Měli bychom být pyšní, bojovali jsme jako lvi, uvedl po vyřazení v semifinále Eura nizozemský trenér Koeman

11.07., 11:44
Aktuality
Ronald Koeman (© AFP)

Trenér nizozemských reprezentantů Ronald Koeman byl navzdory středeční semifinálové prohře 1:2 s Anglií na mistrovství Evropy v Německu na své svěřence hrdý. Na tiskové konferenci ocenil bojovnost hráčů "Oranje". Přiznal, že s neúspěchem se kvůli rozhodující inkasované brance v závěru utkání vyrovnává o to hůř. Rovněž nesouhlasil s penaltou, z níž kapitán Albionu Harry Kane vyrovnal na 1:1.

"Jsem zklamaný z konečného výsledku, protože to pro nás začalo dobře," řekl Koeman. Jeho výběr šel do vedení už v sedmé minutě zásluhou Xaviho Simonse, v 18. minutě ale srovnal z penalty Harry Kane poté, co ho obránce Denzel Dumfries zasáhl ve vzduchu nohou do kopačky. Hlavní sudí Felix Zwayer nařídil pokutový kop až po intervenci videorozhodčího a zhlédnutí opakovaných záběrů.

"Jakožto bývalý obránce se ptám, co mohl v té pozici (Dumfries) dělat? Snažil se zastavit míč. Tím, že za to nařídíte penaltu, mu říkáte, že nemůžeme hrát pořádně fotbal," uvedl jednašedesátiletý Koeman.

Zápas směřoval do prodloužení, jenže s vypršením základní hrací doby poslal Anglii do finále střídající Ollie Watkins. "Cítili jsme, že posledních 20 minut jsme byli lepším týmem, víc jsme útočili. A najednou vstřelili parádní gól a byl konec. S tím se těžko vyrovnává," prohlásil Koeman.

Nizozemci postoupili do semifinále ME po 20 letech, na druhé evropské finále v historii však nedosáhli. "Měli bychom být pyšní, protože jsme v posledních týdnech dosáhli na spoustu věcí. Po tom, jak hráči bojovali až do konce, nelze nikoho kritizovat. Bojovali jsme jako lvi. Potřebovali jsme jen trochu víc vyrovnanosti, v tom si Anglie vedla lépe, takže jí patří gratulace," mínil mistr Evropy z roku 1988.

Svým hráčům poděkoval. "V něco věřili a dobře se na to dívalo, i když teď už to nic nezmění. S tím pocitem už nic nezmůžeme, v budoucnu se ale vrátíme silnější," podotkl bývalý hráč a kouč Ajaxu Amsterodam, PSV Eindhoven či Barcelony.

Myšlenky už začal směřovat k mistrovství světa 2026. "Věřím, že náš tým má na víc, navíc se k nám časem připojí další hráči. Ne všichni byli po zdravotní stránce schopní hrát," řekl Koeman s narážkou na záložníky Frenkieho de Jonga a Teuna Koopmeinerse, kteří o Euro přišli kvůli zranění.

"Pracovali jsme tak, jak jsme měli, což bylo důležité, a našli jsme cestu, po které budeme pokračovat. V některých ohledech se musíme zlepšit. Myslím si ale, že jsme byli blízko finále. Skvělá mentalita, týmový duch... Kéž bych mohl vidět hráče ve finále... To ale není možné. A je mi to moc líto," uvedl Koeman.

Autor: ČTK

Komentáře (5)

Přidat komentář
Novak.Usykovic

Bohužel ..... Nizozemsku chybí světová kvalita na postu kreativního záložníka a koncového útočníka. Post brankáře je též problematický. Kdyby na tomhle Euru měli Saara, Sneijdera, Rijkaarda a Bastena..... nebo Breukelena, Gullita, Davidse a Bergkampa, tak mohli být easy ve finále.

Reagovat
kattos

Reagovat
vceradnesazitra

Kdyby kdyby kdyby

Reagovat
GjøvikFF

Kdyby měla babička koule, tak je dědeček...

Zrovna post gólmana pálí Holanďany nejméně.

Reagovat
celeb

nebolo to zle. Reagoval dobre striedaniami, ak mu pociatocny plan nevysiel, s tym, co mal k dispozicii zaobchadzal fajn a anglani mali aj kopec stastia v 2. polcase (v 1. zas boli evidentne lepsi).

Do zalohy zdravy FdJ, trochu skusenejsi a menej splaseny Xavi o 2 roky, este by to chcelo nejaku alternativu namiesto nie moc najmudrejsich hranoliek a mozu pomyslat na uspech (v zmysle, ze ich nebude natolko limitovat kader, voci gigantom ako ENG/FRA/POR/GER/SPA).

Nebolo to ale ani nejak dobre, vzdy hrali dobre maximalne cast polcasu.

Ale ked bolo treba vedeli reagovat a zabojovat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele