MĚSTA MS 2006: MNICHOV

09.06.2006, 17:15
Aktuality
Posledním městem, které navštívíme, je bavorský Mnichov. Ten má 1,3 milionu obyvatel, byl založen roku 1158 Jindřichem "Lvem" a narozeniny bude mít v době konání MS, 14. června. Úctyhodný věk, 848 roků. I když! "Papíry" od města dostali jeho občané až o 66 let později.

V roce 1255 si pak toto město vybral za rezidenci kníže z Bavorsko-mnichovska. Král švédský Gustav Adolf dobyl Mnichov během třicetileté války a v roce 1806 se stal Mnichov hlavním městem bavorského království. Za doby vlády krále Aloise I byla postavena mnohá architektonická díla, skvosty, jako Knihovna, Stará a Nová galerie,Feldherrnhalle a Siegestor. Z Mnichova se postupně stalo kulturní a společenské centrum Evropy.

Kurt Eisner pak v roce 1918 vyhlásil svobodnou a nezávislou republiku Bavorsko a stal se jejím prvním ministrem, tedy předsedou vlády. O 15 let později to již byla historie, nacisté obsadili radnici a vládu svrhli. Za II. světové války, roku 1944, pak bombardování spojeneckými vojsky prakticky srovnalo Mnichov se zemí. Dnes? Metropole celosvětového významu, banky a finanční společnosti, pojišťovny, burza, sídlo celé řady vydavatelství a tiskových agentur.

Olympijské hry 1972 se staly mezníkem ve sportovním rozvoji tohoto města. Olympiastadion, uprostřed nádherného městského parku, byl vzorným hostitelem mnoha akcí. Hrálo se zde finále MS 1974, právě tak jako EURO 1988 a LM 1997. Ale Mnichov žil sportem již od XIX. století, jak jméno jednoho z klubů napovídá: TSV 1860, "Turn und Sportverein München von 1860". Bayern Mnichov je dnes mnohem slavnější, v Německu dokonce nejslavnější. Bundesligu vyhrál 19x, Pohár 11x, LM 4x, Pohár UEFA jednou! Mnichov má 732 klubů a 292.829 registrovaných sportovců. Mnohá odvětví zde pořádala vrcholné události. Známá cyklistická šestidenní, Mistrovství Evropy v atletice, turnaje v košíkové, atd.

Nový fotbalový chrám bude dějištěm zahajovacího zápasu, domácí Spolková republika Německo v něm nastoupí proti Kostarice. Majitelé tohoto stadionu, Bayern a TSV 1860, slavnostně otevřeli brány ve dnech 30. a 31.května 2005. Owen Hargreaves se pak stal autorem prvního "bundesligového" gólu v utkání Bayernu s Borussií Mönchengladbach (3:0).

V říjnu 2002 se pořádalo referendum občanů Mnichova. Otázka zněla jasně: chcete nový stadion, ano nebo ne? K urnám přišlo 37,5% obyvatel tohoto města, nikdy předtím ani potom se nedostavilo tolik lidí v Bavorsku k referendu, a z nich 65,8% zaškrtlo slovíčko JA. Bylo rozhodnuto! Pánové architekti Herzog a De Meuron ze Švýcarska zajásali, jejich projekt dostal zelenou! Ihned byl položen základní kámen a kdo jiný než Franz Beckenbauer dostal právo prvního klepnutí kladívkem. Sedmipatrové dílo bylo dokončeno v dubnu 2005, tedy za 31 měsíců.... 120 000 metrů krichlových betonu, 20 000 tun železa...

Stadion je postaven na severu Mnichova ve čtvrti Fröttmaning, blízko dálnice A9. Jeho plášť je z 2 874 panelů materiálu EFTE. Povrch se čistí sám, je ohnivzdorný, nepropouští horko ani chlad, je pod stálým tlakem 350 pascalů. Každý panel má vlastní, nezávislé, osvětlení. Bílé, modré a červené, což vytváří fantastickou hru barev po setmění. Existuje ale jedno omezení. Barvy se mohou měnit až po dvou minutách, a to z bezpečnostních důvodů. Mnozí řidiči na dálnici by asi věnovali více pozornosti pohledu na stadion, než volantu!

Zvláštní pozornost si zaslouží rovněž tribuny. Jejich řešení nemá obdoby a zejména z nejvyšších řad je doslova fantastický výhled na hrací plochu. Umožňuje to sklon 34 stupňů. Raritou je podzemní parkoviště pro více než 10 tisíc aut. A kapacita stadionu? 66 016 sedadel.

Jak jsme již psali, 9. června zde nastoupí proti sobě domácí Německo a Kostarika. Vlk a beránek, jak se zdá. Tunisko - Saúdská Arábie takovým šlágrem asi nebude, ale na zápas Brazílie - Austrálie se těší všichni milovníci fotbalu. Dojde k překvapení? Zápas Pobřeží Slonoviny - Srbsko a Černá hora pak uzavře program ve skupinách na tomto stadionu. Všichni věří, že se sem domácí vrátí a jako vítěz skupiny A se utkají s druhým z "Béčka". Bude to Anglie nebo Švédsko? Nikdo snad nečeká překvapení v podobě postupu Paraguaje nebo Trinidadu a Tobaga... Mnichov se bude s MS loučit jedním ze semifinále.

A tím končí náš seriál o městech a jejich historii a přítomnosti. MS 2006 začíná!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele