MĚSTA MS 2006: STUTTGART

09.06.2006, 15:58
Aktuality
Římané odešli a 900 let trvalo, než se někdo na jimi opuštěném území usadil. Jmenoval se Herzog Luidolf, postavil stáje, založil chov koní a v údolí Nesenbachu vznikl Stuotgarten. Tak nějak se to prý odehrálo...

Ti z města Roma si vybrali místo, kde sídlil rod Cannstattů, pro jeho polohu. Idylka, střed údolí. Vše skončilo v letech 85 až 90 n.l. Pak nebylo dlouho nic, až se objevil hrabě Luidolf, ten byl ze Švábska, položil základní kámen, ale to již znáte. Roku 983 se město začalo jmenovat Stuttgart. Úctyhodných 1023 roků se jmenuje stejně. Ve XIV. století se Stuttgart stal sídlem vlády země Wuerttemberg.

Dnes je to Bádensko-Württembersko, tedy trošku po našem, a hlavní město této spolkové země je již desítky let velkoprůmyslové. Kanceláře firmy Daimler Chrysler jsou novodobým symbolem prosperity Stuttgartu.

Sport? Velká setkání atletů z celého světa, zejména konání Mistrovství Evropy v atletice roku 1986, získalo pro Stuttgart jméno mezinárodního sportovního města. Olympijský pohár pak byl vyjádřením obdivu a uznání MOV za srdečnost a pohostinnost obyvatel celého kraje. Zápasy MS 1974, EURO 1988 a Mistrovství světa v atletice 1993 jsou dalšími z celé řady sportovních akcí mezinárodního významu.

VfB Stuttgart je pak důvodem hrdosti obyvatel města a širokého dalekého okolí, stadion Gottlieb-Daimler byl svědkem stovek zápasů, mezi nimi devatenácti mezinárodních. V roce 1950 se zde hrálo to první po II. světové válce. Německo hostilo Švýcarsko a na tribuny se vměstnalo 103 tisíc fotbaluchtivých fanoušků. Rekord! Hrálo se zde také další historicky "první" utkání. V roce 1990, 19. prosince, po více než 40 letech, kdy jsme měli dvě Německa, to hodné a demokratické a to zlé a imperialisticky spolkové, se představil národní tým znovu sjednocené země. Soupeř? Znovu Švýcarsko.

Gottlieb-Daimler Stadion je po rekonstrukci nádherný. Jeho předchůdce, Neckar-Stadion, byl postaven v roce 1933, autor plánů byl architekt Paul Bonatz. Dostavovalo a přestavovalo se mnohokrát. Celkem v sedmi případech. Finále Ligy mistrů, koncert Rolling Stones, 24. května 1999 zde naposledy ve své kariéře hrál současný trenér Německa Jürgen Klinsmann.

A co má tento stadion nej...? Obří projekční video obrazovky. Váží 11 tun, mají rozměr 115 metrů čtverečních. Tedy každá, jsou totiž dvě. Na tribunách je také Podnikatelské centrum, to má 44 lóží VIP, 1500 luxusních, pohodlných křesel, parkoviště, odkud je vstup přímo na tuto tribunu...

Hrát se zde bude celkem šest utkání. Francie - Švýcarsko, to bude šlágr, Nizozemsko - Pobřeží slonoviny, hmmm, zajímavé, Španělsko - Tunisko, pro obdivovatele Realu, Barcy, Valencie atd., jednoduché, že? a Chorvatsko - Austrálie, Evropa se bude potit! A pak? Přijedou, asi, Angličané, a budou hrát, asi, proti Polákům! Zase?! To je osmifinále. 8.června to bude boj smutných poražených o 3. místo. Ale kdo to bude, to po mě opravdu nechtějte vědět!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Do Hamburgu . . .

celkom sa slusne "posilnily" za posledny rok.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele