MĚSTA MS 2006: FRANKFURT

07.06.2006, 02:02
Aktuality
Toto starobylé svobodné město na řece Mohan, německy Main, bylo po staletí křižovatkou obchodních cest. Franconovurd se objevuje v historických záznamech poprvé roku 794, v písmu zanechaném a podepsaném Karlem Velikým. V roce 855 se Frankfurt poprvé zúčastnil volby krále. Do roku 1792 zde bylo jmenováno 36 králů a korunováno 10 německých císařů. Dnešní Frankfurt je...

...zcela jistě důstojným pokračovatelem tradic. Je jedním z nejvlivnějších a nejdůležitějších obchodních center světa, s celou řadou veletrhů a kongresů. Ale vraťme se ještě jednou do minulosti. V roce 1749 se zde narodil jeden z nejslavnějších rodáků, Johann Wolfgang von Goethe. V letech 1815 a 1866 se Frankfurt stal sídlem Německé unie a byla zde pořádána zasedání a valné hromady. V měsíci, který následoval po vítězství Francouzské revoluce, únoru 1848, Němečtí demokraté žádali vznik zákonodárného Národního shromáždění a 18. května téhož roku delegáti ze všech německých zemí v Paulskirchenu slavnostně zahájili jednání prvního svobodně zvoleného Parlamentu. Pod pruskou administrací se pak Frankfurt stal moderním velkoměstem. V období tzv. Výmarské republiky se změnil k nepoznání. Avantgardní kulturní a vědecké centrum bylo chloubou celého Německa.

Dnes je Frankfurt nad Mohanem opravdovou mezinárodní metropolí, finanční, ekonomickou, obchodní. Od roku 1998 je také sídlem Centrální evropské banky. Třetina jeho obyvatel nemá pas SRN a to z něj dělá město mnoha kultur, kosmopolitní. Je ale zároveň "milovníkem" sportu, ve 470 klubech je registrováno 140 tisíc sportovců. V Bundeslize, té fotbalové, hrají hned tři, i když tomu nevěříte. FFC Frankfurt a FSV Frankfurt jsou účastníky té ženské, Eintracht zachránil kategorii zase v té mužské. Ale i v nižších soutěžích se to doslova hemží "frankfurťany"! Ve stovce fotbalových klubů s více než 650 týmy všech věkových kategorií...

Frankfurt je také sídlem DSB, tedy Spolkové sportovní federace, zasedá zde Německý olympijský výbor a dvě největší federace odtud řídí činnost; ta fotbalová a také gymnastická.

Mezi nejvýznamnější sportovní akce pořádané ve Frankfurtu patří finálový turnaj ATP v tenise (1990 - 1995), Pohár federací ve stejném sportovním odvětví (1992 - 1994), známé každoroční cyklistické závody "Rund um den Henninger Turm", Mezinárodní frankfurtský maratón. Konaly se zde také v roce 1925 1.dělnické olympijské hry, semifinále PMEZ (LM) v roce 1960, Mistrovství světa v boxu a souboj v těžké váze mezi obhájcem titulu Mohamedem Alím a mistrem Evropy Karlem Mildenbergerem v roce 1966, hrály se zde zápasy MS 1974, finále Poháru UEFA mezi Eintrachtem Frankfurt a Borussií Mönchengladbach v roce 1980, rovněž EURO 88, Světové finále v americkém fotbalu (1998)...

FIFA World Cup Stadium není jen tak obyčejným stadionem. Je to katedrála fotbalu. Práce na rekonstrukci starého a legendární Waldstadionu začaly v polovině roku 2002 a byly dokončeny v říjnu 2005. Nenarušily průběh Bundesligy. Úzkostlivě bylo dbáno na zachování historického rázu stávajícího stadionu. Spotřebovalo se 80 tisíc metrů krychlových betonu a 120 tisíc tun ocelového materiálu. Nosníky a ocelové kryty kabelů střešní konstrukce váží 2 500 tun. Vedle nich, k neuvěření, třicetitunová projekční videoobrazovka vypadá jako křehká a lehce rozbitelná hračka.

Podzemní parkoviště nabízí místo pro 1 800 automobilů. Obrovský sběrač dešťové vody napojený na podzemní nádrž a systém kanalizace, jsou součástí ekologického projektu "Zelený gól". Rekonstrukce stála 126 milionů eur, navíc se investovalo dalších 45 milionů do infrastruktury silniční a železniční. Bernd Hölzenbein a Jürgen Grabowski, hvězdy nedávné minulosti, vystupují jako vyslanci MS FIFA 2006, reprezentujíc Frankfurt...

Stačí? Že něco chybí? Aha, promiňte: Anglie - Paraguay, Jižní Korea - Togo, Portugalsko - Írán, Nizozemsko - Argentina. 1. července 2006, zkusím si zatipovat, čtvrtfinále 1F/2E - 1H/2G, a to bude, je to tutovka, hmmm, Brazílie proti Španělsku! Co říkáte?

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (1)

Přidat komentář
Shevchenko

Brazílie - Španělsko ? Brazílie - Ukrajina nebo Francie

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele