Ligue 1 - souhrn 6. kola: Štrasburk vyzrál na Marseille

27.09., 20:55, aktualizováno včera, 22:49
Komentáře a souhrny
Oslavy hráčů Racingu Štrasburk. (© ABDESSLAM MIRDASS/AFP)

Štrasburk si vyšlápl na Marseille, která nevyužila možnost dotáhnout se na čelo tabulky. Tam se po výhře nad Stade Rennes drží PSG následované Monakem, to pro změnu bralo další výhru s Montpellierem.

Racing Strasbourg - Olympique Marseille 1:0

29.09.2024 20:45

Góly: 40. Diego Moreira

Klub z přístavního města po třech výhrách v řadě nestačil na Racing, takže připisuje první letošní porážku a zároveň zůstane tři body za PSG a Monakem. Naopak celek z města na francouzsko-německé hranici díky druhému vítězství poskočil do horní poloviny tabulky.

O tom, že domácí chtějí být důstojným soupeřem, přesvědčil Roberta De Zerbiho už v 9. minutě Dilane Bakwa. Bohužel nenašel potřebný klid v zakončení. V závěru úvodní čtvrthodiny sice ano, nicméně střela postrádala razanci, a tak se stala pro Rulliho snadnou kořistí. To ostatně platilo i po pokusu Sebastiana Nanasiho.

Ve 33. minutě stanul tváří v tvář hostujícímu gólmanovi Emanuel Emegha. Svou sbírku branek na čtyři díky výbornému zákroku nerozšířil. Rozhodnutí přinesla 40. minuta. V ní Diego Moreira po Nanasiho fajnové přihrávce, která měla oči, zahrál muži v rukavicích na housle - 1:0. A aktivita Roseniorova týmu neměla utichnout ani po změně stran.

Hned po necelých 120 sekundách se řítil do další šance Emegha a Rulli připisoval další zákrok. Jeho protějšek ve službách Štrasburku v 55. minutě fantasticky vychytal Masona Greenwooda. Záhy po svém příchodu na trávník udělal de facto všechno dobře Neal Maupay. Až na tu skutečnost, že ve finále své akce sledoval balon místo brankáře, který stačil přemístit do bezprostřední blízkosti.

Další Greenwoodova střela rozhodně měla gólové parametry, leč v síti nakonec neskončila. Tlak Marseille začal narůstat, nicméně díky dobře organizované obraně Racingu se z něj neurodilo prakticky vůbec nic nebezpečného. A tak OM nezbývá, než se pokusit napravit zaváhání za týden proti Angers, zatímco Stade de la Meinau uvidí zápas s Lensem.

Více informací k zápasu

Angers SCO - Stade Reims 1:3

29.09.2024 17:00

Góly: 84. Zinedine Ferhat - 9. Keito Nakamura, 25. Junja Ito, 79. Marshall Munetsi

SCO Angers po opětovném postupu mezi elitu nezažívá dobré období. Nadále platí, že jako jediné ze všech osmnácti celků Ligue 1 ještě nepoznalo radost z vítězství. A v takovém případě se poslední místo opouští jen složitě. Naopak Les Rouges et Blancs zatím cílí výše, než tomu bylo v minulé sezoně.

První pokus se na Stade Raymond Kopa uskutečnil v 8. minutě. Na svědomí ho měl Yaya Fofana, ale vylámal si zuby na domácím gólmanovi. Jenže hned poté vyslal Cédric Kipré dlouhý míč za obranu, kde si jej na hranici vápna zpracoval Keito Nakamura a okamžitě poslal kulatý předmět na místo určení - 0:1.

Střelec branky zanedlouho nevyužil pobídky od svého krajana Junyy Itoa, zatímco Marshall Munetsi selhal ve velice dobré pozici. Ve 25. minutě sehráli svěřenci Luky Elsnera pěknou akci. Diakitého pokus stačil Yahia Fofana vyrazit před sebe, kde číhal Ito a zblízka svým druhým zásahem v ročníku zdvojnásobil vedení svého týmu - 0:2.

Po změně stran se opět připomněl Munetsi, leč v rámci tohoto klání si na gól musel ještě počkat. Nakamura při své další možnosti přestřelil. A úspěšný nebyl ani po hodině hry Zinedine Ferhat. Ihned po svém příchodu na hřiště se dostal do šance Mamadou Diakhon, nicméně strážce domácí svatyně ji protentokrát zavřel.

Ten samý hráč zazlobil i v 77. minutě. Balon se od něj dostal k Teddymu Teumovi, jehož zase vychytal Fofana. Yaya Fofana se za 120 sekund dostal do vápna, kde si udělal prostor. Jeho střelu brankář přibrzdil a Munetsi mohl z bezprostřední blízkosti pohodlně skórovat - 0:3. Ibrahima Niane proti Dioufovi neuspěl.

To se podvedlo až v 84. minutě Ferhatovi. Šikovný Alžířan, který už Ligue 1 okusil v dresu Nîmes. Parádně položil zasekávačkou na zem dva obránce a následně cílil přesně k pravé tyči - 1:3. Tříbrankové vedení mohl vrátit hostujícímu výběru rovněž střídající Amine Salama, avšak muž v rukavicích odmítl lovit další míč ze své sítě.

Více informací k zápasu

FC Nantes - AS Saint-Étienne 2:2

29.09.2024 17:00

Góly: 10. Johann Lepenant, 49. Sorba Thomas - 57. Ibrahim Sissoko, 67. Ibrahim Sissoko (pen.)

Přestože na Stade de la Beaujoire musí mít radost, že se jim hned pětkrát v dosavadních šesti vystoupeních podařilo skórovat, proti ligovému nováčkovi sahali po vítězství. Dvě zaváhání po změně stran však zapříčinila, že v kolonce výher bretaňského klubu zůstane dvojka.

V 8. minutě centroval z pravé strany Sorba Thomas a tísněný Douglas Augusto nedokázal míč procedit mezi tři tyče. V závěru úvodní desetiminutovky se míč po několika odrazech dostal k Johannu Lepenantovi, který jej nekompromisně napálil do sítě - 1:0. Matthis Abline chtěl vedení pojistit, jenže minul zařízení.

Od úvodního hvizdu byl v kanárkovém dresu dost aktivní Moses Simon, který si na svou první šanci počkal do 22. minuty. Díky teči mohl Gautier Larsonneur zůstat v klidu. Jean-Charles Castelletto, jenž ví, jaké to je skórovat na mistrovství světa, nechtěl zůstat pozadu, avšak mířil vysoko nad. Do konce poločasu se svými dalšími snahami neuspěli Douglas Augusto ani Sorba Thomas.

Druhý jmenovaný se dočkal až po startu druhé půle, když už po čtyřech minutách vytěžil maximum z výborné práce Johanna Lepenanta - 2:0. Na třetí zářez si dělal zálusk Abline, leč úspěšný nebyl, což se ukázalo býti nesmírně důležitým momentem. V 57. minutě totiž Davitašvilliho centr lehce přidzvednul Ibrahim Sissoko a Kombouarého skvadra rázem vedla jen o gól - 2:1.

V 65. minutě se šel rozhodčí Kehrradji podívat na monitor, jelikož souboj Castelletta s Nadém zaváněl penaltou, která byla následně nařízena. Sissoko cílil po zemi přesně k tyči a nebylo, co řešit - 2:2. Simonova další střela byla zblokována, Florent Mollet nevyzrál na Larsonneura a v poslední minutě neměl sudí pochopení pro reakci Marcuse Coca, jemuž ukázal zblízka červenou kartu.

Více informací k zápasu

Toulouse FC - Olympique Lyon 1:2

29.09.2024 15:00

Góly: 14. Yann Gboho - 28. Rasmus Nicolaisen (vl.), 90+4. Malick Fofana

Oba kluby měly na kontě před výkopem jedinou výhru. Ještě v době, kdy vypršela poslední minuta základní hrací doby, to vypadalo, že u této bilance zůstane. Nicméně pak se stal hrdinou devatenáctiletý Malick Fofana.

Alexandre Lacazette se na hrací plochu dostal až ve druhém dějství, takže fanoušci byli trochu nesví z toho, kdo že bude střílet góly. V 5. minutě došlo na střet Clintona s Yannem Gbohem. Penalta se nekopala, nicméně faulovaný hráč se proměnil ve šťastného střelce v minutě čtrnácté, kdy převzal míč od Vincenta Sierra a ranou pod břevno nedal Perrimu šanci - 1:0.

Další změna na ukazateli skóre přišla na pořad odpoledne ve 28. minutě. Centr do vápna tečoval Mark Mckenzie, kvůli čemuž za ním číhající spoluhráč neměl ideálně srovnaný krok a další teč tudíž přinesla vlastní branku 1:1. Následně to Sierro zkusil přímo od rohového praporku a strážce lyonské svatyně tím evidentně vylekal.

Do konce úvodního dějství ještě stačil Georges Mikautadze zblízka hlavičkovat nad břevno, zatímco bezprostředně po změně stran Duje Ćaleta-Car ostře zajel do kotníku Franka Magriho, což zavánělo červenou kartou, která by jistě dění na hřišti proměnila. K podobné situaci došlo i čtvrt hodiny před koncem, avšak ani tehdy sudí Angoula do kapsy nesahal.

Brankové příležitosti na Stadium Municipal k vidění prakticky nebyly. Na rozdíl od osobních soubojů. Až v nastavení nejprve střídající Genreau nevyzrál na Perriho. A tak se mohl stát v očích příznivců Les Gones slavným Malick Fofana, neboť po jeho střele balon o kousíček překročil celým svým objemem brankovou čáru - 1:2.

Více informací k zápasu

AS Monaco - Montpellier HSC 2:1

28.09.2024 21:00

Góly: 32. Folarin Balogun, 90+8. Lamine Camara - 16. Rabby Nzingoula

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Le Havre AC - Lille OSC 0:3

28.09.2024 19:00

Góly: 23. Jonathan David, 35. Jonathan David, 79. Jonathan David

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

RC Lens - OGC Nice 0:0

28.09.2024 17:00

Góly: -

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - Stade Rennes 3:1

27.09.2024 21:00

Góly: 30. Bradley Barcola, 58. Kang-in Lee, 68. Bradley Barcola - 73. Arnaud Kalimuendo (pen.)

Obhájce titulu zatím remizoval pouze s Remeší, jinak si drží stoprocentní bilanci. Dobrou formu potvrdil i v tomto domácím klání, ve kterém se hned dvakrát prosadil Bradley Barcola, který se šesti zásahy vévodí kanonýrům.

Už po necelých 180 sekundách hry posunul Lucas Beraldo míč za sebe na Marquinhose, jenž zblízka prostřelil Steva Mandandu. VAR však viděl ofsajdové postavení útočícího hráče, takže stav zůstával dál bezbrankový. Branka Dembélého by bývala jistě platila, kdyby necílil do středu svatyně bretaňského celku.

Ludovic Blas se nezalekl velkého jména soupeře, leč Matveye Safonova nepřekonal. V 18. minutě dostal Ousmane Dembélé krásnou přihrávku za obranu, kde všem ukázal záda, nicméně místo gólu z toho byla jen střela do boční sítě. Poté o sobě dal poprvé vědět Barcola. Jeho průnik a následná přihrávka na Achrafa Hakimiho změnu stavu neskončily, neboť marocký obránce měl před sebou protihráče, od kterého se míč odrazil na břevno.

V době, kdy se úvodní půl hodina stávala minulostí, skryl Barcola po Dembélého pobídce svůj pokus za obránce. A jelikož balon zapadnul k pravé tyči, mohl se běžet radovat - 1:0. Do konce prvního poločasu se osmělil už jen Arnaud Kalimuendo, avšak nijak nebezpečně. Záhy po změně stran skóroval Hakimi, nicméně z ofsajdu.

Regulérní trefy se dočkal v 58. minutě Lee Kang-in, když hlavou doklepnul do odkryté klece poté, co se k němu odrazil kulatý předmět od tyče, kterou napálil Barcola - 2:0. Po hodině hry se ve výborné pozici ocitnul Fabián Ruiz. A nebýt méně kvalitního zpracování, pravděpodobně by Julienu Stéphanovi přibyla třetí vráska na čele.

Dostavila se až v 68. minutě díky dalšímu řádění francouzského reprezentanta, který se svou zemí na letošním EURU dosáhnul na bronz. Hakimi adresoval přízemní balon na zadní tyč, kde měl před sebou následně vystřídaný Barcola jednoduchoučkou úlohu - 3:0. Lucas Beraldo pak nechtíc zahrál ve vlastním vápně rukou a kopala se penalta.

Arnaud Kalimuendo byl sice oslňován laserem, leč přesto dokázal s klidem poslat Safonova na opačnou stranu - 3:1. Rána Sennyho Mayulua nebyla špatná, kousíček k dokonalosti jí ale chyběl. Albert Grønbæk ztroskotal na strážci pařížské svatyně Alidu Seidu před svým gólem zahrál rukou a Randal Kolo Muani v nastaveném čase o dvacet čísel minul.

Více informací k zápasu

AJ Auxerre - Stade Brestois 3:0

27.09.2024 19:00

Góly: 26. Elisha Owusu, 37. Jubal (pen.), 59. Hamed Junior Traorè

Les Pirates si v týdnu poradili v rámci Ligy mistrů s rakouským Grazem, leč v domácí soutěži byli proti nováčkovi až příliš bezzubí na to, aby vylepšili svůj dosavadní šestibodový zisk. Na něj se tak dotáhli svěřenci kouče Christopha Pélissiera, kteří naplno bodovali po čtyřzápasové pauze.

Během úvodní desetiminutovky vytrhnul diváky na Stade Abbé-Deschamps jenom přímý kop z dobré pozice, který rozehrál Hamed Traoré vysoko nad břevno. V šestadvacáté minutě už bylo v regionu Bourgogne-Franche-Comté veselo. Balon od Sinalyho Diomandého propadnul až do vápna, kde u něj byl nejrychleji Elisha Owusu. Reprezentant Ghany sice při střele malinko podklouznul, přesto dokázal rozvlnit síť - 1:0.

Kenny Lala se snažil vymyslet opověď pro Soumaïlu Coulibalyho, který hlavou zakončoval těsně vedle. Na opačném pólu o sobě dal vědět Clément Akpa, ale vedení svého týmu nenavýšil. To se podařilo až Jubalu Júniorovi ve 37. minutě, neboť s přehledem proměnil penaltu poté, co rukou ve vlastní šestnáctce zahrál Edimilson Fernandes - 2:0.

Lassine Sinayoko byl v domácím dresu hodně aktivní. Branku se mu nakonec vsítit nepodařilo, byť příležitosti měl. Jednu slibnou si na konto připsal i jeho protihráč Abdallah Sima, na něhož dodnes vzpomínají v pražském Edenu. Donovan Léon jej dokázal vychytat, takže AJA šli do šatny s dvougólovým náskokem.

Čtvrt hodiny po startu druhé půle už svítila na ukazateli trojka. Owusuovu přihrávku z první do vápna nezachytil Brendan Chardonnet, čímž výrazně usnadnil pozici Hamedu Traorému, který se na penaltovém puntíku s míčem rychle otočil a po zemi jej poslal za záda Marca Bizota - 3:0. V 70. minutě o kousíček přestřelil Mama Baldé.

Následně se vyznamenal hostující gólman, jelikož skvěle zneškodnil pokus Osha. V nastaveném čase zakončoval hlavou Kenny Lala a po něm ještě Ibrahim Salah pobídnul Baldého, jenž by svými nůžkami aspiroval na gól kola, kdyby ovšem nemířil do spojnice tyče a břevna. Brest tedy rozhodně bude mít do příštího duelu s Le Havrem na čem pracovat. Auxerre změří síly s trápícím se AS Saint-Étienne.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Paris Saint-Germain
6
5
1
0
20 : 5
16
2
AS Monaco
6
5
1
0
12 : 3
16
3
Olympique Marseille
6
4
1
1
15 : 7
13
4
Stade Reims
6
3
2
1
10 : 8
11
5
Lille OSC
6
3
1
2
11 : 7
10
6
RC Lens
6
2
4
0
5 : 2
10
7
FC Nantes
6
2
3
1
9 : 6
9
8
Racing Strasbourg
6
2
3
1
12 : 10
9
9
OGC Nice
6
2
2
2
14 : 6
8
10
Stade Rennes
6
2
1
3
10 : 9
7
11
Olympique Lyon
6
2
1
3
8 : 12
7
12
AJ Auxerre
6
2
0
4
8 : 12
6
13
Stade Brestois
6
2
0
4
8 : 13
6
14
Le Havre AC
6
2
0
4
7 : 13
6
15
Toulouse FC
6
1
2
3
5 : 8
5
16
Montpellier HSC
6
1
1
4
6 : 17
4
17
AS Saint-Étienne
6
1
1
4
3 : 17
4
18
Angers SCO
6
0
2
4
4 : 12
2

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (17)

Přidat komentář
oli9

Brest

Reagovat
Israha

Barcola má náběh na nejlepšího hráče sezony v Ligue 1, výborný je. Ale dozadu letos PSG vypadá rozklepaně a nejistě, tam by jim nějaké kvalitnější ofenzivy mohly dělat výrazné problémy. Že by letos naděje?

Reagovat
vlastik

hraje nam tam Beraldo LB a hori, Mendes ma rymecku. A Marq se sehrava s Pachem (ten je zatim skvely). Az se uzdarvi Licas, bude to lepsi, ale backup na LB a hlavne RB je potreba

Reagovat
Pharrell

A proč teda v obraně nehraje Milan Škriniar ? Vím že se dost spekuluje o jeho možném přestupu jinam. Vím taky že se v PSG nedokázal tolik prosadit jako kdysi v Interu Milán . Ale furt je to kvalitní stoper . Teď když jim to v obraně moc nejde tak ho tam můžou na chvíli i zkusit ne ? Třeba se rozehraje pořádně do výborné formy - ať ho potom PSG může pěkně zpeněžit na lepší přestup no .

Reagovat
Pharrell

*** zatím se tam nedokázal prosadit (viz sezóna 23/24) v letošní jsem ho viděl jenom často zahřívat lavičku no chudák Milán

Reagovat
rominhoFCB

Ako hodnotite talent a dlhodobe vykony Lee Kangina ?

Reagovat
vlastik

Loni to bylo takove divne, mel zablesky skvele hry a pak to zadupal. To mohlo byt tim, ze ho cpali na kridlo a na to nema rychlost. Ve stredu je daleko platnejsi, naposled hral falesnou devitku a byl vynikajici. Musi to ale potvrdit, jestli se bude dostavat do hry pres famozniho Nevese, WZE a Vitinhu. A pres nejlepsiho zaloznika Eura /s

Reagovat
Pharrell

Nejlepší ? Ale jo beru to máš pravdu . Fabian Ruiz teď hraje v skvělé výtečné formě (opravdu mnohem lepší forma než když hrával za Neapol).

Reagovat
vlastik

to je takovy interni vtipek fandub PSG. Na EURO byl skvely, ale v PSG az tak ne. Ono kdyz te kryje Rodri, tak se hraje jinak, no

Reagovat
rominhoFCB

Vdaka za odpoved. Mna Kangin zaujal uz na MS 20, kde bol vyhlaseny najlepsim hracom turnaja. A talent ukazoval i v Malorke, tak som bol zvedavy, ako sa bude dalej rozvijat.

Reagovat
vlastik

ono je to takovy nesvar, PSG vetsina posil ze zahranici hraje prvni rok tuzku (az na Pacha letos, zatim). Vitinhu tez vyhazovali, prihraval jenom za sebe nebo vedle sebe na jistotu, a letos ho vynasi do nebes.

Reagovat
Seydou Doumbia

Celý duel nás Tulus tlačí, my chaos v obraně všude na hranici sebeobětování a stejně vyhrajeme. Centr z 30 metrů a dva obránci si ho těčují do brány aniž by byli kýmkoli atakování a potom střela 10 centimetrů za brankovou čárou z ničeho nic. Extra luck. Dnešní poslepovaná sestava strašná, všichni špatní.

Reagovat
Whitemedia

Rosenior s Moreirou dobrý tah

Reagovat
Mandanda_30

Tpč rupnout nad Štrasburkem OM je z5....... První poločas si s náma totálně vytřeli prdel jak kdybychom hráli nad Madridem. Nedat gól týmu co dostal 10 za 5 zápasů a vyhrál jen 1 zápas je opravdu obdivuhodné A mohlo to být i horší, Rulli měl ještě myslím 2 zákroky z totálních tutovek pro ně... OM si jde pro titul, leda tak hovno, když umíme ztratit body z takovýma McDonald's Farmers League průměrákama

Reagovat
Mandanda_30

*s takovýma (jsem na*ranej)

Reagovat
MoonKnight

A přesně proto Hughes s Edwardsem přivedli Slota a Eberl zase Kompanyho místo De Zerbiho. On je skvělý člověk, převede 3-4 skvělý zápasy, ale vždy ve dvou z 10 zápasů ho někdo až trapně snadno vyškolí a proto De Zerbi nemůže trénovat top klub. A to říkám jako jeho fanoušek, co moc doufá, že někdy udělá ten poslední krok, protože je moc talentovaný, ale zároveň naivní.

Reagovat
Mandanda_30

Věděl jsem, že jeho výsledky byly v Brightonu nahoru dolů, buď excelentní výkon nebo totální sračka (zápasy jsem nesledoval, jen výsledky a to co se o něm říkalo), ale bral jsem to tak, že je to prostě PL a ne L1, ale dnešek vypadal docela hrozivě

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele