LaLiga - souhrn 21. kola

24.01.2020, 22:54, aktualizováno 26.01.2020, 22:55
Komentáře a souhrny
Real Madrid nejtěsnějším poměrem zvítězil ve Valladolidu a na čele tabulky má tříbodový náskok na Barcelonu, která prohrála ve Valencii. Sevilla si poradila s Granadou, tři body má také Getafe, zatímco Atlético Madrid se rozešlo bez branek s předposledním Leganésem. Real Sociedad zvládl utkání s Mallorcou...

Real Valladolid - Real Madrid 0:1

26.01.2020 21:00

Góly: 78. Nacho

Real Madrid nakonec dokázal využít porážky Barcelony a ve Valladolidu zvítězil, byť tři body se nerodily vůbec lehce. "Bílý balet" si musel počkat na rozhodující branku až do 78. minuty, kdy se prosadil sváteční střelec Nacho Fernández. Real má teď na čele před Barcelonou tříbodový náskok.

Zinédine Zidane nakonec nasadil do základní sestavy Sergia Ramose, jehož start byl před utkáním nejistý. Díky porážce Barcelony nabralo utkání ve Valladolidu na důležitosti a Real chtěl za každou cenu uspět.

Od začátku ale o žádné ofenzivní mašinérii nemohla být řeč. Real sice ve 12. minutě vstřelil gól, ale Casemiro se v době centru nacházel v ofsajdu a branka neplatila. Hosté pak jakoby znervózněli a i když měli častěji balón na svých kopačkách, směrem dopředu toho zas tolik nevymysleli. Valladolid hrál velmi dobře a byl favoritovi vyrovnaným soupeřem. Otázkou ale bylo, jak dlouho bude s Realem držet krok. Dalo se totiž očekávat, že tlak Madridu bude ve druhém poločase narůstat.

Každopádně do 60. minuty byla největší příležitostí standardka Isca, který navíc nezamířil přesně, takže Masip ani nemusel zasahovat. O něco nebezpečnější byl až hlavičkový pokus Benzemy, jenž ale také skončil mimo tři tyče. Real skutečně utahoval šrouby a nakonec se dvanáct minut před koncem dočkal. Toni Kroos poslal do šestnáctky centr a stoper Nacho vyskočil nejvýše a hlavou rozhodl. Valladolid musel dotahovat a nutno podotknout, že Realu ještě zle zatopil. V 87. minutě srovnal Rubén Alcaraz, ale gól kvůli ofsajdu neplatil. Real Madrid nakonec nejtěsnější vedení udržel, ve Valladolidu doslova vydřel výhru a na čele se může těšit s tříbodového náskoku před Barcelonou. Domácí zůstávají v tabulce na šestnáctém místě.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - RCD Mallorca 3:0

26.01.2020 18:30

Góly: 46. Alexander Isak, 58. Fran Gámez (vl.), 81. Cristian Portu

V prvním poločase ještě obrana Bermellones udržela střelce domácích na uzdě, ale po změně stran už začal úřadovat Cristian Portugués. Zásluhou jeho gólu a asistence nakonec San Sebastian vyhrál a stále se drží v kontaktu s evropskými poháry.

Utkání se ale mohlo ubírat zcela jiným směrem, kdyby Mallorca na začátku využila velkou příležitost. V 9. minutě nebezpečně vypálil Agbenyenu a Gargallo měl co dělat, aby pokus vyrazil. Tím akce nekončila a z následné dorážky ještě hosté přestřelili branku. Real Sociedad přežil úvodní gólovku soupeře a postupně přebral iniciativu, což vyústilo v první velkou šanci v podání Portuguése, který po dobrém průniku trefil jen bránícího Agbenyena. Čtyři minuty před koncem poločasu přišla další velká gólovka domácích, ovšem Isaka v tváří tvář vychytal Reina. Diváci se dočkali až těsně po obrátce, hned ve 46. minutě sklepl Portugués na zadní tyči balón před branku a Alexander Isak ho nekompromisně napálil do sítě. Na druhé straně sice vyslal nepříjemný přízemní pokus Hernández, ale Gargallo si poradil.

I následující akce Basků byla gólová. Portugués se opřel do balónu a trefil Frana Gámeze, od kterého se míč odrazil přímo do branky. Domácí se po druhém gólu definitivně uklidnili a dostali utkání pod svoji kontrolu. Devět minut před koncem navíc korunoval svůj povedený výkon Cristian Portugués, jenž přispěchal s pohotovou dorážkou a zapsal se mezi střelce. Real Sociedad doma porazil Mallorcu 3:0 a stále se drží na pohárových pozicích.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Real Betis 1:0

26.01.2020 16:00

Góly: 89. Ángel Rodríguez (pen.)

Svěřenci Josého Bordaláse pokračují v dobrých výkonech a po nejtěsnější výhře nad Betisem se vyhoupli už na čtvrté místo, které by v příštím ročníku znamenalo Ligu mistrů. Madridský celek urval výhru až v samotném závěru, v 89. minutě rozhodl z pokutového kopu Ángel Rodríguez.

Na Coliseum Alfonsa Péreze to bylo pořádné drama a dost možný by konečnému výsledku slušela remíza. Na kdyby se ale nehraje a Getafe zkrátka svoji možnost využilo, zatímco Betis nikoliv.

Herně Betis totiž nebyl horší, za 90 minut měl větší převahu v držení balónu, ovšem koncovka z jeho strany, pokud vůbec nějaká přišla, byla mizerná. V 17. minutě zahodil první výraznější šanci Canales, který z dobré pozice nechal vyniknout gólmana Soriu. O chvíli později nebezpečně rozehrál standardku Joaquín a před Soríou vznikly zmatky. Mandí dokonce orazítkoval tyčku. Betis v začátku zápasu nevyužil příležitosti a to ho nakonec stálo body.

Ve 34. minutě musel kouč Rubi poprvé sáhnout ke střídání, zraněného záložníka Guardada nahradil Carles Aleňa. Jedinou šanci Getafe v prvním poločase měl na svědomí z volného přímého kopu Suárez, který z ideální pozice zkoušel technický obstřel, avšak Robles se skvěle natáhl k tyči a úspěšným zákrokem se podepsal pod bezbrankovou půli.

Po změně stran brankových příležitostí ubylo a až závěr nabídl nesmírně dramatickou podívanou. V 86. minutě totiž zahrál po centru do vápna rukou Moreno, což neuniklo pozornosti hlavního sudího a ten odpískal pokutový kop. Ángel Rodríguez jedinečnou možností nepohrdl, střelou k tyči překonal Roblese a nejtěsnější náskok už Getafe udrželo. V páté minutě nastavení ještě neudržel nervy na uzdě na lavičce Feddal a za vehementní protesty ho sudí rovnou vyloučil.

Více informací k zápasu

Celta Vigo - SD Eibar 0:0

26.01.2020 14:00

Góly: -

Celta Vigo se ze sestupového pásma zatím nevymaní, neboť doma opět nebyla schopná zvítězit a s Eibarem jenom remizovala 0:0. Celestes přitom měli několik šancí, v té největší ale Néstor Araujo orazítkoval jen tyč.

Utkání nezačalo v nijak velkém tempu, oba celky se zpočátku spíše oťukávaly, než se po půlhodině hry odhodlal k dalekonosnému pokusu Álvarez, nicméně Blanca nenachytal. O chvíli později přišla i první možnost Celty, Olaza dobře vysunul Santiho Minu, který v tutovce zblízka selhal. Těsně před koncem prvního poločasu vyrobila obrana Eibaru chybu a do balónu se na hranici pokutového území opřel Sisto, avšak Dmitrović jeho pokus zkrotil. Poločas skončil 0:0, ale jeho závěr sliboval ještě zajímavou podívanou.

Po změně stran, přesněji v 66. minutě vyrazil ostrý pokus Aspase znovu Dmitrović a na Balaídos stále pokračoval nerozhodný stav 0:0. Skóre se nezměnilo ani osm minut před koncem, kdy po centru Mally orazítkoval tyč Araujo! Šlo o největší šanci Celty Vigo a celého utkání zároveň.

Diváci na Estadio Balaídos nakonec skutečně žádnou branku neviděli a s konečným výsledkem mohou být spokojeni spíše hosté, kteří si odvážejí bod. Remíza je pro zachraňující se Celtu Vigo pochopitelně málo.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - CD Leganés 0:0

26.01.2020 12:00

Góly: -

Velmi překvapivý výsledek se odehrál na Wanda Metropolitano v Madridu, kde domácí Atlético nenašlo recept na obranu posledního Leganésu. Atleti měli vůbec problém proti dobře bránícímu soupeři si vytvořit nějakou větší příležitost a nakonec skutečně vyšli naprázdno.

Mnozí očekávali, že Atlético nebude mít s posledním celkem soutěže žádné problémy, ale realita byla jiná. Leganés začal v Madridu nebojácně, věřil si a jako první zaměstnal Oblaka, když jeho pozornost zdálky vyzkoušel Braithwaite. Ten si navíc situaci o tři minuty zopakoval a znovu se dobrým zákrokem předvedl slovinský brankář. Atlético se z nervózního začátku otřepalo, převzalo iniciativu, ale k přímému zakončení se prakticky nedostávalo. Nutno podotknout, že Leganés velice dobře bránil a Atletům v prvním poločase skutečně nic nedovolil.

Diego Simeone určitě nemohl být s průběhem prvního poločasu spokojen. Atlético sice mělo větší držení balónu, ale kdyby Leganés jednu z šancí proměnil, mělo by velké problémy. Argentinský kouč se proto rozhodl osvěžit hru příchodem Vitola, ale k vidění byl totožný obrázek - tedy bezzubost Atletů vypracovat si nějakou větší šanci.

Možná i proto se v 76. minutě Colchoneros dožadovali odpískání pokutového kopu, o který se v žádném případě nejednalo. Zachránit domácí od bodové ztráty mohl v nastavení střídající obránce Šaponjić, jenomže ten přestřelil a více už se v zápase nestalo. Tedy nic, co by mělo zásadní vliv na výsledek. Brankář Leganésu Cuéllar obdržel díky zdržování druhou žlutou kartu, takže hosté dohrávali v početní nevýhodě, avšak jen chviličku. Krátce po jeho odchodu odpískal sudí konec.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Granada CF 2:0

25.01.2020 21:00

Góly: 11. Luuk de Jong, 34. Nolito

Čtvrté místo si po souboji s Granadou upevnila Sevilla, která dokonce i poskočila na třetí místo před Atlético s tím, že Colchoneros mají své utkání ještě před sebou. Každopádně výhru Andalusanů zajistili už v prvním poločase Luuk de Jong a Nolito. Čistým kontem přispěl k výhře i český reprezentační brankář Tomáš Vaclík.

Sevilla v minulém kole těsně nestačila na Real Madrid, přičemž nesehrála špatné utkání, a tak chtěla tři body získat v domácím prostředí proti nevyzpytatelné Granadě. Domácí vstoupili do utkání hodně aktivně a před brankářem Ruiem Silvou bylo pořádně živo. Už ve 3. minutě orazítkoval tyčku Lucas Ocampos a z druhé vlny napálil balón mimo Fernando. O chvíli později se Sevilla znovu tlačila do šestnáctky a dožadovala se pokutového kopu, nicméně sudí přestupek proti pravidlům neregistroval a hra pokračovala. Tlak Sevilly byl každopádně evidentní a v 11. minutě už to bylo zasloužených 1:0. Ocampos patičkou posunul balón na centrujícího Jesúse Navase a Luuk de Jong hlavou trefil cíl - 1:0 pro Sevillu. Granada mohla odpovědět rychle, sudí v její prospěch nařídil penaltu, ale po shlédnutí VAR svůj verdikt po chvilce stáhl.

Ještě v prvním poločase Sevilla vstřelila druhý gól a tím si vytvořila pohodlný poločasový náskok. Reguillón ve vápně přenechal balón Nolitovi, ten do něho před Ruiem Silvou jen tak píchl a jeho cestě do branky už nikdo nezabránil. Sevilla v prvním poločase Granadu jasně přehrála a dvěma brankami položila základy svého vítězství.

I druhý poločas přinesl některé zajímavé momenty, ale skóre už se jednoduše nepohnulo. Puertas měl na hlavě snížení, ale netrefil branku a přímý kop Soldada bez problémů lapil Vaclík. Na druhé straně Rui Silva vyrazil ostrý pokus De Jonga a více už se na hřišti nestalo.

Více informací k zápasu

Deportivo Alavés - Villarreal CF 1:2

25.01.2020 18:30

Góly: 80. Joselu - 10. Carlos Bacca, 89. Fernando Niño

Žlutá ponorka má na přelomu roku vynikající formu a i když v minulém kole překvapivě prohrála s posledním týmem soutěže, dokázala se otřepat a zvítězit na půdě Deportiva Alavés. Na Mendizorrotze to přitom vypadalo na remízu, na úvodní branku Carlose Baccy domácí deset minut před koncem odpověděli, když se trefil Joselu, ale konečné slovo měl přeci jenom Villarreal. V 89. minutě rozhodl o vítězství Fernando Niňo.

Dobrý začátek, to byl základ. Villarreal se dostal do vedení už po deseti minutách, když si dlouhý nákop zpracoval Gómez a nezištně našel před brankou skórujícího Carlose Baccu. Deportivo sice bylo o něco lepší v držení balónu, ale směrem dopředu nepředvedlo takřka nic. Tedy ne že by se jinak hrál špatný fotbal, to vůbec ne, ale Sergio Asenjo zasahoval až ve 40. minutě, když nebezpečně vypálil Aleix Vidal. To už byl Villarreal bez zraněného Alberta Morena, kterého nahradil Xavier Quintillà.

Hosté si hýčkali nejtěsnější náskok a domácí fanoušci stále čekali, co jejich tým v ofenzívě předvede. Až po hodině hry šel znovu do akce brankář Asenjo, tentokrát vyrazil střelu Manuela Garcii. Zahanbit se nenechal ani Pacheco, který pro změnu vyrazil na rohový kop pokus Chukwuezeho.

Obrovská radost zavládla na Mendizorrotze v 80. minutě, kdy se domácím konečně podařilo vyrovnat. Dlouhý nákop zpracoval Joselu pro Péreze, ten mu ho vrátil a prvně jmenovaný před Asenjem nezaváhal. Remíza by utkání nejspíše slušela, připraven byl ale jiný scénář. V 88. minutě se na hřiště dostal střídající Fernando Niňo a po pouhé minutě pobytu na trávníku utkání rozhodl. Devatenáctiletý mladíček si zpracoval přihrávku Triguerose a střelou překonal Pacheca. Deportivo se ještě v nastavení snažilo o opětovné vyrovnání, vytvořilo si nápor, ale vyrovnat už nedokázalo.

Více informací k zápasu

Valencia CF - FC Barcelona 2:0

25.01.2020 16:00

Góly: 48. Jordi Alba (vl.), 77. Maxi Gómez

Valencia to dokázala! Na domácí půdě si poradila s Barcelonou a udržela s ní čisté konto. Netopýrům se utkání skvěle povedlo a díky vlastní brance Alby s gólem Gómeze si připisuje nečekané tři body.

Fotbalisté Barcelony se drželi na první příčce a dnes odpoledne cítili velkou šanci na další body, aby alespoň na chvíli odskočili druhému Realu Madrid. Blaugranas se ale spíš než na umístění musí aktuálně zaměřovat na svůj herní projev, který ani po nástupu trenéra Sétiena rozhodně neplní očekávání dychtivých fanoušků. Dnes se měli o změnu pokusit Messi, De Jong, Fati nebo Arthur.

Domácí celek věřil, že i díky tomu by se mu dnes mohl s podporou zaplněného stadionu podařit skvělý výsledek. Přímo na hřišti se o to měli starat Garay, Torres, Soler, Gameiro nebo Gómez. Nutno dodat, že domácí se hodně snažili zaplňovat střed hřiště tak, aby se Barcelona při přechodu do útoku hodně trápila.

A fungovalo to. V 11. minutě se navíc do vápna hnal obránce Gayá, kterého fauloval Gerard Piqué. Sudí neměl žádné pochybnosti a ihned pískal penaltu. Slavit ale Los Che ještě nemohli. Maxi Gómez si totiž vybral špatnou stranu, respektive stejnou, na kterou letěl i brankář Ter Stegen. Zkušená jednička mezi třemi tyčemi Barcelony se zaskvěla parádním zákrokem a penaltu chytila!

Barcelona dnes rozhodně nedominovala a to ani po několika kombinačních akcích tria Messi, Arthur a Fati. Hrozila naopak Valencia. Po půlhodině hry prověřil Ter Stegena dělovkou Carlos Soler a brankář hostí se opět musel mít na pozoru. Jeho protějšek mezi třemi tyčemi Netopýrů Jaume Doménech překvapivě tolik práce neměl a po celý první poločas přispíval i on k tomu, že se diváci gólu nedočkali.

Lepší pocity z prvního dějství ale rozhodně mohli mít domácí hráči. A Mestalla je i po změně stran hnala vpřed. Barcelona v defenzivě působila chaoticky, na její poměry až nezvykle nekoncentrovaně. Absence důrazu se projevila i v osudové 48. minutě. Valencia poslala před bránu Ter Stegena několik centrů, až se balon dostal k nohám Maxiho Gómeze. Ten poslal na bránu Katalánců tvrdou střelu, kterou si do vlastní brány srazil nešťastník Jordi Alba.

To byly pro Barcelonu nečekané potíže. Hosté navíc evidentně nestíhali zastavovat další útoky valící se na jejich bránu, z čehož nejednou rezultovala žlutá karta. Větší důraz na hřiště vnesl až Arturo Vidal. Ten jen po minutě svého pobytu na hřišti spolupracoval s Messim a Argentinec by se nebýt včasného zákroku Gabriela dostal do zakončení.

Valencia cítila velkou šanci na zisk tří bodů a do hry byl za tím účelem vyslán také útočník Rodrigo, mimo jiné jeden z přestupových cílů Barcelony. Právě střídající kanonýr měl na pravé straně solidní rychlost a ještě posouval míč k Solerovi. Ten ale na delší balon nakonec těsně nedosáhl.

Dvacet minut před koncem, když už Los Che záměrně dost zdržovali, mohl srovnat hvězdný Lionel Messi. Argentinský kanonýr však hlavičkoval těsně vedle tyče.

Utkání bylo rozhodnuto až v 79. minutě. Valencia se musela ke konci prakticky neustále bránit, ale přesto z rychlého brejku snadno udeřila. Torres dostal míč ze strany od Coquelina a všiml si úplně volného Maxiho Gómeze. K němu se sice stahovala dezorientovaná obrana Barcelony, ale Gómez měl dostatek času zakončit - 2:0. Třetí branku přidal Gabriel, ale sudí ji o pár chvil později pro faul neuznal.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Athletic Bilbao 1:1

25.01.2020 13:00

Góly: 63. Raúl de Tomás - 12. Asier Villalibre

Hráči Espanyolu doma jen remizovali s Athleticem, což je v jejich situaci málo. Baskové dokázali na Cornellá-El Prat rychle udeřit, ale těsný náskok po změně stran neudrželi. I tak remíza spíše vyhovuje hostům, kteří nemají záchranářské starosti.

Espanyol si v minulém kole vyšlápl na Villarreal, ale cenné tři body doma nepotvrdil. Že je před Katalánci ještě spousta práce ukázal i pohárový duel na půdě Realu Sociedad, kde Espanyol prohrál 0:2.

Proti Athleticu nezačal zrovna optimálně a soupeře pustil do vedení už ve 12. minutě. Athletic předvedl při rohovém kopu nacvičený signál a Muniainovu přihrávku poslal na hranici vápna rovnou z první do branky Asier Villalibre. Espanyol se dokázal z inkasovaného gólu oklepat a vytvořit si tlak, ovšem obrana hostů odolávala. Navíc ve 28. minutě mohli hosté zvyšovat na rozdíl dvou branek, ale Diega Lópeze zachránila tyčka. V prvním poločase se nehrál vůbec špatný fotbal a druhá polovina proto slibovala zajímavou podívanou.

A to především proto, že domácí museli útočit. Případná porážka by byla v boji o záchranu nežádoucí a na Espanyolu byla snaha patrná. V 63. minutě se barcelonský celek skutečně dočkal, když se ranou z voleje prosadila nová posila Raúl de Tomás. Mimochodem stejný muž si připsal vítěznou branku i proti Villarrealu a zatím se jeho angažování bohatě vyplácí.

Espanyol měl před sebou ještě spoustu času s výsledkem něco udělat, ale pořád platilo, že Baskové dobře bránili. Domácí každopádně cítili šanci na zvrat a v závěru byli o něco aktivnějším týmem, nicméně skóre už se až do konce nezměnilo.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - Levante UD 2:0

24.01.2020 21:00

Góly: 81. Rubén García (pen.), 84. Íñigo Pérez

Až v závěru utkání rozhodla o svém vítězství nad Levante Osasuna. Na El Sadaru to opět vypadalo na bezbrankovou remízu, ale v závěrečné desetiminutovce se přeci jen skóre pohnulo. Domácí se díky tomu posunuli do středu tabulky před svého soupeře.

V páteční předehrávce se utkali dva sousedé z tabulky, kteří nemají úplně optimální formu. Osasuna se během několika kol propadla až do druhé poloviny tabulky, Levante zase poslední dva zápasy prohrálo.

Úvod utkání nabídl hned zkraje velice dobré příležitosti, v 7. minutě po rohovém kopu pálil do břevna Rubén García a o chvíli později na druhé straně netrefil zařízení Rubén Rochina. Žádná ofenzivní smršť se ale nekonala, neboť šlo o dvě největší příležitosti jinak nemasného a neslaného prvního poločasu. Utkání na El Sadaru bylo dle očekávání vyrovnané a trvalou převahu neměl žádný z týmů.

V podobném duchu se nesl i poločas číslo dvě. Ani jedna strana dokonce nedokázala dlouho trefit branku a zdálo se, že podobně jako před týdnem gól v Pamploně diváci neuvidí. Série střídání na obou stranách nakonec přeci jenom hru trochu rozhýbala a deset minut před koncem přišel klíčový okamžik celého zápasu. Campaňa naprosto zbytečně fauloval ve vlastním vápně a sudí na základě informací odpískal pokutový kop. Ten střelou doprostřed proměnil Rubén Garcia a Osasuna nad Levante vedla. O tři minuty později pak vletěl do šestnáctky Marc Cardona, zpětnou přihrávkou našel Íňiga Péreze a ten nekompromisně zvýšil na 2:0. Druhý gól zároveň znamenal definitivní rozhodnutí a i přes šestiminutové nastavení zůstaly tři body domácím.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid21137139:1346
2.FC Barcelona21134450:2543
3.Sevilla FC21115527:2038
4.Getafe CF21106530:2036
5.Atlético Madrid2199322:1436
6.Real Sociedad21104736:2834
7.Valencia CF2197532:2934
8.Villarreal CF2194836:2931
9.Athletic Bilbao21710422:1531
10.CA Osasuna21610528:2528
11.Granada CF21831025:2827
12.Real Betis2176829:3327
13.Levante UD21821126:3226
14.Deportivo Alavés21651022:3123
15.SD Eibar21651020:2923
16.Real Valladolid21410717:2422
17.RCD Mallorca21531322:3718
18.Celta Vigo21381017:3017
19.CD Leganés21361216:3315
20.Espanyol Barcelona21361217:3815

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (344)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele