Ligue 1 - preview 2. kola: Druhé dějství uzavře pět utkání

23.08., 08:35, aktualizováno 25.08., 09:21
Previews
Stade Vélodrome (© AFP)

Tři týmy zatím mají na svých kontech po šesti bodech a dnes se k nim může připojit hned další kvarteto. Platí to i o Marseille, která celé kolo uzavře soubojem proti Remeši.

RC Lens - Stade Brestois

neděle 15:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.92 - 3.64 - 4.28

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

OGC Nice - Toulouse FC

neděle 17:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.40 - 3.94

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Nantes - AJ Auxerre

neděle 17:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.32 - 3.33 - 3.36

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - Stade Rennes

neděle 17:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.28 - 3.58 - 2.25

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - Stade Reims

neděle 20:45

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.86 - 6.67

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - AS Monaco

sobota 17:00

Knížecí klub se sice v posledních čtyřech sezonách pokaždé umístil v tabulce výše než Les Gones (a předtím možná jen proto, že se ročník 2019/2020 ukončil kvůli pandemii deset zápasů před osmatřicátým kolem), nicméně v poslední době se mu proti někdejšímu neomezenému vládci Francie nedaří. Teď to bude chtít konečně změnit.

Poslední monacká výhra v Lyonu v rámci Ligue 1 se datuje do dubna 2017. Tedy AS - ještě s Kylianem Mbappém v sestavě - prožívalo svou mistrovskou sezonu. V posledních dvou případech chyběl k remíze jediný gól. A současná situace určitě nahrává skvadře od Středozemního moře. Nejen proto, že před týdnem začali vítězně.

V utkání proti Saint-Étienne zaznamenal za úřadujícího vicemistra jedinou trefu Takumi Minamino. V součtu s minulou sezonou tedy tým Adiho Hüttera vyhrál počtvrté v řadě. V přípravě se podařilo porazit Feyenoord i Barcelonu a vzhledem k tomu, že PSG ztratilo Mbappého, se dá očekávat, že ambiciózní klub bude po osmi rokách útočit na příčku nejvyšší, byť už se nemůže spolehnout na služby Wissama Ben Yeddera.

Tento týden proběhla zpráva, že Lyon dává k prodeji věštinu svých hráčů, pokud zájemce zaplatí odpovídající částku. Během července Olympique mohutně utrácel. Přišli Mama Baldé, Saïd Benrahma, Duje Ćaleta-Car, Orel Mangala, Ernest Nuamah, Abner Vinícius, Georges Mikautadze a coby nejdražší klubová posila historie Moussa Niakhaté.

Příprava v podání celku z Groupama Stadium také nebyla zrovna oslňující. Vyčínívá pouze výhra 4:0 nad Unionem Berlín. Tu ovšem zastínila jak následná porážka od Arsenalu, tak týden starý výsledek 0:3 z Rennes, ve které si Gruzínec Mikautadze dovolil neproměnit penaltu. Proto se družina Pierra Sageho nachází po prvním kole v sestupové zóně.

V listopadu 2023 přebíral aktuálně pětačtyřicetiletý kouč OL v prakticky totožné pozici. Následoval mohutný vzestup a celková šestá příčka, která znamenala přímou účast v základní skupině Evropské ligy. Aktuálně v kádru nejsou ani zranění, ani karetní hříšníci. Do základní sestavy se navíc vrací Alexandre Lacazette, jenž nastupoval za Francii na olympijských hrách, kde získal stříbrnou medaili.

Mezi třemi tyčemi znovu nastoupí Lucas Perri, který posadil na lavičku Anthonyho Lopese, jemuž schází jednatřicet zápasů k tomu, aby se v počtu odehraných klání za Lyon posunul na druhou příčku za Sergea Chiesu. Tato 116. vzájemná bitva mezi Lyonem a Monakem znovu slibuje spíše vyrovnanou podívanou, kterou klidně může rozhodnout jediná chybka.

Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lucas Perri; Clinton Mata, Caleta-Car, Niakhate, Abner; Matic, Caqueret, Mangala; Nuamah, Mikautadze, Benrahma

AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Kohn; Vanderson, Kehrer, Salisu, Jakobs; Camara, Zakaria; Minamino, Ben Seghir; Embolo, Balogun

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.74 - 3.84 - 2.49

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Lille OSC - Angers SCO

sobota 19:00

Les Dogues si přípravný duel proti Wolfsburgu nezvládli, nicméně od té doby si na konto připsali dvě vítězství. Teď stojí proti ligový nováček, který se po následujících třiatřiceti kolech rozhodně nechce zase poroučet o patro níž.

Celek z regionu Pays de la Loire volil v létě posily především mezi borci, kterým v jejich působišti skončila smlouva. Takhle přišli kupříkladu Jean-Eudes Aholou ze Strasbourgu či zkušený Jim Allevinah ze sestoupivšího Clermontu. Angers v uplynulém ročníku obsadilo v Ligue 2 druhou příčku za Auxerre, přičemž nejlepším klubovým střelcem byl s patnácti zásahy Loïs Diony.

Alexandre Dujeux jej v první zápase proti Lens poslal na hrací plochu až po sedmdesáti minutách hry za nepříznivého stavu 0:1, kterým úvodní partie také skončila. Vůbec do ní nemohl nastoupit ani technicky skvěle vybavený Zinedine Ferhat, který nepomůže svému týmu ani teď, stejně jako Allevinah, Kalumba a Lopy.

V opačném táboře panuje výborná nálada. Podařilo se vyhrát v Remeši, a pak i proti Slavii, kde ovšem hotovo rozhodně není, jelikož "Sešívaní" dokázali dvakrát skórovat, ale bohužel z neregulérních pozic. Při vítězství 2:0 se o jednu branku znovu postaral Jonathan David, který bude chtít překonat své střelecké čtyřiadvacetigólové maximum ze sezony 2022/2023.

"Je to velmi dobrý výsledek, ačkoli kdybychom vyhráli 3:0, bylo by to ještě lepší. Nechceme si ale stěžovat. Před druhým zápasem je to pořád slušná výhoda. Věřím, že pokud se nám podaří zopakovat dnešní výkon, určitě postoupíme," hodnotil po duelu s vršovickým klubem právě kanadský reprezentant, jenž v létě se svou zemí skončil čtvrtý na turnaji Copa América a jenž bude logicky největší hrozbou pro brankáře Yahiu Fofanu z Angers.

Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Chevalier; Tiago Santos, Mandi, Diakite, Alexsandro, Ismaily; Cabella, Mukau, Andre, Sahraoui; David

Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Fofana; Arcus, Bamba, Hountondji, Lefort, Ekomie; Capelle, Aholou, Belkhdim; Abdelli, Cherif

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.36 - 4.97 - 10.60

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

AS Saint-Étienne - Le Havre AC

sobota 21:00

Svěřenci Didiera Digarda na úvod sezony vyfasovali obhájce titulu, takže začínají v podstatě až teď. Druhé kolo k nim bylo o poznání vstřícnější, jelikož se střetnou s týmem, který uplynulé dva ročníky strávil v Ligue 2.

Les Ciel et Marine začínají mezi elitou druhý rok v řadě, o kterém se říká, že bývá ještě náročnější než ten první. Před sezonou zvládli bezmála deset přípravných duelů, ačkoli některé byly hrané jen na třicetiminutové poločasy. Jedinou prohru klubu z Normandie v přípravě uštědřil sestoupivší Lorient. Jinak neprohráli ani se dvěma holandskými soupeři, totiž s Alkmaarem a Nijmegenem.

Velké zemětřesení se v kádru přes léto nedělo. Smlouva skončila Andrému Ayewovi, jenž nedokázal najít formu, kterou měl při svém působení v Anglii, potažmo ještě předtím v dresu Marseille. Nejcitlivější ztrátou by tudíž mohl být přesun kouče Luky Elsnera do Remeše, neboť tenhle slovinský lodivod dokázal do mančaftu přinést odvahu, která jej nakonec udržela v Ligue 1.

ASSE v uplynulém ročníku obsadili třetí příčku za Angers a Auxerre, když si na konto připsali devatenáct výher, osm remíz a jedenáct porážek. Nicméně, osmačtyřicet vstřelených branek představuje až desátou nejlepší bilanci ze dvaceti celků. To, že rozvlnit síť za zády soupeřova gólmana by mohl být pro výběr Oliviera Dall’Oglia zásadnější problém, potvrdily jak přípravné zápasy, tak první kolo proti Monaku, ve kterém knížecí celek vyhrál 1:0.

Pryč je hned sedm hráčů. Naopak do regionu Auvergne-Rhône-Alpes přišli Yunis Abdelhamid a Zuriko Davitashvili, jenž nechyběl v dresu gruzínské reprezentace na letošním EURU. Oba nebudou chybět v základní sestavě, stejně jako dvaadvacetiletý novozélandský záložník Ben Old, pro kterého půjde o první štaci v Evropě.

AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Larsonneur; Owusu, Batubinsika, Abdelhamid, Nzuzi; Tardieu, Old, Amougou; Davitashvili, Sissoko, Cafaro

Le Havre AC - pravděpodobná sestava:
Desmas; Nego, Youte Kinkoue, Lloris, Operi; Toure, Kuzyaev, Ndiaye; Kechta, Casimir, Joujou

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.04 - 3.42 - 4.06

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - Montpellier HSC

pátek 20:45

Rovněž druhé kolo francouzské nejvyšší soutěže rozehraje úřadující šampion, PSG před týdnem zdolalo Le Havre (4:1) a nyní se poprvé představí před vlastními fanoušky, jeho soupeřem bude Montpellier.

Mistr dal na úvod čtyři branky a do listiny střelců se jako první už ve třetí minutě zapsal Kang-in Lee. Korejského reprezentanta nyní čeká oblíbený soupeř, síť Montpellieru během minulé sezony rozvlnil v obou vzájemných soubojích.

"Bude to pro mě zvláštní zápas, loni jsem měl štěstí a proti Montpellieru se trefil dvakrát. Snad dostanu znovu důvěru a dostanu příležitost opět pomoci týmu k další výhře," doufá někdejší hráč Mallorky.

PSG se proti pátečnímu soupeři daří a body s ním naposledy ztratilo 30. dubna roku 2019. Od té doby uspělo ve všech deseti ligových duelech, k tomu přidalo i jeden triumf v semifinále Coupe de France.

Týden starý úspěšný vstup do sezony si vyžádal i jednu daň a na marodce si hodně dlouho pobude Gonçalo Ramos. Portugalský útočník utrpěl zranění kotníku a rychlé vyšetření potvrdilo vážný problém. V úterý následovala operace a nyní začíná dlouhá rehabilitace, fotbalista bude mimo hru tři měsíce.

Na marodce navíc není sám, svalový problém stále nedoléčil Presnel Kimpembe a na návrat si ještě počká jeho kolega z obrany Lucas Hernández. V nominaci se neobjevil ani Carlos Soler a společně s ním je na odchodu i Ugarte, důvěru od trenéra Luise Enriqueho navíc nedostal slovenský stoper Milan Škriniar. Připravena naopak bude nejnovější posila Désiré Doué.

Montpellier je letos na trhu hodně pasivní a jeho fanoušci stále čekají na první letní posilu. Sehraný kádr na úvod sezony hostil Štrasburk a uhrál bod za remízu 1:1, tu mu zařídil v 67. minutě proměněnou penaltou Téji Savanier.

Rovněž hosty trápí marodka a mimo hru jsou Jullien, Sylla, Davin, Saint-Luce a Fayad.

Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Hakimi, Marquinhos, Pacho, Beraldo - Vitinha, Joao Neves, Zaire-Emery - Dembélé, Asensio, Lee.

Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Tchato, Omeragic, Sagnan, Sacko - Chotard, Ferri - Nordin, Savanier, Al-Tamari - Adams.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 7.22 - 13.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Olympique Marseille
1
1
0
0
5 : 1
3
2
Paris Saint-Germain
1
1
0
0
4 : 1
3
3
Stade Rennes
1
1
0
0
3 : 0
3
4
Lille OSC
1
1
0
0
2 : 0
3
5
AJ Auxerre
1
1
0
0
2 : 1
3
6
AS Monaco
1
1
0
0
1 : 0
3
RC Lens
1
1
0
0
1 : 0
3
8
Racing Strasbourg
1
0
1
0
1 : 1
1
Montpellier HSC
1
0
1
0
1 : 1
1
10
FC Nantes
1
0
1
0
0 : 0
1
Toulouse FC
1
0
1
0
0 : 0
1
12
OGC Nice
1
0
0
1
1 : 2
0
13
Angers SCO
1
0
0
1
0 : 1
0
AS Saint-Étienne
1
0
0
1
0 : 1
0
15
Stade Reims
1
0
0
1
0 : 2
0
16
Le Havre AC
1
0
0
1
1 : 4
0
17
Olympique Lyon
1
0
0
1
0 : 3
0
18
Stade Brestois
1
0
0
1
1 : 5
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Langi

Laca je v priserny forme…buh s nama letos.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele