Kritizovaný Southgate znovu ve finále. Na čem ztroskotali jeho předchůdci?

13.07., 11:23
Aktuality
Gareth Southgate (© AFP)

Gareth Southgate to v Anglii nemá jednoduché a vinou na pohled nepříliš záživného stylu hry se často dostává pod palbu kritiky. Přesto dostal svůj výběr podruhé v řadě do finále Eura, což se přitom jeho předchůdcům nepovedlo ani jedinkrát.

Už teď chybí někdejšímu reprezentantovi jediná medaile, aby vyrovnal všechna jemu předcházející pódiová umístění v historii. Po časech hojnosti v šedesátých letech, kdy se Angličané stali mistry světa a z Eura si odvezli bronz, totiž slavili "placku" už jen na domácím šampionátu v roce 1996, kde právě současný trenér reprezentace neproměnil v semifinálovém rozstřelu pokutový kop.

Od konce Terryho Venablese po tehdejším mistrovství se včetně toho probíhajícího konalo celkem čtrnáct velkých turnajů, Anglii za tu dobu vedlo hned osm stálých lodivodů. Jen třikrát přitom pronikla do semifinále - a pokaždé to bylo se Southgatem, jemuž tento milník unikl pouze předloni v Kataru. Kdy a na čem ztroskotali jeho předchůdci?

Glenn Hoddle

1996-1999, osmifinále MS

Někdejší reprezentant, zpěvák a celkově poněkud výrazná osobnost se reprezentace ujala v ještě mladším věku než Gareth Southgate, nebylo mu ani čtyřicet. Před světovým šampionátem ve Francii se přitom stal předmětem řady debat, ať už rozhodnutím nepovolat kvůli problémům se životosprávou Paula Gascoigneho, nebo najmutím náboženské léčitelky.

Zaváhání ve skupině proti Rumunsku pak Three Lions poslalo v osmifinále na Argentinu, kde napsali druhý díl proslulého penaltového prokletí a s turnajem se rozloučili. Hoddle přesto dostal od asociace důvěru i pro další cyklus, ta ale hodně vyprchala. Bídný vstup do evropské kvalifikace jej totiž po třech utkáních stál místo.

Kevin Keegan

1999-2000, základní skupina Eura

Úlohy dovést kolébku fotbalu mezi kontinentální elitu se zhostil Kevin Keegan. Ani on dojem neudělal, když za pět kvalifikačních zápasů zdolal pouze Polsko a Lucembursko. Právě vítězství nad naším sousedem se ovšem ukázalo jako klíčové, jeho porážka v posledním kole totiž Anglii o skóre přihrála pikantní baráž se Skotskem.

Góly Paula Scholese v Hampden Parku nakonec poslaly Keeganův tým do Belgie a Nizozemska. Tam se nicméně ukázalo, že ani někdejší hráč Liverpoolu není tím pravým pro hvězdami nabitý výběr okolo Shearera, Beckhama, Scholese, Owena či bratří Nevillů. Prohra v rozhodujícím zápase, opět s Rumunskem, znamenala konec Anglie ve skupině. Ne však Keegana na reprezentační lavičce, ten přišel až po prvním kvalifikačním zápase a porážce od Německa.

Sven Göran Eriksson

2001-2006, 2x čtvrtfinále MS, čtvrtfinále Eura

První nebritský trenér anglického národního týmu k němu přišel za nelichotivé situace. Dočasné vedení totiž přivedlo Anglii k remíze ve Finsku, jeden bod ze dvou zápasů tak určitě nebyl vhodným odrazovým můstkem. Eriksson nicméně situaci kompletně otočil, po velkém obratu roznesl Němce v Mnichově 5:1 a nakonec s týmem postoupil z prvního místa přímo na závěrečný turnaj.

Švédovo období u Three Lions se dá nazvat jako období jistoty. Na všechny tři turnaje postoupil po skvělých výkonech v kvalifikaci (za tři cykly prohrál jen jednou), pokaždé pak na mistrovství vypadl ve čtvrtfinále. V roce 2002 ztroskotal na Brazílii, následně dvakrát na Portugalsku, v obou případech nepřekvapivě po penaltovém rozstřelu.

Ještě před turnajem v Německu nicméně bylo jasné, že Eriksson po šampionátu na lavičce skončí. Svou roli na tom pravděpodobně sehrála i kauza s "falešným šejkem". Novináři předstírajícímu zájem o koupi Aston Villy vyzradil řadu citlivých informací o klubech Premier League i svých svěřencích.

Steve McClaren

2006-2007, bez účasti na šampionátu

Tehdy měl zkušenost jen z jednoho angažmá u Middlesbrough, to mu ovšem nebránilo dělat nečekaná rozhodnutí. Hned v úvodu zavřel dveře do reprezentace řadě zkušených hráčů včetně Davida Beckhama. Do sedmičlenné kvalifikace přesto vstoupil dvěma výhrami proti outsiderům, už druhý sraz a domácí remíza s Makedonií ovšem napověděly, že postup nebude jednoduchou úlohou.

Po Beckhamově návratu přišly čtyři po sobě jdoucí výhry a velké oživení nadějí, jenže nezdar v Rusku znamenal, že se o všem rozhodlo v posledním kole. Proti už jistě postupujícímu Chorvatsku stačil bod. Jenže ten nepřišel, Anglie se na Euro nepodívala a "wally with a brolly" se hodně rychle z lavičky pakoval.

Fabio Capello

2008-2012, osmifinále MS

Další zahraniční kouč zdaleka nedopadl tak bídně jako McClaren. Kvalifikace do Jihoafrické republiky šla jako po másle a jedinou ztrátu si připsal až ve chvíli, kdy už měl jasný postup. Jenže na závěrečném turnaji to nebyla žádná sláva. Ve skupině se Ostrované po dvou remízách s USA a Alžírskem zachraňovali až proti Slovinsku. Do osmifinále však šli ze druhého místa a vinou toho narazili na silné Němce, na něž nakonec nestačili.

O výsledku rozhodl i proslulý Lampardův "gól negól", možná i proto dostal Capello další cyklus k dobru. Snadnou kvalifikační skupinu Capello opět zvládnul, na turnaji se ale nakonec neukázal. Pořádně ho totiž namíchlo, když v únoru 2012 FA odebrala pro vyšetřování z rasistických urážek kapitánskou pásku Johnu Terrymu, a to bez toho, aniž by to s Italem zkonzultovala.

Roy Hodgson

2012-2016, čtvrtfinále Eura, osmifinále Eura, základní skupina MS

Kdo jiný by měl zvládnout takovéto hození do vody, než zkušený manažer a cestovatel mezi kluby. Hodgson se reprezentace oficiálně ujal ani ne měsíc před začátkem turnaje v Polsku a na Ukrajině, přesto zakončil základní skupinu na prvním místě. Pátá penaltová porážka v řadě, tentokrát proti Itálii, nakonec jeho svěřence nepustila do medailových bojů.

Bez jediné prohry zvládli Angličané pod Hodgsonovým vedením obě kvalifikační skupiny. Jenže na závěrečných turnajích? Dva obrovské výbuchy. V Brazílii bylo vymalováno už po druhém zápase, ve skupině s Kostarikou, Uruguayí a Itálií nakonec skončili ostudně poslední. O dva roky později nakonec prolezli papírově lehkou skupinou ze druhého místa, ovšem ztroskotali hned v prvním vyřazovacím zápase na Islandu. Nezbývalo tak nic jiného než trenérova rezignace.

Sam Allardyce

2016, bez účasti na šampionátu

Ačkoliv by jednička v kolonce odehraných zápasů napovídala, že šlo o "caretakera", Allardyce byl původně tím, kdo měl reprezentaci dovést do Ruska. Jenže hned po prvním (úspěšném) zápase proti Slovensku u týmu po vzájemné dohodě skončil ve stínu korupčního skandálu rezonujícího anglickým fotbalem, během něhož vyplavaly nekalé záležitosti i na něho.

Autor: Martin Vejdělek / bbc.com

Komentáře (29)

Přidat komentář
BaggioRoberto

Tak ja vam teda gratuluju, ale vubec vam to nepreju. Vy jste si to vymackal.

Reagovat
Mato178178

Reagovat
Manik...

Reagovat
GjøvikFF

Asi je potřeba dodat,že má Anglie neuvěřitelnou kliku na soupeře v pavouku, na MS 2018 i na posledních 2 ME. Kdykoliv v těch turnajích narazili na TOP tým ve formě, vždy to nakonec nezvládli (MS 2018 - Chorvatsko a Belgie, ME 2021 - Itálie, MS 2022 - Francie).

Zítra jsem zvědav, čekám výhru Španělska o 2 góly.

Reagovat
PtákOhnívák

Přesně. Ne jenom kliku na los ale i co se děje pak na hřišti. Oni nebyli schopný přehrát ani ty "lehký soupeře". Proti Slovensku štěstí jak prase. Proti Švajcu taky...

Reagovat
mesyas

Nemeli tak kvalitni tym, ty hrace co posila do hry by mohli skoro kdekoliv hrat v zakladu.

Reagovat
PtákOhnívák

No jo ale jak se tam dostali..

Né kvůli umění trenéra nebo hráčů. Ale doslova díky štěstí.

Slováci minutu před koncem nechají na vápně tři samotný Anglány... Proti Švajcu zase dají gól co by libovolný brankář na Euru v pohodě vytáhl, kdyby udělal zákrok... Né jak Sommer, že na to celou dobu jen čumí, jak kdyby to šlo 3 metry vedle.

Jako tohle Euro je rozhodně nejslabší od doby co na to koukám. Jediný týmy co něco hráli byli outsideři a Španělé. Jinak to byla bída. Možná za zmínku by stáli Nizozemci s Německem...

Reagovat
r.mrazik

Hrajou hovno a měli vypadnout už se Slováky...

Reagovat
Csaplárova past

Se Švýcary

Reagovat
r.mrazik

to klidne taky

Reagovat
Neutron

Cry me a river

Reagovat
Odborný diskutér

Parádně si Gareth maže nezvladajka z EF na chleba.

Reagovat
masly008

Ale to nic nemění na tom že je to tragéd

Reagovat
Seydou Doumbia

tragéd mezi ještě většími tragédy stačí mu zvládnout poslední duel a už tragéd nebude

Reagovat
smazaný uživatel

Dřív Anglie prostě nebyla tým, ty hvězdy co tam jezdili z Chelsea, United, Liverpoolu, Arsenalu atd. byli pořád rivalové z klubů a nedokázali přepnout na to, že teď jsou v jednom týmů

Reagovat
Neutron

Aaaaha

Reagovat
Csaplárova past

Jo, bylo to hezky vidět v penaltách. Než aby ten hajzl z United vyhrál EURO, tak ji radši nedám ...

Reagovat
Me2win

Reagovat
eder

Přesně naopak, současný výběr Albionu je nejméně týmový random shluk superhvězd. Ale není to jejich chyba, jde to za jejich "trenérem"...

Reagovat
AngryPrd

Jeho predchodcovia po takych vykonoch uz davno leteli. On mal to stastie, ze ho tam nechali. Okrem zapasu s Holandskom na eure nic neukazali. Dufam, ze ich Spanieli vymiesaju ako sa patri.

Reagovat
Spasitel

Ako za mňa si to nezaslúžia proti nám, Švajčiarom či v skupine podali biedne výkony a štastie bolo na ich strane. Zato Španieli by si to vyhrať zaslúžili ale kedže život je sviňa ukopú to Angláni a budú z toho žit dalších 50 rokov.

Reagovat
Uwe háže buly

Tvl to snad nemůže být taková nespravedlnost, aby vyhráli tyhle nesympatický, arogantní držky.. za mě neexistuje minimálně v Evropě víc nesympatický národ, pokud nepočítám Rusko.

Reagovat
mistr129

? Chápu tedy výhrady proti tý repre, ale proti národu? vzdyt jsou jedni z mala, co se neberou vážně a udělají si ze sebe prdel, i při fandění je to vidět

Hlavně tedy ve srovnání se Srby, Albánci, Kosovany nebo Turky je to dost silné prohlášení

Reagovat
Freedo

Angličani jsou úplně v poho. Francouzi jsou větší kokoti

Reagovat
Novak.Usykovic

S tím souhlasím. Kdykoli jsem potkal Francouze na hostelech či v práci, tak se většinou izolují ... Musí se smát každé kokotině, chlastají a izolují se od zbytku..... Jejich angličtina je příšerná. Na jednoho normálního Francouze připadá 5 debilních.

Reagovat
Freedo

Mě hlavně vadí jejich arogance, potkal jsem i normální Francouze, ale nebylo jich tolik. Izolování by mi tolik nevadilo, třeba Španělé se taky hodně izolují a jen baví mezi sebou, ale když mezi ně pronikneš, tak jsou OK.

Reagovat
Novak.Usykovic

Reagovat
Shevchenko

Právě proto nesmí vyhrát, ať si ze sebe můžou dělat prdel dál

Reagovat
Jolly Roger

Možná je to hodný a příjemný člověk, ale ten fotbal mě nudí a uspává. Doufám, že vyhraje Španělsko.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele