cr7sux

Však ty akademie tak dlouho nejsou

Reagovat
letitfly

Pokud se nepletu, tak se říkalo, že akademie se projeví až na hráčích ročníku 2004 a mladší, takže teď bychom ty výsledky měli postupně začít sledovat

Reagovat
Pablos

Ale projedu U19 a neznámější jméno je tam Pech ze Slávie a ten ani moc nehraje pokud se nepletu. Pak ještě pár jmen zaznamenám... nemělo by to bejt aspoň min. třeba 50% že ty hráče už znáš z ligy a třeba polovina z těch 50% už jí i něco dávají navíc ? Jasný něco může být můj úplně nepřehled... ale tvl. aspoň tedy ten jeden jedinej co by fakt převyšoval ty některý ,,kopyta" 28 letý třeba

Reagovat
bobis21

Protože ti nejlepší nehrají v té kategorii ale ve vyšší? V repre U21 máš z těch ročníku 2003 a 2004 několik hráčů, kteří ligu normálně hrají: Šín, Kričfaluši, Halinský, Slončík, Labík, Černák

Reagovat
Pablos

A ročník 2005 a 2006 se nečape... já neřeším kvalitu U19 kdo tam hraje... ale jsou to ročníky 2005 a 2006 tam.

Reagovat
letitfly

2003: Karabec, Vitík, Daněk, Černák, Jurásek, Višinský, Prebsl, Halinský, Chaloupek, Kinský, Kabongo

2004: Kričfaluši, Šín, Slončík, Samek, Ambros, Labík,

2005: Paluska, Baier, Pudilové,

2006: Hranoš, Mokrovics, Rus, Konečný

2007: teď se ukázal v přípravě v Plzni třeba Panoš

Ty mladší ročníky tak úplně neznám, ale bude jich tam určitě výrazně víc šikovnejch, viz teď chválení U17 na ME. Nemyslim si, že nemáme kde brát, spíš mi připadá, že těm hráčům dáváme šanci pozdě.

2003 jsou u nás pořád braný za super talenty, přitom už by měli mít klíčový role v týmech.

Za mě v tomhle "exceluje" Slavie, která těm klukým dá čuchnout v 17 letech na 3 zápasy a pak je 4 roky posílá po hostovačkách a následně prodává (Višinský, Vagner, Pudilové, Kričfaluši)

Reagovat
Selänne

Akademie jsou v tomhle skoro irelevantní. Naprosto zásadní je práce s mládeží v samotných klubech. To je zatím častokrát velký problém.

Reagovat
Transfermarkt

Akademie jsou právě v klubech Evidentně máš přehled

Reagovat
Selänne

Tak dotyčnej narážel nejspíš na ty regionální akademie, který vznikaly pod rukama Poborskýho, ne?

Reagovat
Neri04

Nepletl bych regionalni a klubove akademie.

Reagovat
Neri04

Vsak pisu, ze je to postupny proces a bude trvat delsi dobu. Prvni regionalni akademie byla otevrena pred necelymi deviti lety. Za me to je malo, pokud se bavime o mladeznickem fotbale, bude to potrebovat vice casu, protoze primarne potrebujeme zmenit premysleni tech dospelych lidi kolem fotbalu, o cemz mluvi i Polom ve clanku, mene resit vysledky, primarne resit rozvoj individualit v tymu.

Imho i to je presne soucast toho problemu - netrpelivost smerem k procesu. Vsak se podivejme i na dospely fotbal - Priske se na zacatku angazma ze Sparty vyhanel. Chybi nam nadhled, trpelivost, skaceme od A k Z a pak zase zpatky k A.

A v cem konkretne se to meni? Vnimam prave postupnou zmenu mysleni a pristupu lidi kolem mladeznickeho fotbalu, co se tyce pripravek urcite, u zaku je to castecne, protoze ve starsich zacich se porad tlaci na vysledek, malokdo resi rozvoj, ale i to ma sve duvody, dorosty... uz jsou bohuzel dost casto brany jako dospely fotbal.

Reagovat
KKralik77

"Mluví se o tom, že chceme být kreativní, ale v podstatě to vůbec není pravda, každý zápas mládeže se hraje na výsledky, kreativita se potlačuje, z fotbalistů děláme průměrné hráče,"

Skoro každý zápas v mládeži byl pro mě jen stres.

Reagovat
srbic13

Reagovat
Neri04

Zajimave, stres s externi nebo interni kauzalitou?

Reagovat
Axelrose

Je zajímavé, kolik našich expertů si toho po euru všimlo.

Škoda, že to žádný z nich neviděl před tím.

Jak se říká, po bitvě je každý generál a když si můžeš kopnout, tak hrr do toho.

Bylo by moc hezký, kdyby se tyhle naše vyhaslé hvězdy zvedly a šly to do nějakého klubu předvést.

Vždycky když slyším komentovat Zelenku, a vzpomenu si na jeho výkony na hřišti, musím se začít smát. To je nejchytřejší dřevo v téhle republice.

Reagovat
Jan Horáček

Tak pan Polom kritizuje, že se ve fotbalových mládežnických soutěžích hraje na výsledek.

Před dvěma lety kritizoval bývalý hokejista a nyní tzv. expert pan Ludwig, že se v mládežnických hokejových soutěžích nehraje na výsledek, že si tam hráči dělají, co chtějí a je tam přístup typu hoši, hlavně si zahrajte.

Reagovat
dave30

Hraješ žákovskou ligu, dostaneš určité dotace. Hraješ českou (moravskou), dostaneš menší atd. Byl jsem svědkem několika zápasů, kdy přijel favorit k někomu, kdo bojoval o sestup v té lize. Píská místní rozhodčí a vy se nestačíte divit co je schopen předvést, aby domácí získali bod (nejlépe 3). Jenom proto aby se zachránili a nepřišli o peníze. Tuším že v Anglii hrají pravidelné soutěže až od dorostu. Do té doby si týmy z okolí domlouvají turnaje...

Reagovat
srbic13

Reagovat
naheCZ

Tak za mě je to o tom, že všechno obětuješ výsledku. To je ta hra na výsledek. Normálně máš chtít vyhrát, ale v těch mládežnických kategorií toho máš dosahovat fotbalem a ne taktikou. Že tady prohraješ, to se prostě stane, ještě o nic prakticky nejde, ale má tě to motivovat k tomu se zlepšovat a příště být lepší a ne hledat zkratky, jak to nějak ubojovat...

Reagovat
Neri04

I ta taktika ma v mladeznickem fotbale svoje misto. Je to soucast fotbalu. Jde o jeji variabilitu, nelpet na jedne. Jeji vyjmuti z procesu uceni muze byt paradoxni nasledky.

Napriklad zajimava vec zaznela nedavno na webinari s Karlem Havlickem nebo pred delsim casem na prednasce s Jirkou Zilakem - tim, ze se tlaci na hru po zemi, hraci v mladeznickych reprezentacich nemaji odhad na dlouhy mic, nacasovani vyskoku, a vsechny veci s tim souvisejici.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele