MĚSTA MS 2006: KÖLN

06.06.2006, 21:54
Aktuality
Kolín nad Rýnem, Köln am Rhein, je nejstarším městem v Německu. Jeho jméno vymyslela žena, kdo jiný, a to ne jen nějaká taková ledajaká! Byla císařovnou, manželkou velkého Julia, jmenovala se Agripina a někde tady, u Rýna, se narodila. Roku 50 našeho letopočtu povýšila Kolín na město a kolínská byla na světě!

Návštěvníky toto město okouzlí od první minuty, od prvního kroku po jeho ulicích. Více než dva tisíce let kultury, poklady umění, architektury, ale také obrovská chuť do života jeho obyvatel, ekonomická síla, tvořivost a nápaditost. Kolín je multinárodní a tím pádem multikulturní. Kolín je plný radosti, zábavy. Milion Kolíňanů je připraveno ukázat to nejlepší, co toto město má. A s patřičnou hrdostí. Má se opravdu čím chlubit!

Na rozloze 40 tisíc hektarů na obou březích Rýna se rozkládá jedna z nejvyspělejších ekonomických a obchodních metropolí Evropy. Je zde obrovské centrum vědy, rozvoje a výroby, odtud se rozbíhají denně tisíce obchodních transakcí do celého širého světa. Kolín je zcela soběstačný, je zde sídlo mnoha nadnárodních společností, bank a pojišťoven, vydavatelství, televizních a rozhlasových řetězců, těch největších a nejznámějších na evropském kontinentu. Kolínská univerzita je proslavena na celém světě, 90 tisíc studentů zde každým rokem získává nové vědomosti. Mezinárodní centra výzkumu, astronomie a aeronautiky, připravují nejen lety do vesmíru, ale také dělají vše pro bezpečnost leteckého provozu. Chemie, biotechnologie, biomedicína, to je jen střípek ze světa vědy, města, které se jmenuje Köln am Rhein.

Není náhodou, že právě v tomto roce se zde slaví dva tisíce let od jeho vzniku jako součást hrdé historie římské... Jak jsme již psali, v roce 50 n/l Kolín obdržel privilegium a byl povýšen na město. Colonia Claudia Ara Agrippinensium, nové hlavní město Dolního Německa. Římská minulost je vidět na mnoha místech. Palác římského gubernátora, Pretorium, famózní Dionýsova mozaika, známa v moderní době zejména tím, že zde byl v roce 1999 pořádá banket nejvlivnějších politiků světa, "vládců" osmi velmocí. Ale již od středověku je toto město centrem dění. Sídlo arcibiskupství, hrobky "Tří králů" udělaly z Kolína střed západní Evropy pro statisíce poutníků.

Architektura? Podává si zde pomyslně ruce ta románská s tou nejmodernější. Kostely, postavené podle projektů starých a dnes již mnohdy bezejmenných mistrů tohoto řemesla, mrakodrapy jejichž autory jsou Norman Foster, Jean Nouvel, Oswald Mathias Ungers a Gottfried Böhm, uznávaní ve 20. a 21. století. Ale pokladem, doslova drahokamem, je katedrála. Když na konci II. světové války zůstalo 90% centra Kolína v troskách, věže katedrály čněly téměř neporušeny jako symbol lidství a naděje.

Kultura? 42 muzeí, mnohé světového významu. Miliony návštěvníků. Nejznámější? Muzeum Wallraf-Richartz a jeho kolekce Courbod, obrazy, sochy, grafika, od středověku do současnosti, Muzeum Ludwig, umění XX. a XXI. století, jehož chloubou je druhá největší sbírka obrazů Picassa, Románsko - germánské muzeum, ukazující archeologické nálezy od pravěku až do pozdního středověku, Muzeum Schnütgen, jehož zdi skrývají skvosty náboženského významu od doby karolínské až po rokoko.

Hudba? Její zvuk je slyšet široko daleko. Philharrmonie, sál s fantastickou akustikou, je sídlem Synfonického orchestru WDR a dalšího hudebního tělesa jménem Gürzenich. Hudební akademie připravuje studenty z celého světa a co se týče moderních žánrů, je zde pro ně postavena scéna z nejmodernějších a nejobdivovanějších.

Sport? Německý sportovní institut, Akademie trenérů, elity fotbalu této země. Německé muzeum sportu a olympijského hnutí, Spolkový institut sportovních věd. Více než 30 klubů v nejvyšších soutěžích, 860 asociací, 195 tisíc sportovců. Vyprodaný stadion na zápasy 1. FC Köln je samozřejmostí. Pozemní a lední hokej, házená, košíková, koňské dostihy, americký fotbal, maratón, cyklistické závody, plavání, skoky do vody, vodní pólo, atd., atd... Obyvatelé Kolína jsou nejen aktivními sportovci, ale také umí perfektně fandit. Tribuny Kölnarena a RheinEnergieStadion by o tom mohly vyprávět!

Závěrem? Žije zde 180 národností a všichni se snaží řídit heslem: Žít a nechat žít! Dva tisíce let historie. Tisíce let budoucnosti!

Kolínští si oddechli a zároveň vypukla obrovská euforie, když byl na jaře roku 2004 slavnostně otevřen nový fotbalový stadion. To, co se nepodařilo při MS 1974 se stalo skutečností pro MS 2006! Müngersdorfer, starý stánek, je minulostí, na jeho místě nyní hrdě ční moderní chrám tohoto sportu. Prvním zápasem byl souboj Německo - Belgie a 46 tisíc míst bylo obsazeno. Jak jinak! Zmizela atletická dráha, jen 8 metrů dělí trávník od tribun, 4 věže o výšce 72 metrů drží střechy nad hlavou diváků a zároveň slouží k osvětlení hrací plochy. Stadion je také muzeum klubu, Wolfgang Overath, Toni Schumacher, Pierre Littbarski a Thomas Hässler, jsou chloubou historie. Ale nejen fotbalem je znám Müngersdorfer a RheinEnergieStadion. Hráli zde Rolling Stones, žehnal zde papež...

Zápasy? Angola-Portugalsko, Švédsko-Anglie, Togo-Francie, jedno osmifinále, ale hlavně - 17.6. 2006 v 18:00 Česko - Ghana!

Unaveni z cestování? Ne? Výborně, čeká nás ještě Frankfurt, Kaiserslautern, Norimberk, Stuttgart a Mnichov...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele