Ligue 1 - preview 5. kola: PSG si upevňuje vedoucí pozici

Včera, 08:28, aktualizováno dnes, 08:55
Previews
Oslavy hráčů PSG. (© AFP)

Paris Saint-Germain se představí v Remeši, kde si bude chtít udržet stoprocentní bilanci a zároveň upevnit pozici na čele. Neporažený RC Lens se představí v Rennes. LOSC Lille po dvou porážkách narazí na Racing Štrasburk.

Lille OSC - Racing Strasbourg

sobota 17:00

Lille přímo zoufale potřebuje uhrát dobrý a pozitivní výsledek, o což se pokusí doma na Stade Pierre-Mauroy. Na sobotní večer si sem pozvalo Strasbourg, který se v tabulce Ligue 1 tísní jen dvě místa za ním.

Lille se prokousává náročnou sezonou a má za sebou v porovnání s jeho sobotním sokem už mnoho soutěžních zápasů. Představilo se v předkolech Ligy mistrů, v nichž dokázalo vyřadit pražskou Slavii. V lize to ale zatím taková sláva není a fanoušci začínají být neklidní. Ve čtyřech doposud odehraných duelech se Lille povedlo posbírat jen šest bodů za dvě výhry a stejný počet porážek. A výhra je něco, co už fanoušci severofrancouzského týmu už dlouhou dobu neoslavovali.

Vezmeme-li v potaz i zápasy Ligy mistrů, tak Lille čeká na nějaký bodový přísun už čtyři soutěžní duely! Tahle série porážek už se na náladě týmu začíná projevovat a fanoušci očekávají okamžitou reakci. Lille v minulém kole překvapivě nestačilo na Saint-Étienne, o čemž rozhodl jedinou trefou v šesté minutě Mathieu Cafaro. Následně si Lille nedokázalo poradit ani v premiéře mezi milionářskou smetánkou. První utkání Ligy mistrů pro něj skončilo také porážkou, v Lisabonu dostali Les Dogues dvě branky.

Osmapadesátiletý kouč Bruno Génésio připravuje kádr bez několika zraněných, mimo hru jsou Samuel Umtiti, Hakon Arnar Haraldsson, Nabil Bentaleb, Ismaily a Ngal'ayel Mukau. Strasbourgu chybí trojice Thomas Delaine, Moise Sahi Dion a Yoni Gomis.

Strasbourg má na lavičce také novou osobnost, jeho trenérem se stal Liam Rosenior. A někdejšího kouče Hullu čeká dost možná nejnáročnější šňůra oponentů, protože po Lille se musí soustředit na duely s Marseille, Lens a pak i s Paris Saint-Germain. Jeho hráči zatím posbírali pět bodů a jsou desátí.

Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Chevalier - Meunier, Ribeiro, Diakité - Santos, Gomes, André, Gudmundsson - Cabella, Zhegrova - David

Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Petrović - Doué, Sow, Sylla - Bakwa, Santos, Doukouré, Nanasi - Diarra - Moreira, Emegha

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 4.17 - 5.34

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Stade Rennes - RC Lens

sobota 19:00

Roazhon Park se v sobotu navečer stane dějištěm utkání mezi Rennes a Lens. Rennes na domácí prostředí hodně spoléhá, protože se mu v něm daří, jenže Lens představuje zatěžkávací zkoušku. Je jedním ze čtyř týmů, které v této sezoně ještě neprohrály.

Minulá sezona byla z pohledu Rennes velmi špatná. Jeho fanoušci totiž zažili nejhorší ligové umístění od sezony 2018/2019, takže se není čemu divit, že od nové sezony si slibovali mnohé. A jejich miláčci na zeleném pažitu jim hned na úvod dopřáli pohádkový start, protože se jim v prvním kole povedlo na domácí půdě porazit Lyon. A to rozdílem třídy, neboť do jeho sítě se prosadili Bourigeaud, Gouiri a Meister. Problém je, že na tenhle impresivní výkon nedokázala družina trenéra Juliena Stéphana dlouho navázat.

Následovaly totiž nezvládnuté zápasy se Strasbourgem a Reims, na čemž se zřejmě podepsal fakt, že se hrálo mimo stadion Rennes. Na domácí půdě si jsou jeho hráči daleko jistější, což demonstrovali v minulém kole při dalším návratu na Roazhon Park. Výsledkem bylo přesvědčivé vítězství nad Montpellierem, o které se opět postarali tři různí střelci. Není bez zajímavosti, že Rennes dokázalo skórovat na domácí půdě ve všech zápasech, které zde pod vedením trenéra Stéphana odehráli. Bylo jich zatím celkem dvanáct.

Třináctý pokus čeká na Rennes proti Lens. To je tým, který přes léto také změnil tvář, minimálně na lavičce a v hráčském kádru. A trenér Will Still si za krátké angažmá určitě získal pár obdivovatelů, protože po čtyřech duelech mají jeho svěřenci na kontě příjemným osm bodů. To jim zajišťuje současnou čtvrtou příčku a navíc stále čekají na prvního přemožitele. Kromě Lens najdeme v lize jen další tři dosud neporažené týmy.

Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Østigård, Wooh, Seidu - Assignon, Santamaria, Matusiwa, Truffert - Gronbaek, Kalimuendo, Blas

RC Lens - pravděpodobná sestava:
Samba - Medina, Chusanov, Gradit - Machado, Diouf, Costa, Frankowski - Thomasson - Sotoca, Saïd

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.45 - 3.39 - 3.08

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Stade Reims - Paris Saint-Germain

sobota 21:00

PSG se po pohárovém týdnu vrací s plnou polní do bitvy o body v Ligue 1, které zatím úspěšně dominuje. Jeho ofenziva tentokrát bude nahánět strach domácímu Reims, které se na Stade Auguste-Delaune pokusí v sobotu večer o překvapení.

Reims se moc nepovedl start do nové sezony, ale naštěstí se z úvodní porážky od Lille dokázalo rychle vzpamatovat. Svěřenci trenéra Luky Elsnera po porážce 0:2 ukázali, že se nehodlají brzo vzdávat a pořádně se obuli do tréninků. Výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Remíza s Marseille se rozhodně počítá a pak už se v Reims slavilo. Nejprve se mu povedlo porazit Rennes a v minulém kole svou výhru ještě jednou zopakovalo.

Proti Nantes to sice nebyl nejlepší start a Reims muselo poměrně brzy dotahovat, ale na branku Douglase Augusta dokázalo odpovědět záhy. Marshall Munetsi nejprve srovnal a v první minutě nastavení rozjásal sektor hostujících fanoušků Keito Nakamura. Pozitivem pro trenéra Luku Elsnera je fakt, že jeho mužstvo dokázalo v posledních třech duelech dát vždycky aspoň dvě branky. Nicméně obrana mu musí trochu dělat starosti, protože čisté konto Reims v této sezoně za čtyři duely ještě neudrželo ani jednou.

Naopak je to dost často zdroj stresových situací, neboť v každém z těch čtyř zápolení Reims inkasovalo jako první. Trenér Elsner si tentokrát musí poradit bez zraněné čtveřice v podání Sergia Akiemeho, Gabriela Moscarda, Abdoula Koného a Mohammeda Daramyho. Ani PSG nepřijede kompletní, protože mu schází Gianluigi Donnarumma, Goncalo Ramos, Presnel Kimpembe, Lucas Hernández a Marcos Asensio, jenž střídal v minulém utkání Ligy mistrů.

I přes ztrátu Asensia ale může být trenér Luis Enrique naprosto spokojen s tím, jak se jeho tým prezentuje. Liga mistrů pro ně připravila nakonec docela obtížný zápas s Gironou, který ale PSG dokázalo vyhrát. V Ligue 1 je situace mnohem růžovější. Pařížský celek totiž ještě ani jednou nezakolísal a dál dominuje celé tabulce. Se skóre 16:3 nasbíral už dvanáct bodů a diváky baví i bez Kyliana Mbappého.

Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Diouf - Buta, Kipre, Agbadou, Sangui - Munetsi, Edoa, Teuma - Ito, Diakite, Nakamura

Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Safanov - Hakimi, Marquinhos, Pacho, Mendes - Zaïre-Emery, Vitinha, Neves - Dembélé, Kolo Muani, Barcola

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.58 - 4.99 - 1.47

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

OGC Nice - AS Saint-Étienne

pátek 20:45

Nice možná trochu tápe na začátku kampaně a body sbírá pomalu, ale přesto bude na domácí půdě favoritem. V páteční předehrávce 5. kola přijede na stadion Allianz Riviera Saint-Étienne, které se nachází nebezpečně blízko sestupovým pozicím.

Nice si dobře vzpomíná na svůj raketový start na začátku minulé sezony, který zanechal mnoho fanoušků i odborníků v otevřeném úžasu. Prvních třináct utkání nikdo nenašel recept na Nice a jeho šňůra třinácti zápasů bez prohry byla úchvatná. Pak nicméně nastal postupný úpadek, mužstvo spadlo až na šestou pozici a vypadalo to na další špatnou sezonu. Tu Nice aspoň trochu vylepšilo v závěru, když se nakonec posunulo aspoň o stupínek výš a díky tomu si zajistilo start v Evropské lize.

Nicméně špatným zprávám nebyl konec, protože klub opustil oceňovaný a perspektivní trenér Farioli, jenž dal přednost působení v Ajaxu. Místo něj se na lavičku posadil Franck Heise, ale už příprava ukazovala, že ho čeká pořádný kus práce. A negativní forma se přenesla i do ligy, jelikož jeho tým zatím ve čtyřech duelech posbíral jen čtyři body se skóre 6:6. Když už se zdálo, že se jeho forma trošku zlepšuje, tak v minulém kole zase všechny naděje opadly, neboť Nice prohrálo o dvě branky s Marseille.

V případě nováčka ze Saint-Étienne je situace vlastně opačná, jelikož nováček začal novou sezonu mezi elitou neslavně, ale dokázal se z toho otřepat. Trenér Olivier Dall'Oglio, strůjce nečekaného postupu do první ligy, viděl svůj tým v prvních třech kolech prohrát. Navíc se Saint-Étienne ani jednou střelecky neprosadilo. Všechno se ale zlepšilo v minulém kole, kdy si díky trefě Mathieua Cafara poradili s favorizovaným Lille.

OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Bulka - Ndayishimiye, Bombito, Dante - Clauss, Rosario, Ndombélé, Bard - Cho, Guessand, Boga

AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Larsonneur - Appiah, Batubinsika, Abdelhamid, Cornud - Davitašvili, Moueffek, Ekwah, Amougou, Cafaro - Stassin

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.50 - 4.53 - 6.89

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Paris Saint-Germain
4
4
0
0
16 : 3
12
2
Olympique Marseille
4
3
1
0
12 : 4
10
3
AS Monaco
4
3
1
0
7 : 1
10
4
RC Lens
4
2
2
0
4 : 1
8
5
FC Nantes
4
2
1
1
6 : 3
7
6
Stade Reims
4
2
1
1
6 : 6
7
7
Stade Rennes
4
2
0
2
8 : 5
6
8
Lille OSC
4
2
0
2
5 : 4
6
9
Le Havre AC
4
2
0
2
6 : 7
6
10
Racing Strasbourg
4
1
2
1
8 : 7
5
11
Toulouse FC
4
1
2
1
4 : 4
5
12
OGC Nice
4
1
1
2
6 : 6
4
13
Olympique Lyon
4
1
1
2
4 : 8
4
14
Stade Brestois
4
1
0
3
6 : 10
3
15
AJ Auxerre
4
1
0
3
3 : 9
3
16
AS Saint-Étienne
4
1
0
3
1 : 7
3
17
Angers SCO
4
0
1
3
2 : 8
1
18
Montpellier HSC
4
0
1
3
2 : 13
1

Zbývající zápasy

22.09. 15:00
AS Monaco - Le Havre AC
22.09. 17:00
Stade Brestois - Toulouse FC
22.09. 17:00
Montpellier HSC - AJ Auxerre
22.09. 17:00
Angers SCO - FC Nantes
22.09. 20:45
Olympique Lyon - Olympique Marseille

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
guzman

Hmmm, jen to zapnu a hned 5 a 6:0 co se to kurva děje

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele