Konferenční liga - souhrn odvetných zápasů předkola playoff

24.02.2022, 20:53, aktualizováno 24.02.2022, 23:42
Komentáře a souhrny
James Maddison (© AFP)
Slavia zvládla i odvetu s Fenerbahce, znovu vyhrála 3:2 a slaví zasloužený postup. Nerozehraný Bodo/Glimt si jasně poradil s Celticem a skotský klub vyřadil poměrem 5:1. Na další boje Konferenční ligy se mohou těšit i v Marseille, Leicesteru, Partizanu nebo PSV Eindhoven...

Slavia Praha - Fenerbahçe SK 3:2

24.02.2022 21:00

Góly: 19. Ivan Schranz, 27. Yira Sor, 63. Yira Sor - 39. Mert Hakan Yandaş, 90. Mërgim Berisha

První zápas: 3:2, postupuje Slavia Praha

Slávisté navázali v odvetě play off Evropské konferenční ligy na skvělý výkon v Turecku a Fenerbahçe přehráli také v Edenu, opět 3:2. Ve velice atraktivním utkání se hned dvakrát dokázal prosadit Yira Sor, pro kterého to byly premiérové trefy v dresu sešívaných.

Marodka pražské Slavie nebrala konce. Mezi zraněné hráče se oproti úvodnímu duelu zařadili také Petr Ševčík a Ondřej Kolář. Poprvé od konce loňského srpna byl naopak alespoň na lavičce připraven Ondřej Kúdela. Dvojzápas ovšem měli sešívaní rozehraný na výbornou, když v Turecku uspěli poměrem 3:2 a možná trochu litovali, že od letošního ročníku evropských pohárů již neplatila výhoda gólů vstřelených na hřišti soupeře. Jedním z mála pozitiv rozpačitého projevu Fenerbahçe byl výkon brzy 17letého Ardy Gülera, který nastoupil z lavičky. Turecký talent byl mezi náhradníky také v Edenu.

Domácí vedl do utkání s kapitánskou páskou symbolicky ukrajinský reprezentant Taras Kačaraba. Jeho tým od prvních minut sršel sebedůvěrou a velké šance na sebe nenechaly dlouho čekat. Hned v osmé minutě zakončoval Oscar Dorley, jehož pokus ale z brankové čáry odvrátil Marcel Tisserand. Skóre tak otevřel až Ivan Schranz, který využil neschopnosti obránců Fenerbahçe odvrátit míč z pokutového území do bezpečí a pravačkou z voleje nedal Altayovi Bayindirovi šanci. Vedení dominující Slavie následně navýšil Sor, jenž nechytatelnou ranou na vzdálenější tyč opět překonal Bayindira. Ačkoliv byli sešívaní aktivnější a svého soupeře do zakončení moc nepouštěli, turecký celek ještě před poločasem zásluhou nádherné trefy Merty Hakana Yandase snížil na 1:2.

Po změně stran domácí pokračovali v tlaku, okamžitě se střelou zapojil také Ondřej Lingr, který do druhé půle nastoupil kvůli lehkému zranění Alexandera Baha. Synonymem pro nebezpečné situace se však stal Sor. Ten ovšem dlouho nedokázal prolomit střeleckou smůlu. Zadařilo se mu až v 63. minutě, kdy nikým nebráněn dostal dostatek času připravit si své zakončení a nedal Bayindirovi možnost zakročit. Zkompletovat hattrick se mu bohužel pro něj nepodařilo, protože jeho poslední šanci v zápase mu překazil turecký gólman. Prosadit se naopak v samotném závěru dokázal hostující Mergim Berisha.

Sešívaní tak zvučného soupeře dokázali porazit i podruhé a v premiérovém ročníku Evropské konferenční ligy se podívají do jejího osmifinále. Rozlosování proběhne 25. února ve švýcarském Nyonu.

Více informací k zápasu

PAOK Soluň - FC Midtjylland 3:1p

24.02.2022 21:00

Góly: 20. Andrija Živković, 26. Vieirinha - 80. Daniel Høegh

První zápas: 0:1, postupuje PAOK Soluň

Vyrovnanou bitvu o postup do osmifinále Konferenční ligy zvládl jen o chlup lépe PAOK, jemuž se podařilo v odvetě dotáhnout do zdárného konce penaltový rozstřel. Midtjylland se opravdu hodně nadřel na snižující trefu v tomto utkání, nicméně ani ta ve finále jeho konec v pohárové Evropě pro letošek neodvrátila. V Řecku především strádal v prvním poločase.

Soluňský celek srovnával účty po prvním nepovedeném střetnutí už ve 20. minutě. Bránící Juninho společně se Sviatchenkem nedokázali zastavit průnik do šestnáctky ze strany Čolaka, ten sice následně upadl na zem, i tak z nelichotivé pozice prostrčil merunu k Živkovićovi, jenž z blízkosti překonal brankáře Ólafssona. A o šest minut později bylo Midtjyllandu ještě hůře, jelikož svůj jednogólový náskok z prvního duelu během velmi krátké doby promrhal. Zpoza vápna se dostal k odraženému balónu domácí kapitán Vieirinha, který ho pak namířil tvrdě do šibenice. Ólafsson se snažil tuhle dělovku polapit, nakonec se však marně vrhal do vzduchu.

Dlouho dánský výběr nenacházel odpověď na dvě inkasování, PAOK v defenzivě vykazoval působivou organizaci a kompaktnost, přece se ovšem i on konečně dočkal své odměny, o níž se postaral v 80. minutě Höegh. Ten na hrací plochu vstoupil z lavičky až po obrátce, obecně nepatří mezi rozené šutéry, přesto právě on dopomohl posunout klání alespoň do prodloužení, jelikož z hranice brankového území zužitkoval jemný oblouček, kterým ho vyhledal Meyer.

Nastavovaná třicetiminutovka rozuzlení tohoto dvojzápasu nepřinesla, a tak na řadu musela přijít loterie s názvem penaltový rozstřel. Ten sumárně vyšel lépe řeckému klubu, který si na své konto zapsal všech pět úspěšných pokutových kopů, zatímco jeho soupeř jednou selhal. Konkrétně se jednalo už v první sérii o Meyera, muže z lavičky, autora oné klíčové asistence u jediného gólu "Vlků" ze hry, jenž nepřelstil v důležitou chvíli gólmana Paschalakise.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - Rapid Vídeň 2:0

24.02.2022 21:00

Góly: 3. Adrian Grbic, 19. Matúš Bero

První zápas: 1:2, postupuje SBV Vitesse

Vídeňskému Rapidu skvěle vyšel vstup do prvního zápasu s nizozemským Vitesse, když během úvodní čtvrthodiny vedl o dvě branky, ovšem začátek na půdě soupeře tentokráte vůbec nezvládl a po necelých dvaceti odehraných minutách prohrával stejným rozdílem. Oproti od SBV se mu až do závěrečného hvizdu snížit nepodařilo a z letošního ročníku evropských pohárů je proto vyřazen, naopak klub z Arnhemu si zahraje osmifinále KL.

Svěřenci německého trenéra Thomase Letsche vstoupili do čtvrteční odvety naprosto fantasticky a již po necelých třech odehraných minutách skórovali. Dasa totiž geniální kolmici za obranu protivníka vysunul rozběhnutého Adriana Grbice, rakouský útočník pak zakončení neuspěchal a chladnokrevně zavěsil přímo pod břevno. Hosté se v následujícím průběhu začali dostávat více do hry a srovnat mohli krátce po odehrané čtvrthodině.

Za defenzivou Vitesse se zjevil Ljubičič a ze středu pokutového území vystřelil po zemi, jenomže naprosto famózní zákrok jednoruč předvedl gólman Houwen a výrazně podržel svůj tým. Domácí vsítili druhý rozhodující gól v 19. minutě. Slovenský krajánek Matúš Bero přelstil ofsajdovou past po parádním pasu z pravého křídla od Dasy a po vynikajícím zpracování na prsa uspěl tváří v tvář proti bezmocnému brankáři Hedlovi.

SBV dokonce potřetí rozvlnilo síť deset minut před přestávkou, jenomže trefa Frederiksena přeci jen neplatila kvůli ofsajdovému postavení. Vitesse chtělo definitivně pojistit svůj náskok v polovině závěrečného dějství, ale Grbic trefil jen nohu Hedla a následná Dasova dělovka napálila jen jednoho z bránících hráčů stojícího zhruba půl metru před brankovou čarou. V 77. minutě ještě nebyla uznána úspěšná dorážka domácího Witteka vinou těsného ofsajdu, bezzubý Rapid se až do samotného konce vůbec k ničemu nedostal.

Více informací k zápasu

FK Bodø/Glimt - Celtic FC 2:0

24.02.2022 18:45

Góly: 9. Ola Solbakken, 69. Hugo Vetlesen

První zápas: 3:1, postupuje FK Bodø/Glimt

Aktuální jednička norské klubové scény v Konferenční lize vyřadila, a nutno říci, že zcela zaslouženě, ostřílený Celtic. Bodö/Glimt zvládlo také odvetu s glasgowským celkem, který u polárního kruhu doslova tápal, znovu ho porazilo o dva góly a zaradovalo se z postupu mezi šestnáctku nejlepších. Neporazitelnost na svém stadionu protáhlo už na čtrnáctý zápas v řadě.

Hosté potřebovali vsítit minimálně dvě branky, aby mohli matematicky usilovat o vstup do osmifinále této soutěže. Pokud se ovšem podíváme na finální statistiky duelu, museli by být v koncovce stoprocentně efektivní, neboť mezi tři tyče napřímo zamířili jen dvakrát. Přitom byli produktivní přesně naopak, neproměnili ani jednu ze svých šancí. Třeba ve 40. minutě se ocitl v dobré pozici Starfelt, jenže trestuhodně přestřelil, i kdyby ale přece rozvlnil síť, jeho trefa by neplatila kvůli ofsajdu. A v 66. minutě nezacílil přesně ani Maeda, jenž našel jednu z mála skulinek v soupeřově obraně, avšak v zakončení se mu prostě nevedlo podle představ.

Domácí svůj první přesný zásah zaznamenali již v 9. minutě, to když Hagen pronikl středem pole, následně předal míč na pravou stranu do vápna na Solbakkena, který levačkou umístil míč přesně do spodního rohu brány. Byť v prvním dějství neproměnili několik svých dalších možností, nemuseli výrazně smutnit, poněvadž po obrátce se jim přece podařilo své vítězství pojistit. Pellegrino v 69. minutě uvolnil Konradsena a ten jemným obloučkem oslovil ze druhé vlny sbíhajícího si Vetlesena, jemuž nedělalo vůbec žádný problém překonat brankáře Harta.

Více informací k zápasu

Randers FC - Leicester City 1:3

24.02.2022 18:45

Góly: 84. Stephen Odey - 2. Harvey Barnes, 70. James Maddison, 74. James Maddison

První zápas: 1:4, postupuje Leicester City

Podobným výsledkem jako první zápas dopadla také odveta střetnutí mezi Leicesterem a Randers. Zatímco v domácím prostředí zvítězily anglické "Lišky" 4:1, odvetu na Jutském poloostrově zvládli po vítězství o dvě branky. Svěřenci manažera Brendana Rodgerse si tak snadno pohlídali postup do další fáze.

Gólově se Leicester prosadil již ve druhé minutě. Barnes přebral míč na polovině hřiště, namířil si to s ním směrem na bránu Randers a svůj postup zakončil přesnou střelou k tyči. Vzápětí zkusil stejný hráč znovu štěstí, tentokrát jej však vychytal brankář domácích Carlgren.

Dánské mužstvo se ale z inkasované branky poměrně rychle otřepalo a začalo si vytvářet nadějné příležitosti. Po jedné takové hlavičkoval jen těsně vedle Kopplin, v závěru první půle zase vyslali zajímavé pokusy Hammershoy-Mistrati a Piesinger, byť ani jeden se nevměstnal mezi tři tyče. Za hosty hrozil zejména Barnes, avšak navzdory jeho snaze se pořád hrál vyrovnaný duel.

Randers se tedy pořád drželo ve hře o zajímavý výsledek a krátce po změně stran mohlo vyrovnat, jenže střelu Odeyho z bezprostřední blízkosti zneškodnil skvělým zákrokem gólman Foxes Schmeichel. Za Leicester odpověděl nadále aktivní Barnes, jehož rána z 56. minuty proletěla těsně vedle tyče. O šest minut později pak pozorného Carlgrena nepřekonal Maddison.

Naděje domácích na vítězství se však zhroutila během pasáže kolem 70. minuty. Nejprve se ze standardní situace perfektně trefil Maddison, za jehož střelou do šibenice se Carlgren jen ohlédl. O několik okamžiků později převzal Maddsion přihávku od Iheanacha a tentokrát si pro technický pokus vybral opačnou stranu brány, ve výsledku však opět dosáhl gólu.

V 84. minutě se však Randers přece jen dočkalo alespoň čestného zásahu. Velkou měrou k němu pomohl Schmeichel, jenž si asi řekl, že své dánské krajany alespoň jednou potěší. Strážce svatyně Leicesteru totiž nezpracoval rutinní přihrávku a míč mu přeskočil nohu. Zaváhání Schmeichela rychle využil Odey, jenž zakončením do odkryté brány završil skóre odvety.

Více informací k zápasu

Qarabağ Ağdam - Olympique Marseille 0:3

24.02.2022 18:45

Góly: 12. Pape Gueye, 77. Mattéo Guendouzi, 90+2. Konrad de la Fuente

První zápas: 1:3, postupuje Olympique Marseille

Marseille se po minulém nečekaném ligovém výpadku v domácím souboji s Clermontem před odvetou s Karabachem nenechala zviklat, potvrdila v Ázerbájdžánu bez potíží roli favorita, a ve třetí nejprestižnější klubové soutěži Evropy se tak mohla radovat z postupu do osmifinále. O její tři branky se postupně postarali Pape Gueye, Mattéo Guendouzi a Konrad de la Fuente.

Domácí před týdnem nesehráli vyloženě špatnou partii s francouzským velikánem, byť finální výsledek vyzněl nakonec v jejich neprospěch a padli o dva góly. Druhé střetnutí proti OM jim každopádně vyšlo podstatně méně. Tentokrát se za celých devadesát minut žádného přesného zásahu nedočkali. Rozhodně jim psychicky vůbec nepomohlo brzké inkasování z 12. minuty.

Payetovi se sice u levé lajny rozebíhal spoluhráč Luan Peres, on si však nakonec vybral chytře Gueyeho, jenž pronikl do šestnáctky a i z dost těžkého úhlu prostřelil brankáře Gugešašviliho, který si během této akce nepočínal nejjistěji. A pak došlo na onen nejzajímavější okamžik tohoto zápasu, který v den, kdy se na Ukrajině rozhořel smutný válečný konflikt, musel, nejen fotbalové fandy, zahřát u srdíčka. Parádní gesto fair-play bylo jednou z nejzářnějších ozdob.

Stadion v Baku byl ve 34. minutě u vytržení, když do sítě dopravil míč Wadji. Najednou ale mužstvo Marseille začalo vehementně protestovat, protože útočník Karabachu dosáhl na tuhle trefu nedovoleně rukou. Problém byl, že hlavní arbitr Frankowski si ničeho nevšiml. Jenomže domácí stratég Gurban Gurbanov situaci nenechal jen tak, nechtěl, aby jeho svěřenci srovnali tímto způsobem. A přes vlastní hráče poslal polskému sudímu vzkaz, aby branku neuznával.

Samozřejmě že družina kouče Jorgeho Sampaoliho mohla jen smekat klobouk, že se v takto klíčový moment jeho soupeř zachoval čestně. I díky této skutečnosti možná nedošlo na větší dramatizaci tohoto dvojutkání. Dodejme jen, že o druhý gól hostů se zasadil přesnou střelou k tyči Guendouzi. A v nastavení pak ještě využil de la Fuente parádní přihrávku od Ündera.

Více informací k zápasu

Maccabi Tel-Aviv - PSV Eindhoven 1:1

24.02.2022 18:45

Góly: 90+1. Enric Saborit - 84. Yorbe Vertessen

První zápas: 0:1, postupuje PSV Eindhoven

Maccabi odjíždělo na domácí půdu s jednobrankovým mankem, nicméně proti PSV se dlouho nemohlo prosadit a v samém závěru muselo hrát na velké riziko, z čehož se zrodila rozhodující trefa eindhovenského vyzyvatele. Izraelský celek pak sice v nastaveném čase alespoň srovnal, jenomže na více se už nezmohl. Svěřenci trenéra Rogera Schmidta sice nezvolili tradiční ofenzivní taktiku, ale defenzivnější styl byl tentokráte skvělou volbou.

Čtvrteční utkání rozhodně neoplývalo kdovíjakou krásou a kromě samotného závěru se zrodila jen hrstka vyložených možností. Tu první si vypracoval domácí celek po necelé čtvrthodině hry, kdy se po centru z křídla opřel do míče nabíhající Biton, ale nártem hodně minul prostor tří tyčí. Krátce po změně stran mohl poslat Maccabi do vedení Perica, avšak nebezpečným pokusem pouze olízl levou konstrukci.

Přesně po odehrané hodině bylo utkání na několik minut přerušeno, jelikož nespokojení domácí příznivci začali házet na hrací plochy různé předměty a zasáhli i některé hráče hostujícího výběru, pak se však situaci uklidnila a mohlo se pokračovat. PSV vsítilo uklidňující branku v 84. minutě, kdy si Yorbe Vertessen po přistrčení od Gutiérreze navedl balón blíže do středu hrací plochy a nádhernou ranou z hranice šestnáctky zavěsil přímo do protější šibenice.

Maccabi se pak tlačilo na útočnou polovinu soupeře a nečekaného srovnání se dočkalo v první nastavené minutě. Po přímém volném kopu Kanichowskyho z levé strany si seběhl před hranici brankového území zapomenutý španělský obránce Enric Saborit a přesnou hlavičkou pokořil naprosto bezmocného gólmana Drommela. Ovšem poté se klub z Tel-Avivu v téměř desetiminutovém nastavení již na nic dalšího nezmohl.

Více informací k zápasu

FK Partizan - Sparta Praha 2:1

24.02.2022 18:45

Góly: 7. Ricardo Gomes, 24. Ricardo Gomes - 85. Adam Hložek

První zápas: 1:0, postupuje FK Partizan

Ani na bělehradskou odvetu nedokázal Pavel Vrba svůj tým pořádně nahecovat. Pražané špatně začali a v poločase prohrávali už o dvě branky, což byla díra, ze které se zkrátka v současném rozpoložení neměli šanci vyhrabat. Ani přísné vyloučení dvojnásobného střelce Rodriga Gomese ani pozdější snížení Adama Hložka už Spartě ke zdramatizování dvojzápasu nepomohlo...

Start letenských opravdu těžko mohl být nervóznější a rozpačitější. Velice brzy zbytečně ztratil míč Martin Vitík a ještě dražší se ukázala být ztráta Michala Sáčka výše ve hřišti, které agresivnější a hladovější Partizan využil k bleskovému přechodu do útoku a útočník Rodrigo Gomes neměl pod minimálním tlakem váhajících stoperů problém propasírovat míč do sítě.

Sparta následně alespoň opticky přeci jen vyrovnala hru, ale spíše se jednalo o umazání převahy soupeře bez nabytí té vlastní - žádné ohrožení pro branku domácích se nadále nekonalo, výstavba hry tradičně končila už kolem úrovně středového kruhu.

Až první roh ve 21. minutě přinesl minišanci Ladislava Krejčího II, ovšem tentýž hráč brzy nato na druhé straně rohový kop naopak svou pasivní hrou zavinil a Ricardo Gomes z něj zvyšoval už na 2:0, když se dokázal zcela odpoutat od zablokovaného Panáka.

To už byl pro Spartu fatální direkt. Příští dvě zajímavé akce vedl Haraslín v rozpětí 20 minut a jen tu druhou se podařilo dotáhnout ke střele přímo do rukavic brankáře Popoviće.
<{r> Pražané se zkrátka na jakýkoliv sebemenší záblesk ukrutně nadřeli, což ani omylem neplatilo pro Partizan - stačil jeden míč prakticky naslepo za obranu, a už Marković pádil z boku sám na Holce. To samé v bleděmodrém představoval Meniqův únik z vlastní půlky po naivní Wiesnerově střele rovnou po útočné standardní situaci Vrbova mačaftu.

Spartě nakonec jakž takž do sedla musel dopomoci sám Partizan. Nejprve si Rodrigo Gomes zkazil krásný večer přísnou druhou žlutou za filmování penalty, a poté v 85. minutě pro Spartu vykřesal jiskru naděje alespoň na nějaké ty body do koeficientu Hložek chytrým usměrněním Hanckovy hlavičky po nepřímém kopu Bořka Dočkala. To však bylo od Sparty vše.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
ladyboy arsenal

jízda Bodo/Glimt nekončí

Reagovat
ladyboy arsenal

kurva mělo být samozřejmě

Reagovat
Hiko

Reagovat
Mandanda_30

Až do 75 minuty nějakým způsobem ještě horší výkon než proti Clermontu, pak ale Sampu napadl geniální nápad, kterým bylo dát do hry normální křídla jako Fuente, Lirola, Under.... tak pak se to zlepšilo jinak totální katastrofa, 0:3 vůbec neodpovídá průběhu.

Reagovat
Thimpu25

Karabach na téhle úrovni vzkázat sudímu, aby neuznával gól a přiznat se k chybě, to se vídá málokdy... aspoň něco mě v tenhle den potěšilo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele