Lopetegui se vrátil k odchodu z Porta, prezidenta Costu nechápe

24.04.2016, 18:24
Aktuality
Vůbec poprvé od svého lednového odchodu z Porta se pro tisk rozpovídal španělský kouč Julen Lopetegui. Účastník mistrovství světa 1994 například upřesnil, že od Dragões rozhodně neodešel z vlastní vůle, jak se původně spekulovalo, a také vyjádřil údiv nad chováním prezidenta Pinta da Costy, který ho i přes vřelé odloučení nedávno ostře kritizoval...

"Jestli jsem rezignoval? Samozřejmě že ne. Proč bych to dělal? Ještě pět dní před mým odchodem jsme vedli ligu a byli naživu ve všech soutěžích," připomíná španělský trenér úvodem.

Jeho vyhazovem si Porto vážně příliš nepomohlo. Draci i po včerejšku ztrácí na vedoucí Sporting rovnou deset bodů a uprostřed tohoto měsíce se jim poprvé od podzimu 2008 podařilo prohrát dva po sobě jdoucí ligové duely.

"Porto pro mě představuje báječnou vzpomínku. Teď mi ho je líto, když se jejich sportovní situace tak dramaticky zhoršila," dodává Lopetegui, který do Portugalska zavítal od kormidla španělské jednadvacítky v květnu 2014.

Loni se pod jeho vedením Porto až do poslední chvíle rvalo o titul s Benfikou a ve čtvrtfinále Ligy mistrů zpočátku prohánělo Bayern. Ani podzim 2015 potom nevypadal úplně zle; Dragões po jeho skončení zůstávali v lize neporaženi s pouhými třemi ztrátami.

Co se Lopeteguimu hned zkraje ledna sečetlo, to byl nepostup do osmifinále Champions League, špatný vstup do Ligového poháru a konečně i prohra s konkurenčním Sportingem. "Do pěti do rána nás fanoušci nechtěli pustit ze stadionu, jako nějaké kriminálníky," vzpomíná Lopetegui na divokou noc.

Po následující remíze s Rio Ave přišlo trenérovo adieu, které se ještě dle jeho vlastních slov odehrávalo v přátelské atmosféře. "Mám na něho dobré vzpomínky. Řekl mi sbohem s upřímnými slzami, objímali jsme se," vrací se k loučení s prezidentem Pintem da Costou.

Jenže krátce po koučově odchodu jako by se dlouholetý šéf Porta utrhl ze řetězu. Lopetegui se dle jeho slov nikdy v Portugalsku pořádně nezabydlel a za nic prý nestály především jeho nákupy.

Lopetegui hned dvakrát zlomil přestupový rekord - jak útočník Adrián (15 milionů eur), tak záložník Imbula (20 milionů) se však v klubu příliš neohřáli. Prvně jmenovaný hostuje zpátky ve Španělsku, Imbula po pouhém půlroce nastálo zamířil do anglického Stoke.

"Pokud můžu za každý špatný nákup, který Porto udělalo za mého působení, potom bych měl být zodpovědný i za rekordní výdělky v průběhu minulého léta," brání se Lopetegui s odkazem na přestupy Danila a Jacksona Martíneze, které vyšly oba madridské kluby na více než 30 milionů eur.

"Nepoznávám ho. Měli jsme úžasný vztah, každý den jsme se bavili a organizovali společné večeře s našimi manželkami," nechápe 49letý trenér, proč se do něho jeho bývalý nadřízený najednou tolik obouvá.

Zvláště k nepochopení je potom pro něho Costovo prohlášení, že v době Adriánova přestupu vůbec nevěděl, o koho jde. "Startoval ve finále Ligy mistrů 2014. Každý ve světě fotbalu ho znal," kroutí hlavou Lopetegui.

"Rád bych si myslel, že lidé z Porta věděli, kdo je Adrián, ale potom zase - nebyli si vědomi toho, že v klubu mají Rúbena Nevese, takže kdo ví," rýpnul si závěrem muž, který talentovaného středopolaře vytáhl do áčka a udělal z něho nejmladšího kapitána v historii Ligy mistrů.

Autor: Tomáš Daníček / futebol.as.com, abola.pt, deportes.elpais.com

Komentáře (16)

Přidat komentář
Han střelil první

To jsou vyjádření.. To je prostě Lopetechuj, s Portem nic nedokázal a přestupy jednoduše nezvládl. Ať se vrátím k mladým, tomu očividně rozumí lépe.

Víc článků o portugalské lize! Klidně se zapojím také.

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
smazaný uživatel

Nebyl ten vyhazov za to, že Porto mělo jasně vyhrát skupinu v LM a on to očividně v posledních dvou duelech skupiny naschvál posral?

Reagovat
smazaný uživatel

Trenér k ničemu, jeho angažování bylo strašlivou chybou. Porto pod jeho vedením naprosto změnilo strategii nákupů, přivedlo spoustu naprosto jalových Španělů a takhle to dopadlo. Nicméně oni se zvednou, hlavní je sehnat kvalitního trenéra a navrátit se k nákupům z Jižní Ameriky, které fungovaly.

Reagovat
FC Porto FC

Ted se do toho Pinto da Costa obuje. Řekl že chce hráče kteří mají na to hrát za Porto a hlavně mají na to charakter a hodí se do týmu. Porto také podle informací zkoumá situace kolem Moutinha, Hulka, Bruna Alvese, Pepeho pro které Porto opravdu něco znamená a dá se kolem nich stavět. Ohledně trenéra se píše o Boasovi a Marco Silvovi. Boas by byla absollutní senzace a Marco Silvovi se taky nebráním

Reagovat
Whitemedia

Boas řekl, že si chce dát po Zenitu rok volno a být s rodinou, ale třeba to kvůli Portu přehodnotí no

Reagovat
FC Porto FC

To vím, ale kdyby trenoval v Portu myslím že to by ho tolik nemuselo omezovat

Reagovat
HullCity

Ať si zapne zápas Porto vs Dynamo pak mu to asi dojde a nebude pořád plakat přes média jak to bylo nefér atd.

Reagovat
noustres

Oni ho angažovali, a pak si na něj stěžujou, ten si stěžuje na ně. Horké hlavy, hlavně ona výměna skrze média je dětinská. "My jsme mu půjčili nový traktor a on ho hned odřel" Tak proč ho povolávali? Tím vlastně potvrzujou, že souhlasili s jeho nezkušenostmi a spoléhali na to, že to vyjde. Sami si mažou med kolem pusy. Prohra se Sportingem se neodpouští ?

Reagovat
smazaný uživatel

Neodpouští se to, že Porto mělo vyhrát skupinu LM a vypadalo to poslední 2 zapasy s Kyjevem a Chelsea, že to posrali naschvál.

Reagovat
FC Porto FC

prohra se Sportingem byla poslední kapka toho co se pod Lopeteguim dělo

Reagovat
Robbie

proč vlastně už nekupujou Jihoamerický hráče ? neveřím že Lopetechuj měl takovou moc aby řekl že už nebudou brát z Jihoameriky, ale ze Španělska

Reagovat
fantomas

Právěže spíš měl. Nebo aspon Costa to nechává znít tak, že přestupy nechal výhradně na něm.

Reagovat
FC Porto FC

Bohužel jo Pinto to tak řekl....ale nechápu proč mu takovou moc dal

Reagovat
FC Porto FC

JAKO VÁŽNĚ ? Tohle mě dostalo teda kurva do varu. Lopetegui by měl radši držet hubu. Rozesral celej tým a všechno co fungovalo. Pinto da Costa mu dal volnost a on natahal jen 28 letý španěláky co nemají ani na Portugalskou ligu natož pak aby hráli něco v LM. Fakt diky Marcano, Jose Angel, Bueno, Tello, Cissokho, Imbula, Osvaldo, Campana, Adrián to byli panečku hráči ! A ještě si vyštval Quaresmu, debile

Reagovat
smazaný uživatel

Sice s tebou souhlasím, že to byli většina špatné nákupy ale proč tu píšeš jen ty špatné?! Přivedl například naše dva momentálně nejlepší hráče Danila Pereiru a Coronu, jak sám říkal, dal šanci vynikajícímu hráči Nevésovi, přivzal zpátky Oliveiru, koupil skvěle hrajícího Andrého, na hostování vzal nejlepšího nahrávače Layúna....a k těm špatným,,, Marcano je sice strašný ale momentálně bohužel je 2 stoper :D, Tello se ze začátku jevil jako dobrá hostovačka ovšem asi si ho pamatuji jen díky přešlapovačce a hattricku proti Sportingu jinak nic moc, a o dalších radši mluvit nebudu krom Imbula?! To je naprosto vynikající hrát ukazoval to ve Francii a momentálně okamžitě to dokazuje ve Stoke, holt mu nesedl Portugalský fotbal jinak si to neumm vysvětlit...přece jen Anglicka a Francouzská je jiná liga!

Vidím docela i problém do budoucna, co jsem tak četl tak se plánuje velká revoluce a s ní mají přijít odchody nejdražších hráčů jako Brahimi,Aboubakar.....pak se má prodat až 15 mladíků které jsou po hostováních, vytěžit chtějí na skvělém Reyesovi, a zásadní problém podle mě je i v tom, že chtějí přivést bývalé hráče...Moutinho,Hulk ty nám pomůžou, ale co takový Bruno Alves?! 34 let stoper, přehnaný plat, taky ho nedají zadarmo a do budoucna nic, v obraně je jediný Chidozie,...Musíme se okamžitě vrátit k nakupování mladých talentů z Jižní Ameriky, a né kupovat staré železo a vyhaslé talenty ze Španělska!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele