Lituji, že jsem nemohl vystřídat více hráčů, zlobil se Mourinho

30.08.2015, 11:57
Aktuality
Chelsea zažívá nejhorší start do Premier League za posledních dvacet let. Po čtyřech kolech má obhájce titulu pouhé čtyři body a trápí se na třinácté příčce. Poslední selhání přišlo překvapivě na domácí půdě, ze Stamford Bridge si Crystal Palace odvezlo všechny tři body. José Mourinho po utkání zkritizoval své hráče a litoval, že jich nemohl vystřídat víc.

Crystal Palace naopak potvrdilo výbornou formu, po vítězství nad Chelsea poskočili už na druhé místo v tabulce. "Přivezli všechno, co potřebovali. Byli připravení, hráli s úžasným duchem. Měli sice štěstí, ale zasloužili si ho, hodně o něj bojovali," přiznal Mourinho po utkání. "Myslím, že i my jsme si zasloužili více. Vyhrát sice ne, ale lepší výsledek bychom si zasloužili."

S další porážkou v zádech se Chelsea propadla do spodní poloviny tabulky, na což od začátku vlády Romana Abramoviče není zvyklá. Vždyť horší vstup do sezóny si velká část fanoušků Blues ani nepamatuje - méně než čtyři body získala naposledy v sezóně 1995/96.

Do téhož ročníku vstoupil paradoxně bídně i Blackburn, tehdejší obhájce titulu. A právě Rovers jsou jediným týmem v historii Premier League, který coby držitel trofeje začal sezónu hůře. "Realita je taková, že máme za sebou špatný, opravdu špatný start. V Premier League však nikdy není konec, každý může ztratit ještě spoustu bodů," ujišťuje Mourinho.

Největším problémem současné Chelsea je překvapivě zoufalá hra defenzivy. Pětice Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta, Matić loni kralovala celé Anglii. V letošní sezóně jsou oba Srbové "na odstřel" a ani Terry s Cahillem rozhodně nedosahují kvalit z minulé sezóny.

Pokles jejich formy způsobil, že Chelsea v prvních čtyřech zápasech inkasovala na její poměry neuvěřitelných devět branek. Více v tomto období obdržela naposledy v sezóně 1971/72 (10). Pro srovnání - v loňské mistrovské sezóně dostali devátý gól až na konci října.

"V průběhu týdne v tréninku pilujete týmový výkon, jenže k němu potřebujete rovněž výkony individuální. Na této úrovni, kde je soupeř velmi dobře organizovaný, nemá co ztratit a hraje s týmovým duchem, potřebujete hráčské výkony," vysvětlil Mourinho.

Loňské opory sužuje velmi špatná forma

Portugalec byl nezvykle konkrétní. "Nemůžu říct, že bych měl jedenáct hráčů, co odvedlo dobrý výkon. Dva nebo tři z nich byli k takovému výkonu velmi daleko a je mi líto, že jsem jednoho z nich ponechal na hřišti celých devadesát minut," uvedl. "Když jsem udělal třetí střídání, uvědomil jsem si, že bych potřeboval i čtvrté."

Negativní hodnocení si vysloužil Brazilec Willian a již výše zmíněný Nemanja Matić. Třetího "zločince" trenér neoznačil, podle předvedené hry se však dá spekulovat o Branislavu Ivanovićovi nebo Cescu Fábregasovi, kterého začátek sezóny taktéž nezastihl v ideálním rozpoložení. Totéž platí i o nejlepším hráči loňské Premier League Edenu Hazardovi.

Jejich výkon každopádně Mourinha velmi rozlítil. "Když fotbalista nehraje podle představ, jsou tu dvě možnosti. Buď hráči věřím natolik, že počkám na zlepšení, které buď přijde, nebo ne. Anebo už si uvědomím, že je čas na změnu," nechal se slyšet mnohdy kontroverzní manažer.

Nebyl by to José Mourinho, kdyby si nepostěžoval i na rozhodčího. "Udělal velkou chybu, když neodpískal čistou penaltu na Zoumu za stavu 0:0. Působila jasně už za první pohled, a když jsem se o poločase podíval na záznam, ujistil jsem se," okomentoval diskutabilní situaci z dvaadvacáté minuty.

Několik pozitiv však zápas z hlediska Chelsea přece měl. Mimo jiné se dobře uvedli oba mladíci, Ruben Loftus-Cheek a brazilský debutant Kenedy. "Cesar Azpilicueta byl fantastický, ale stáhl jsem ho, abych levou stranu posílil směrem do útoku, což nám Kenedy nabídl. Je to dobrá osobnost, což momentálně potřebujeme. Kenedy byl zodpovědný za zlepšení týmového výkonu," pochválil 19letého mladíka.

Jediný gól zápasu vstřelil Radamel Falcao, který ukončil dlouhou sérii bez vstřelené branky. Ta trvala patnáct zápasů a celých sedm měsíců. "Jeho branka pro tým neznamená nic, ale pro jeho osobní sebevědomí je to dobré. Jeho nadšení je zřejmé i z reakce po gólu, protože si prošel obtížným obdobím," dodal Mourinho.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (309)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele