Kovář byl na nečekané střídání nachystaný, brzy se v zápase chytil

27.06., 09:31
Aktuality
Matěj Kovář (© AFP)

Nečekaný debut na mistrovství Evropy v Německu si připsal gólman české reprezentace Matěj Kovář. V závěrečném utkání skupiny F proti Turecku se do branky dostal v 55. minutě za stavu 0:1 kvůli zranění Jindřicha Staňka. Kovář v rozhovoru s novináři po prohře 1:2 vyzdvihl charakter národního týmu, litoval ale, že na konec nestačil.

Staněk se zranil v 51. minutě při gólové akci Turků. Šanci Kenana Yildize ještě skvěle zlikvidoval, ale na následnou přesnou ránu šajtlí k zadní tyči v podání kapitána Hakana Calhanoglua už nedosáhl. Poté si ho vzali do péče lékaři.

"Jsem vždycky nachystaný, kdyby se něco podobného stalo. Viděl jsem, že se Jindra po zákroku držel za rameno. Trenéři na mě začali volat, že bude střídání. Hned jsem věděl, že je špatně. Snažil jsem se koncentrovat na sebe a chtěl jsem do toho naskočit. Po pěti minutách jsem se chytil dlouhým balonem a cítil jsem se v pohodě," prohlásil Kovář.

Staněk těsně před inkasovanou brankou signalizoval zranění. "Rozhodčí to viděl jinak. Na hřišti bylo milion takových rozhodnutí, které šly trochu proti nám. Doufám, že Jindra bude v pohodě, že to není nic vážného a brzy se zotaví," mínil čtyřiadvacetiletý hráč Leverkusenu, kde nastupuje s dalšími českými reprezentanty útočníky Patrikem Schickem a Adamem Hložkem.

S výkony rozhodčích nebyl na turnaji spokojený. "Nerad to hodnotím, ale myslím si, že ve všech třech zápasech jsme občas cítili křivdu. Rozhodčí je od toho, aby řídil hru. Rozhodl tak, jak rozhodl a musíme to respektovat," podotkl rodák z Uherského Hradiště.

Češi navzdory oslabení, v němž hráli od 20. minuty po vyloučení Antonína Baráka, zásluhou kapitána Tomáše Součka proti Turkům srovnali a zatlačili je. V nastavení však Kováře ranou na vzdálenější tyč překonal střídající Cenk Tosun. Výběr trenéra Ivana Haška tak ve skupině F obsadil poslední místo a na turnaji v součtu s prohrou 1:2 s Portugalskem a remízou 1:1 s Gruzií skončil.

"Je to určitě smutné. I v deseti jsme ukázali charakter, který Česko vždycky zdobil a zdobit bude. Bohužel ve finále to nestačilo a jedeme domů," konstatoval bývalý hráč pražské Sparty, s níž získal titul.

"Jsme zklamaní, chtěli jsme postoupit. Nejvíc nás mrzí zápas s Gruzií, v němž jsme měli hodně šancí. Bohužel jsme je neproměnili, to se stává. Dnes ovlivnila zápas červená karta. Určitě to nebudeme dávat za vinu Tondovi. Jedeme domů, mrzí nás to. Věřili jsme, že postoupíme a urveme to. Jedeme dál, další cyklus, Liga národů, je za dveřmi. Budeme se snažit zlepšit a předvést lepší výkon v následujících cyklech," řekl Kovář.

Autor: ČTK

Komentáře (59)

Přidat komentář
kattos

Slyším slovo Chytil a pění mi krev.

Ten kluk neměl jeden dobrej dotek na celém EURU.

Reagovat
Seydou Doumbia

Zase kdyby neodehrál na Euru ani minutu tak by každý psal že je škoda že nehrál, protože chyběl jeho herní projev. A to by se psalo o každém útočníkovi, který by proseděl celý turnaj.

Reagovat
Pablos

naprosto přesný

Reagovat
deiw

na českou ligu super útočník, ale na něco víc mu vůbec nevěřím. Nechápu, proč u repre zrovna na něm tolik staví už druhej trenérskej tým.

Reagovat
Me2win

To víš že jo, ty frustráte .

Reagovat
doshcz

Reagovat
wwwx

S lidma mentálně na úrovni dětí jako ty jde vždycky eurofotbal o pár úrovní dolů. Ono to je ve vlnách a okolo těch velkejch turnajů to je dole a pak se to třeba zase srovná. Diskuze je s tebou ničem. Tady člověk zkritizuje někoho ze Slavie a ty už jdeš do urážek. Díky za nic.

Reagovat
Pablos

Reagovat
Me2win

Kdo se bavil s tebou?

Reagovat
Me2win

Že neměl jedinej dobrej dotyk? Tenhle kattos taky nadává na Slavii, o nic jinýho mu nejde, tak si tady nehraj na morálního člověka pane chytrej.

Reagovat
wwwx

V klidu, prostě mě jen sereš. Ona totiž většina lidí je tu v pohodě, dokonce i slávisti, se kterejma se dá dobře bavit a díky kterejm to tady mívalo a občas ještě má svou úroveň. A pak jsou tu lidi jako ty, který to táhnou na úroveň diskuzí na novinkách.

Reagovat
naheCZ

Tady je to furt v pohodě, když to srovnám, jak to teď vypadá na Twitteru. I když tam se z toho stala taká žumpa, že možná jsou teď lepší i ty novinky...

Reagovat
wwwx

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Me2win

Tak na píčoviny pana katose ani nejde mít jinou reakci.

Reagovat
verv

Reagovat
John Obi Mikel

Nesouhlasím.

Reagovat
doshcz

jak jinak

Reagovat
Maník Otrava

Moje sestava nejlepších po všech odehraných zápasech základních skupin ME 24:

G. Donnarumma - Ž. Karničnik, M. Akanji, A. Bastoni, M. Cucurella - S. Lobotka, N. Kanté, F. Ruiz - L. Jamal, G. Mikautadze, C. Gakpo

Náhradníci: G. Mamardašvili, J. Bijol, F. Kadioglu, N. Stanciu, N. Williams, K. Mbappé, (N. Füllkrug)

Reagovat
Odborný diskutér

Pojďme si o tom promluvit.

Reagovat
PBLead

to je dobrý....

Reagovat
Acrocephalus

Jak nesleduji ligu, tak mě překvapilo, jak nastoupil neskutečně suverénně a jak celkově zachytal. Staněk, i přes svoji kvalitu, působí na mě trochu toporným dojmem, Kováč naproti tomu je celkem mrštnej, dost se natáhne, ale hlavně ta kvalitní rozehrávka, rukama, nohama, odkopy... hned jsem zalitoval, že nenastoupil od prvního zápasu, kdoví, jak by to dopadlo.

Reagovat
kattos

Ligu? Víš že nechyta už ve Spartě že?

Reagovat
Kryptos_

BundesLIGA jako Fortuna LIGA... Jasná věc

Reagovat
Sosi

Om chytal Bundesligu?

Reagovat
Kryptos_

Ano.

Reagovat
Me2win

to ne tohle.

Reagovat
Losinho

Reagovat
Simas92

Tak snad sledujes alespon Evropskou Ligu kde chytal letos finale nebo aspon Bundesligu kde vysedel titul tvl

Reagovat
OnderCZ

Kovář měl být jednička od začátku. Nic proti Staňkovi, ale styl rozehrávky je mezi nimi jako den a noc.

Reagovat
Grupma

Řekl si o to. Snad ho trenéři vyzkoušejí třeba v Lize národů, nebo třeba v kvalifikaci na MS. Taky se mi jeho projev líbí víc. A to se nedostal na hřiště třetí brankář. Kdo ví, jak bychom to hodnotili potom.

Reagovat
Me2win

Stihl dostat gól za půl hodiny .

Reagovat
Petan45

A to je jako měřítko? Když už byl k LK na hrotu a vše se poslalo do útoku?

Reagovat
deiw

Byl to obrovskej rozdíl, po jeho nástupu to působilo, že je na hřišti o dalšího hráče navíc.

Reagovat
naheCZ

Jen je teda škoda, že ty přihrávky dával hůř jak Staněk.

Reagovat
letitfly

Ty nákopy šly do daleko víc zahuštěnejch prostorů, protože to Turci zatáhli. Ale všechny ty nákopy mířily přesně na našeho hráče

Reagovat
naheCZ

Co si tak vzpomínám, tak nákopy zrovna Staněk dával přesně taky. Já u něj vidím, že s tím míčem není tak obratnej, víc mu to trvá, ale totální dřevo to taky není, přihrávku dát umí.

Reagovat
kattos

Dřevo to není, ale to už žádný golman. Nestačí být průměr s rozehrávkou, ale fakt top.

Stankovo nákopy jsou lepší než jeho rozehra na krátko,a le je pravda že ty nákopy když tam byl Kovář... % jsem si jistej že jsme toho měli více.

Nicméně to ale asi bylo spíše Chorým než golmanama.

Reagovat
naheCZ

Staněk:

Accurate passes 17/22 (77%)

Long balls (acc.) 14 (9)

Kovář:

Accurate passes 7/16 (44%)

Long balls (acc.) 14 (5)

Ale Turkové byli hodně v bloku a nám se dařilo ten míč vlastně získávat i přes nepřesnost. Já jen, že to není tak, že najednou tam přišel Kovář a rozehrávka byla růžová

Reagovat
kattos

Jo to určítě ne, tak hlavně když šel Kovář tak naše rozehrávka to byl nákop za nákopem na hrot, což teda bylo pochopitelné.

Ty statistiky koukám, kde jsi to vzal? Se mi nezdá že by Hložek udělal více balonů než Chorý

Reagovat
naheCZ

Sofascore

Reagovat
John Obi Mikel

Vždyť Chorý vyhrál snad jen jednu/dvě hlavičky. Tam to bylo tak, že on šel do souboje, prohrál ho a my pak vyhráli odražený míč.

Reagovat
kattos

To stačilo, šel do souboje

Reagovat
John Obi Mikel

Ano. To neměla být kritika, jen že statistiku to bude kazit.

Reagovat
John Obi Mikel

Vytahuješ na něj statistiky

Reagovat
oli9

Reagovat
Gryphonheart

Reagovat
Mr.Mike

Nevim jestli zrovna tyhle dva by se meli resit. Jednicka muze bejt jeden jak druhej a rozhodne to neni post, kterej by nam pokazil Euro.

Reagovat
Gryphonheart

Kováře nikdo neviní, za tohle může jen a jedině Hašek. Zrádce, sketa, plešoun co pohořel i v emirátech a libanonu, s naprosto šílenou nominací a výběrem hráčů (jdeme do Baráku, harry!). Vezmi s sebou Fouska a posuňte se o fousek vedle, vám by fotbalově sedělo možná tak nějaký haiti nebo tuvalu!

Reagovat
John Obi Mikel

Staněk se bohužel podepsal pod gól Portugalska a pak se s Turkama smolně zranil, na druhou stranu toho dost pochytal, takže z jeho strany průměrné Euro. Ale nemyslím si na rozdíl od neobjektivní "letenské letky" na twitteru, že nás stál postup. Kovář je dobrý gólman a repre budoucnost bude jeho. Jsem zvědav, jestli konečně dostane prostor přes Hradeckého.

Reagovat
kattos

Jo souhlasím, ale je vlastně vtipný, že 2 jeho nejlepší fakt top zákroky byli kničemu.

První proti Ronaldovi byl stejně ofsajd a proti Turecku to byl gol pak a ještě se zranil

Reagovat
Simas92

V top3 je urcite i ten superzakrok proti Gruzii po kterem se pres VAR zjistilo ze Hranac hral rukou a kopala se pencka

Doslova vsechny jeho uplne top zakroky vysly k ho*nu

Reagovat
kattos

No ty vole no jo

Chudák

Reagovat
mayday

Že je Chorý bojovník jsem věděl, ale i tak mě překvapilo, co tam včera předváděl. Ten by sežral balon, kdyby to pomohlo k úspěchu.

Za půl hodiny tam předvedl a odmakal víc než Kuchta, Chytil a Hložek (ten mě sere neskutečně, nejde mu to ani nezamaká) dohromady za celý Euro.

A jako posledních 15 let, největší slabina na lavičce. Neposlat Chorýho na Gruzínce nás stalo ten postup.

Reagovat
Simas92

Kuchta dal gol, to si myslim neni malo. Akorat ho rozhodci nesmyslne neuznal i kdyz mu do toho oba Turci smatlali rukama.

Ale jo, urcite predvedl vice nez Chytil za cely turnaj.

Reagovat
mayday

To bylo sporný no, rozhodčí to mohl pískot a nemusel. Tenhle zmrd to samozřejmě pískl.

Ale celkově jsem od Kuchty čekal trochu víc.

Reagovat
Me2win

Reagovat
Simas92

Jinak Hlozek byl celkem dobry, ty tezke mice si zpracovaval hodne na vysoke urovni, jednoznacne ma na to aby byl jednou na urovni Schicka, minimalne technicky byl jinde nez takovy Chytil nebo Kuchta. Jenom charakterove pusobi ze ho to moc nebavi.

Reagovat
mayday

No právě. Není na něm vidět, že by chtěl zamakat, fakt se o to porvat.

Protože aby se porvat nemusel a uhrál si to jinak, tak takovej fotbalista zase není.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele